Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Mainland (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=22)
-   -   Poradnik dla samotnika... (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=221054)

gapowata 15-09-2009 13:18

Poradnik dla samotnika...

Czy jest taki? Osobiscie wole bawic sie solo w Tibii, zmniejsza to prawdopodobieństwo oszustw etc oraz koresponduje z moim brakiem zdolności do nawiazywania kontaktów, ale troszku to utrudnia gre... (szczególnie, ze nie handluje i jeżeli nie zdobęde broni i pancerze po nabiciu expa, to będzie cienko - mój ekwp raczej niskich standardów)

Prosiłabym o garść rad, jak przetrwać samotnie.

Beh0lder 15-09-2009 14:12

3 cashmakery + pk char / lub znajdz se kolege ktory bedzie ci dawac kase ;d
Nie no tak bez jaj to powiedz lepiej jaka profa , lvl co chcesz itp.

gapowata 15-09-2009 14:25

lvl 13sty, knight. chodzi mi o ogólne porady jak przetrwac samotnie, zarobic i zdobyc ekwp, bo na razie mam tylko steel helm, plate armor, dwarf shield, zwykłe buty, brass legs oraz jagged sword.

Elajven 15-09-2009 14:30

Pixel bez koleguf to jak żołnierz bez broni :D

Leć na roty powolutku zbieraj na serpenta/spike sworda aż wbijasz 20 lvl, zrobisz dq wpadnie Ci trochę i jakoś Ci się życie ułoży.

Beh0lder 15-09-2009 14:41

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez gapowata (Post 2647820)
lvl 13sty, knight. chodzi mi o ogólne porady jak przetrwac samotnie, zarobic i zdobyc ekwp, bo na razie mam tylko steel helm, plate armor, dwarf shield, zwykłe buty, brass legs oraz jagged sword.

Knightem dosc trudno bedzie samotnie. Hmm ale tak exp w miejscach gdzie malo ludzi chodzi. Wbij porządny skill idz na roty albo na orci pod thais (calkiem niezly zarobek jezeli bedzie sie bilo shamana) . I... wlasciwie tyle. Mozesz tez expic na foldzie na minosach i robic lootbaga dobry zarobek nikt praktycznie ci nie ukradnie na szczycie gorki jest skrzynka.

gapowata 15-09-2009 15:06

Kasa to nie aż taki problem, ale jak/dzie etc masm kupic tego serpent/spike sworda? bo z graczami jak juz było wyzej mówione wole nie handlować... chyba, ze to nieodzowna konieczność.

Beh0lder 15-09-2009 16:00

Czemu ? :O Na spike sworda jest quest ale knightem nie zrobisz... chyba ze na szybkosc

Mosted 15-09-2009 16:05

@up
stealth ring i jedzie xd

Astilinek 15-09-2009 16:08

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Beh0lder (Post 2647891)
Czemu ? :O Na spike sworda jest quest ale knightem nie zrobisz... chyba ze na szybkosc

bo powiedział że chcę grać sam??

jak chcesz zdobyć coś lepszego od jagged sworda to jedynym możliwym wyjściem dla ciebie jest epxienie na beholderach w celu wyloocenia two handed sworda. Innej opcji po prostu nie ma, żeby zdobyć coś lepszego bez handlowania z innymi graczami.

gapowata 15-09-2009 16:09

nie usmiecha mi sie handel z innymi bo nie ma jednego konkretnego miejsca gdzie wystawiaja swoje oferty w postaci jakiegos tablo czy coś...(dzieki temu mozna byłoby poszukac konkurencyjnych cen, a tak..) trza tylko łazic w kółko i sie wypytywac, najlepiej szprechajac w kilku jezykach... co jest niebezpieczne zdeczka, bo zauwazyłam na swojej skórze, ze hiszpanie i francuzi lubią zaciukiwac postacie polaków... (zawsze wiedziałam, ze hiszpanie wredni ale francuzi???). teoretycznie najlepiej jest to robic w poblizu depo no ale nie zawsze tam sa tłumy...

na razie ciut mnie pociesza fakt ze mój obecny miecz lepszy od serpent sword'a, ale strach pomyśleć co sie stanie jeżeli go strace przy zejściu...

Beh0lder 15-09-2009 16:09

5k stealht u npc kosztuje , a spike sword do 1k...

Poza tym hmmm 0 handlu ? lol zreszta nie wiem po co szukac po konkurenycjnych cenach, juz lepiej walnac taka srednia droga niz szukac jakiegos nooba co sellnie po 500 gp

Cytuj:

bo powiedział że chcę grać sam??
A co ma granie samemu do handlowania? Dalej gra sam.

gapowata 15-09-2009 16:30

czyli handel nieodzowny... :/ trudno... yh, może w przyszłości twórcy gry utworza na main miasto handlowe z systemem ala allegro, bo teraz kupienie czegokolwiek kiedy zwiazane jest to z łazeniem w kółko i jęczeniem nie zabardzo mi sie widzi...

Clubertex 15-09-2009 16:41

Masz takie cuś jak trade channel ;):baby:

gapowata 15-09-2009 16:44

co to, jak sie tego używa i czym to sie je?

Slythia 15-09-2009 16:47

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez gapowata (Post 2647927)
co to, jak sie tego używa i czym to sie je?

http://tibia.pl/strona/manual-komunikacja#kanaly

Dark_Exhado 15-09-2009 19:16

Kanał Trade
Jak jego nazwa wskazuje, jest to publiczny kanał poświęcony handlowi, więc jeśli jest coś co chciałbyś kupić lub sprzedać - to odpowiednie miejsce. Jeżeli znajdziesz coś co cię interesuje, wyślij prywatną wiadomość do gracza to oferującego, na przykład pytając o cenę.

giersz 15-09-2009 20:45

Poza tym z wypowiedzi autora wynika, że nie słyszał o systemie wymiany itemów. Więc ci tłumacze: klikasz na item, który chcesz wymienić ppm i wybierasz trade with... następnie klikasz lpm na gracza z którym chcesz się wymienić. Z prawej strony pojawia się okienko, w którym widać itemy jakimi się wymieniacie. Klikasz accepet, jeśli wszystko się zgadza. Oczywiście druga osoba robi to samo. W ten sposób nikt cię nie oszuka ;).

Eruin 16-09-2009 17:03

bardzo fajnie sie gra samemu knightem;] idź ekspić na dwarfy albo roty do 20 lvla i kaska wleci sama.
poza tym, że kupujesz od ludzi i musisz mieć ekipe na dessert questa, to wiecej wspólnego z nikim nic nie masz;]
a, że jest trade chanel - Twoje wymarzone Allegro i samo Trade - co eliminuje możliwość oszustwa, no chyba, że nie odróżniasz kamienia od cc;]

RedFOg 16-09-2009 19:45

knightem solo cieniutko, cieniutko, zanim do sensownych skilli dojdziesz to monitor rozwalisz...
knight jest najtrudniejszy w prowadzeniu (IMO of course ^^), na początek polecałbym palka...
tak jak upy radzą, kasy skombinuj na miecz jakiś porządny i dopiero idź expić...
jeśli grasz na Guardii to chętnie pomogę...
i nie daj sie nabrać na zaufanie/loss xx gp, bo kradną jak cholera...

eq z IoD powinno do 20lv starczyć jak chcesz siedzieć na dwarfach/rotach żeby kasy nabić

Beh0lder 16-09-2009 19:49

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Eruin (Post 2648520)
bardzo fajnie sie gra samemu knightem;] idź ekspić na dwarfy albo roty do 20 lvla i kaska wleci sama.
poza tym, że kupujesz od ludzi i musisz mieć ekipe na dessert questa, to wiecej wspólnego z nikim nic nie masz;]
a, że jest trade chanel - Twoje wymarzone Allegro i samo Trade - co eliminuje możliwość oszustwa, no chyba, że nie odróżniasz kamienia od cc;]

Tak tylko knight potem jedyne co to za blokera robi wiec expienie pozniej samemu odpada (chyba ze na frostach )

gapowata 17-09-2009 13:05

Expić juz expie na rotach oraz trollach bez problemu i dwarfy też by mi poszły gdyby nie fakt, ze ich mało, a na sensownych poziomie kopalni gdzie niema konkurencji w innych graczach nie chodziły soildery (roty plokują droge ucieczki solidery atakujące grupowo próbują zatłuc). i wiem jak sie trade'uje... z kupnem miecza czekam do 25lvl gdzie od razu bede mogła sie przeżucić na vywern fang... a chodze na Thorii

btw (sorka za off top), sa gdzieś jaskinie z duzą ilościa rotwormów bez silniejszych zagrożeń (ew przełkne pojedyncze solidery dwarfowe i ghule)? w prawdzie teoretycznie są jasknie na tej górze, czy co to tam jest pomiedzy Ab'denier, a Kazardoom i jaskinie na pn Ab' (odpadają bo tam slime stadami i mało stworów, a za duza konkurencja) ale kórcze mało tego. trzeba sie nałazic w te i wewte pomiedzy jaskiniami, zeby zarobic... nie ma kompleksu podobnego do tego z trollami w Ab'?

Beh0lder 17-09-2009 14:36

Mam tam jakiegos knighta na thori... ;p a roty sa w ancient temple albo na fibuli (tyle ze na fibuli duzo botow i pk lazi), mozesz tez isc na ghoule pod mount sternum jesli dasz rade ;p. Soldiery to nie problem jezeli bedziesz wybijac pojedynczo i sie powoli wycofywac jak bedzie ich wiecej.

gapowata 17-09-2009 15:23

Na ghule jeszcze rady nie dam, ale pojedynczo nie są zagrożeniem. Solidery tak traktowałam z tym, ze aby uniknąć konkurencji zeszłam na 3-4ty poziom kopalni a tam one już stadami chodziły... a ze korytarze wo wyjść BARDZO wąskie i blokowane przez roty...
Dzieki za odpowiedz.

Btw: w opisie raczej powinien być "trójpunkt" :P przekaż autorowi wypowiedzi

ruszek 17-09-2009 15:32

Do usunięcia

Beh0lder 17-09-2009 15:39

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez gapowata (Post 2648953)
Na ghule jeszcze rady nie dam, ale pojedynczo nie są zagrożeniem. Solidery tak traktowałam z tym, ze aby uniknąć konkurencji zeszłam na 3-4ty poziom kopalni a tam one już stadami chodziły... a ze korytarze wo wyjść BARDZO wąskie i blokowane przez roty...
Dzieki za odpowiedz.

Jakie skille ?
Rot powinien schodzic na 2 , gora 3 hity.

gapowata 17-09-2009 15:50

no i zwykle schodzą, ale roty zwykle też grupowo wystepują. krytarze gdzie zmieści sie góra jeden stworek a one tam w rządku trzy blokują. ja natomiast w szerszym miejscu i ciachaja mnie solidery (kochane korytarze ala lejek). no moze gdybym biegała z health poitionami, al;e zwykle mam jeden mama "awaryjny" a tak to żarełko i jade na "exura"

a skille... sword to 38 jak na razie, a shielding 34. może wiecej. ostatnio zdarłam 500gp z troli wiec możliwe, ze mi coś wyżej podskoczyło, ale nie sprawdzałam.

RedFOg 17-09-2009 16:14

skille troche słabe, ja na 20lv wbiłem z 45/42, ale to już od ciebie zależy
roty są pod Thais, Fibulą, koło Venore. Na dwarfy są dobre zewnętrzne kopalnie, na światach PvP powinno tam byc w miarę pusto to se poexpisz.
A jak kasy potrzebujesz to wbij tak ~50/50 i idź do Elf Fortress, z elfów kasy jak lodu leci, lotbag z łuków też dużo warty,a z ww. skillami spokojnie początek fortecy ogarniesz

ruszek 17-09-2009 17:17

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez gapowata (Post 2648980)
no i zwykle schodzą, ale roty zwykle też grupowo wystepują. krytarze gdzie zmieści sie góra jeden stworek a one tam w rządku trzy blokują. ja natomiast w szerszym miejscu i ciachaja mnie solidery (kochane korytarze ala lejek). no moze gdybym biegała z health poitionami, al;e zwykle mam jeden mama "awaryjny" a tak to żarełko i jade na "exura"

a skille... sword to 38 jak na razie, a shielding 34. może wiecej. ostatnio zdarłam 500gp z troli wiec możliwe, ze mi coś wyżej podskoczyło, ale nie sprawdzałam.

Wbij te 50/50 chociaż i na cyclopy.

RedFOg 17-09-2009 18:16

taaa nam łatwo mówic a knightowi skille powyżej 40 2h na 1 wyżej wchodzi...
niech siedzi na rotach, kase zbiera, a potem niech zapłaci jakiemuś drutowi za train i bedzie miała ^^

gapowata 17-09-2009 18:42

"zapłaci drutowi za train" y.... zajażyłam to równie mocno co stłuczona zarówka ;| pptrzebuje chyba słownika:baby:

Beh0lder 17-09-2009 19:35

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez gapowata (Post 2648980)
no moze gdybym biegała z health poitionami, al;e zwykle mam jeden mama "awaryjny" a tak to żarełko i jade na "exura"

kup z 1bp chociaz

Cytuj:

skille troche słabe, ja na 20lv wbiłem z 45/42, ale to już od ciebie zależy
Twoje też.

Cytuj:

taaa nam łatwo mówic a knightowi skille powyżej 40 2h na 1 wyżej wchodzi...
nie przesadzaj ja jak skillowalem to mi 4h na 60+ wlazilo na 40 to do godziny wejdzie.

Cytuj:

Wbij te 50/50 chociaż i na cyclopy.
Lol gralem knightem tylko raz (nie liczac masy botcharow) i z k armem crown helmetem + jakims tam shieldem (juz nie pamietam ale chyba guardian) i wyvern fangiem ze skillami 63/iles tam ledwo dawalem (uzywalem potow..;/)

Cytuj:

"zapłaci drutowi za train" y.... zajażyłam to równie mocno co stłuczona zarówka ;| pptrzebuje chyba słownika
Chodzi o to abys wynajela jakiegos sorca/druida aby ci postawil monki ;P do trenowania

gapowata 18-09-2009 20:28

Najecie kogoś do skilowania nie wchodzi w gre. póki co znalazłam w miare żadko uczeszczaną kopaolnie i masakroje tam dwarfy oraz rotwormy. Co dalej to zobaczymy.mam teraz 4,5k gp poczekam do 25lvl z kupieniem wyvern fang i przyoszczedze na jakiś rozsądny pancerz expiac do tego czasu na słapszych stworach zgodnie z radami...

Hmm, przydałby sie na stronce prawdziwy poradnik dla Outseiderów.... Bo w końcu nie wszyscy lubia biegac stadami.

Beh0lder 18-09-2009 23:59

Rzecz w tym ze na niskim lvlu i tak sie expi samemu wiec robisz wszystko tak jak w poradniku ;P.

gapowata 19-09-2009 17:25

Niby tak, ale w poradniku nie uwzgledniono tego, ze nowego gracza wszescy chcą zatłuc :/ już 3x dedłam przez życzliwe osoby, fajna filozofia: rozwalic nooba :/ yh, mogłam olewac ilość graczy i wziać serwa z zakazem atakowania innych person :( 1k juz złupiłam dzic i mi przez bande kochaneczków przepadło :/ Ech gra przynajmniej pokazuje ze ludzie to gnoje

Dark_Exhado 19-09-2009 19:29

Zapraszam na refugie,zarzuce Ci knight serta,wyvern fanga też. Non-pvp,a ze wszyscy znajomi retired i nie mam zk im grac,moge pograć z tobą [raczej Ty ze mną : P]:)

gapowata 19-09-2009 19:51

Wiesz, tam to dopiero nowa postać musiałabym założyć (bo zdaje sie transfer postaci miedzy serwami niemożliwy) i przez to byś musiał dłuuuugo na mnie czekac ;] jezeli zgadzasz sie mimo tego mozeszmy poszpilać razem.

RedFOg 19-09-2009 21:18

a ja dla odmiany na guardie zapraszam :D
eq zara jak wyjdziesz na main dam bo sie zwijam z Guardii (Saphira only!!) (Noble arm, dwarven shield, steel helmet, p-legs, 2-h sword)
I jeśli knight jest dla ciebie za trudny to polecam palladyna, szybciej skille wchodzą, mocniejsze hity, lepsze czary, niewiele mniej zdrowia niż knight (na niższym lv nie ma dużej różnicy, raptem 5hp/lv mniej...)...

@Beh0lder:
taaaa wytrenuj więcej na n-pvp z botami, nobami ubijającymi co chwila mobki i bloczącymi spawn... te skille co miałem spokojnie mi wystarczały do expa w kopalniach, fermour hill + pojedyńcze cyklopy na exurce, Acient Temple itp. ...

Dark_Exhado 19-09-2009 21:35

@up
ja mu dam lepsze eq =P

@2xup
Jasne,zapraszam.:) Jak coś , to pisz mi na PM nick chara =)

gapowata 19-09-2009 21:52

JEJ dam, JEJ... jestem samicą do jasnej anielki...

zastanowie sie jeszcze nad wyborem któregos z tych no PvP

Paladyn... wiem w sumie, ze to na tibii niezła postać, ale... jak słysze te nazwe od razu wizualizuje mi sie szlachetny dupek, pogromca smoków zbawca dziewic gotów wyrżnać wszystkich, których posądzic o czarną magie czy herezję :/ taki typowy mdły gościu z nutą fanatyzmu jaki jest zwykle przedstawiany w literatuze czy grach. ciut mnie odrzuca..... yhhh pomyśle jeszcze. zreszta co do broni to i tak nie wezme dystansowej bo zebrać o naboje mi sie nie chce... wiec może lepiej knight, a jak wprawy nabiore sorecer? pomyśle...

ruszek 19-09-2009 22:10

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Beh0lder (Post 2649137)
Lol gralem knightem tylko raz (nie liczac masy botcharow) i z k armem crown helmetem + jakims tam shieldem (juz nie pamietam ale chyba guardian) i wyvern fangiem ze skillami 63/iles tam ledwo dawalem (uzywalem potow..;/)

8o Jaka to tibia była ?? Ja też grałem knightem tylko raz i z knight axe, crown helmetem, knight armem,plate legami i dragon shieldem spokojniutko max 5. potków schodziło na 50/50 :confused:

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 09:34.