Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Niusy (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=12)
-   -   OTserv i tibia.pl (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=23396)

MatKus 16-01-2005 12:47

OTserv i tibia.pl

Na prośbę CIPów w najbliższych dniach z naszego downloadu zostanie usunięty Open Tibia Server. Zniknie on także z forum. Zostanie równieżwprowadzony stosowny punkt do regulaminu forum zabraniający rozmawiania na forum o OTServ. Wygląda na to, że CIPowie zaczęli traktować OTServ poważnie i obawiać się go.
To tyle, jeśli chodzi o złe wieści.
A teraz przejdźmy do dobrych.
CIPowie obiecali nam wsparcie. Wsparcie takie dostanie tylko kilka stron na świecie. TibiaNews (ale oni już i tak mieli GMa w szeregach), Tibia.de, i nie wiem, czy jeszcze jakieś strony (choć to całkiem prawdopodobne). Obiecaliśmy im, że na naszej stronie nie będziemy popierać cheatów ani quest spoilingu (ale przecież tego i tak nie było u nas), w zamian będziemy mieli dostęp do niektórych informacji przed innymi stronami. Będziemy więc mogli sprawdzić nowe funkcje na test serwerach zanim zostaną one jeszcze otwarte dla innych. Będziemy otrzymywać także różne inne informacje, których większość konkurencyjnych stron otrzymywać nie będzie. O szczegółach dowiecie się już wkrótce.
Przedyskutowaliśmy to wspólnie w gronie moderatorów i jednogłośnie uznaliśmy, że taka umowa będzie z korzyścią dla strony i większości jej odwiedzającch. Wygląda na to, że tibia.pl po raz kolejny stanie się jeszcze lepszą stroną.

Vaxxia 16-01-2005 12:53

No szkoda troche OTS'a, ale sadze, ze na dluzsza mete wyjdzie to stronie na dobre.

Cytuj:

O szczegółach dowiecie się już wkrótce
tzn kiedy?

BombaNs 16-01-2005 12:54

No to bardzo pieknie:) Strona napewno sie ulepszy a my bedizemy szybciej poinformowani:) mam nadzieje ze dacie im pomysl zeby skille knightowi szybciej szly bo 1 skill zeby rosl przez 2-3 dni to masakra :) pozdrawiam papap

Jadrol 16-01-2005 12:55

OTS R.I.P :(

A o co chodzi z tym wsparciem (czyzby matkus GM'a dostal :P :evul: )

Czekam na wiecej informacji :]

Tauren99 16-01-2005 12:58

A ja pogratuluję redakcji :D bo im sie to należy. (Może wkońcu będziemy wiedzieć coś przed innymi xD)

Tomkos 16-01-2005 12:58

I bardzo dobrze, popieram, wkońcu jakoś muszą zarabiać :)

... w zamian będziemy mieli dostęp do niektórych informacji <b>przez</b> innymi stronami.

przez = przed :)

Shinjix 16-01-2005 12:59

Jeszcze lepszą się na pewno stani! Ale juz widze te miliony postów typu "czemu nie można gadać o OTS", "wiem, że nie można gadać o OTS ale pomóżcie mi..." itp....
Gratulację-jedna z najlepszych stron na świecie...- ja też tak uważam!

Feldmarszałek Duda 16-01-2005 13:01

Niestety, wygląda na to, że OTS będzie musiał zejść do podziemia :( Ciekawe co CIP - owi tym razem nie pasuje?

djkuter 16-01-2005 13:01

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez MatKus
Wygląda na to, że CIPowie zaczęli traktować OTServ poważnie i obawiać się go.

Dlaczego się obawiają, ja tam OTS'a nie lubię i nie widzę powodów do niepokoju.

Lamdar II 16-01-2005 13:01

Omg szkoda ze OTS'a nie ma, a juz sie tak rozwijał ale cuz wystarczy zwykla tibia :)

Arthus Drag'Tail 16-01-2005 13:03

Szkoda... OTS fajna rzecz.

Mam nadzieje ze strona stanie sie jeszcze lepsza, dzieki informacjom od CIP'ow.
A tak BTW. CIP soft chyba wreszcie domyslil sie ze OTS stanowi zagrozenie dla zwyklej Tibii i postanowil zwlaczac jego rozpowszechnianie....

Willy The Dark Druid 16-01-2005 13:06

Ja i tak nie rozumiałem OTS'a. Wogole nie wiedziałem o co chodzi z OTS'em.

A to zeby strona była lepsza popieram.

Gangrel 16-01-2005 13:10

Gratz, tibia.pl zostawia konkurencje coraz dalej.

Dwimenor 16-01-2005 13:11

MatKus ma rację, co do tego, ze Cipowie zaczęli się obawiać Otserv. Od wprowadzenia walki Pvp, otsy zaczęły się już bardzo szybko rozwijać. Jak na razie jest to ciągle mordobicie, ale już jest przecież system skilowania i awansów, NPC i spwany potworów idt(Edit:Podobno jest już system gildii i domków). Wiedzą, ze nie mogą zakazać rozpowszechniania informacji o OTserv na forach(znaczy się mogą, ale nie mają za bardzo jak tego egzekwować), więc postanowili zawrzeć układ: "My dajemy wam więcej informacji, wy nie mówicie o cheatach, questach i otserv". Ciekawe jak się to skończy...

Cytuj:

Wygląda na to, że tibia.pl po raz kolejny stanie się jeszcze lepszą stroną.

A nie jest już najlepszą -polską stroną?? ;)

malukas 16-01-2005 13:13

Sprawa banalnie prosta.
Czemu Cipsoft boi sie OTS?
Bo niedługo OTS będzie miał te same funkcjie co tibia i również będzie tam Exp, lvle, itd itp. Niedługo krótko mówią powstaną niezależne w pełni "realistyczne" serwery tibi.

A co do usunięcia OTS z Forum to powiem krutko. Matkus i reszta idą w kariere zamiast udostępniać informacje bardzo poszukiwane jak wlasnie OTS.

POZDRO DLA OT SERWEROWCÓW!

MaveriC 16-01-2005 13:20

Według mnie to ..e..super ^^
Na tym Servie i tak nie grałm....a że stronka będzie miała nowa informacje szybciej ....to dobsze.. Cipy mogli by dodac jakies nowe bronie :P nie movie o skinach :P tylko o czyms nowym... zeby bylo troche wieksze zróżnicowanie przedmiotów... :cup:

Dwarf 16-01-2005 13:23

WOW :D Supcioooo gratz dla Tibia.pl!! JA OTSa nie uzywalem wiec mi nie szkoda :P jestem ciekaw szczegolow :)

Gesundheit 16-01-2005 13:24

Szkoda że nei bedzie O..S :P yea będziemy polskąnajlepszą stronątibi (i tak jużjesteśmy :])

SkiLo 16-01-2005 13:24

no niestety OTS zaczal coraz prezniej dzialac i CIP-y zdecydowali sie go zwalczyc.
co do wspolpracy to GZ!!!

Xifuzal 16-01-2005 13:33

BO clipy to hu#e obawiaja sie ze popularnosc otsa przerosnie ich badziewie pff , Gdyby nie to co tibia.pl zrobila to prace nad ots'em zwawo by szly i za pare miesiecy pewnie bysmy grali w ots ze wszytkimi mozliwosciami co w normalnej tibi (czli loot z potwora, ringi podwyrzszajace skile i wiele innych)
ALe coz tak to jets jak w komunizmie zakazac i hu#J

Jedynie moze nas uratowac jakas strona polska gdzie bedziem mogli sie powymieniac o tym i dobzi programisci !!

daroslaw 16-01-2005 13:35

e nie jest zle

Polinik 16-01-2005 13:51

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Xifuzal
BO clipy to hu#e obawiaja sie ze popularnosc otsa przerosnie ich badziewie pff , Gdyby nie to co tibia.pl zrobila to prace nad ots'em zwawo by szly i za pare miesiecy pewnie bysmy grali w ots ze wszytkimi mozliwosciami co w normalnej tibi (czli loot z potwora, ringi podwyrzszajace skile i wiele innych)

Jedynie moze nas uratowac jakas strona polska gdzie bedziem mogli sie powymieniac o tym i dobzi programisci !!

Przede wszystkim:
Nie zakazali nam trzymania forum i plikow OTS na tibia.pl, nie mogli, poniewaz nie maja na tibia.pl nic do gadania. To prywatna strona, a ich jurysdykcja tu nie siega.

Poprosili za to nas o usuniecie dzialu o OTS, w zamian proponujac rekompensate. Uznalismy, ze gra jest warta swieczki i warto pozbyc sie OTSa w zamian za blizsza wspolprace z CipSoft.

Patimrok 16-01-2005 14:13

no to będzie fajnie, szybciej będziemy się dowiadywać o różnych rzeczach przed update'ami itd, a na OTS i tak za dużo nie grałem, więc mi to nie przeszkadza
Cytuj:

jak ci tutaj nie pasuje to idź se na www.tibia.xx.pl

CIokled 16-01-2005 14:16

no no ciekawe jakie bedzie te wsparcie

Cadonis 16-01-2005 14:16

Ciekawe do czego w praktyce sprowadzi się ta "współpraca z CIPSoftem"... No ale cóż... Matkus pewnie zdecydował, my tu nie mamy nic do gadania :) Ale szkoda troche OTSa... ;/

Yoh Asakura 16-01-2005 14:28

?

Dobra ale mozecie mi powiedziec co to jest ten OTS ( to chyba skrot od Open Tibia Server).Czy to nie jest przypadkiem Test Server ?
Powiedzcie plz .... :baby:

limenu 16-01-2005 14:29

oni się poprostu obawiają ots.u, bo to podłoże dla nowego rozdziału tibii, czyli free tibii. Tak jak sie stało z RO, że są płatne serwy i całkowicie darmowe serwy, tak i tibia mogła by zostać "rozbita". Gdyby ots rozwiną się tak jeszcze z 10 razy, bo narazie to dopiero zaczyna przypominać prawdziwą gre :P, nastała by możliwość stworzenia osobnych serwów z całkiem innymi światami. Cipsoft stracił by graczy, bo by istniały nowe, lepsze i darmowe servy. Ale to jest, albo była by, przyszłość, bo Do teraz, tibia.pl stanowiła jedno z miejsc rozwoju OTS'a, ale teraz, cipsoft oferując "przekupstwo" przekonała tibie.pl do usunięća z forum działu ots. Niema co, to było dobre posunięcie, a tibia.pl może więcej zyskać niż stracić.

PS. nic nie mówili na temat rozmów na irc XD

Up@ --------------------------------------------------------------------
. ots to jest serwer tworzony dla graczy przez graczy, wykorzystujący starą wersję tibii, gdzie było możliwe dowolne zmienianie adresu serwa. OTS to nie to samo co TS (czyli test server)

Czarny Paladyn 16-01-2005 14:30

No

Wreszcie jakaś dobra nowina :)

PatryczekHIB 16-01-2005 14:32

szkoda ots'a ale bedzie lepiej

troche szkoda ots'a ale bedziej chyba lepiej :) ;) :ban:

MKD 16-01-2005 14:44

Nie podoba mi sie sposób jakim CIPsoft walczy z konkurencją. Powinni skupić się na rozwoju swojej wersjii, tak by była ona wiele, wiele lepsza od OTS, wtedy wszyscy by grali w CIPowe serwery, a tak to tylko maskowanie prawdy. Jeśli OTSa nie bedzie tutaj, to jak grzyby po deszczu powstaną nowe, niezależne strony o OTS i tam on bedzie się rozwijać. Cipsoft powinien zniszczyc OTS doskonałością, innowacyjnościa i grywalnoscią. Na razie OTSy były beznadziejne, ale już zaczęto tam wprowadzać funkcje pozwalające na tworzenie coraz bardziej wyważonych i stabilnych serwerów. Ale swoją drogą to dobrze, że tibia.pl będzie miała z tego korzyści. Może wtedy zdetronizuje takie serwisy z końcówkami org.pl i inne gdzie ludzie nie mają pojęcia o roleplayowaniu. TAK.

Vaxxia 16-01-2005 14:48

@up

Nazwanie OTS'a konkurencja dla Tibii jest mniej wiecej tak samo logiczne jak nazywanie piratow konkurencja dla uczciwych dystrybutorow gier.

Molta 16-01-2005 14:49

Jejq moze wezme CIPowie to pod swoja opieke i pojawia sie IP bany i inne dziadostwa :/
Eh...oby nie bo tylko na OTservy moglem liczyc jak IP bana mialem ....

Transparent Ghost 16-01-2005 15:14

No i jak tu się nie w****ić :P. Poświęciłem się ots'owi na tej stronie, stworzyłem 2 poradniki: http://www.tibia.pl/forum/showthread.php?t=22611 i http://www.tibia.pl/forum/showthread.php?t=21879

A tu się nagle okazuje, że koniec. Ale jestem pewien, że nie koniec ots'a. Wiele osób, którym spodobał sie ots napewno wie o forach gdzie są prowadzone rozmowy o otsie, a zlikwidowanie działu ots zlikwiduje tylko stos durnych pytań ... Już niedługo CIP'soft przekona się jakie będą konsekwencje olewania graczy. OTS wszedł w decydującą faze tworzenia, wszystkim wiadomo, że walka pvp jestw pełni gotowa jak i exp, skile, save, runy, czary itp. Oczywiście mamy tesz inne polskie strony o tibi gdzie są prowadzone działy o otsie :P.

MKD 16-01-2005 15:14

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vaxxia
@up

Nazwanie OTS'a konkurencja dla Tibii jest mniej wiecej tak samo logiczne jak nazywanie piratow konkurencja dla uczciwych dystrybutorow gier.

Mniej więcej. Ale trzeba brac na uwage to, że OTS cały czas sie rozwija. W końcu wszyscy będą grali w wolne serwery, bo kto by chcial płacić za PACC poto by mieć podobne rzeczy co na OTS. OTS jest bardzo realnym konkurentem dla CIPsoftu, ale, jak narazie w przyszłości. TAK.

@Transparent Ghost: A nie zastanawiałeś się, żeby w takiej sytyłacji stworzyc niezależny websajt??

@down: swięta racja

aktus 16-01-2005 15:17

Cytuj:

BO clipy to hu#e obawiaja sie ze popularnosc otsa przerosnie ich badziewie pff ,

.

ot i tutaj widac "typowa polska inteligencje" polskiego nooba ( i pozniej sie dziwicie ze nie lubia nigdzie polakow ) i do tego nie zna podstaw ortografii polskiej ( "ch*j" pisze sie przez Ch nie H )...
po pierwsze CIP-soft wypuszczajac to jak to ladnie nazwales "badziewie", w ktore pewnie grasz i bez ktorego nie bylo by ots'a, nie chce, aby na jego pomysle zarabiali inni... nie wiadomo co by sie stalo w przyszlosci. moze ktos by wprowadzil kiedys typowa platna konkurencje dla tibii? nawet ots korzysta ze starego klienta tibii... to tak jak bys robil telefony dajmy na to nikii. bierzesz od nich obudowy i samemu robisz "wnetrze" telefonu.

Cytuj:

Gdyby nie to co tibia.pl zrobila to prace nad ots'em zwawo by szly i za pare miesiecy pewnie bysmy grali w ots ze wszytkimi mozliwosciami co w normalnej tibi (czli loot z potwora, ringi podwyrzszajace skile i wiele innych)

z tego co sie orientuje to www.tibia.pl nie jest i nie byla wspoltworca ots'a. na stronie byl tylko kacik, na ktorym mozna bylo poruszac pewne sprawy...
chcesz otsa? prosze bardzo. zciagnij sobie zrodlo i napisz sobie wszystko czego jeszcze nie ma SAM. ciekawe czy dasz rade.
co do komunizmu... ciekawe czy chociaz zyles w tych czasach to raz, a dwa... rob telefony, tak jak ci wczesniej pisalem, i zobaczysz jak szybko bedziesz siedzial...

Cytuj:

alez sa takie strony. angielsko jezyczne, niemiecko jezyczne i polsko jezyczne... ale znajac zycie twoj poziom inteligencji nie moze pozwolic ci na korzystanie ze stron innych niz polskie...

------------------------------------------------------------------------
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Molta
Jejq moze wezme CIPowie to pod swoja opieke i pojawia sie IP bany i inne dziadostwa :/
Eh...oby nie bo tylko na OTservy moglem liczyc jak IP bana mialem ....

jak bedzie na tym forum jakis normalny GM to mam nadzieje ze beda banowane IP... koniec z keyloggerami na forum. koniec z handlem postaciami... tylko niestety glupie odpowiedzi zostana...

LOLO 16-01-2005 15:30

Troche szkoda :(

Dr.Unknown 16-01-2005 15:34

Lepiej już nie gadajcie o OTS bo się bany posypią;)
Jestem ciekaw jak będą wyglądały te "cynki" od Cip Soft'u, a co do zbulwersowanych osób->dla chcącego, nic trudnego, znajdziecie całą mase innych stron z OTS'em i wszystkim co z nim związane.

Div 16-01-2005 15:42

Moim zdaniem bedzie to bardzo przydatne i spowoduje wzrost liczby odwiedzajacych ;)
Oby tak dalej :]

Raul 16-01-2005 15:43

A ja się tak zapytam czy na IRCu również będą zakazane rozmowy o OTServie?

PiXik 16-01-2005 16:07

Gratz duży krok na przyszłość :-)Już jesteście małymi vipami:P

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 16:51.