Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Stosunek do okularów. (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=212603)

Rybzor 28-04-2009 21:36

Stosunek do okularów.

Borze dromidor mi skasował mój ulubiony temat tego miesiąca - do pisania o tym, jaki macie stosunek do okularów, a jest on nawet ciekawy! (bo o "pytaniu tibijczyków czy poprawiają wzrok" przestał on być po dwóch postach).

Ja zakładam okulary jedynie do pracy przy komputerze. Znacznie przyjemniej mi się wtedy czyta, nie obciążam oczu w ogóle że tak powiem (chociaż mogę czytać i bez okularów bez problemu, po prostu w okularach odczuwam większy komfort). No i są z antyrefleksem, jest to dla mnie wielki plus, czytałem sporo dobrych opinii na ten temat i myślę, że również mnie to wiele daje. Na zewnątrz nie potrzebuję, bo nie wydaje mi się abym był jakiś ślepy czy coś, wszystko bez problemu "widzę" : p.

I nie, nie wydaje mi się, aby noszenie okularów to był jakiś wstyd. Wiele osób mi mówi, że nawet ładnie na mnie leżą, chociaż mało kto miał mnie okazję w nich zobaczyć.

A co Wy o tym sądzicie? Badaliście wzrok? Nie nosicie okularów mimo nakazu okulisty? Nie chce wam się/wstydzicie się?

AnonimowyPowrot 28-04-2009 21:40

okulary to pedaly ;[

@down

slaby sprzet masz po prostu

kołbaś 28-04-2009 21:40

niestety stosunków z okularami nie odbywam, ale i tak nosze je codziennie, mam wade -2/-2 a krotkowidz ma przesrane, bo ogolny brak szczegółów mnie denerwuje. Z okularami wyglądam lepiej, chociasz wiele osob pytało się mnei czy nie lepiej by mi było z soczewkami.

Gonzo 28-04-2009 21:41

Noszę soczewki kontaktowe, okulary czasami wieczorem. Nie ma w tym nic wstydliwego, niektórzy nawet lepiej wyglądają w okularach niż bez (ba, w niektórych krajach ludzie traktują okulary jako biżuterię).

Milten Magician 28-04-2009 21:42

Noszę bo muszę. Mam wadę +0.5 na jednym i +1.0 na drugim oku.
Mam spore szanse na wyleczenie zupełne więc próbuję.

Napaliłem się na soczewki swego czasu. Ale jak zobaczyłem ich cenę i ile jest z nimi zachodu to wróciłem do okularów.

Edit
Jednak największą wadą okularów jest to, że się bardzo łatwo brudzą ;/

neopostman 28-04-2009 21:45

Okulary wdziewam tylko w celu pożerania promieni słonecznych.
Ale kiedy byłem młody miałem lekką wadę, którą musiałem korygować okularami rok, czy tam półtora.

Ponoć wyglądałem w nich sexi ; d.
Ukryty tekst:
kobiety na to lecą

Rayza 28-04-2009 21:51

@Neo [hide]
wiadomo ;D

@
Ja nosze i jakoś problemów z tym nie odczuwam choć pare osob mówiło ze moze jednak lepiej bym bez wyglądał :p
ale trzeba je często czyścic :/
ale w gimn. na początku to było ciężko..

Dark Sven 28-04-2009 22:02

Wzrok mam jak jaszczomp.

Litawor 28-04-2009 22:03

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dark Sven (Post 2533072)
Wzrok mam jak jaszczomp.

Ja też, ale tylko z bliska.

Czarna_Mamba 28-04-2009 22:06

Ja za to dumnie noszę moje okulary a'la Harry Potter, pomimo tego, że nie mam wady wzroku. : ))

Poza tym, stwarzają iluzję, że osoba jest inteligentna i oczytana xD, niektóre modele jednak (moje... : D) dodają +5 do nerdostwa. Ogólnie podobają mi się ludzie w okularach, szczególnie tych grubszych lub w bardziej wyrazistym kolorze, jednak nie każdemu to pasuje.

Ma się to siostry z -3/-6. : ) Jednak one preferują soczewki. Za to szwagier za Chiny nie dał się i twardo obstaje przy brylach. : )

Lasooch 28-04-2009 22:13

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez kołbaś (Post 2533043)
niestety stosunków z okularami nie odbywam, ale i tak nosze je codziennie, mam wade -2/-2 a krotkowidz ma przesrane, bo ogolny brak szczegółów mnie denerwuje. Z okularami wyglądam lepiej, chociasz wiele osob pytało się mnei czy nie lepiej by mi było z soczewkami.

Mam -4,5/-4,75 (i tak dobrze, że tylko tyle, ojciec ma -6). Soczewki uber alles, though ; )

Koleżanka ma -13, jej powiedz, że krótkowidz ma przesrane przy -2 =P

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Milten Magician (Post 2533048)
Napaliłem się na soczewki swego czasu. Ale jak zobaczyłem ich cenę i ile jest z nimi zachodu to wróciłem do okularów.

50 zł/miesiąc i masz soczewki, których nie musisz zdejmować na noc (sam takie nosze). Owszem, są to koszta.

FPISUJCIE MIASTA KTURE NOSZOM SOCZEWKI!!11one

Grocix 28-04-2009 22:14

Wzrok mam raczej dobry, okularow nosic nie musze. Ale nie mam nic przeciwko nim, a dziewczyny w okularach sa pociagajace :3

semilunaris 28-04-2009 22:15

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lasooch (Post 2533087)
FPISUJCIE MIASTA KTURE NOSZOM SOCZEWKI!!11one

PINCZYN.

Okulary, słaba wada wzroku. Majnusy. Ktoś powiedział, że kobiety na to lecą. Chyba z dachów.

Juzefek 28-04-2009 22:18

@up
Starogard Gdański? xD
Ja kiedyś nosiłem okulary ale teraz już nie muszę :P

Lasooch 28-04-2009 22:18

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Grocix (Post 2533090)
Wzrok mam raczej dobry, okularow nosic nie musze. Ale nie mam nic przeciwko nim, a dziewczyny w okularach sa pociagajace :3

Niektóre. Ale ogólnie wolę bez ; )

Notabene, dziewczyny, które robią :3 też są pociągające.

Raxeff 28-04-2009 22:23

Soczewki. Okulary noszę zawsze wieczorem w domu, gdy już soczewki zdejmuje. Nosiłem je właściwie długo, ale jednak soczewki wygodniejsze. Nie ma problemu gdzie je podziać jak idziesz grać w nogę, nie parują zimą itp.

Wada +3.5/+4

Stanley6a 28-04-2009 22:27

A ja nosze okulary i mi to nie przeszkadza i nie przynosi wstydu ;d Jestem krótkowidzem ;d Koło -2/-2 ;d Podobno w okularach wyglądam lepiej niż bez. Nie wiem. Nie potrafie tego ocenić. Przyzwyczaiłem się już.

Argen 28-04-2009 22:40

Ja ja się cieszę idealnym wzrokiem (0.00 : D). Ale do okularników nic nie mam, wyglądają o niebo lepiej kiedy noszą okulary, niż kiedy robią =.= na tablicę.

P.S.: Ryba, nudzi Ci się, co? : D

Valisha 28-04-2009 22:47

Nie noszę, mimo że powinnam, bo ostatnio słabo widzę. :) mam około -1/-0,75. A boję się iść do okulisty, bo w okularach jest mi dużo gorzej niż normalnie. Chociaż skoro ktoś powiedział, że dziewczyny w okularach są bardziej pociągające to może się zdecyduję.. ;)

Grocix 28-04-2009 22:52

@Lasooch
Noo, :3 tez jest plusem xD

@Valisha
Smialo! Ale musisz do tego robic ":3" i efekt gwarantowany!

Nari 28-04-2009 22:53

Powinienem nosic, ale noszę od czasu do czasu, jak już do komputera.

piternet 28-04-2009 22:58

Ja na szczęście ciesze się dobrym wzrokiem i nie mam zamiaru go tracić. Po za tym okulary trochę przeszkadzają w codziennym życiu oraz uprawianiu sportu. Jak ma się -13 to bez okularów chyba prawie się nie widzi? Współczuję, ja bym nie wytrzymał =D
Natomiast, jestem posiadaczem stałego aparatu na zęby, jeszcze ze 3 lata ;)

Rybzor 28-04-2009 23:03

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez piternet (Post 2533139)
Ja na szczęście ciesze się dobrym wzrokiem i nie mam zamiaru go tracić. Po za tym okulary trochę przeszkadzają w codziennym życiu oraz uprawianiu sportu

O tak, bo zdjęcie okularów to tak spektakularny wysiłek, na który nie wielu się porywa! To chyba dlatego ostatnio na mistrzostwach świata Otylia pływała w okularach, a Ronaldo właśnie grał z Arsenalem z okularami na nosie.

: D

@down
Yup

Exodus 28-04-2009 23:09

btw. Jaki Ronaldo? Masz na mysli Christine? xd

Ja okulary kiedys nosilem, jakos do 4 klasy podstawowki - cos takiego - okulista powiedzial, ze juz nie musze nosic, ale jak chce to moge. Jakos nie chcialem, ogolnie MOZE mam jakas minimalna wade, ale na wzrok nie narzekam.

Rybzor 29-04-2009 00:33

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dr. Omader (Post 2533223)
Stosunki do okularów... Ryba osiągnął szczyt fetyszu... o.0

Pf, głodnemu chleb na myśli. Niektóre słowa mają więcej niż jedno znaczenie!

kołbaś 29-04-2009 00:39

przy czym niektore są bardziej dwuznaczne na pewnych forach niz na innych xD

..::QRAS::.. 29-04-2009 07:15

nosze soczewki , a do samochodu mam takie z 3 filtrami z antyrefleksami i huk wie co jeszcze xd

Thero 29-04-2009 07:30

@Lasooch

Dużo się tam Was ostało po pożarze? ;)

@Topic
Półślepy. O ile dobrze pamiętam 0.5 i 0.75.

Rater 29-04-2009 08:16

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lasooch (Post 2533087)
Mam -4,5/-4,75 (i tak dobrze, że tylko tyle, ojciec ma -6). Soczewki uber alles, though ; )

Koleżanka ma -13, jej powiedz, że krótkowidz ma przesrane przy -2 =P

Omg, mi moje -0.75/-0.75 wystarczy, żebym się wkurzył, bo nie widzę xD

Okulary noszę od jakiegoś miesiąca, może dwóch. Zakładam je głównie w szkole i do pracy z komputerem. Planuję w najbliższym czasie soczewki sobie załatwić, bo chciałbym widzieć dalekie rzeczy na ulicy xD

Vrael 29-04-2009 10:32

Czterookie potwory!!!!!!! Nic złego dopóki nie wyglądasz jak Harry Potter.

BTW. Jaszczomp mnie położył xD

Giorio 29-04-2009 10:35

mój kumpel z siłowni nosi okulary, a nie jest to mały delikwent(bez kija ni rusz). Gdy tylko ściągnie okularki jego twarz (jak u supermena) zmienia się w typową wredna mordę kryminalisty(co doskonale uzupełnia sie z jego sylwetka). Gdy nosi okulary wygląda na dużego miłego studenta, więc pozory, że chooj.
Dlatego okulary są doskonałym uzupełnieniem dla młodego człowieka(nie tylko), który np chce zabłysnąć przed pracodawcą.

gavreonien 29-04-2009 10:51

Mi przez noszenie okularów nie udało się kiedyś załapać na pracę na budowie... A jestem dalekowidzem, +1,5/+1.0. Tak poza tym to już się przyzwyczaiłem, seki od 3 roku życia noszone, więc luz ;)

Warriorek 29-04-2009 11:00

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ryba (Post 2533227)
Pf, głodnemu chleb na myśli. Niektóre słowa mają więcej niż jedno znaczenie!

Pff.Głodny ,głodnemu wypomina ;D.Niewiem o co chodzi ; o .

Giorio 29-04-2009 12:19

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez gavreonien (Post 2533322)
Mi przez noszenie okularów nie udało się kiedyś załapać na pracę na budowie... A jestem dalekowidzem, +1,5/+1.0. Tak poza tym to już się przyzwyczaiłem, seki od 3 roku życia noszone, więc luz ;)

Ciekawe, nigdy się z czymś takim nie spotkałem. Może nie przez okulary, a przez sylwetkę nie udało się?
btw ile teraz kosztuje laserowe leczenie? pytam z ciekawości.

Glamri 29-04-2009 12:37

Noszę okulary prawie cały czas. Ściągam do spania, mycia i na imprezach historycznych. Mam bardzo małą wadę, ale muszę je nosić bo nienoszenie skutkuje u mnie cholernie uciążliwymi migrenami. ; < Jednak nie wstydzę się swoich okularów. Ot po prostu, skoro trzeba to noszę ; )

JapkoLata 29-04-2009 16:16

a som okulary kture nosi sie dla ozdoby i neiktorzy nosza zeby tylko ladnie wygladac

Wylansowany 29-04-2009 16:27

Ja mam oczy bez wady wzroku, widzę zawsze szczegóły, nie muszę nosić okularów, ale oczy mi strasznie łzwią - dobrze, że przypomniałem sobie, że powinienem iść do okulisty...

Ale wracając do tematu. Ja do okularów nic nie mam, w dodatku, że teraz większość ludzi je nosi, to nie jest nic dziwnego.
Sam noszę tylko przeciwsłoneczne, bo ponoć lepiej wtedy lepiej wyglądam niż bez nich (na zdjęciach lepiej wychodzę :p).

Dark Sven 29-04-2009 16:52

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Wylansowany (Post 2533534)
Sam noszę tylko przeciwsłoneczne, bo ponoć lepiej wtedy lepiej wyglądam niż bez nich (na zdjęciach lepiej wychodzę :p).

Pewnie masz tak duże, że twarzy to za bardzo nie widać...

Wielkimanitu 29-04-2009 17:19

Noszę okulary bo dodają mi +1 do inteligencji i +2 do charyzmy.

Czarna_Mamba 29-04-2009 17:44

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vrael (Post 2533317)
Czterookie potwory!!!!!!! Nic złego dopóki nie wyglądasz jak Harry Potter.

Ekhm, dziękuję. :<<

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 20:47.