Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Forum Filmowe (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=281)
-   -   Galerianki. (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=212896)

Gonzo 04-05-2009 00:37

Galerianki.

http://www.megavideo.com/?v=0JDZKSEO

"Galerianki" to krótki, bo trwający trzydzieści minut film opowiadający o życiu nastoletnich gimnazjalistek, które spędzają czas w centrach handlowych szukając facetów, którym oferują usługi seksualne w zamian za pieniądze i inne gadżety. Film ukazuję drogę normalnej dziewczyny do galerianki, ponieważ nie była akceptowana przez środowisko.

Polecam obejrzeć, oraz ciekawi mnie - czy ktokolwiek z was spotkał się z tym zjawiskiem w swoim otoczeniu? Nie mówię, że w kręgu swych bliższych znajomych, lecz chociażby w szkole? Czy uważasz, że problem należy nagłaśniać czy bagatelizować i jednocześnie uciszać?

Film wywarł na mnie wrażenie, osobiście nie zauważyłem, że takie coś ma miejsce - a jak jest w waszych regionach?

Ashlon 04-05-2009 00:41

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gonzo (Post 2536408)
Polecam obejrzeć, oraz ciekawi mnie - czy ktokolwiek z was spotkał się z tym zjawiskiem w swoim otoczeniu?

Nie spotkalem sie.
Cytuj:

Nie mówię, że w kręgu swych bliższych znajomych, lecz chociażby w szkole? Czy uważasz, że problem należy nagłaśniać czy bagatelizować i jednocześnie uciszać?
Trzeba naglasniac i walczyc z taka patologia. Rozumiem, jesli kobieta sprzedaje swoje cialo, bo w krotkiej perspektywie czasu nie bedzie miala pieniedzy nawet na jedzenie/utrzymanie, ale dziewczyny, ktore, dosadnie mowiac, daja dupy za nowa pare spodni, sa glupimi dz**kami.

Gelt 04-05-2009 00:50

Znam, oglądałem, widziałem. Te co znam oddawały się by "podnieść" swój status społeczny:) Ba, nawet jeden chłopak się znalazł... Piękna mam okolicę: D

@down

W prawie każdym kawałku na OCB są te wstawki. Żałuje bo w instrumentalu psują klimat...

Snopeczek 04-05-2009 00:53

Osobiście nie znam, wiem jednak o takich w niedalekim otoczeniu.
Film oglądałem już dawno, po wyśjciu albumu OSTRego. Tam 'skity' są wzięte z tego filmu, przesłuchaj chociażby kawałek 'Sam to nazwij'.

@down
to jest wg mnie tzw słowotwórstwo

Rybzor 04-05-2009 01:17

O boziu, CP!

Nie spotkałem się z takimi przypadkami wśród nastolatek, a słowo z nazwy tematu pierwszy raz widzę na oczy xd

btw. kolesia od oświetlenia w tym filmie zabić to mało ;;

Lasooch 04-05-2009 01:29

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ashlon (Post 2536410)
Trzeba naglasniac i walczyc z taka patologia. Rozumiem, jesli kobieta sprzedaje swoje cialo, bo w krotkiej perspektywie czasu nie bedzie miala pieniedzy nawet na jedzenie/utrzymanie, ale dziewczyny, ktore, dosadnie mowiac, daja dupy za nowa pare spodni, sa glupimi dz**kami.

To, że ktoś jest głupią dz*wką nie znaczy, że trzeba to nagłaśniać. Mnie osobiście nie rusza, że ktoś marnuje swoje życie. Jego sprawa. Może zmądrzeje i oby wtedy było za późno.

@top: nie spotkałem się.

zoliax 04-05-2009 07:39

@up
A chciałbyś, żeby tak twoja córka skończyła?

@top
Spotkałem się z tym problemem... w gazecie. ;d

Erverse 04-05-2009 07:59

UP.
Jakby ją dobrze wychował to by do tego nie doszło.
TOP. Nie spotkałem się.

Misza 04-05-2009 08:17

Nie spotkałem się, szkoda. ;/

Shadron 04-05-2009 09:10

Nie spotkałem się.Ogólnie fajny film!

Gierubesoen 04-05-2009 09:19

Nie mam nic przeciwko- panowie zadowoleni, dziewczyny też, więc w czym problem? Niektórzy są przerażeni, że teraz już gimnazjalistki uprawiają seks itd. Świat idzie naprzód, średnia wieku inicjacji seksualnej ciągle maleje i nie ma co płakać nad młodymi panienkami które chcą dobrze wyglądać ; )

PS We Wrocławiu tego pełno... Galeria Dominikańska, Magnolia, Arkady, Pasaż Grunwaldzki, wystarczy przejść i się rozejrzeć wokół...
Film dobry, całkiem realistycznie pokazana sytuacja.

Ashlon 04-05-2009 09:24

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lasooch (Post 2536425)
To, że ktoś jest głupią dz*wką nie znaczy, że trzeba to nagłaśniać. Mnie osobiście nie rusza, że ktoś marnuje swoje życie. Jego sprawa. Może zmądrzeje i oby wtedy było za późno.

Nie chodzilo mi o naglasnianie sprawy, podajac dane danej osoby (na zasadzie "Ta Y to taka a taka, bo daje dupy"), tylko po prostu trzeba rozmawiac na taki temat i jasno wyrazac swoje negatywne (w moim przypadku) podejscie do takich osob. Dopoki taka osoba nie lamie prawa i nie afiszuje sie z tym, a "zajmuje sie" tym procederem - mi to wisi, jej zycie. Po prostu nie toleruje takiego postepowania i mowie o tym glosno, a czy ktos wezmie sobie to do serca, czy nie - nie moj problem.

Gelt 04-05-2009 10:42

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gierubesoen (Post 2536463)
Nie mam nic przeciwko- panowie zadowoleni, dziewczyny też, więc w czym problem? Niektórzy są przerażeni, że teraz już gimnazjalistki uprawiają seks itd. Świat idzie naprzód, średnia wieku inicjacji seksualnej ciągle maleje i nie ma co płakać nad młodymi panienkami które chcą dobrze wyglądać ; )

Pytanie czy to dobrze, że świat idzie tak do przodu. Przecież to jeszcze dziecko. Ja się tylko dziwię tym wszystkim facetom. No ale dziś takie zachowanie jest ładnie nazwane "fetyszem"..

Shanhaevel 04-05-2009 10:54

Cytuj:

Film ukazuję drogę normalnej dziewczyny do galerianki, ponieważ nie była akceptowana przez środowisko.
Sprytne, teraz z pewnością będzie powszechnie szanowana.

@up
Jutro będą to nazywać 'sportem narodowym'.

@2xdown
Nie, w Szwecji już tak jest.
Patrz:
http://www.filehurricane.com/photo-viewer/1665

Grue 04-05-2009 11:14

Spotkałem sie z takimi 'chetnymi' szmatami. Z tym ze narobilem jej na cale centrum (stary browar) obciachu ze juz sie pewnie nie pokaze tam xD Nie szanuje takich uposledzonych zer. Ale tak patrzac w ogole na dziewczyny lat 90-99 to to pokolenie jakies zjebane jest. Przynajmniej w Poznaniu, z bloków, dzieciaki sa jakies uposledzone. Niewiem czy MTV i inne tv, gazety namieszalo we lbie czy co....

Gelt 04-05-2009 11:18

Grue, nie mylisz się.U mnie ostatni normalny rocznik to 88, moze 89.. I trafiłeś! TV...

@Shan~

Czyżby tylko Polacy byli takimi dewiantami?: >

Lasooch 04-05-2009 12:01

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez zoliax (Post 2536443)
@up
A chciałbyś, żeby tak twoja córka skończyła?

Gdyby moja córka tak skończyła, przestałbym ją uznawać za swoją córkę. Może u mnie mieszkać (bo za wyrzucenie chyba groziłyby mi konsekwencje prawdne), ale niech na chleb daje d*py, ja jej karmić nie będę. I w 18 urodziny - na bruk.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ashlon (Post 2536466)
Nie chodzilo mi o naglasnianie sprawy, podajac dane danej osoby (na zasadzie "Ta Y to taka a taka, bo daje dupy"), tylko po prostu trzeba rozmawiac na taki temat i jasno wyrazac swoje negatywne (w moim przypadku) podejscie do takich osob. Dopoki taka osoba nie lamie prawa i nie afiszuje sie z tym, a "zajmuje sie" tym procederem - mi to wisi, jej zycie. Po prostu nie toleruje takiego postepowania i mowie o tym glosno, a czy ktos wezmie sobie to do serca, czy nie - nie moj problem.

Wiem, że nie chodziło o nagłaśnianie przypadków, tylko nagłaśnianie problemu. Ale nie widzę w tym celu, niech robią ze swoim życiem co chcą.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gierubesoen (Post 2536463)
Świat idzie naprzód, średnia wieku inicjacji seksualnej ciągle maleje i nie ma co płakać nad młodymi panienkami które chcą dobrze wyglądać ; )

Mamy odmienny pogląd nt. dobrego wyglądu, ale de gustibus non disputandum est. W sumie nawet est, ale nie zawsze warto ; )

Exodus 04-05-2009 12:08

Ja ogladalem ten filmik kilka miesiecy temat i akurat jakis czas pozniej bylem z kumplami w galerii, zaczepily nas 2 małolaty, które wyraznie szukaly **** do dupy, strasznie sie narzucaly.

Tez tak jakos mi sie wydaje, ze te mlodsze roczniki od 90 wzwyz jakies po****e sa, we wczesniejszych sa takze takie wyjatki, ale w tych pozniejszych to juz jakas plaga.

@up
A nie probowalbys corce pomoc z tego wyjsc, tylko odrazu powiedzmy po 2 przypadkach, odrazu bys ja skreslil? Myslisz, ze tak latwo wlasne dzieci odtracic?

Mazur199 04-05-2009 12:21

imo,bardziej spotykanym przypadkiem są dajki pod dyskotekami

Dr.Unknown 04-05-2009 12:45

Po co jakieś głupie słowotwórstwa, jak mamy komplet słów - chociażby "kurwa".

/care

Rothes 04-05-2009 12:51

Ja widocznie żyję aż na takim zadupiu, że takie "nowości" jeszcze do nas nie dotarły. Niemniej jednak film ciekawy - w głowie się nie mieści co to się porobiło z dzisiejszą młodzieżą (choć sam jestem z rocznika '90, na całe szczęście w swoim otoczeniu nie zauważam takiego zachowania).

Grue 04-05-2009 12:58

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Mazur199 (Post 2536535)
imo,bardziej spotykanym przypadkiem są dajki pod dyskotekami

Powiem Tobie, ze znam kluby w Poznaniu gdzie sie nie spotkalem (jeszcze) z takimi dajkami. Za to to co widze na osiedlu to patologia po prostu. Dziewczynki po 13-14 lat sie puszczaja jak Panie pracujace na A2 :/ Ale co zrobic, starzy im nie poswiecaja uwagi, tv i towarzystwo je niszczy. Ciekawe co bedzie za kilka lat hehe :d

Pan i Wladca 04-05-2009 13:34

Widziałem to jakiś czas temu, i muszę powiedzieć, że to się w głowie nie mieści. Aż boje się mieć córkę w przyszłości. U nas coraz więcej takich wyuzdanych czternastek biega, aż strach do jakiejś podejść gdzieś na imprezie, później się okaże że 14 lat miała. Tym starym złamasom bym fiuty poobcinał. Jak tak oglądałem to myślałem, że ta gówniara jednak będzie normalna, bo zarywał do niej ten gość w podobnym wieku, a ta z tym obleśniakiem skończyła :(

Lasooch 04-05-2009 13:39

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Exodus (Post 2536530)
@up
A nie probowalbys corce pomoc z tego wyjsc, tylko odrazu powiedzmy po 2 przypadkach, odrazu bys ja skreslil? Myslisz, ze tak latwo wlasne dzieci odtracic?

Może nie jest łatwo odtrącić własne dzieci, ale są pewne rzeczy, których bym zaakceptować nie potrafił. To alternatywa wykluczająca - albo jest moim dzieckiem, albo jest ścierwem.

@roczniki 90 i młodsze: sam jestem z '91 i w moim towarzystwie takich osób nie ma. W szkole (niezłej) też raczej nie, myślę, że podatność na wpływy telewizji i osiedla jest odwrotnie proporcjonalna do ilorazu inteligencji - jak widzę rano w autobusie takie bydło, które ma puszczalstwo wypisane na twarzy, to wiem pod którą szkołą wysiądzie. Oczywiście wszędzie się ktoś taki trafi, ale z autopsji wiem, że im niższe progi punktowe tym więcej (bo w gimnazjum miałem sporo takich osób).

Xevez 04-05-2009 14:37

ja jestem '92 i w szkole nie spotykam się z czymś takim (może dlatego, że to dość dobre liceum), w swoim środowisku także się z tym nie zetknąłem, ale wiem, że w moim mieście istnieją takie osoby

Dr.Unknown 04-05-2009 14:43

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Pan i Wladca (Post 2536575)
Aż boje się mieć córkę w przyszłości

Ja bym swojej nie wypuszczał z piwnicy.

Fritzl

Xelius 04-05-2009 15:41

Nawet Ostry napisał o tym kawałek ;)

O.S.T.R - Sam To Nazwij

Gierubesoen 04-05-2009 15:44

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gelt (Post 2536495)
Pytanie czy to dobrze, że świat idzie tak do przodu. Przecież to jeszcze dziecko.

Dziecko, dziecko, ale to, że świat idzie do przodu oznacza, że te dzieci coraz szybciej zaczynają interesować się sprawami dorosłych.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lasooch (Post 2536529)
Mamy odmienny pogląd nt. dobrego wyglądu, ale de gustibus non disputandum est. W sumie nawet est, ale nie zawsze warto ; )

Chodziło mi o to, że te dziewczyny myślą, że dobrze wyglądają

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Xelius (Post 2536666)
Nawet Ostry napisał o tym kawałek ;)

O.S.T.R - Sam To Nazwij

Sama prawda ;D

Lechista 04-05-2009 16:39

Przyznam, ze niezłe laski ^^

Gierubesoen 04-05-2009 16:50

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lechista (Post 2536713)

Ta zwłaszcza ta co ją nie bolało za pierwszym razem, hahaha

Exodus 04-05-2009 17:23

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Xevez (Post 2536610)
ja jestem '92 i w szkole nie spotykam się z czymś takim (może dlatego, że to dość dobre liceum), w swoim środowisku także się z tym nie zetknąłem, ale wiem, że w moim mieście istnieją takie osoby

To nie chodzilo tylko o galerianki tylko o to, ze wiekszosc rocznika(mowie tu o obydwu plciach) 90+ to albo jakies emo, czy inne pedalki, no i oczywiscie o puste lalki takze, ale kiedy ich nie bylo??

Matheavyk 04-05-2009 18:09

Mam brata rocznik '92, który otwarcie mówi, że jego rocznik czy rok starsi to jest jakieś popapraństwo w porównaniu do tego co w moim roczniku '90. Widzę z waszych wypowiedzi, że różnie to bywa z tą granica wiekową.
Ale wiecie co myślę? Że tak samo jak my nie potrafimy zrozumieć zachowania dzisiejszych dzieci(które za dzieci się chyba nie uważają) tak i one nie rozumieją nas (nie, żebym uważał się za wybitnie dorosłego, ale powiedzmy, że prawie;)). Dokonał się jakiś konkretny i dosyć nagły skok "cywilizacyjny" na naszych oczach...

Rybzor 04-05-2009 18:16

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Exodus (Post 2536746)
To nie chodzilo tylko o galerianki tylko o to, ze wiekszosc rocznika(mowie tu o obydwu plciach) 90+ to albo jakies emo, czy inne pedalki, no i oczywiscie o puste lalki takze, ale kiedy ich nie bylo??

Hahah, "to albo jakies emo, czy inne pedalki", padlem xdd

Cytuj:

Pewnie w szczególności ta gwiazda CP z ostatniej akcji filmu : O

Valisha 04-05-2009 18:36

Film interesujący.
Ja sama jestem z '91, jednak z mojego i rok młodszego otoczenia nie znam nikogo takiego. Niestety na moim osiedlu zdarzają się takie przypadki, nawet sporo, głównie w '93+. Gdy taką spotkam mam ochotę coś jej zrobić, bo łatwo mnie wytrącić z równowagi, albo delikatnie chociaż uświadomić do czego takie zachowanie prowadzi. Za szybko chcą dojrzewać, a później będą płakać nad zmarnowanymi najpiękniejszymi latami swojego życia.

Martka 04-05-2009 19:13

Dla mnie ogóle niepojęte jest, jak takie "dziunie", nie mające za grosz szacunku do samych siebie (i innych) mogą mówić o sobie jako o osobach na poziomie. Trzeba mieć nieźle poprzewracane w główce żeby tak się zachowywać.

Gelt 04-05-2009 20:18

Największy wpływ ma towarzystwo. Na moich oczach ciche myszki zmieniły się w automaty do lodów. Pare osob liżących sie (bo całowaniem tego nawet nie nazwe) na "melange" (słowotwórstwo by zi0my) to norma.

@Gierubesoen

I ma zawsze orgazm.

spider-bialystok 04-05-2009 20:34

A mi to nie przeszkadza, od razu same wsrod siebie robia selekcje na dziwki. Widac czarno na bialym ktora to szmata.
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gelt
Pare osob liżących sie (bo całowaniem tego nawet nie nazwe) na "melange" (słowotwórstwo by zi0my) to norma.

A dawniej to niby tak nie bylo? W pokoleniu naszych rodzicow (40, 50 latkow) zajscie w ciaze w wieku 18-20 lat nie bylo niczym dziwnym. Teraz ciaza w takim wieku jest jednak rzadkoscia. Wiadomo, upowszechnila sie antykoncepcja. Ale imprezy nie byly wcale bardziej grzeczne niz teraz.

Gelt 04-05-2009 21:58

Wyciągaj jednego zdania. To tylko przykład, że towarzystwo ma wpływ. I tak, uważam, że było grzeczniej bo istniał kręgosłup moralny. Mocniejszy niż dziś.

AnonimowyPowrot 04-05-2009 22:06

Ciekawi mnie jedno - czy dobór aktorek był celowy? Tzn. specjalnie brzydkie były "te złe", żeby zniechęcić ludzi, czy wypadek przy pracy?

@Edit

Faceci normalni chociaż, bo jeśli chodzi o babki to raczej skrajne przypadki.

@Edit 2

Niestety, wszystko troszkę sztuczne, przynajmniej z mojego punktu widzenia (średnie miasto na połódniu kraju, wam zostawiam ocenę).

@Edit 3

Smutne zakończenie =<

@Refleksje!

Myślę, że jest to zachowanie jak najbardziej naganne i niedopuszczalne. Ojciec był w miare normalny, gdyby matka zachowywała się jak on, a chociaż udawała, to może potoczyłoby się to inaczej. Mimo pozorów rodzeństwo odegrało znaczącą rolę.

Na całe szczęście w moim otoczeniu takie przemiany raczej nie przechodzą, a już w bardzo młodym wieku każdy dobiera sobie towarzystwo. Można je oczywiście zmienić w przyszłości, ale raczej nie pociąga to za sobą takich skutków zmiany własnej osobowości. Pomyślcie tylko, niektórzy stali się takimi osobami nieświadomie (zdecydowana większość), a każdy kto jest odrzucany (tymbardziej, że na pewno nie jest to jedna osoba) na pewno pomyśli sobie coś w stylu "Przecież to dziwki, raczej nieciekawe osoby, sama chociaż będę miała czym się pochwalić w przyszłości!", bo przeważnie są to osoby mądre (nie chodzi mi tu na pewno o dobre oceny).

Trochę pomieszałem, ale najważniejszy sens raczej został oddany. Przy okazji pisania tego tekstu doszedłem do wniosku, że zbliżone przypadki widzę na codzień, jednak u nas ma to swoje granice.

@Edit 4

Pozytywnym akcentem była zmiana jej głosu :D

Argen 04-05-2009 22:19

No sztuczne, ale o przekaz chodzi, o przekaz!

A co do tematu, to jakoś mam to w dupie (tylko nie rzucajcie pytaniami, co bym zrobił gdyby tak zrobiła moja córka). Imo to chore, ale w sumie jakoś na tym nie cierpicie, nie? Zresztą, wystarczy zadbać o dzieci:

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez ojciec głównej bohaterki
masz przecież telefon od wujka <look na cegłe>

albo matka:
Cytuj:

ty nie powiesz co widziałaś, a ja będe cie kryła jak będziesz wychodziłą wieczorami
Zawodowi rodzice, nie ma co :cup: :cup: :cup:

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 01:19.