Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Niusy (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=12)
-   -   Zmiany w systemie przeciwko oszustom. (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=227050)

Voniek 21-01-2010 22:13

Zmiany w systemie przeciwko oszustom.

Kilka dni temu społeczność community managerów została wezwana przez członków zespołu od zarządzania produktem oraz kierowników CipSoftu na specjalne spotkanie poświęcone środkom przeciw oszustom. Temat ten jest kontrowersyjny od czasu ukazania się w styczniu zeszłego roku artykułu dotyczącego oszustów. Sporo się wydarzyło od tamtej pory, a jak CipSoft zapowiada wydarzy się jeszcze więcej.

Przez cały ten czas aż do dzisiaj zgromadzono ogromne ilości informacji o oszustach, które zostały poddane wnikliwej analizie. Ostatnio cały proces przyniósł prawdziwe wnioski, dzięki którym zaplanowano następne kroki. Pierwszym krokiem będzie:

Poprawa wykrywania

Dz ięki szczegółowym analizom przeprowadzonym w ciągu ostatnich miesięcy efektywność i moc automatycznego systemu wykrywania oszustów znacząco wzrosła. Zmiana ta przyniosła natychmiastowe rezultaty: dzisiaj 16 598 kont zostało wykluczonych z gry za używanie nielegalnego oprogramowania podczas gry przez ostatnie kilka tygodni.

Stałe ostrzeżenie ostateczne

Od teraz stałe ostrzeżenie będzie przyznawane graczom którzy używali nielegalnego oprogramowania, dzielili bądź kupili/sprzedali konto. CipSoft przychylił się do opinii wielu graczy i postanowił wprowadzić na stałe ostrzeżenie ostateczne tj. nie zniknie ono po zwykłym, sześciomiesięcznym okresie. Ponadto konta, które mają już takie ostrzeżenia nie stracą ich. Jakiekolwiek złamanie zasad w przyszłości będzie prowadzić to zbanowania gracza, a ci, którzy będą mieli stałe ostrzeżenie ostateczne utracą swoje konta bez wcześniejszego uprzedzenia.

Te dwie modyfikacje oznaczają drugą rundę w walce z oszustami. W tym momencie CipSoft chciałby podziękować wszystkim graczom, którzy przez cały ten czas grali według zasad, za ich anielską cierpliwość, poświęcenie na rzecz Tibii oraz wsparcie przez ostatnie miesiące.

Fragles 21-01-2010 22:55

Powinni od razu delete dawać a nie się cackają :baby:

Verte 21-01-2010 23:23

Bardzo dobrze :D
Tylko z tego co wiem, to jesli gracz ma ostateczne ostrzeżenie, nie może przenieść postaci na inny server.
Jak będzie teraz? Ktoś kto używał bota już nigdy nie przeniesie chara?

MatyDevil 21-01-2010 23:54

Wkoncu czekalem na ten temat;P bardzo dobrze niech kasuja ile wlezie nie nawidze boterow:)

LoluU$ 22-01-2010 07:14

Dziwne, niby wszytko ladnie...
moj ghoulmaker - zbanowany
main char - stoi jak gdyby nigdy nic..

Marecki666 22-01-2010 07:22

dobrze, ze koncze z tym gownem :d

B3K0N 22-01-2010 07:29

Fajnie - szkoda tylko, że nadal cała masa botów łazi i na żywca szczycą się boceniem. Jestem za tym, żeby botom od razu delete, może to by było skuteczniejsze w odstraszeniu.

ChomikHamtaro 22-01-2010 09:19

Zacznijmy od tego ze najwyższy czas żeby coś z tym zrobili
Ale jedno mnie dziwi hmm teraz się zabrali a nie idzie sobie poradzić
z takim botem no co report mało co skuteczny stropać nie idzie bo
zazwyczaj 50lvl+ na rotach i bot na całą noc no to chyba kpiny
z moich obliczeń to 12% ludzi przestało grać w tibie przez takich
bociarzy nie dało się nigdzie poexpić sam bym przestał ale całe
szczęście ze wykupiłem sobie premium ale też dużo bociarzy
wątpię ze uda się opanować teraz z 30-40% to boty a mi nikt nie
wkeci ze jak on jest na kompie i gada z ludem a mu bot expi albo
skilluje to jest do wykrycia jak ktoś napiszę to od razu go bot
informuje.
I w Dalszym ciągu uważam ze nic z tym nie zrobią...:confused:

Niech udowodnią a nie piszą ile ludzi zbanowali... B)

Pozdrawiam

Pirate Cutthroats 22-01-2010 11:05

Tak, tak jakby było zbanowane 17k kont (a kilka tysięcy usuniętych) to bym zauważył chociaż jednego zbanowanego z mojej listy największych boterów mojego serwa. Tak się składa, że na prawie 10 z nich ŻADEN nie dostał bana. Więc kto go dostaje? 5 lvle na rooku?

biajdzi 22-01-2010 11:22

LolZ

Moim Zdaniem to bez sensu warring powinien znikac ale po np dluzyszym czasie 1 roku albo cos takiego Cipsoft wydal sam na siebie wyrok i straci tibia na grywalnosci

AnArAki 22-01-2010 11:51

czyli jak np. dostalem bana za bota (hackli mnie i hacker sie bawil botem, powaga :(() to juz mi po 6 miesiacach to nie zniknie, nawet jesli ten ban byl 2 miechy temu ??

Arti707 22-01-2010 12:14

Sprawdź sobie postać na Tibia.com.
Ja dostałem tego bana wczoraj i konto poszło od razu do kasacji (chociaż 1-wsze przewinienie bo konto ma niecałe 3 tygodnie). Cip Soft powoli sam na siebie wydaje wyrok :evul:

B3K0N 22-01-2010 12:24

@up
To ty sam wydałeś wyrok na siebie używając bota więc nie płacz, zrób new acc i boć dalej do kolejnego bana :) Po paru takich akcjach znudzi ci się i albo zaczniesz grać normalnie, albo stwierdzisz, że jesteś za cienki do manualnego grania i sobie odpuścisz tibię. Pozdro

Arestro 22-01-2010 13:13

Dziwne to. Na all noob kontach mam bana tylko nie na mainie. Już nie botuje. xP

Scos 22-01-2010 13:16

Tylko dlaczego dostałem pierwszego bana i od razu delet? A kolesie co mają większe lvl to tylko bana dostali?

Z.Y.G.A 22-01-2010 13:18

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Scos (Post 2723123)
Tylko dlaczego dostałem pierwszego bana i od razu delet? A kolesie co mają większe lvl to tylko bana dostali?

Ponieważ chca wykończyc noob money makerów na facu

Krakoww 22-01-2010 13:45

Ponadto konta, które mają już takie ostrzeżenia nie stracą ich. Jakiekolwiek złamanie zasad w przyszłości będzie prowadzić to zbanowania gracza, a ci, którzy będą mieli stałe ostrzeżenie ostateczne utracą swoje konta bez wcześniejszego uprzedzenia.

i w tym momencie koncze moja karierze tibiarz 5 letnia zycze powodzenia wam ludziska ;) mialem równy miech do znikniecia warninga teraz nawet swiata nie zmienie wiec eloszka X( :( :confused: :p B) ;) Bye

--Cienius-- 22-01-2010 15:07

bye bye $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

Kurcze no moze teraz bedzie cc stal wiecej na allegro xd
I co ja teraz zrobie z czego wyzywie rodzine ;(

Eipiq 22-01-2010 15:43

Prawie 17 tysięcy banów. Cipsoft ostro daje botterom po paluchach. Popieram ich działania i mam nadzieje, że dalej będą rozwijać swój system. ;)

moonsterr 22-01-2010 16:30

hmm a jak mam tibiacast to też wykrywa jako bota? bo to coś modyfikuje tibie??:P

calvin 22-01-2010 17:41

W takim razie co z transferem postaci ?? z tego co wiem jak się ma criminal to wyklucza transfer :(
Nigdy w życiu nie bociłem jakieś pół roku temu miałem hacka i dostałem bana teraz miałem zamiar po zniknięciu criminal zrobić transfer na inny świat ale z tego co widzę to criminal mi nigdy nie zniknie i nie będę mógł nigdy zrobić transferu :( chyba ze tu zrobią jakieś zmiany. Może ktoś się orientuje jak to będzie wyglądać ???

Rybzor 22-01-2010 20:14

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez moonsterr (Post 2723226)
hmm a jak mam tibiacast to też wykrywa jako bota? bo to coś modyfikuje tibie??:P

Raczej nie.
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez calvin (Post 2723259)
W takim razie co z transferem postaci ?? z tego co wiem jak się ma criminal to wyklucza transfer :(
Nigdy w życiu nie bociłem jakieś pół roku temu miałem hacka i dostałem bana teraz miałem zamiar po zniknięciu criminal zrobić transfer na inny świat ale z tego co widzę to criminal mi nigdy nie zniknie i nie będę mógł nigdy zrobić transferu :( chyba ze tu zrobią jakieś zmiany. Może ktoś się orientuje jak to będzie wyglądać ???

Ty i tylko Ty ponosisz wszelkie konsekwencje za sprawy związane ze swoim kontem. CipSoftu nie obchodzi to, czy ktoś miał hacka, czy sraka. Za wszystko co dzieje się na czyimś koncie odpowiedzialny jest właściciel. Tak zawsze było i będzie. Możesz winić tylko i wyłącznie siebie, że dałeś się haknąć.

Sequenzo 23-01-2010 10:41

Ale to jest żenada... co z tego, że banują ludzi.. skoro Oni robią nadal to samo.. co Nowa Wersja Klienta Tibii, to od razu Wychodzi Bot.. i lepszy od poprzedniego.. Po prostu chyba już powinni się z tym pogodzić, że ZAWSZE będą ludzie korzystać z tego nielegalnego programu jakim jest ElfBot, TibiaBotNG,TibiaAuto i wiele innych amatorskich Botów :(:(:o:o

Krajzel 24-01-2010 08:57

Będą botować bo jeszcze się to opłaca. Ale obserwując politykę cipsoftu w tej kwestii jestem dobrej myśli i mam nadzieję, że kiedyś tibia będzie wolna od botów jak to było na początku.

Xzonixek 24-01-2010 09:13

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Krajzel (Post 2723947)
Będą botować bo jeszcze się to opłaca. Ale obserwując politykę cipsoftu w tej kwestii jestem dobrej myśli i mam nadzieję, że kiedyś tibia będzie wolna od botów jak to było na początku.

W tym problem ze jakby chcieli kazdego z nas zbanowac, to by juz to dawno zrobili ;)
Spójrz na to z tej strony, ze wielu boterow nei ma tylk ojednego acca na pacc by nim grac, tylko 2-6. Co najlepsze, kazde z tych 6 co 3 miesiace dostaje premmy, co daje sume okolo 120 eurosow co 3 miesiace. Myslisz ze nas pobanuja wszystkich?;> Daje dysie ze jak zbanuja boty, to bedzie 25~~k osob online wieczorami. Przed wprowadzeniem automatu bylo 50-60k osob online. Teraz mamy... 30-50? Ilu z graczy grajacych manualnie ma chociaz 2 acce z regularnie oplacanym premmy? I ile jest tak naprawde boterow, a manuali? Jesli nawet 30% to boty, a 'Tibia Community' to okolo 200-300k acc grajacych regularnie, to o ile spadnie przychod cipsuxu?;>

Co dalej... 15k+ osob dostalo bany. Prawie 17. Tylko ciekawe jest to, ze liczba graczy online nie spadla tak bardzo. Sama Candia oberwala tylko -100 boterami (bans+deletes), ale watpie by na KAZDYM serverze tyle osob dostalo bany. W dodatku elfy dalej lataja po wyrmach, frostach itd, wiec czym sie tu przejmowaC? I tak nas nie wykryja lub nie zbanuja, bo tu chodzi o cash.

Cloud99 24-01-2010 11:32

Mi się wydaje że druga strona medalu jest to, że Tibia tak naprawde nie jest już taka jak kiedyś. Że najlepsi kumple zakładali konta, chodzili na wspólne hunty, razem spędzali po prostu czas w grze. Teraz każdy gra tylko dla lvlu, dla tego żeby sobie popekować. Dużo osób gra na bocie, bo normalna gra im się znudziła, nie jest już to co kiedyś. Więc bocą ile się da, żeby zabić wolny czas i przyzwyczajenia z Tibią związane. Dla większości starszy graczy, Tibia traci z czasem na wartości. Graczy będzie coraz mniej, niewiadomo co by CIPki zrobiły!
A do tego gwarantuje że więcej botterów ma Pacc, niż ludków grających normalnie ;]
Poza tym połowa wypowiadających się w tym temacie, którzy tak się cieszą i piszą "Dobrze, niech zaraz najlepiej usuwają acc", napewno przynajmniej raz używała illegal oprogramowania;]

Nie da się uniknąć końca tej Gry...

Krajzel 24-01-2010 14:07

@2up
Nie wiem skąd masz takie dane. Mógłbyś podać źródło?
@up
Zgadzam się. Ale jeżeli tibia mi się znudziła to po jakiego grzyba odpalać bota katując kompa i tracić kase? Co nie którzy "zarabiają" na tym ale mnie by się coś zrobiło jakbym musiał selać noobom 10k po 1zł na allegro. To już w byle jakiej robocie będę miał 3x więcej kasy i 2x szybciej.

Chodzi mi tylko o boty full afk.

Cloud99 24-01-2010 15:00

@up
Po co? Może z sentymentu...
W grze botując zarobi na Pacc, więc wkład w grę jest marny. A lvl leci...

Xzonixek 24-01-2010 15:21

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Krajzel (Post 2724057)
@2up
Nie wiem skąd masz takie dane. Mógłbyś podać źródło?
@up
Zgadzam się. Ale jeżeli tibia mi się znudziła to po jakiego grzyba odpalać bota katując kompa i tracić kase? Co nie którzy "zarabiają" na tym ale mnie by się coś zrobiło jakbym musiał selać noobom 10k po 1zł na allegro. To już w byle jakiej robocie będę miał 3x więcej kasy i 2x szybciej.

Chodzi mi tylko o boty full afk.

Wejdz sobie na forum elfa i poczytaj co ludzie pisza i ile kto ma charow na bocie. Tam jest spolecznosc wieksza na forum niz tu :P Wejdz na t com forum tez zobaczysz jakie sa statystyki.

zania989 24-01-2010 19:08

A za mc tez bana mozna dostać ? Bo ja zawsze sorcem expie a knighta stawiam zeby skilował. B)

Argen 24-01-2010 19:51

Zbanowali mnie w tej fali. W sumie podoba mi się, że CIPSoft robi coś w kierunku zwalczania botów. 15k banów to naprawde sproro, zaostrzenie criminal record to też mądre posunięcie. Podoba mi się, że nareszcie zrozumieli, że ludzi, którzy odchodzą przez botterów jest więcej niż botterów.

Krajzel 24-01-2010 22:06

@2up
Ban za "MC"ka jest dożywotni oczywiście.
Xzonixek
Szkoda mi czasu na takie stronki ale na Tibia.com nie zauważyłem tego. Pewnie masz rację, co pogarsza sytuację ale trudno, jak to kiedyś usłyszałem w kabarecie, "z każdego szamba da się wyjść";D Może kiedyś się uda.

tibijeczka 25-01-2010 05:37

X(
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Krakoww (Post 2723142)
Ponadto konta, które mają już takie ostrzeżenia nie stracą ich. Jakiekolwiek złamanie zasad w przyszłości będzie prowadzić to zbanowania gracza, a ci, którzy będą mieli stałe ostrzeżenie ostateczne utracą swoje konta bez wcześniejszego uprzedzenia.

mialem równy miech do znikniecia warninga teraz nawet swiata nie zmienie wiec eloszka X( :( :confused: :p B) ;) Bye

Witam wszystkich na tym forum
Jestem dokladnie w takiej samej sytuacji. Fakt dorwali mnie na botowaniu (5 miesecy temu) ale..... skoro ustalone byly zasady ze criminal record mial byc likwidowany po pol roku wiedzialem co mnie moze czekac, (ZARYZYKOWALEM) zlapali.... odpokutowalem za ten czyn w 90% to niech teraz niezmieniaja zasad gry i nie twierdza ze wpis bedzie dozywotni bo sami lamia swoje zasady ktore cipsoft sam sobie ustalil. Co do pozostalych postanowien zgadzam sie (poprzednie kary malo byly odczuwalne) osobiscie nigdy nie botowalem na afku a jedynie sie wspomagalem. Wiec wydaje mi sie ze cipsoft nie fair postapil zmieniajac kary gdy juz mi sie "ich wyrok" konczyl. Wiec moze za rok sobie wymysla ze wszystkich z dozywotnim wpisem nalezy zdelejtowac - wybaczcie to juz jest jakas paranoja. wg mnie za bota delite acc - ale nie poto sa tibia rules by pozmieniac je w tajemnicy i karac w stecz ponownie drugi raz za ten sam czyn. "Jakiekolwiek złamanie zasad w przyszłości będzie prowadzić to zbanowania gracza" czyli co znowu sobie wymysla jakas zasade w tajemnicy oglosza po fakcie i delite (wstecz)? to ja juz wole chloste :P
druga sprawa dzis sie zarejestrowalem, uczylem sie od 4 lat by nie klikac w zadne linki powiazane z tibia (mozliwosc haka) mozecie wymyslic inna forme rejestracji bo wysylany "chyba z waszego maila" na mojego maila link do akceptacji to podejrzana zabawa ;) pomijam na co komu znajomosc mojego maila (ale chyba sie juz czepiam) xd

Rybzor 25-01-2010 12:54

@up
Skoro wy łamiecie zasady, to czemu oni sobie nie mogą? Nie ma to jak pluć się za wszystko dookoła, a samemu grać nie fair.

Theatos_Kyth 25-01-2010 19:42

Jednak my za nasze "lamanie zasad" jestesmy karani, a cip-soft niestety nie. Popieram zdania ludzi twierdzacych ze to niefer, poniewaz jest to karanie 2 razy za to samo przewinienie.

Pozdrawiam.

lycha_ziom 25-01-2010 22:35

Czy dobrze zrozumiałem , że dana osoba , która została ukarana 5 miesięcy temu dostała bonus do końca? Jak dla mnie lipa ponieważ ,,Lex retro non agit" ,więc jeżeli ,,ustawa" weszła w życie teraz to powinna obowiązywać od dnia jej wejścia.

Jak dla mnie to całe wykrycie botów to jedna wielka propaganda mająca na celu zastraszenie społeczności tibijskiej. Większość h lvlowych botterów dalej robi swoje , a gdyby mieli banować wszystkich to sprzedaż pacców spadłaby o 60%-70% więc nie oszukujmy żyjemy na świecie gdzie każdy jakoś kombinuje i Cipsoft nie wyrzeknie się pieniędzy na rzecz ,,czystej gry".

Tak to widzę z mojej strony,
Pozdrawiam

Marecki666 25-01-2010 23:45

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Argen (Post 2724204)
Podoba mi się, że nareszcie zrozumieli, że ludzi, którzy odchodzą przez botterów jest więcej niż botterów.

gówno prawda, tacy zwykle placza i sami zaczynaja botowac

kagar11 26-01-2010 10:21

jakaś ściema Typek bocił przez massem i teraz też boci !!!

Gula 26-01-2010 16:42

jak można zgłaszac do tych co botują oproćz ctr+r i strony? Nie ma jakichś komend?

Matjj93 26-01-2010 17:05

nie, tylko raport i stronka.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 07:26.