Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Marsz Ateistów i Agnostyków (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=221741)

Litawor 29-09-2009 15:56

Marsz Ateistów i Agnostyków

Wydarzenie jest słabo nagłaśniane, więc tu też napiszę. 10 października w Krakowie odbędzie się tytułowy marsz. Więcej informacji tu: http://www.maia-krakow.org/

Nie jest to impreza antyklerykalna. Im więcej osób weźmie udział, tym lepiej, więc przyjeżdżajcie :)

spider-bialystok 29-09-2009 16:03

Jako ateista w zyciu nie pojde na zaden marsz ateistow.

Dan the Automator 29-09-2009 16:13

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez spider-bialystok (Post 2656368)
Jako ateista w zyciu nie pojde na zaden marsz ateistow.

O to to!

Szkoda czasu na cokolwiek na kształt religii.

Litawor 29-09-2009 16:20

Marsz ma na celu pokazanie, że w Polsce istnieje taka grupa ludzi i należy liczyć się z jej zdaniem. Co to ma wspólnego z religią?

Beh0lder 29-09-2009 16:21

Aww nie ma lepszych rzeczy do roboty ? (spalic jakis kosciol , dodac probke z grypa do chrzcielnicy , pocwiartowac jakiegos ksiedza , spalic jakiegos terroryste czy chocby krzyknac ave satan przy kosciele?)
Pomysl bylby lepszy gdyby jako punkt marszu byloby naparzanie sie sie klerem i zastepami moherow (wtedy bym nawet ruszyl dupe obejrzeć tv ;d)

Ghernie 29-09-2009 16:22

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Litawor (Post 2656385)
Co to ma wspólnego z religią?

To, że to marsz ateistów?

@Up
Nie mieli by szans. Mocherów jest zbyt dużo.

Arka_Sath_Wielki 29-09-2009 16:22

Jestem Katolikiem, ale Was rozumiem. Kościół nie powinien wtrącać się w sprawy państwa. Np metoda sztucznego zapładniania - jeśli ktoś nie może, bo mu nie pozwala na to religia, to niech nie korzysta, ale niech to dalej będzie dozwolone, bo nie każdy zgadza się z wierzeniami Kościoła itd itd..

Beh0lder 29-09-2009 16:26

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ghernie (Post 2656387)
@Up
Nie mieli by szans. Mocherów jest zbyt dużo.

Miotac ognia i jazda >.>

Cytuj:

Nie jest to impreza antyklerykalna.
czyli wszystko traci sens

Cytuj:

Wydarzenie jest słabo nagłaśniane
Aj , aby bylo naglosnione w jakiejs tv musi miec w sobie to cos (czytaj : jakies zamieszki jak w przypadku parad gejow, imprez na zalegalizowanie marychy ) wiec zwolajcie kumpli aby zaczeli w was kamieniami rzucac i za miesiac zrobcie kolejny marsz na 100% bedzie rozglosnione w tvnie ;D

spider-bialystok 29-09-2009 16:33

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Litawor (Post 2656385)
Marsz ma na celu pokazanie, że w Polsce istnieje taka grupa ludzi i należy liczyć się z jej zdaniem. Co to ma wspólnego z religią?

A jakie zdanie maja ateisci?
Ja na przyklad popieram kare smierci i kary cielesne (chlosta itp.), a wiekszosc ateistow jest temu przeciwna.

Litawor 29-09-2009 16:33

Cytuj:

No i? A ateiści i agnostycy nie stanowią jakiejś grupy społecznej?

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez spider-bialystok (Post 2656403)
Ja na przyklad popieram kare smierci i kary cielesne (chlosta itp.), a wiekszosc ateistow jest temu przeciwna.

Chodzi o neutralność światopoglądową i świeckość państwa.

Ghernie 29-09-2009 16:40

@Up
Pytanie brzmiało:
Cytuj:

Co to ma wspólnego z religią
Myślę, że ateiści mają dość dużo wspólnego z religią.

__HAPPY_SVEN__ 29-09-2009 16:42

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ghernie (Post 2656414)
@Up
Pytanie brzmiało:

Mylisz się. Oni nie uznają religii - nie chcą mieć z nią nic wspólnego.
i nie mają. Chyba, że muszą dyskutować, bądź w momentach gdy sensownie argumentują swoją niewiarę.

CytrynowySorbet 29-09-2009 16:49

Nie bez powodu nie chodzę na marsze homoseksualistów.

Litawor 29-09-2009 16:51

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ghernie (Post 2656414)

Myśleć to możesz wszystko i nie ma w tym nic interesującego, dopóki nie podasz jakiegoś uzasadnienia.

Beh0lder 29-09-2009 16:54

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez spider-bialystok (Post 2656403)

Ja np. popieram kare smierci -.^ (ofc nie w polsce bo tutaj by wybili pol narodu)
Cytuj:

Skoro sa ateistam to nie maja ;p (chyba ze np. studiuja teologie/maja jakies tam wykształcenie z tego zakresu itp.)

Wylansowany 29-09-2009 17:15

A ja popieram marsze ateistów. Warto, że wszyscy wiedzieli, że w Polsce jest coraz większa grupa takich osób, którzy mają własny punkt widzenia na pewne sprawy. Bo to co robi Kościół w sprawach nie dot. religii, jak ostatnio sprawa aborcji (jak przeczytałem słowa Dziwisza, to zaczęło być mi wstyd, że jestem katolikiem...) to się (że zacytuję Wałęsę) "w pale nie mieści".

Voon 29-09-2009 17:27

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Wylansowany (Post 2656447)
A ja popieram marsze ateistów. Warto, że wszyscy wiedzieli, że w Polsce jest coraz większa grupa takich osób, którzy mają własny punkt widzenia na pewne sprawy.

Dużo więcej sensu miałby marsz ludzi innych-poglądów-niż-katolickie. Na pewno mocniej byłoby o nim słychać. I obaliłby mit 98%. Bo takie marsze każdy sobie wyglądają trochę jak mówienie pod nosem w tłumie ludzi.

top: Jak się ktoś interesuje to wiedział już dawno. No i na pewno chciałbym zobaczyć chociaż fotorelacje (która prawdopodobnie pojawi się także na 'racjonaliście').

Mazur199 29-09-2009 19:14

Litawor wlasnie stworzyles nowego flame war,zaraz wpadnie lasooch ktory stwierdzi ze kosciol to zuo a on jest zajebisty, happy sven ktory pojedzie pro tekstem i jeszcze jakis inny cep. HF

@down

wrzuc zdjecie jakies zajebistego filmu anime dla doroslych z ogromnym przeslaniem do topicu "filmy zgadywanka" bo przeciez wszysyc to ogladaja :<

Juzefek 29-09-2009 19:17

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Mazur199 (Post 2656539)
... i jeszcze jakis inny cep. HF

Kurde, przewidział swój post :O

Lasooch 29-09-2009 19:21

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Mazur199 (Post 2656539)
Litawor wlasnie stworzyles nowego flame war,zaraz wpadnie lasooch ktory stwierdzi ze kosciol to zuo a on jest zajebisty, happy sven ktory pojedzie pro tekstem i jeszcze jakis inny cep. HF

Nawet nie zamierzałem tu postować, ale niestety znalazł się 'jakiś (...) cep' i to na mnie wymusił. :/

PS. Kościół to zuo a ja jestem zajebisty.

janek@ 29-09-2009 19:48

Trzeba mieć jakąś "schizę" żeby w takim czymś wziąźć udział.
Czemu?
Bo bycie ateistą jest tej samej rangi co kolor skóry > gówno to kogo obchodzi i robicie z siebie baranów pokazując to światu, który zasłonił oczyska. :D

Cytuj:

Ateizm to pogląd, to nie religia.

@edit
Nie karze tutaj nikogo za poglądy czy coś, ale to nie ma mniejszego sensu. Tak samo jak parada homo, o fajnie pokazali się i dowidzenia. Demonstrację to to można robić gdy w kraju robi się ochydnie, ale takie? Mają na cel uświadomić wszystkim o jakiejś grupie o której wiedzą wszyscy. ;s

Litawor 29-09-2009 20:02

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez janek@ (Post 2656566)
Mają na cel uświadomić wszystkim o jakiejś grupie o której wiedzą wszyscy. ;s

Niby wiedzą, ale tak naprawdę nie traktuje się jej poważnie. Polacy to katolicy, ateiści czy agnostycy niby istnieją, ale nikt ich nigdy nie widział. Bo zazwyczaj siedzą cicho i się na temat swojego braku religii nie wypowiadają.

Tak samo jak homoseksualistów.

Parady gejów (do których porównujecie ten marsz) i całe to zamieszanie wokół nich jest potrzebne. Ludzie mówią, że to ich do nich zraża, ale prawda jest taka, że gdyby nie te akcje, to nikt by nawet nie zastanawiał się nad związkami partnerskimi czy małżeństwami. Teraz przynajmniej się o nich mówi.

No i jeszcze jedna sprawa - takie "imprezy" to dobra okazja, żeby poznać ciekawych ludzi.

CytrynowySorbet 29-09-2009 20:16

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Litawor (Post 2656575)
Parady gejów (do których porównujecie ten marsz) i całe to zamieszanie wokół nich jest potrzebne. Ludzie mówią, że to ich do nich zraża, ale prawda jest taka, że gdyby nie te akcje, to nikt by nawet nie zastanawiał się nad związkami partnerskimi czy małżeństwami. Teraz przynajmniej się o nich mówi.

Takie występy nie są złe, oczywiście, ale obawiam się, że jak w innym przypadku, tak i tu źle się za to zabiorą. I wyjdzie tak, że będą szydzić z katolów.

No ale prawda, ludzi trzeba uświadamiać.

Beh0lder 29-09-2009 20:39

Cytuj:

Trzeba mieć jakąś "schizę" żeby w takim czymś wziąźć udział.
Czemu?
Bo bycie ateistą jest tej samej rangi co kolor skóry > gówno to kogo obchodzi i robicie z siebie baranów pokazując to światu, który zasłonił oczyska. :D
No i co z tego to ma niby byc przeciwko nie tolerancji (i zrozumieniu ze ktos nie wierrzy i koniec , wkur...ly mnie katole zadajce glupie pytania i probojce mnie nawrocic moze za jakies kilkanascie lat takie zachowanie wyginie ) czy cos , nie wiem po co jak jakis katol (moze byc inny baran ale katol ladniej brzmi ;0) pieprznie cos o ateistach to mozna sie znizyc do jego poziomu i pieprznac cos o katolach / ich religii albo olac gada.
Ale to wynika glownie z zetknieciem sie z ta grupa spoleczna przez dluzszy okres czasu bo potem wylaza takie pacany krzyczace np. je*** zydow , jakby kazdy z nich mialby doczynienia z nimi na codzien by sie przyzwyczail i nie zachowywal sie jak jakis orangutan dla ktorego to nowosc/z opowiadan babci/kogokolwiek dana grupa to debile itd.

Cytuj:

Nie karze tutaj nikogo za poglądy czy coś, ale to nie ma mniejszego sensu. Tak samo jak parada homo, o fajnie pokazali się i dowidzenia. Demonstrację to to można robić gdy w kraju robi się ochydnie, ale takie? Mają na cel uświadomić wszystkim o jakiejś grupie o której wiedzą wszyscy. ;s
Ale nie traktuja jej powaznie albo uwazaja ze to idioci bo ich mama mowila ze bozek istnieje i ch*j a oni to zjebi (tj. ateisci) ;(
Cytuj:

Takie występy nie są złe, oczywiście, ale obawiam się, że jak w innym przypadku, tak i tu źle się za to zabiorą. I wyjdzie tak, że będą szydzić z katolów.
Aff poszydzic raczej nie bo bylaby to lekka hipokryzja.(ofc sam czasami sobie szydze ale bardziej z dosc typowych cech/czesto wystepujacych fakt moze nie dobrze ze uogolniam , ugolniam po czesci bo dla mnie kazdy katol to ciec poki go nie poznam ;))

Cytuj:

Bo zazwyczaj siedzą cicho i się na temat swojego braku religii nie wypowiadają.
No i ? Czyli co kazdy ma krzyczec ze jest ateista ? Jak ktos pyta/jest o tym mowa ofc odpowiedziec mozna ale jak sie nie chce to niech sie nie gada , religia (lub jej brak) to sprawa osobista kazdego czlowieka/malpy/czegokolwiek nie powinno sie jej wpychac do polityki , patrzec na wszystko przez pryzmat swojej religii (aborcja itd.)

Litawor 29-09-2009 20:55

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Beh0lder (Post 2656610)
religia (lub jej brak) to sprawa osobista kazdego czlowieka

Tylko w teorii.

Pjona 29-09-2009 21:02

MODY ZAMKNIJCIE TEN TEMAT BO POLECA LADNE BLUZGI

@topic moze sie pojawie jak bede mial czas

Tibijczyk222 29-09-2009 21:04

Jest osobista i myślę że ludzie nie powinni się wtrącać w takie rzeczy ,że ktoś jest ateistą. Ten marsz to dobry pomysł , szczególnie ,że wpienia mnie to jak duża część polskiego prawa jest taka a nie inna przez religię. Dla mnie katolicyzm jest równie niedorzeczny jak np.Islam czy jakieś bożki. I wg. mnie nie powinno być tak ,że prawo jest takie a nie inne bo ludzie sobie wierzą w boga.

CytrynowySorbet 29-09-2009 21:15

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Tibijczyk222 (Post 2656634)
Jest osobista i myślę że ludzie nie powinni się wtrącać w takie rzeczy ,że ktoś jest ateistą. Ten marsz to dobry pomysł , szczególnie ,że wpienia mnie to jak duża część polskiego prawa jest taka a nie inna przez religię. Dla mnie katolicyzm jest równie niedorzeczny jak np.Islam czy jakieś bożki. I wg. mnie nie powinno być tak ,że prawo jest takie a nie inne bo ludzie sobie wierzą w boga.

Strach przed obcym. To się tyczy dosłownie wszystkiego.

@down: Właśnie, agresywni kibice!

Gordorczyk 29-09-2009 21:38

wezcie sie lepiej powiesci tylko wstydu przed swiatem narobicie

Beh0lder 29-09-2009 21:52

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Litawor (Post 2656623)
Tylko w teorii.

W teorii bo jak widac co niektorzy nie potrafia tego zrozumiec.

Litawor 29-09-2009 22:03

Nie tylko, również dlatego, że religie w ogromnym stopniu wpływają na życie społeczne.

A ateizm czy agnostycyzm religiami nie są, niezależnie od tego, jak źle by ktoś o nich myślał.

Erhion 29-09-2009 22:28

Jak to zwykle na tibia.pl temat zmierza do kłótni o religii. :D

Beh0lder 29-09-2009 23:27

Tak. Wojny religijne sa takie fajne ;d.

Wylansowany 30-09-2009 09:23

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Beh0lder (Post 2656787)
Tak. Wojny religijne sa takie fajne ;d.

Szczególnie wtedy, kiedy nikt nie ma racji, ale każdy broni swego...

Lasooch 30-09-2009 10:33

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Litawor (Post 2656706)
Nie tylko, również dlatego, że religie w ogromnym stopniu wpływają na życie społeczne.

A ateizm czy agnostycyzm religiami nie są, niezależnie od tego, jak źle by ktoś o nich myślał.

Nie wiem jak się to ma do definicji, ale ja tam uważam ateizm za religię bądź też coś jej pokrewnego (wiara w brak bogów, nie: brak wiary w bogów).

Signed, agnostyk.

Litawor 30-09-2009 11:02

Większość ludzi, która określa siebie jako ateistów, przy ścisłym trzymaniu się definicji byłaby agnostykami. Czy mówiąc o krasnoludkach, trzeba deklarować, że właściwie to nie jesteśmy pewni, czy nie istnieją, bo nie sposób tego udowodnić? Albo mówiąc o Zeusie z mitologii greckiej czy o czajniku krążącym wokół w przestrzeni kosmicznej, zbyt małym, żeby wykryły go nasze przyrządy obserwacyjne (http://en.wikipedia.org/wiki/Russell%27s_teapot?) Odnośnie wszystkich tych rzeczy należałoby być agnostykami.

Poza tym nawet sama wiara w boga/bogów zdecydowanie nie jest religią, jeśli nie wiąże się z określonymi praktykami i symboliką.

janek@ 30-09-2009 13:46

Cytuj:

Niby wiedzą, ale tak naprawdę nie traktuje się jej poważnie. Polacy to katolicy, ateiści czy agnostycy niby istnieją, ale nikt ich nigdy nie widział. Bo zazwyczaj siedzą cicho i się na temat swojego braku religii nie wypowiadają.

No i po co mają pokazywać to że są ateistami? xp
Z tego co wiem to ta grupa społeczna ma same + w katolickim kraju, nie chodzi do kościoła i ma wolne wtedy kiedy ja muszę stać godzine przed świętym budynkiem. :D

No fakt każdy musi wiedzieć kto mniej więcej jakie poglądy ma, w końcu nawiązuję się pewne więzi jednak i tak uważam to za nie potrzebne. To może działać pozytywnie na daną grupę a może też zrzucić na siebie gniew innych więc lepiej nie zmieniać tego kraju i siedzieć cicho póki jeszcze można. xp

Cytuj:

No i jeszcze jedna sprawa - takie "imprezy" to dobra okazja, żeby poznać ciekawych ludzi.

Nie przecze.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Beh0lder (Post 2656575)
Ale nie traktuja jej powaznie albo uwazaja ze to idioci bo ich mama mowila ze bozek istnieje i ch*j a oni to zjebi (tj. ateisci)

A kto traktuję poważnie zagorzałych katlików? ;p
Rzadko co widzę partie chrześcijańskie na tv, wiec wszytsko do jednego wora. Kultura pop nas uczy zachowań właściwie i teraz to głównie od niej zależy czy z danej grupy mamy sie śmiać czy płakać. Parady nic nie pomogą, można być tylko ośmieszonym przez "techno baranów" ew.
moherów. xp

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lasooch (Post 2656884)
Nie wiem jak się to ma do definicji, ale ja tam uważam ateizm za religię bądź też coś jej pokrewnego

Tak tylko z tą różnicą że ateiści nie maja nurtu myślowego i są wolni do wszelkich opinii.

P.S.
Zróbmy w końcu tego wara, tak fajnie prowadzić te krucjaty. xD

Lasooch 30-09-2009 14:10

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez janek@ (Post 2656938)
No i po co mają pokazywać to że są ateistami? xp
Z tego co wiem to ta grupa społeczna ma same + w katolickim kraju, nie chodzi do kościoła i ma wolne wtedy kiedy ja muszę stać godzine przed świętym budynkiem. :D

A to, że możliwy jest zakaz in-vitro, bo katolicy mają coś przeciwko? Wydawanie milionów (z moich pieniędzy) na pierdoły takie, jak świątynia opatrzości?

Albo nawet tak prozaiczny przykład, jak to, że w katolskie święta nie mogę pójść na normalne zakupy - a przecież nie mam obowiązku pamiętać, kiedy jest boże ciało czy inny ramadan, żeby się wcześniej zaopatrywać w żarcie.

... i ten cholerny kościół, z którego melodyjki (Maryyyja króóóóóloowoo Poooolskiiii) wygrywane 5 razy dziennie słychać w promieniu prawie dwóch kilometrów. Gdybym ja puścił tak głośno jakąkolwiek piosenkę, to by mnie po prostu zlinczowano.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez janek@ (Post 2656938)

To, że nikt poważny się nimi nie przejmuje, nie znaczy (niestety), że nie mają praw wyborczych. Zmanipulowane bydło ma więc realny wpływ na moje życie stąd potem pomysły typu mianowanie Chrystusa królem Polski, co jest po prostu komiczne.

Beh0lder 30-09-2009 14:19

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lasooch (Post 2656954)

Albo nawet tak prozaiczny przykład, jak to, że w katolskie święta nie mogę pójść na normalne zakupy - a przecież nie mam obowiązku pamiętać, kiedy jest boże ciało czy inny ramadan, żeby się wcześniej zaopatrywać w żarcie.

Zdychaj z glodu bo jest swieto o/

Cytuj:

... i ten cholerny kościół, z którego melodyjki (Maryyyja króóóóóloowoo Poooolskiiii) wygrywane 5 razy dziennie słychać w promieniu prawie dwóch kilometrów. Gdybym ja puścił tak głośno jakąkolwiek piosenkę, to by mnie po prostu zlinczowano.
Tez mnie to w*****a zwlaszcza kiedy chce sie wyspac.

Cytuj:

To, że nikt poważny się nimi nie przejmuje, nie znaczy (niestety), że nie mają praw wyborczych. Zmanipulowane bydło ma więc realny wpływ na moje życie stąd potem pomysły typu mianowanie Chrystusa królem Polski, co jest po prostu komiczne.
Wniosek ? Polska dla katoluff ;o
Cytuj:

i ma wolne wtedy kiedy ja muszę stać godzine przed świętym budynkiem.
Nie musisz ;o

Cytuj:

Sadzac po niektorych idiotach w naszym sejmie troche za duzo

CytrynowySorbet 30-09-2009 16:45

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lasooch (Post 2656954)
stąd potem pomysły typu mianowanie Chrystusa królem Polski, co jest po prostu komiczne.

Polska Chrystusem narodów, nie słyszałeś? : O

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 14:33.