Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Inne (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=19)
-   -   Rozprawka na temat analfabetyzmu i opóźnienia graczy (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=21984)

Hesperides 02-01-2005 18:57

Rozprawka na temat analfabetyzmu i opóźnienia graczy

Witam!

Rozprawkę tą dedykuję wszystkim graczom, których ignorancja sięga ekstremum, a mentalność tychże person blokuje wszelkie procesy myślowe...
Jaka jest geneza owego tekstu? Razu pewnego, tj. dzisiaj, zajrzałem na stronę www.tibia.com pod imię 'Ziomek the Knight' i po przeczytaniu komentarza, opadła mi szczęka, zamarłem w bezruchu, a po chwili zatraciłem wszelki zmysł poczucia osobowości narodowej. Przytoczę mądrość, którą tenże osobnik sobie tamże wpisał (wybiórcza interpretacja). Wstęp zawiera takie oto stwierdzenie, tudzież przywitanie (jak kto woli):

"Hello!Im in polish!"

Witaj kolego! Cieszę się, ż jesteś z język polski albo polski (pomijając małą literę). Ciekawi mnie kto tego delikwenta uczył języka angielskiego... albo czemu go nie uczył. Idźmy jednak dalej. Tutaj następuje wymienianie "ziomków", gdzie znajdziemy kilka pięknych rodzynek typu:

**Bork The Smieciarz** - hi is a good boy

W wolnym tłumaczeniu będzie to "Cześć jest dobry chłopak".

Idąc za ciosem mamy takie stwierdzenie:

hi is a bed boy nice - co w wolnym tłumaczeniu oznacza "Cześć jest łóżkiem chłopcem fajny". Chłopak sobie wymienił kilka wyrazów i radosny...

Co dalej? Zobaczmy:

**Malezjanium**-na luzie ziom :/ - tutaj się czepiam, bo faktycznie, to nie ma błędu. Pragnę jedynie ukazać jaki to 'ziomal' jest wyluzowany. ELO ELO JANEK...

Na samym dole komentarzy znajdziemy istny geniusz ignorancji jakiegoś niedorozwiniętego (ang. retard) bucefała:

Jeszcze Polska nie zginela pluki my zyjemy co nam opca przemoc wziela szablom odbierzemy marsz marsz Raistlinie za*** szweckie swinie!!

Co za inteligencja oświęcimska! Angielskiego można nie znać - wybaczam, ale żeby tak kaleczyć ojczystą mowę? CO TO SĄ "PŁUKI"? "OPCA"? To jeszcze nic. Najbardziej rozwaliły mnie szable. Co mają te szable takiego, że chcecie im odbierać? Od kiedy to szabla może coś mieć? O! Może chodziło o SZABLĄ??? Biedne szable... Anem. Wypuścić mrożone truskawki!

To jest pierwszy przypadek. Co jakiś czas będę tutaj obwieszczał, że udało mi się namierzyć kolejną beczkę ignorancji. Amen.

Zdravim!

Bartix 02-01-2005 19:07

Sad, but (bat plx !!!111) true ...

polack: hi. polisz ?
high lvl: no
polack: polisz ? ok fri itens plizzz

IgNs^ 02-01-2005 19:19

Tak to jest jak sie wiekszosc czasu spedza przed monitorem grajac w gry a o ksiazkach sie zapomina........

Dr.Unknown 02-01-2005 19:36

Cytuj:

Jeszcze Polska nie zginela pluki my zyjemy co nam opca przemoc wziela szablom odbierzemy marsz marsz Raistlinie za*** szweckie swinie!!

Nie wypada "robić sobie jaj" z ojczystego hymnu, i to jeszcze publicznie.

Angelus 02-01-2005 20:12

Wiecie co ?
Ja myślę , że to po prostu jakieś przedszkolaki dorwały się do kompa
i grają w tibię ...
Ale o co w niej chodzi , tak naprawdę , to już zrozumieć nie mogą ...
Jak słyszę co wygadują , jak kaleczą nie tylko angielski , ale też i polski język...
To powiem wam szczerzę , nóż się w kieszeni sam otwiera ... :)

A tak serio ...

Nioobom do tibii wstęp wzbroniony !!!

Myshacheq 02-01-2005 20:13

:( Grrrrrrr idiota straszny, zbeształ hymn (narobił błędów do h**a) i wykazał sie znajomością języka angielksiego, płakać.

xemmoe 02-01-2005 20:21

Mam taką małą prośbę: prześlijcie temu "ZIOMALOWI" link do tego tematu!!

Wątpie żeby coś zadziałało ale spróbować można...

Hesperides 02-01-2005 20:24

re. up
Takie było moje założenie :)

Venderer 02-01-2005 20:32

Brrrr...... Gdy widze takich ludzi to, aż mi wstyd, że to moi rodacy....;/;/;/;(;(;(

p.l 02-01-2005 21:27

eh ... poczytaj sobie forum ... nawet same nazwy tematów ... błędów ortograficznych od groma ... już nie wspominam o stylistyce

Hesperides 02-01-2005 22:20

dlatego staram sie jak najmniej czytac to forum :]

Ryltar 02-01-2005 22:34

OMG koham polakuf wescie sie z nih nie smiejcie okej?

A tak na serio na tibi jest tyle pajacow ze mi sie zbiera na zyganie.Rozumie zrobic pare bledow ale nie ze w kazdym wyrazie.Smieja sie z Brazilijczykow ze nie znaja angielskiego a sami co pisza.Zawsze co widze mojego kumpla grajacego w Tibie mam beke.Zobaczy typa co [pisze np nie wiem:"Ci co majom swordy som the best" to zawsze moj kumplel nawyzywa i zawsze konczy rozmowe tekstem:"kup sobie słownik" i daje ignore.

Ale polacy to debile jak ich malo.Zaczniesz gadac z typkiem i pozyczysz mu zamiast 5gp to 4gp to nawyzywa ciebie.

Nie chce nikogo nikogo urazac ale,zauwazylem ze wiekszosc analfabetow to ci co sluchaja Hip-Hopu.Nie mowie ze kazdy ale dosc duzo osob pisze jak nie mowie kto.Z amerykanskim rapem jest tak samo ze po tym angielski tez sie za dobrze nie umie.

Afinor 02-01-2005 22:41

~To jest wszedzie:). Dosyc duzo osob(na tym forum np) robi bledy i tego sie juz nie uniknie. Czasem az sie boje czytac niektorych postow bo jestem wzrokowcem i potem pozostaja watpliwosci. "Kura" czy "Kora" ;p

Btw. Gdyby bylo "I'm Polish" to by byla dobra forma "Jestem Polakiem".

Zindahjira 02-01-2005 23:49

Greetings!!

Nie no przegięcie........ Można mieć tylko nadzieję, że nikt słów tego kolesia nie rozgłosi wśród innych nacji bo będą mieć z Polaków jeszcze większą polewkę. Choć i tak już mamy do bani reputację.
Jak stoję sobie pod depo i robię UHy i jak widzę takich kolesi kaleczących mowę ojczystą to się nawet później po polsku nie odzywam. A już na pewno nie zwracam uwagi bo mój UHmaker ma tylko 13 lev i jak się szybko nauczyłem tacy ludzie bardzo źle znoszą krytykę :p Poczekamy aż wyprowadzę na głównego chara sorca ;)

Powodzenia na polowaniach życzę.

Hesperides 03-01-2005 19:47

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ryltar
Nie chce nikogo nikogo urazac ale,zauwazylem ze wiekszosc analfabetow to ci co sluchaja Hip-Hopu.Nie mowie ze kazdy ale dosc duzo osob pisze jak nie mowie kto.Z amerykanskim rapem jest tak samo ze po tym angielski tez sie za dobrze nie umie.

Sad bat tru!

Xensa 03-01-2005 19:57

ehh...

ja dzis mialam pewien problem gadalam sobie z kolegami w venore podszedl do nas koles i mowi: "plz serpent sword" (2k na moim swiecie) ja mu :"i don't have this item". no i on zaczol: "ale hamy lvle 70 i nic nie dadza" ja mu mowie "odejdz plz" a ten odrazu "wy h*** c*** hamy jedne" i nie polazl wyzywal nas caly czas, ale ja dalam mu ignore

Kujawaxx 03-01-2005 20:13

Niestety takie bomby kazdy z nas słyszy codziennie.
Np. Polacy wyzywający się w depo TY H**U, lub KU..A!!!!! oddawaj mój scale armor!!! Wstyd ludzie, wstyd. :( Aha, ja się wole nie przyznawać że jestem polakiem i wszystkich patriotów prosze o nie wtrącanie tu swoich 5-ciu groszy.

Xensa 04-01-2005 15:32

:(

na moim swiecie harmonia jest tak ze juz lepiej sie przyznac ze jest sie br niz polak ;/, albo jak sie przyzna ze polak i sie trenuje w kopalniach kazz to ci luruja guardy za to ze jestes polakiem :( coz strach sie przyznac ze jest sie polakiem

Brave 04-01-2005 16:10

Dlatego jak ktoś Was zapyta o nację, trzeba się przyznać, że jest się Polakiem i jak najlepiej się zachowywać, wtedy gość pomyśli, że jednak nie wszyscy Polacy to chamy i gbury..

Poza tym chamstwo Polaków nie tylko Tibii się tyczy :(

Pozdrawiam.

Dariusz 04-01-2005 16:12

heh to jest zalosne to co napisalas.
1.nie ma owijac po raz kolejny temat noobow bo oni i tak beda
2.nie ma sensu tez gadac o polakach ktorzy sie zachowuja jak nooby
3."Przygadal kociol garnkowi a sam smoli" B)
4. pewno dziwicie sie czemu poslozylem sie przyslowiem?
5. a no dlatego poniewaz ten temat jest do d..y, a poza tym idz do pierwszego lepszego polonisty jestem pewien ze za ta prace postawil by ci 1
poniewaz to nie jest rozprawka i nie zawiera cech rozprawki. jest to tylo twoje zdanie bez tezy, argumentow i akapitow.
moze powiedzie ze jestem hamski sam robie bledy oki
jest to mozliwe :)
ale nie lubie durnych tematow ktore w tytule cos mowia a potem czyta sie i rece opadaja jak ktos gada o kims a sam robi bledy.
oki daje sobie z tym spokoj.
a i zamiast pisac o tej osobie trzeba bylo zwrocic tej osobie uwage i tego wogole nie pisac bo to jest glupota. ;)
sorry jezeli kogos obrazilem.

Thero 04-01-2005 16:37

korekta : P

@Dariusz

Cytuj:

heh to jest zalosne to co napisalas. 1.nie ma owijac po raz kolejny temat noobow bo oni i tak beda (Lepiej wiedzieć...) 2.nie ma sensu tez gadac o polakach ktorzy sie zachowuja jak nooby (Jeżeli jest poważny problem to powinno się o nim mówić przy każdej okazji) 3."Przygadal kociol garnkowi a sam smoli" B) (Nie prawda, a nawet jeśli to ja podpisuje się pod tym*.) 4. pewno dziwicie sie czemu poslozylem sie przyslowiem? (Tja, chodziło ci o to, że założyciel tematu sam dopuszcza się bugów...) 5. a no dlatego poniewaz ten temat jest do d..y, a poza tym idz do pierwszego lepszego polonisty jestem pewien ze za ta prace postawil by ci 1 poniewaz to nie jest rozprawka i nie zawiera cech rozprawki. jest to tylo twoje zdanie(tylko jego zdanie? No skoro lubisz dysmógowie proszę bardzo..) bez tezy, argumentow i akapitow. moze powiedzie ze jestem hamski sam robie bledy oki jest to mozliwe :) ale nie lubie durnych tematow ktore w tytule cos mowia a potem czyta sie i rece opadaja jak ktos gada o kims a sam robi bledy.(no to zkorektuj jego tekst, pokaż wyraźnie gdzie robi błędy ORTOGRAFICZNE) oki daje sobie z tym spokoj. a i zamiast pisac o tej osobie trzeba bylo zwrocic tej osobie uwage i tego wogole nie pisac bo to jest glupota. ;)(To tylko twoje osobiste zdanie..) sorry jezeli kogos obrazilem.(mnie : P)
========= * pokaż mi 1 post gdzie zrobiłem przynajmniej 1 błąd ortograficzny(albo 2 jak chcesz, powtarzam, błąd ORTOGRAFICZNY)

@Topic
Brak znaków interpunkcyjnych też jest sporym błędem...

Wild Dragon 04-01-2005 16:46

Nie wierzę, aby AŻ TAK można było zachować się jak .. ekhem , i uroczyście pokazać innym o swojej
inteligentnej mowie ? Okropność.
Tolerancja dla dysortografii (czy jak to tam się to zwie... ) - TAK , (w nadmiarze prowadzi do palpitacji serca czytającego )
lecz dla dysmózgowia - NIE .

Rikimaru 04-01-2005 16:57

Ehh Dariusz jesteś poprostu mało inteligentny i to po tobie widać, bo próbujesz się wywyższyć.

Jestem pewien że założyciel tematu jest od ciebie starszy, a błędy są w niektórych miejscach zamierzone, jednak twój poziom nie pozwala ci tego zauważyć. A to swoje przysłowie to możesz sobie rozbić o kant dupy bo pasowałoby ono do ciebie.

poslozylem- słóga? a mi się wydawało że sługa- posłużyłem

Tytuł może i nie jest trafiony ale to nie jest ważniejsze, ważniejsza jest treść.

Dariusz 04-01-2005 17:01

moglbyszauwazycto ze napisalem nizej ze przepraszam za bledy ortograficzne.
Thero nie mowilem o tobie i tak jak wyzej napisalem zastrzeglem to o bledach ortograficznych poza tym to nie jest jakas oficjalna mowa tylko internet i WIEKSZOSC LUDZI NIE UZYWA W INTERNECIE ZNAKOW INTERPUNKCYJNYCH.
Rikimaru szczerze mowiac nigdy bym sie nie spodziewal ze ktos bedzie osadzal innych tylko po przeczytanym tekscie. jezeli masz 17 lat to jestes nie odpowiedzialny jeszcze poniewaz piszesz cos a nie masz na to rzeczowych dowodow. ja nigdy bym nie nazwal osoby malo inteligentnej po przeczytaniu jednej wypowiedzi bo uwazam ze trzeba bardziej taka osobe poznac zaobserwowac czy rzeczywiscie jest malo inteligentna a nie palnac jakis tekscior obrazic i uwazac ze wszystko jest dobrze
poza tym wiek nie oznacza ze ktos jest madrzejszy od innej osoby X(

Allatar 04-01-2005 17:12

temat caly czas aktualny!

Hesperides 04-01-2005 18:24

@Dariusz

Nie ucz mnie, bo mam znacznie więcej wiedzy, aniżeli ty kiedykolwiek miałeś, tudzież mogłeś mieć. Zanim wypowiesz się na temat "czym jest rozprawka", bądź tak miły i dowiedz się czegoś więcej, bo cytowanie tego, co nauczyciel mówił w gimnazjum, to kiepski pomysł. Tytuł tego tematu jest jak najbardziej poprawny. Akapity powiadasz... To jest forum, kolego. Zauważyłes?

Druga rzecz. To nie jest praca, tylko temat na forum. Jeśli robię błędy, wskaż mi je, bo chciałbym się poprawić. Nie ma? To tylko świadczy o twoim ograniczeniu. Nie mówi mi również o inteligencji, bo po tym jak posługujesz się językiem, stwierdzam, że albo jesteś jeszcze w podstawówce (chociaż i tam już ładnie piszą), albo w zawodówce i nosisz dresy. Nie stawiasz przecinków, robisz błędy każdego rodzaju, a dzięki temu wszystkiemu, nie rozumiem 1/4 tego, coś popisał. Proszę, jeśli nie masz nic sensownego do powiedzenia, nie odzywaj się.

Thero 04-01-2005 18:37

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dariusz
moglbyszauwazycto ze napisalem nizej ze przepraszam za bledy ortograficzne.
Thero nie mowilem o tobie i tak jak wyzej napisalem zastrzeglem to o bledach ortograficznych poza tym to nie jest jakas oficjalna mowa tylko internet i WIEKSZOSC LUDZI NIE UZYWA W INTERNECIE ZNAKOW INTERPUNKCYJNYCH.
Rikimaru szczerze mowiac nigdy bym sie nie spodziewal ze ktos bedzie osadzal innych tylko po przeczytanym tekscie. jezeli masz 17 lat to jestes nie odpowiedzialny jeszcze poniewaz piszesz cos a nie masz na to rzeczowych dowodow. ja nigdy bym nie nazwal osoby malo inteligentnej po przeczytaniu jednej wypowiedzi bo uwazam ze trzeba bardziej taka osobe poznac zaobserwowac czy rzeczywiscie jest malo inteligentna a nie palnac jakis tekscior obrazic i uwazac ze wszystko jest dobrze
poza tym wiek nie oznacza ze ktos jest madrzejszy od innej osoby X(

Inernet czy nie to jest tekst, a tu powinno się używać znaków interpunkcyjnych, a nie uwsteczniać innych pisząc porażające błedy przez wyimaginowane dysmózgowie...

A co do Rikimaru to nie masz się co do niego czepiać, w rl może cię nie zna, ale nie wiem jak można nie wyrobić sobie oceny o kimś kto robi błędy i jeszcze pisze, że inni je robią, dziwne to trochę, ale w końcu na forum się jest te kilka ładnych miesięcy to można wyrobić sobie opinie na czyjś temat korzystając z tego z czego można, a myślisz, że ktoś mało inteligenty może napisać jakiś fajny tekst, lub, że ktoś kto jest spoko może pisać niczym nie poparte bzdury? Rikimaru napisał co o tobie myśli opierając się na twoim poście nic więcej..

EDIT:
@Up
Ja chodzę do podstawówki i możesz mi wierzyć, że tam jest wszechobecne dysmózgowie, nawet wśród nauczycieli <joke>.

Hesperides 04-01-2005 18:55

re. Thero

Do Podstawówki? 8o Gratulacje! Ja przecinki i ortografię pojąłem dopiero pod koniec gimnazjum. :D

Dariusz 04-01-2005 19:20

hmmm nie zgadzam sie z toba
ale nie bede wiecej tego komentowac
uwazam to co uwazam i tyle
powiem tylko tyle ze wiedza jest nie zmierzona wiec nie wywyzszaj siebie bo tak naprawde nie wiesz jaka wiedze posiadam a twoje domysly sa bledne i jak jestes taki madry to podaj swoj wiek to moze wyjasni czemu jestes "madrzejszy" ode mnie X(

Magus 04-01-2005 21:04

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Afinor
"Kura" czy "Kóra" ;p

Kóra bo się na 'kogut' wymienia ;).

nawigator 04-01-2005 21:28

@ Hesperides

Hmm smiejesz sie z innych, z tego co widze to myslisz ze sam nie masz wad. Czlowieku, nie bronie tutaj tych o których jest wspomnienie w temacie. Ale wiesz co, jak powiedzial kiedys pewien czlowiek:

"Naprawe świata zacznij od siebie"
Eugeniusz Kwiatkowski

Tak powinienes zrobic. A nie wyzywac sie na innych.

Kiedys trenowalem sobie z kolega, i o czyms gadalismy. Przyszedl jakis 8 level i cos zaczelismy sie smiac z jego wymowy. A on odparl:
" nie POCHLEWIAJCIE mi" smielismy sie z tego co nie miara. Bylo nam tak wesolo ale nie dalismy mu tego odczuc tylko poprawilismy. I pomysl sobie ze jak bys tak w gazecie np napisal to oc tutaj tylko o jakims polityku albo kims innym tylko ze napisal bys o realnym zyciu. To zostal bys pozwany do sadu o znieslawienie. Nie znasz tej osoby na RL i to co ta osoba tam ma moglo by zostac potraktowane jako pomówienie.

Wiec przystopuj troszke.

@ Ryltar

Co do hip hopu, sam slucham i widzisz cos zlego we mnie? Wydaje Ci sie tak tylko dlatego ze bardoz duzo osób slucha hip hopu, zobacz jak zmalala popularnosc Techno juz nie ma tylu osób na love parade i na innych imprezach. To tak samo jak bym powiedzial ze ludzie o Twoim imieniu tak maja. Wiesz przeczytalem to i troche mnie zabolalo, bo slucham hip hopu 8 lat, pare lat temu nawet sam rymowalem. Byc moze tak wyraziles Swoja nie nawisc do hip hopu, rozumiem ze ktos moze nie lubic tego gatunku muzy i toleruje to.

Gixafe 04-01-2005 21:33

To jest bardzo przykre, ale powiem Wam coś. Gdyby takie dzieci naprawde zajęły by się choć trochę nauką, skutki byłyby inne. Rozumiem- Tibia wciąga, ale wydaje mi się, że można pogodzić szkołę i tą grę, czy nie? Ja sam gram w Tibie po kilka godzin dziennie, ale moja ortografia i w ogóle używanie języka polskiego nie jest w takim stanie jak np. pana:"mam proplemy s ortografiom". Bez przesady. Drogie dzieci: odejdźcie od komputera, a odwiedźcie szkołę. To by było na tyle...

Hesperides 04-01-2005 22:30

Wbrew pozorom nie jestem aryjczykiem, a i pomimo tego nie chce mi się spowiadać na forum z tego, jakie mam wady, etc...
Eugeniusz Kwiatkowski to idealista - świata nie naprawisz, bo tonie w coraz to większej dekadencji.
Kwestia hip-hopu. Obserwuję wpływ różnych czynników na polską młodzież i zauważam, że przeogromna większość osób słuchających hip-hopu to ignoranci i analfabeci. Dlaczego? Otóż, już wyjaśniam. Raperzy prezentują postawę 'zbuntowanych' blokersów, którzy nie mają pieniędzy, są biedni, w szkole ich biją, policja na*******a po łbach za nic, etc... Słuchacze tejże 'muzyki' czerpią z tego i sami zaczynają przejmować owe postawy. W konsekwencji widzimy, że kupa gówniarzy biega i krzyczy CHWDP, pogrąża się w coraz to większej głupocie i tak dalej. Zaznaczam, WIĘKSZOŚĆ. Wszystko ma jakiś wpływ na człowieka - nie tylko hip-hop. Również metal, techno, disco polo, pop (vide britnej). Słabi ludzie stają się ofiarą tego, co słuchają. Tak niestety jest. Przykro mi jednak stwierdzić, że hip-hop ma największy wpływ na obecną młodzież. Powiedz mi, dlaczego 99% kiboli, którzy dewastują stadiony w moim mieście i biją ludzi, słuchają hip-hopu? Dlaczego większość skejtów których znam (słuchających hh), nie potrafi wyrazić prostej myśli, bo nie posiadają odpowiedniego zasobu słownictwa?

Nie mam zamiaru nikogo obrażać. Takie są moje obserwacje i chciałbym nie mieć racji. Niestety, w mieście, w którym żyję, taka jest rzeczywistość. I obawiam się, że chyba nie tylko w nim, bo w całej Polsce... na świecie.

nawigator 04-01-2005 22:41

Ja wiem o co Ci chodzi. Wiesz tez mnie irytuje jak widze "bachora" biegajacego i krzyczacego hwdp <-- nawet to z bledem pisza:P . Nie pomysla ze gdyby nie bylo policji to byla anarchia, ktos by wbiegl im na chate zabil kogos z rodziny bo nie mial by na paczke fajek, to by jeczal ze policji nie ma. Ale co tak juz jest. To poprsotu masowe srodki przekazu. Tak juz bedzie. Zobacz sam to co zobaczysz w telewizji, uslyszysz w radiu, zobaczysz w internecie nie wplynie tak samo na glowe ludzi jak np ksiazka bo (nie wszystkich) bo akurat te srodki przekazu interesuja ludzi.

Dam przyklad.

Tibia, ludzie pamietaja jakich czarów sie uzywa. Pamietaja gdzie co jest, co ile ma ataku. Pamietaja tyle rzeczy z tibi. A np Inwokacje Pana Tadeusza na pamiec kuja godzinami i nic z tego nie moga poczajic ani zapamietac.

Widzisz tak poprostu jest i tego nnie da sie zmienic...

Magus 04-01-2005 23:56

Na naszych uzyszkodników piszących z uporem pijaka wczepionego w płot pozbawione sensu i zasad ortografii posty jest prosty sposob. Sam kiedys robiłem bład na błędzie. Ludzie!!! Czytajcie książki !!! I nie mowie tu o czytaniu lektur szkolnych bo wiem ze to twardy orzech do zgryzienia. Czytajcie to co was interesuje, co wam sie podoba. Czytajcie powiesci przygodowe, pisma komputerowe, ksiazki historyczne czy przyrodnicze ale czytajcie. To poprawia pamiec, powieksza wasze słownictwo i przede wszystkim bez Waszej wiedzy uczy Was pisac !!! Nie ma dla mnie lepszego sposobu na nude niez dobra ksiązka, kazda jedna gra sie przy tym chowa. Ksiazka daje pracowac waszej wyobrazni, rozwija was.

Inna sprawą jest to, ze 90% osob o ktorych w tym temacie mowa, po przeczytaniu tego posta powie sobie "a wypchaj sie pan, wole se pograc". Do niektorch po prostu nie da sie trafić, a szkoda. Moj wychowawca z technikum, bardzo sympatyczny jegomość profesor Świątek powiedział kiedys nam bardzo mądre zdanie: "nie można mieć dwoch rzeczy na raz: młodości i mądrości".

Ryltar 05-01-2005 00:36

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez nawigator
@ Ryltar

Co do hip hopu, sam slucham i widzisz cos zlego we mnie? Wydaje Ci sie tak tylko dlatego ze bardoz duzo osób slucha hip hopu, zobacz jak zmalala popularnosc Techno juz nie ma tylu osób na love parade i na innych imprezach. To tak samo jak bym powiedzial ze ludzie o Twoim imieniu tak maja. Wiesz przeczytalem to i troche mnie zabolalo, bo slucham hip hopu 8 lat, pare lat temu nawet sam rymowalem. Byc moze tak wyraziles Swoja nie nawisc do hip hopu, rozumiem ze ktos moze nie lubic tego gatunku muzy i toleruje to.

Napisałem też że nie chce nikogo urażac.Mam kumpla co slucha Hip-Hopu i sam twierdzi ze go to z deka demoralizuje.Nauczyciele w mojej szkole tez tak gadaja.Nie mowie ze kazdy jest taki znam tez kilka osob co slucha HH a nie robia bledow ortograficznych i sa inteligentni.

@Magus

Zgadzam sie z toba, zamiast grac godzinami lepiej cos przeczytac.Sporo ludzi gra tutaj w RPG i niech kupia sobie ksiazke(lubisz Drizzda? kup sobie ksiazke o nim , lubisz elfy to kup sobie o nich ksiazke).Ksiazki to nei majatek ktory kosztuje 300zł to kosztuje ledwo 30zł.Ja zamiast kupic sobie gre wole kupic sobie ksiazke,robie sobie sporo kanapek i nawet nie wie czlowiek kiedy mija caly dzien.Nawet taka ksiazka ktora czytalismy raz mozna przeczytac drugi.

Thero 05-01-2005 16:13

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ryltar
Napisałem też że nie chce nikogo urażac.Mam kumpla co slucha Hip-Hopu i sam twierdzi ze go to z deka demoralizuje.Nauczyciele w mojej szkole tez tak gadaja.Nie mowie ze kazdy jest taki znam tez kilka osob co slucha HH a nie robia bledow ortograficznych i sa inteligentni.

A to za sprawą tego, że WIĘKSZOŚĆ ludzi słuchających HH myśli, że on "to czuje", że on jest cool wśród kumpli wogóle.. taki Ziomek Poziomek, z czym wiążą się też wagary, rzucanie książek w kąt i palenie(na przykład) "czegoś". Brzmi to bez sensownie, ale jakby się bliżej przyjżeć to taka jest prawda, jak taki "koleś" będzie już zupełnie rozbity w tym wsyzstkim bierze bejsbol i idzie na stadion, i tu kończy się jego przygoda... Nie musi to oczywiście tak źle wypaść, ale jak wejkdziesz już do paczki takich "sk8ów" to wagary żeby pójść na pizzę, i tak dalej, aż w końcu się oglądasz i patrzysz, że absolutnie nic nie umiesz... Zresztą niektóre teksty HH też postawaiają wiele do życzenia...
A reszta analfabetów dysmózgowców? Albo idzie po papier na dyslektyka albo zlewa ortografie bo jest zbyt trudna...

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Magus
I nie mowie tu o czytaniu lektur szkolnych bo wiem ze to twardy orzech do zgryzienia.

No ba! Oni mi każą czytać "Anię z zielonkawego pagórka" kiedy ja czytam takie na przykład "My dizeci z dworca zoo", moim zdaniem bez porównania...

Augustus 05-01-2005 16:29

Nie wiem czemu, ale myślenie sprawia mi radość... Ostatnio, no, rok temu, albo półtora, kupiłem sobie na allegro 6 tomów Diuny. Wyniosło mnie to ponad 100 pln. A pacca nie mam bo szkoda mi pieniędzy. 8o

JaCzyliJa 05-01-2005 16:40

Najbardziej w tym wszystkim to wnerwia mnie nie pisanie "ą" na końcu wyrazu np ."Pujdom" ,"Kupiom" ,już nie wspominając o błędach ortograficznych . X(

Augustus 05-01-2005 16:48

Wydaje mi się, że wszystko przez to, że półmózgi nie mogą znaleźć w tibii polskich liter, więc sobie piszOM, bo majOM problemy ze zrozumieniem, co znaczy "pisza".

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 13:13.