Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Broń i przedmioty (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=15)
-   -   serpent sword vs spike sword (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=25995)

misiekdj 13-02-2005 12:46

serpent sword vs spike sword

witam, mam pytanie, który miecz z powyższych bardziej opłaci się kupić ?
no i który bedzie przydatniejwszy przy 14 lvl, skile 45/45
no i czy jak mam dwarven shield i spike sword to bede lepiej blokowal uderzenia niz jakbym mial dwarven shield i serpent sword ?
z góry dzieki

xozopij 13-02-2005 12:54

posprawdzaj sobie jakie maja "skille" miecze, ale ja bym wybrał serpenta.

Vetinaz 13-02-2005 13:01

a ja bym nie wybral ani serpenta ani spike tylko knight axe ale jesli bijesz sie swordami to moze magic long sword :p zartowalem fire sword :D

Scream 13-02-2005 13:03

serpent sword. zdecydowanie.

maripo 13-02-2005 13:10

Spike vs Serpent

To zależy od:

Spike sword:
Używany do blokowania przez low lvlowe postacie które niestać na bs'a
Jest troszke droższy bo wypada z Vampa żadko
Bardzo dobry dla druidów i sorsów

Serpent sword:
Używany do zabijania słabych potworów <orki miosy trolle>
Jest stosunkowo tani w porównaniu do Spike'a bo wypada nieżadko z dragów
Bardzo dobry dla Knighta na skillach od 40 do 50 <na nowych światach przez długo to jest dobry miecz bo reszta baardzo drogie>

Oceń sobie sam ^^

Scream 13-02-2005 13:16

do blokowania przez low lv? a co taki low lv bloknie? cyca? lepiej serpenta bo bedzie mocniej bic, na malym lv i tak nie blokuje.

Kamlot De'Kapy 13-02-2005 17:39

Ja tez mialem taki problem i pierw kupilem spike sworda a pozniej dokupilem serpent sworda ogolnie mowiac nosze serpent sword ale jak mam blokowac potworka to spike (bo ma wiekszy def) :baby: :baby: :baby:

Matekneo 13-02-2005 18:48

Radze ci kupic spike sworda bo skille szybciej leca :evul: ale tak do blokowania to chyba serpent ;) Wybirz sam :P (Spike lepszy bo ladneijsz) :D:D

maripo 13-02-2005 18:56

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Scream
do blokowania przez low lv? a co taki low lv bloknie? cyca?

Wiesz mój kolega na Arcani ze Spike swordem blokował Vampiry na 25 lvlu ..... I to nawet z powodzeniem

Detharon 13-02-2005 19:06

Lepiej serpent, szybciej się expi-lepsze hity, a def na co potrzebny?roty?mino?trolle? bo blokować się nie opłaca nic.

btw. jaki server?

Mich4l 15-02-2005 17:07

Grałem tymi mieczami i gorrrrąco polecam serpent sworda!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

Severyn 15-02-2005 20:22

Mialem kiedys to i to. w sumie z serpnet mocniejsze hity ale nie o duzo a spike ma o wiele wiecej def!! ja bym wybral spike na twoim miejscu!!

Thunder Kobi 15-02-2005 22:20

No coz... ja bym wybral Serpenta chociaz na ten lvl powinienes juz miec Fire Sworda i zbierac na Bright Sworda :p

slimaczek 16-02-2005 12:20

Ja miałem spike bo nie chciało mi się czekać na ofertę bo byłem bez miecza (miałem deda akurat). Wcześniej miałem serpenta, i wg. mnie jest lepszy.

iglarf 16-02-2005 15:12

Zdecydowanie lepszy jest spike sword.Przynajmiej wedlug mnie....:P

Asenion 17-02-2005 20:17

ja bym wybrał spike sworda (ma więcej defa ;)

Punish 17-02-2005 20:20

A nie slyszeliscie ze najlepszą obroną jest atak? ;)
Wybierz serpenta

kunbal 17-02-2005 20:48

moim zdaniem lepiej serpa sam zawsze z nim zaczynalem

Ps. ale najlepiej by bylo knight axe

Cadonis 20-02-2005 13:44

Serpent na 100%.
Powiedzcie mi, po co mieczowi def jak i tak się blokuje tarczą? A atak to zawsze boost jest...
Noo, może def się przydaje przy 2 handed, np. gsie, bo wtedy tarczy nie ma więc zawsze się mieczem trochę zablokuje, ale przy broni+tarczy to nie ma znaczenia~

Centaurek 20-02-2005 14:02

Serpent sword jest według mnie lepszy, używałem go od 8lvl do 15,na 15 przerzucilem sie na FS'a, a przy takich skillach to możesz zainwestować w Fire Sworda...jeśli oczywiście masz kase ;).

Ing 22-02-2005 05:17

Autopsja:

21lvl Druid + Serp. sword = maszyna do expienia na słabych stworkach typu roty, dwarfy

Knight, skille ok. 55 + serp = całkiem porządny zestawik

Spike Sword to przerzytek... kiedyś miałem taki sorcem na calmerze (jakieś 2 lata temu) i w porównaniu z moim julerowym uh-makerem, zdecydowanie polecam serpa.

Lanatan 22-02-2005 09:34

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Matekneo
Radze ci kupic spike sworda bo skille szybciej leca :evul: ale tak do blokowania to chyba serpent ;) Wybirz sam :P (Spike lepszy bo ladneijsz) :D:D

Oj nieznasz sie ..... : :baby:

Xan Arcanist 23-02-2005 18:08

serpent lepszy bo ma więcej ataku. Na niskim lv nie będzie przecierz blokować żadnych potforkoof. Z serpentem będzie szybciej expił a to jest najważniejsze.

Romusiek 23-02-2005 18:11

Serp. sword, nic ci nieda leprzy def u broni, bo blokuje ta rzecz ktora ma wiecej def, czyli shield.

iglarf 24-02-2005 12:17

Up@ Lol??????? Def sworda zalicza sie bodajze do defa calej zbroji.....
Jaki wy nooby jestescie-.- np.jak idzie gosciu blokowac gs-a z kinfem iz vamp shieldem to tak samo jakby blokowal z bs-em i vamp shieldem???????????????
Odpowiedzcie sobie sami........

Bastek 24-02-2005 12:35

Serpent sword lepszy ^^

Nie moge tego uzasadnic. Kup obydwa i idz expuj i zobaczysz ze hp nie bediesz wiecej tracil bo szybciej bedziesz potwory zabijal, proste nie?

Ognisty paladyn 24-02-2005 12:35

Dylemat

Ja radze Serpent sworda, a nie tak jak niektorzy radza spike, bo bron jest jedynym modyfikatorem ataku a do obrony masz shield, arma, legsy, helm (buty), ewentualnie bron, wiec nie ma sie nad czym zastanawiac

Ojczul 24-02-2005 12:47

serpent lepszy
na co ci def w mieczu nie blokujesz niczego dobrego a co to za ruznica czy stracisz tam 5hp wiecej ale zabijesz szybciej o to sie liczy ale lepiej zbierz kase na fs'a

Shardzik 26-02-2005 21:35

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Thunder Kobi
No coz... ja bym wybral Serpenta chociaz na ten lvl powinienes juz miec Fire Sworda i zbierac na Bright Sworda :p

Na tym levelu na antice chciales rzec...

Ziomniak04 27-01-2006 17:54

spike

lepszy spike. serpent co prawda ma 1 wiecej ataku ale o wiele mniej defa.

Cahir Mawr Dryffryn 28-01-2006 00:30

Wg mnie lepszy jest spike bo na o 6 wiecej defa a o tylko o 2 mniej ataku ;) Proste :D

Mofi 28-01-2006 00:39

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vetinaz
a ja bym nie wybral ani serpenta ani spike tylko knight axe ale jesli bijesz sie swordami to moze magic long sword :p zartowalem fire sword :D

ale jesli sie jest takim newbie co na maina wyszlo dopiero i nie ma kasy na fs ON SIE PYTA CZY serpent czy spike

Grajper 28-01-2006 02:25

różnica w ataku serpent sworda i spike sworda wynosi zaledwie 1 punkt atk. W grze to nie ma praktycznie żadnego znaczenia... zwiększa się tylko zakres maksymanlych obrażeń o około 2dmg. Jest to praktycznie nic biorąc pod uwagę fakt, iż dmg hitów jest losowy.
różnica w defie serpent sworda i spike sworda wynosi 6pkt. Jest to dość dużo jednak ponownie nie ma to dużego znaczenia... Wkońcu blokujecie tarczą a reszta hitów idzie na armor.
Jest więc całkowitym bezsensem spamowanie tego forum przez wypowiedzi typu: " Ja mam serpenta a kolega cioci stryjka który jest wujkiem koelgi ma spikea". Jest to rpzedewszystkim zbędne, i tylko zaśmieca forum które i tak już ledwo zipie.
@Topic: Jeśli już musisz coś wybrać weź według własnego uznania. Nie kieruj się opinią innych. Ja na twoim miejscu zainwestował bym w spike sworda a reszte kasy zaczał oszczędzać na fsa.

Ashapton 28-01-2006 08:15

Spike czy Serpent...

Ja mialem Spika do 15lvla potem zainwestowalem w Fsa :)
Serpent ma tylko 2 pkt ataku wiecej ale za to duzo mniej obrony :(
Stawiam na Spika :baby:

Master of Adek 16-02-2006 11:11

Spike.

Ja na początku chodzilem wcionz ze spike swordem. Policz obrone i atak, dodaj do sibie i porownaj ze serpemnt swordem. Wyjdzie ze lepszy jest Spike sword. xD.

del toro 16-02-2006 21:20

OMG,a co ma miecz do blokowania?!Majac spike + dwarven shield bedziesz blokowal tak samo dobrze jak serpent + dwarven shield...przy blokowaniu liczy sie ten def,ktorego jest wiecej,czyli w tym przypadku z shielda... wiele jest pytan o to z jaka bronia BLOCZYSZ,ale przy tarczy od dragonki w gore bron Ci g**** da...jezeli chcesz TYLKO BLOKOWAC to mozesz nawet bez broni isc...jakby ktos mial jakies obiekcje to niech nie zjezdza na forum tylko na privie zagada na pytherze...
A poza tym,ja bym polecil serpenta,bo troche mocniej sie z niego wali :)

PzDr

@EDIT
humm,ja powiem tak,nie bede nigdy bloczyl bsem bo uzywam axow ktore sa swoja droga najlepsze :) a roznice poczuje ogromna,na prawde...ja teraz skiluje wiec nie pujde wyprobowac Twojego sposobu,ale mam kolege (ktory jest retired niestety;/ ) i wiem jak bloczyl,bo akurat mial bsa.biegal z demonka i jak szedl bloczyc to zeby capa na uhy miec nie bral bsa,tylko sama tarcze i mowil ze roznica praktycznie zadna, bo co to jest +/- 2 uhy na dragach? ;p

BTW. Ja tez slucham metalu =) Up the Irons!

Zielevitz 16-02-2006 21:37

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez del toro
jezeli chcesz TYLKO BLOKOWAC to mozesz nawet bez broni isc...

GÓWNO prawda, liczy się def tego co jest więcej w przypadku noszenia dwóch SHIELDÓW! Możesz to sprawdzic zakładając jakiegoś słabego shielda i bright sworda

Cytuj:

A poza tym,ja bym polecil serpenta,bo troche mocniej sie z niego wali
jaaaaaaaaaaaaa! walne raz na 3 lata za 52 zamiast za 50!!!

W ataku nie ma zbyt duzej roznicy, w obronie jest, ale zanim bnedziesz miał takie skille zeby poczuc roznice w ataku, kupisz juz zapewne brighta...

Pawio 16-02-2006 21:46

Spike Sword przewyższa Serpenta. Poprostu ma malo atk mniej a duuzo def wiecej i kup jego bo dobry do blokowania. Walisz Swordami to ja ci radze bsa :S
Ja jestem po hacku i o bsie moge tylko pomarzyc...............:)

Zenon Burcymucha 16-02-2006 22:51

Cytuj:

witam, mam pytanie, który miecz z powyższych bardziej opłaci się kupić ?
OMG, coz za bezsensowny i spamerski topic. X(
Ktory jest lepszy? Ten ktory ma lepsze statsy -.- A co nie widac statsow?
Spike Sword 24 21 50 oz. 1 ręczna
Serpent Sword 26 15 41 oz. 1 ręczna
Jak ktos nie widzi ze serpent jest lepszy to chyba jest slepy. :p
Cytuj:

no i który bedzie przydatniejwszy przy 14 lvl, skile 45/45
LÓL, na kazdych skilach ten lepszy jest "przydatniejszy", obojetnie czy masz 10/10 czy 200/200. :p
Cytuj:

no i czy jak mam dwarven shield i spike sword to bede lepiej blokowal uderzenia niz jakbym mial dwarven shield i serpent sword ?
Bedziesz blokowal tak samo w obu przypadkach, poniewaz dwarven shield ma wiecej defa niz oba te miecze. :p
Cytuj:

a ja bym nie wybral ani serpenta ani spike tylko knight axe
A ja dragon hammer. X(
Cytuj:

Używany do blokowania przez low lvlowe postacie które niestać na bs'a
Kup se tarcze co ma wiecej niz 21 defa i juz obrona spike sworda do niczego ci sie nie przyda. No chyba ze kogos nie stac na dwarven shield to rzeczywiscie obrona spike sworda mu sie przyda, ale chyba kazdy lowlvl ma dwarven shielda. :p
Cytuj:

Jest troszke droższy bo wypada z Vampa żadko
Bzdura, gralem na kilku serwerach i wszedzie jest tanszy od serpenta bo gdyby byl drozszy i gorszy to by go nikt nie chcial kupic, logiczne. :p
Cytuj:

Bardzo dobry dla druidów i sorsów
To mialbyc dowcip? Niezbyt ci sie udal....potrenuj joking skill:p
Cytuj:

Używany do zabijania słabych potworów <orki miosy trolle>
To akurat mozna knifem zabic bez wiekszych problemow na srednich skilach:p
Cytuj:

Jest stosunkowo tani w porównaniu do Spike'a bo wypada nieżadko z dragów
Drozszy
Cytuj:

(bo ma wiekszy def)
jak masz tarcze 21+ defa to sie nie liczy:p
Cytuj:

Radze ci kupic spike sworda bo skille szybciej leca
Taaa... pewnie na otsie gdzie spike ma statsy 240/210 i zawsze trafiasz bo sam zaczynasz od 10 lvla ze skilami 70/70 X(
Cytuj:

a spike ma o wiele wiecej def!
Tak i co z tego, skoro tarcza 21+ i juz sie on nie liczy. :p
Cytuj:

chociaz na ten lvl powinienes juz miec Fire Sworda
Zalezy od servera, na antice to 8 lvl ma fire axa a na takiej luminerze albo innym non-pvp to 50 lvl biega z fsem. :p
Cytuj:

Zdecydowanie lepszy jest spike sword.
lol
Cytuj:

ja bym wybrał spike sworda (ma więcej defa
I co z tego?
Cytuj:

Ps. ale najlepiej by bylo knight axe
Zauwaz ze on w swordach, chociaz popieram ze axy lepsze. :p
Cytuj:

Noo, może def się przydaje przy 2 handed, np. gsie, bo wtedy tarczy nie ma więc zawsze się mieczem trochę zablokuje, ale przy broni+tarczy to nie ma znaczenia~
No wreszcie ktos madry sie znalazl na forum O_o
Cytuj:

21lvl Druid + Serp. sword = maszyna do expienia na słabych stworkach typu roty, dwarfy
Juz lepiej snakebite. :p
Cytuj:

Knight, skille ok. 55 + serp = całkiem porządny zestawik
Zalezy jaki serv. :p
Cytuj:

Spike Sword to przerzytek... kiedyś miałem taki sorcem na calmerze (jakieś 2 lata temu) i w porównaniu z moim julerowym uh-makerem, zdecydowanie polecam serpa.
Magiczni to w ogole nie powinni sie wypowiadac bo na tych ich skilach 21-22 to niewiele widac. :p
Cytuj:

Serp. sword, nic ci nieda leprzy def u broni, bo blokuje ta rzecz ktora ma wiecej def, czyli shield.
Druga madra osoba na forum, malo ale dobre i to widac, widac ze jednak ktos sie zna na tibi. :p
Cytuj:

Up@ Lol??????? Def sworda zalicza sie bodajze do defa calej zbroji.....
Lol to jestes ty, def to nie to samo co armorX(
Cytuj:

Jaki wy nooby jestescie-.- np.jak idzie gosciu blokowac gs-a z kinfem iz vamp shieldem to tak samo jakby blokowal z bs-em i vamp shieldem???????????????
Odpowiedzcie sobie sami........
OK, odpowiem sobie sam z wlasnych doswiadczen
TAK
Nawet bez broni masz taki sam def, ja probowalem na sickle i f-axie oraz brak broni i f-axe wszystko przy demon shieldzie i moj def byl taki sam czy mam f-axe czy sickle czy brak broni a testowalem kazde ustawienie przez godzine wiec glupot prosze nie pisac bo az uszy bola od lolowatyzmu
Cytuj:

lepszy spike. serpent co prawda ma 1 wiecej ataku ale o wiele mniej defa.
Lolec nawet statsow nie znaszX(
Cytuj:

Wg mnie lepszy jest spike bo na o 6 wiecej defa a o tylko o 2 mniej ataku Proste
Nie, nie proste, bo zakrzywione w dol
Cytuj:

ale jesli sie jest takim newbie co na maina wyszlo dopiero i nie ma kasy na fs ON SIE PYTA CZY serpent czy spike
Wszystko zalezy od servera. :p Na non-pvp to i 40 lvl z fsem biega. :p
Cytuj:

różnica w ataku serpent sworda i spike sworda wynosi zaledwie 1 punkt atk.
Slepota nie zna granic
Cytuj:

W grze to nie ma praktycznie żadnego znaczenia...
Przy 10/10 nie ma, racja.
Cytuj:

zwiększa się tylko zakres maksymanlych obrażeń o około 2dmg. Jest to praktycznie nic biorąc pod uwagę fakt, iż dmg hitów jest losowy.
OK, tylko 2, no to teraz se idziesz na hunt/expienie wiec pomnoz to przez 1000 i zobacz roznice. :p
Cytuj:

Serpent ma tylko 2 pkt ataku wiecej ale za to duzo mniej obrony
Zajefajnie ale co z tego masz?
Cytuj:

Policz obrone i atak, dodaj do sibie i porownaj ze serpemnt swordem.
A ten juz w ogole pomylony -.- 1 pkt defa=1 pkt ataku?!?! Ty czlowieku w ogole chociaz raz w zyciu miales chara ponad 8 lvl?X(
Cytuj:

Majac spike + dwarven shield bedziesz blokowal tak samo dobrze jak serpent + dwarven shield...
O_o trzeci gracz co umie grac w tibie, trzeci na stu ale co tam dobre i to:p Madrze to wytlumaczyles i dokladnie tak jest jak piszesz ale i tak te newbie cie skrytykuja bo maja 8 lvl i wiedza ze sie blokuje bronia i tarczaX(
Cytuj:

bo co to jest +/- 2 uhy na dragach?
Brak broni+demon shield=bs+demon shield jesli chodzi o defa, wiec nie rozumiem skad te 2 uhy mniej? Chyba tamten gosciu po prostu pecha mial jak blokowal bez broni, a raczej na pewno mial pecha. :p Normalnie schodzi tyle samo uhow. :p
Cytuj:

GÓWNO prawda, liczy się def tego co jest więcej w przypadku noszenia dwóch SHIELDÓW! Możesz to sprawdzic zakładając jakiegoś słabego shielda i bright sworda
No tak ale czy nalozysz do dragon shielda lub lepszego knifa czy bsa to i tak def masz taki sam bo te bronie maja mniej defa niz dragon shield lub lepszy. :p
Cytuj:

jaaaaaaaaaaaaa! walne raz na 3 lata za 52 zamiast za 50!!!
Niech bedzie roznica 1 hp w pojedynczym uderzeniu, jak idziesz expic to duzo bedziesz bic wiec pomnoz to razy 1000 i zobacz jaka to kolosalna roznica. :p
Cytuj:

w obronie jest
I co z tego?

Vil 16-02-2006 23:08

1. To ja tu jestem od dlugich postow i czepiania sie :X

2. Stalem 2 godziny na guardach z ss / bs i roznica w otrzymywanych obrazeniach byla widoczna ( 75/70/77 ).

3. Roznica w obrazeniach wynikajaca ze statsow broni moze wynosic i 20 pkt, ale ma znaczenie tylko jesli przyczynia sie do szybszego zabijania potworkow ( e.g: co za roznica czy walniesz w guarda 210 i 30 czy 120 i 120 skoro i tak pojdzie na 2 hity ? ), tak wiec powinna byc
rozpatrywana pod katem konkretnych miejsc expienia a nie tego czy robi roznice czy nie.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 22:19.