![]() |
Ban za język polski?
Na oficjalnym forum tibia.com pojawił się temat, który jak sam autor twierdzi, nie jest rasistowski. http://img687.imageshack.us/img687/2...nzuratekst.gif Oto jego tłumaczenie: Cytuj:
Zapraszam wszystkich do dyskusji w oryginalnym temacie na forum tibia.com, jak również na naszym forum. |
jak najbardziej popieram :)
|
A ja nie popieram i to nie ze względu na to że nie znam angielskiego ale na to że nie moge sobie z kolegami na defaulcie po polsku popisac? Bez sensu.
|
Cytuj:
|
Ale nie miales nigdy sytuacji że pisałeś z kolegami na default? Albo nie widziałeś innych nacji rozmawiających w swoim języku? Czemu akurat taki najazd na Polaków. Gram na świecie pełnym Brazylijczyków i tam to dopiero jest problem z angielszczyzną. Ale bez przesady żeby za to karać.
|
moj boze, co za ludzie.. tu chodzi o rozmowy na trade/game chacie a nie na defaulcie...
|
Dla mnie to jest glupie. Nie moge mowic z kumplem po polsku - "bo tak"? Przeciez nikt nie kaze ze mna rozmawiac, obcokrajowiec moze znalezc sobie innego kupca.
A regulamin zawsze mogl byc przetlumaczony np. przez kolege, zasady znam, a angielskiego do niczego nie potrzebuje ;) No i jak juz sam autor wspomnial - skoro 90% rozmow na Azurze odbywa sie po polsku, to dlaczego 90% graczy ma sie przystosowywac do pozostalych 10?%? |
Cytuj:
|
Rusyfikacje niech przeprowadza najlepiej... Albo może niech esperanto wprowadza. Bedzie neutralnie dla kazdego.
|
A ja w pełni popieram, karać z całą stanowczością.
Chcecie sobie porozmawiać po polsku to spadać na prv, na wszelkich kanałach ogólnodostępnych 'english only'. Ten zapis powinien dotyczyć z resztą wszelkich 'non-english' wypowiedzi na kanałach ogólnych - nie tylko po polsku a w sumie w większości przypadków po 'polskawemu' bo z j. polskim ma to z reguły niewiele wspólnego. :browar: dla pomysłodawcy tematu. |
Według mnie ma to swoje plusy, ale jedno mnie zastanawia jeżeli ban byłby nawet tylko na 7 dni to co by było, gdyby ktoś "wyłapał" trzy takie wykluczenia? Kasacja postaci za rozmowę w swoim macierzystym języku? No bez jaj, można by było wprowadzić np. blokadę wysyłania wiadomości na kanałach głównych gry powiedzmy na ok.15-30 minut a w przypadku notorycznego łamania tej zasady dopiero ban. Chociaż nie sądzę, żeby komukolwiek się chciało sprawdzać, czy ktoś pisze po polsku, portugalsku, szwedzku czy w jakimkolwiek innym języku. Pomysł wdaje się dobry, ale jak na razie nie wydaje mi się dopracowany i wątpię, żeby został wprowadzany, a nawet jeżeli już do tego by doszło to jest to melodia odległej przyszłości.
Pozdrawiam |
Rozgrywka powinna opierać się na języku dostępnym dla możliwie największej ilości ludzi, a takim jest bez wątpienia angielski. Jeśli ktoś chce sobie pogadać po polsku - ma od tego PM, GG tudzież skype'y i inne ustrojstwa.
|
Od prawie trzech lat nie gram, ale i tak jestem za jak jasna cholera.
|
Ja pierdziele, nie rozumiecie że to ma byc tylko na chatach typu game chat/trade? Przecież nikt spoza polski się nie przypieprzy do ciebie, że rozmawiasz na defaulcie z kumplem, a on z drugiego końca depo nie rozumie co do siebie piszecie... Jak by to wyglądało - stoisz sobie z kumplem przed depo i rozmawiacie o jakichś tam swoich sprawach, a dajmy na to br z drugiego konca dp podchodzi do ciebie i mowi żebyś pisał po angielsku bo chce wiedziec o czym rozmawiacie. >< niby jest od tego priv, ale wiadomo nie każdemu chce się bawic w otwieranie 10 zakładek na raz. Jak dla mnie to obecne zasady powinny byc zaostrzone i nakładane większe kary.
|
Heee, ja tego nie popieram, choć sam dobrze znam Angielski, ale bez przesady. Popatrzymy na Trimere, gdzie świat Zdominowany jest przez Brazylijczyków. Nigdzie nie jest napisane, że Językim tzw... "urzędowym" w grze jest Angielski. Sam Cipsoft kazał zakładać konta Na niemieckich Serwerach, by zmniejszyć lagi itd... A teraz gość ma problem, Pandoria zdominowana przez Szwedów(bynajmniej było tak jak ja grałem jeszcze tam)
|
ale z was patrioci żeby wypierać się własnego języka ojczystego i dać się karać za niego co z wami polakami ja nie mogę
jak ktoś nie umie angielskiego to może dogadać się przez tłumacza w sprawie handlu to zajmuje mało czasu ja niekiedy z tłumacza korzystam |
Cytuj:
|
Cytuj:
Z tego co pamiętam to zasady były jasno określone już wcześniej, ogólnym językiem używanym na publicznych kanałach czyli trade/game chat jest jęz.angielski (nawet były jakieś kary) , wystarczy tylko trzymać się zasad ;]. |
Na wszystkich kanałach jest "niby" Angielski, ale dość często gdy mam podgląd na kanał "help" piszą po Brazylijsku, a "Tutor" pomimo, że jest Online nie zwraca im uwagi... :/
|
powinni zrobic jakis test z angielskiego i ten kto nie zda nie gra
|
Test jest bezsensu... Wystarczy, żeby Regulamin przetłumaczyli na każdy język i już byłoby dobrze.
|
Tepi ludzie
trade/gc/help - j. ang default - mozesz sobie po hebrajsku gadac jezeli chcesz ;o |
Popieram , przez to jest pełno ludzi co żadnego questa bez spoilera nie zrobią bo angielskiego nie umieją , nie umieją przeczytać regulaminu, zostać tutorem(test jest banalny , raz przeczytasz regulamin i zdasz bez problemu), dogadać się z gmem jakby był jakiś problem itp. itd.
Powinno być tak: Na rl , game i trade channelu powinni banować. Na defaulcie , guild , pm niech sobie gadają po jakim języku chcą. To samo brazylijczycy , niech również używają języka angielskiego. Gdyby to się przyjeło i weszło w życie ,może znów zacząłbym grać. |
Cytuj:
Nie ma języka brazylijskiego. Brazylijczycy mówią po portugalsku... Co do pomysłu to sam nie wiem, ja przyzwyczajony do angielskiego ignoruję wszelkie inne języki na wszystkich czatach, a jak ktoś nie umie handlować po angielsku to jego problem, mojej kasy i przedmiotów nie dostanie póki nie spojrzy w słownik. ;) A jak komuś nie pasuje liczba danej narodowości na danym serwerze, zawsze można się przenieść na inny serwer, albo zmienić grę, gdzie społeczności są bardziej zróżnicowane. |
Cytuj:
Używając angielskiego masz statystycznie największe szanse dogadać się z prawie każdym użytkownikiem gry, może oprócz Polaków i Brazylijczyków, które to wyjątki stanowią akurat argument za pewnego rodzaju regulacjami ujednolicającymi stosowany w grze język. Cytuj:
|
Moim zdaniem to jest obraza narodu Polskiego. Ten gość który to napisał ma Polaków za jakieś zwierzęta niecywilizowane. Niech się przyczepi do Brazoli którzy po Angielsku w ogóle mówić nie potrafią. A po za tym nie wszyscy u nas nie umieją po Angielsku mówić, tylko cepy które są dziecmi ulicy i mają wszystko w dupie.
|
W 100% popieram. Takie było założenie gry i tego się trzeba trzymać. Chociaż wg mnie powinno to objąć wszystkie języki (szczególnie portugalski). Będzie to sprawiedliwe i przydatne.
|
Ja się spodziewałem komentarzy typu:Co to ma być albo coś takiego a wy się z tym zgadzacie.TO jest bez sensu przecież jak na serverze gra 90% polaków
i 10% innych narodowości to głupie było by pisać po angielsku.I jeszcze bany ma być za to?? to jest beznadziejne nawet jak na trade chacie sobie piszą to nie powinno być za to banów.I dlaczego akurat tylko polski język ma się do tego dostosować a nie np. portugalski, szwedzki itp.? Jak dla mnie takie coś to rasizm. |
W Brazylii (to znaczy tam gdzie używa się portugalskiego) j. angielski jest nieobowiązkowy (między innymi chodzi o odległość Brazylia>Anglia/Ameryka) ale można się go uczyć,bez sensu to jest no bo np. kogoś nie stać na kursy angielskiego 500 waluty np. za 1 lekcje (internet w Brazylii jest dość tani) CipSoft wg mnie jest rasistą,BA! Nawet nie toleruje niemców ani amerykanów którzy nie płacą. Cipsoft to taki Rydzyk a GM'owie to mohery.
Jestem za NIE ponieważ każdy powinien gadać jak mu się podoba i nikt mu tego nie może zabronić. Jak tak chcą to niech do konsoli wprowadzą tłumacza all>angielski. |
Nom, Sorry "portugalskiego"... He, Ciekawe czy na to Cipsoft w ogóle zareaguje o_O
|
Tibia straci kolejne tysiące graczy...
Kurde mówią że nie rasizm ale co br do mnie podchodzi i pisze mi słowa łamiące język to co kurde po br nie będę się uczył. Obecnie uczę się prywatnie i w szkole anglika więc jakąś rozmowę umiem przeprowadzić ale żeby się aż tak posunąć. Chciałem wrócić do gry po tym "apdejcie" ale już mi się odechciało... |
Niech banują polaczków wpizdu. Sam wiem jak to jest, kiedy jakieś kretyny gadają między sobą po hiszpańskopodobnym w WoWie. Jeżeli wkurza ich to tak samo, jak mnie, to permy!
|
He... Faworyzacja innych Światów?? Nasza wina, że tylu Polaków gra w Tibie?... Hmm, właśnie przez to niektóre światy są zdominowane przez BR, pamiętam na Trimerze... Jak Guild Onslaught już opanowała Serwer, bo Foul Souls się rozpadło, to ONS~ sprawdzali levele, kto ile wbił w tydzień... Za dużo wbiłeś--> Pay 200k... i tak się kończyło. Później można było mieć Hunta for Free, za to, że się stało na Dragach w Edron(ja tak miałem)... Jest Jedna Guild na Trimerze POLSKA, która są "friends" z Onsami :/... Niech zrobią Słownik i Tyle.
|
Cytuj:
Rasizm to nie jest pod żadnym względem, bo tysięcy Polaków potrafiących się chociażby w stopniu podstawowym dogadać zmiany te w żaden sposób nie dotkną. Chyba, że określimy małoletnich, niedoedukowanych debili mianem oddzielnej rasy i zaczniemy domagać się dla nich pełni praw, ale to już śmierdzi political correctness na sposób amerykański. Co do argumentu, że nie każdego stać na lekcje - odrobina chęci i można się korzystając z materiałów dostępnych w sieci nauczyć choćby kantońskiego czy mandżurskiego (a zaręczam wam, że znalezienie prywatnych kursów f2f jest bardzo trudne jeśli w ogóle możliwe), więc z angielskim nie powinno być żadnego problemu. |
Ktoś na głos wypowiedział wkońcu to co chodziło po głowie chyba wszystkim ogarniętym graczom. Nie zapominajmy, że Tibia to nie jest polska gra ;p
|
Nie jestem jakimś tam patriotą, ale banowanie ludzi za używanie j. polskiego, czy jakiegokolwiek innego jest zwykłym rasizmem, czy to się czymś rożni, od wyczynów podasz Wojen? Rusyfikacja, Germanizacja.
Jeżeli w grze zostało przyjęte, że Chat, Trade, Help itd są objęte tylko j. angielskim, to ok. Bo zostaje kanał - ogólny. Na którym powinno się pisać w wybranym języku, bo przecież, idąc na Krakowski rynek, nie słyszymy tylko j. polskiego. A wiele innych, więc dlaczego pod depotem w yalahar, mamy słyszeć - tylko angielski? Absurd. Gracz który napisał tego posta, powinien dostać bana za rasizm. A jak już... chcą ogólny dać tylko - angielski. To stworzyć głowne kanały - english i multilanguage. I problem z głowy. |
No Tibia nie jest Polską, Angielską, Brazylijską, Szwedzką tylko Niemiecką grą... Niech mają wszyscy te same prawa, a nie wytykanie, że Polacy to tacy, tacy i tacy...
|
Cytuj:
|
^ ^ ^ ^... Chodziło, że w Niemczech siedziba, że Niemcy Stworzyli...
|
Ale wy jesteście ludzie głuuupi 8o Jak możecie pisać, że bany za gadanie po polsku na pub czatach to rasizm? Ablo germanizacja? :D:D:D Przecież akceptując regulamin zobowiązaliście się, do pisania po angielsku na trade itd., no nie mówcie, że nie przeczytaliście? Proponuje również użyć muskofnicy tym, którzy myślą, że tylko za język polski będą bany. Do angielskiego cepy, a nie Tibie polonizować.
|
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 15:35. |