Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Forum Muzyczne (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=280)
-   -   Metal (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=231717)

Bekowy 08-07-2010 14:41

Metal

.....................

K.Jay 08-07-2010 15:26

Power Metal: Blind Guardian, Sonata Arctica, Helloween, Stratovarius, Sabaton, HammerFall, Manowar, Children of Bodom, 3 Inches of Blood... Coś na pewno Ci się spodoba.
Najlepiej by było jakbyś 'zaczął słuchać' metalu od pierwszego albumu Black Sabbath.

K.Jay

Bekowy 08-07-2010 15:42

Większość z tych co podałeś, już znam. Właśnie ściągam pierwszy album Black Sabbath. Mógłbyś polecić jakiś album Helloween?

Lotress 08-07-2010 16:57

Power metal jest przecież cienki jak pajęcza sieć, jedynie Blind Guardian jest w miarę słuchalne.

Może jakiś sludge? Neurosis (polecam szczególnie- zajebisty, post-apokaliptyczny klimat), Cult of Luna, Isis, Amenra, Rosetta.

Bekowy 08-07-2010 17:02

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lotress (Post 2770776)
Power metal jest przecież cienki jak pajęcza sieć

Mi na razie wystarcza, z czasem pewnie zacznę szukać czegoś mocniejszego. Lecz jak na razie power metal jest dla mnie genialny :)

Sprawdzę zaraz Twoje propozycje, dzięki.

Seeleesee1992 08-07-2010 18:10

No to jak jest już odpowiedni temat, to zapytam ;) Szukam zespołów death metalowych z dużym udziałem klawiszy, coś jak Septic Flesh czy Aeon of Horus, mógłby mi ktoś coś ciekawego polecić? Od razu zaznaczam, ze nie chodzi mi o typowy melodyjny death metal z partiami klawiszowymi… Z resztą ktoś, kto zna zespoły które wymieniłem pewnie wie o jaki klimat chodzi ;d

K.Jay 08-07-2010 19:25

@Seeleesee1992
Inactive Messiah, Hollenthon, Nightfall, Dark Lunacy, Gorod, Gory Blister, Augury, Anata.
@Bekowy
Master of the Rings.

K.Jay

Bekowy 08-07-2010 20:09

Hmm. Szkoda, że tak mało osób się tutaj udziela. Ludzie wypowiadać się, bo nie wierzę, że na tyle aktywnych ludzi na forum, tylko kilka słucha metalu :)

Seeleesee1992 08-07-2010 20:23

@K.Jay
Thx, przesłucham, może coś wpadnie w ucho ;)

@top
No to jak rozkręcamy temat, to rozkręcamy...
[Szukam tematu do dyskusji... O! No dobra, niech będzie Behemoth]
Widział ktoś już trailer nowego teledysku Behemotha? Co o nim sądzicie? Będzie hit czy kit?

Gtyk 08-07-2010 21:52

Bekowy - posluchaj sobie Metalliki, Slayera, Megadeth, Testamentu, Anthraxu, Iron Maiden, Down, Pantery, jest pelno zespolow ktore mozna polecic...

K.Jay 08-07-2010 22:23

Hm.. Teledysk zapowiada się całkiem ciekawie. Tylko nie wiem o co chodzi z tymi dziewczynkami na początku. :confused:
A co sądzicie o trasie Ozzy'ego? Zawita do nas? W sumie planuje zrobić 18-miesięczną trasę, także powinien znaleźć czas i dla nas.
A jeśli chodzi o rekomendacje, to mogę polecić jeszcze Motörhead (chociaż pewnie znacie :o), Mercyful Fate (heavy/black metal), Judas Priest (klasyka heavy metalu), Pentagram (doom metal warty polecenia).

K.Jay

Hakuoh 08-07-2010 22:57

Heavy metal? Zawsze klasyczny. Deep Purple - In Rock, Fireball i Machine Head.
Doom metal swoją drogą - Candlemass, Pentagram, Cathedral, Bedemon, Pagan Altar, Warhorse, Trouble, Kyuss i Wicked Lady.
Ze zwykłego heavy metalu mogę dodać Diamond Head i Tygers of Pan Tang.

milano8 09-07-2010 03:34

a o rocku mozna rozmawiac czy nie ;<

Bekowy 09-07-2010 08:28

Moglibyście polecić jakiś album, Judas Priest?

K.Jay 09-07-2010 10:18

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bekowy (Post 2770900)
Moglibyście polecić jakiś album, Judas Priest

British Steel, Killing Machine.
@milano8
Zależy o jakim rocku. :confused:

K.Jay

dieFK 09-07-2010 10:29

@Bekowy
Oczywiście!
Album "Screaming For Vengeance", "Rocka Rolla", "Defenders of the Faith", "Turbo", no i oczywiście "British Steel" znany przede wszystkim z utworu Breaking the Law.

Ja osobiście całym moim sercem pozostaje wierny staremu, dobremu thrashowi... garaże, jeansowe kurtki, tanie piwo i piosenki o Hiroszimie śpiewane z kumplami pod domem. ;)

Annihilator - jedna z moich ulubionych kapel, warto przesłuchać, świetny, techniczny thrash pod komendą Jeff'a Watersa. Albumy "Alice in Hell", "King of the Kill" - lektura obowiązkowa! ;)

Testament - weterani thrashu z Bay Area, jedna z najlepszych gitar thrashu (Alex Skolnick) i kawał historii ciężkiej muzyki. Warto się poznać z każdym albumem.

Slayer - czy muszę tłumaczyć...? "Reign in Blood", "God Hates Us All", "South of Heaven", "Seasons in the Abyss" et cetera.

Poza tym, kapele, którym definitywnie warto poświęcić chwilę:

Exodus, Whiplash, Overkill, Nuclear Assault, Megadeth, Anthrax, Bonded by Blood, Pantera, Kreator, Mortal Sin, Exciter, Death Angel itd itp

Bekowy 09-07-2010 10:56

Przesłuchałem kilka kawałków Annihilatora i muszę przyznać, że wpadły mi w ucho. Zaraz zabiorę się za ściągnięcie tych dwóch albumów, które podałeś. Później sprawdzę resztę wykonawców podanych przez Ciebie, dzięki :)

milano8 09-07-2010 11:40

Linkin Park, 30 seconds to mars ? S.O.A.D choc ze soad to chyba nie rock, ale zreszta ja sie nie znam

Vil 09-07-2010 12:07

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez milano8 (Post 2770922)
Linkin Park, 30 seconds to mars ? S.O.A.D choc ze soad to chyba nie rock, ale zreszta ja sie nie znam

hiphoptard ?

Nigdy bym się nie spodziewał, że w temacie o metalu ktoś wypadnie z 30stm albo LP ..

K.Jay 09-07-2010 12:08

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez milano8 (Post 2770922)

Linkin Park to nu metal, 30 Seconds to Mars to alternative/indie rock no a S.O.A.D. to alternative metal, także jak najbardziej. ;)

K.Jay

Rybzor 09-07-2010 12:09

A Avril Lavigne to też rok (rock?).

Bo ja jestem za :cup:

Seeleesee1992 09-07-2010 13:38

No Panowie, nie wiem jak wy, ale ja bym wolał w tym temacie nie pisać o np. Linkin Park czy 30STM, bo jak tak dalej pójdzie, to na ruszt ktoś wrzuci Tokio Hotel… Nie mam nic do LP, ale wg. mnie Nu Metal ma tyle wspólnego z Metalem co Konie z Koniakiem ;p

Lotress 09-07-2010 14:01

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez K.Jay (Post 2770925)
30 Seconds to Mars to indie rock

Jaja sobie robisz, nie?

Vil 09-07-2010 14:52

z Nu Metalem to tak jak ze świnką morską - ani świnka ani morska.

Hakuoh 09-07-2010 15:09

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez K.Jay (Post 2770925)
Linkin Park to nu metal

Właśnie znieważyłeś metal.

K.Jay 10-07-2010 10:24

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lotress (Post 2770949)
Jaja sobie robisz, nie?

Nie.
@Eld
Umrzyj.

K.Jay

Lotress 10-07-2010 10:56

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez K.Jay (Post 2771022)
Nie.

Dobra, to teraz wytłumacz mi, z której strony 30STM jest indie rockiem. Nie sugeruj się tylko definicją z wikipedii, bo to jeden, wielki stek bzdur i informacje w niej zawarte nie mają żadnego odzwierciedlenia w rzeczywistości.

Bekowy 10-07-2010 11:19

O widzę, że rozpoczyna się dyskusja haha. Przynajmniej temat się rozkręci ;)

Maldoryz 10-07-2010 12:02

a propos soadu, widzial ktos ostatni wywiad (przed koncertem w czerwcu) z Serjem? Ostatnie pytanie, a raczej odpowiedz bardzo mnie ucieszyla ;)

Hakuoh 10-07-2010 13:11

Cytuj:

Twoje porównanie z użytkownikiem Bekowy wypada: Średnio

Muzyka, którą obydwoje lubicie zawiera Dio, Black Sabbath, Ozzy Osbourne, Judas Priest oraz Slayer.
Damn it.

SAXON!!!

http://www.youtube.com/watch?v=IwKRyizwEKo
http://www.youtube.com/watch?v=bWKPHIFpi1g

Mojżesz 10-07-2010 13:34

Osobiście powera nie słucham zbytnio, ale wiem, że Blind Guardian daje radę. Całkiem fajna kapela. Sabbaton też ujdzie nawet.

Jeśli chodzi o mnie, to głównie techniczny death. Takie kapele jak Necrophagist, Psycroptic, Gorod, Anata, Gorguts, Atheist, Cephalic Carnage, Brain Drill, Cryptopsy, The Faceless, Ulcerate, Trepalium, czy Death, chociaż to bardziej pod progressive podchodzi... No i oczywiście wielki mistrz Sanders ze swoim Nile. ^^

Wybiera się ktoś na Brutala w tym roku?

Seeleesee1992 10-07-2010 13:47

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Mojżesz (Post 2771044)
Wybiera się ktoś na Brutala w tym roku?

Cholerka, ja bym się wybrał (głównie na Meshuggah, Dying Fetus i Candlemass) ale są dwa problemy:
1. Moja mamusia która nie myśli, że jej 18 letni syn nie ogarnie w Czechach i zginie z głodu w jakimś rowie
2. Całe oszczędności przeznaczone na ten rok wydałem już na akustyka i wyjazd do Warszawy na Sonisphere ;/

Wyzzer 10-07-2010 14:02

no w morde. czytajac to az sie zalogowalem na forum :O
wypad z pedalami pokroju 30stm,lp czy avril lavigne. jest napisane: METAL to METAL, a nie bezsensowne pipczenie dla 14sto latek.

kontynuujac, wszelkiej masci pedalstwo szerzy sie po swiecie, a prawie nikt juz nie docenia tego co bylo. caly ten dzisiejszy shit jest sztucznie pompowany, by wyciagnac kase od ludzi. mamy przeciez kapitalizm, to czemu z tego nie skorzysta.

cofnijmy sie 40 lat wstecz, kiedy muzycy zaczeli podkrecac coraz bardziej glosnosc w swoich piecach, co w koncu doprowadzilo do przesterowania dzwieku, az w koncu trafilo na podatny grunt, w postaci wiecznie zbuntowanej mlodziezy. takimi buntownikami byli np. Iron Maiden (jesli nie wiesz co to, to znaczy ze jestes zona justyny bimber).

a wracajac do tematu, do zostawie wam kilka smaczkow do posluchania :)
Woods of Ypres, Helloween, Kampfar i Finntroll.
zycze milego sluchania :0

Hakuoh 10-07-2010 14:14

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Wyzzer (Post 2771047)
cofnijmy sie 40 lat wstecz, kiedy muzycy zaczeli podkrecac coraz bardziej glosnosc w swoich piecach, co w koncu doprowadzilo do przesterowania dzwieku, az w koncu trafilo na podatny grunt, w postaci wiecznie zbuntowanej mlodziezy. takimi buntownikami byli np. Iron Maiden (jesli nie wiesz co to, to znaczy ze jestes zona justyny bimber).

Tu nie chodzi tylko głośność, ale i technikę. Wystarczy poszperać i zobaczyć jak blues się rozwijał (dla niewiedzących - heavy metal wywodzi się z blues rocka).
@down
Indeed.

Wyzzer 10-07-2010 14:23

chodzilo mi tylko i wylacznie o to by wyjasnic jak doszlo do brzmienia ;) sam juz dawno mam za soba epoke sluchania stricte metalu, dzisiaj juz tylko old blues, czasem ewentualnie jakas nowa plyta wpadnie w lapy.

edytuj:
ale po za tym i tak jestem konserwatysta jesli chodzi o muzyke, i nie trawie pedalizny, emo i spedalonej komercji

Lotress 10-07-2010 15:02

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Mojżesz (Post 2771044)
Jeśli chodzi o mnie, to głównie techniczny death. Takie kapele jak Necrophagist, Psycroptic, Gorod, Anata, Gorguts, Atheist, Cephalic Carnage, Brain Drill, Cryptopsy, The Faceless, Ulcerate, Trepalium, czy Death, chociaż to bardziej pod progressive podchodzi... No i oczywiście wielki mistrz Sanders ze swoim Nile. ^^

Zgodzisz się ze mną, że "Obscura" jest jedną z najlepszych metalowych płyt w historii?

@up
Co masz na myśli pisząc "emo"?

Bekowy 10-07-2010 15:04

Hakuoh:
Jakiś album Saxon, mógłbyś polecić? : )

Wyzzer 10-07-2010 15:22

@2x up
mowiac emo, mam na mysli emo. cala subkulture razem z inwentarzem.

edit:
cos dla melomanow ;)
http://evalor.wrzuta.pl/katalog/wszy...igo_y_gabriela

Hakuoh 10-07-2010 15:28

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bekowy (Post 2771061)
Hakuoh:
Jakiś album Saxon, mógłbyś polecić? : )

4 pierwsze albumy - "Saxon", "Wheels Of Steel", "Strong Arm of the Law" oraz "Denim and Leather". Powszechnie uznawane jako klasyki heavy metalu.
Nowsze też nie są złe jak z ostatniego rocznika "Into The Labirynth" czy "The Inner Sanctum", który jest zdecydowanie mocniejszy od całego ogółu.

Mojżesz 10-07-2010 16:35

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Seeleesee1992 (Post 2771045)
Cholerka, ja bym się wybrał (głównie na Meshuggah, Dying Fetus i Candlemass) ale są dwa problemy:
1. Moja mamusia która nie myśli, że jej 18 letni syn nie ogarnie w Czechach i zginie z głodu w jakimś rowie
2. Całe oszczędności przeznaczone na ten rok wydałem już na akustyka i wyjazd do Warszawy na Sonisphere ;/

Skład jest miażdżący. Oprócz tych, co wymieniłeś, ja głównie nastawiam się na Cannibali, Necrophagist, Origin, Gojirę, Graveworm'a. A poza tym ciekawy jestem jak wypadną świry z Cock and Ball Torture. :D Mamusię się da zawsze przekonać. ^^ Z kasą rzeczywiście gorzej, ja tam szykuję z 500zł oprócz kasy na bilet.

@Lotress: Czy jedna z najlepszych metalowych płyt w historii, to nie wiem. Na swój sposób możliwe, że tak. Ogólnie Gorguts gra strasznie pokręconą i techniczną muzykę, która nie zawsze podchodzi od razu. W każdym razie moim ulubionym albumem i moim zdaniem najlepszym tej kapeli jest "From Wisdom to Hate", nie umniejszając świetności pozostałym. :)

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 08:44.