Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Inne (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=19)
-   -   Tibia zabija? (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=27642)

Thomisson 01-03-2005 10:16

Tibia zabija?

Chciałbym się dowiedzieć, czy to prawda, że jak pisali w jednym z artykułów, że jeden chłopak znalazł Dragon Scale Legsy i zmarł na zawał serca. Według mnie to kaczka dziennikarska (znowu: gry zabijają! morderstwo przez komputer!), jednak mało gram i wiem o Tibi, dlatego chciałem sie dowiedzieć, czy to prawda?

pijopiwnik 01-03-2005 10:28

raczej to niemożliwe i to są tylko plotki
jednak są ludzie psycholnięci, którzy np. po śmierci 150lvl postaci wpadają w depresje i lądują u czubków-takie rzeczy się zdażają :confused:

Shinjix 01-03-2005 10:29

:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
Brawo!!! Doprowadziłeś do tego, że spadłem z krzesła....
Szczerze wątpię w to, że ktoś zmarł na zawał. A jeżeli to prawda to gość musiał być niezłym kretynem. Gra stała się dla niego tak ważna, że az zawału dostał na widok żadkiego przedmioty....SIC! Beznadzieja. Zanim Tibia loguje postać powinien występować komunikat: "Renember: This is only a Game!". Mogłoby to być w regulaminie ale i tak 99.9% graczy regulaminu nie czyta...

Vermyn 01-03-2005 10:51

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Shinjix
:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
Brawo!!! Doprowadziłeś do tego, że spadłem z krzesła....
Szczerze wątpię w to, że ktoś zmarł na zawał. A jeżeli to prawda to gość musiał być niezłym kretynem. Gra stała się dla niego tak ważna, że az zawału dostał na widok żadkiego przedmioty....SIC! Beznadzieja. Zanim Tibia loguje postać powinien występować komunikat: "Renember: This is only a Game!". Mogłoby to być w regulaminie ale i tak 99.9% graczy regulaminu nie czyta...

Ja jestem tym 0.1% :P

Knight Simon Dark lord 01-03-2005 14:58

(LOL) <odgłos spadania z krzesła> albo jakiś czubek albo grał w tibie 24/h i zapomniał że to gra albo ściema ja np jeszcze nie zemdlałem jak zobaczyłem MPA czy jak ktoś woli e-plate w domku :P

Vitihud 01-03-2005 15:03

Ja bym nie spał jakbym miał dragon scale legsy!

Cały czas bym myślał o dragon scale legsach:D

Bloody 02-03-2005 17:34

xD

ja mam tak ze jak gram w tibie to sie lepiej czuje i wogle i sie nienudzi mi w nia grac czasem gram w nia 10 godzin nawet poprostu ta gra wciaga :)

Shein Silvershadow 03-03-2005 13:01

Gra nie zabija - a uzależnienie od niej, owszem.

Knight Simon Dark lord 03-03-2005 14:46

tak samo jak kiedyś była sprawa z pokemonami synek rzucił sie bodajże chyba z 10 piętra bo myślał że może latać poprostu uzależnienie trzeba zachować umiar i wiedzieć że to tylko gra/bajka/film

kagan 03-03-2005 14:56

Pomijając taki drobny szczegół że w tak młodym wieku zawał jest poprostu nie możliwy, ze względu na ciało człowieka...

To tak to jest... rzeczy typu "Batman latał, ja też moge" niby się mogą zdarzyć... i zdarzały... ale to bardzy mały %, mimo wzystko ludzie potrafią odróżnic co jest prawdziwe a co nie...

Aversin 03-03-2005 14:56

Kto w ogóle wymyśla takie głupoty ? Jak to ująłeś 'chłopak' nawet gdyby padł na zawał serca to nie przez gre a przez chore serce. Ponieważ zwykli zdrowi ludzie określani mianem 'chłopak' nie padają na zawały serca gdyż to dolegliwość wieku ok. 50+ lat. No chyba, że łykał jakieś piguły albo coś i siedział w grze 24h na dobę .. wtedy to wszystko możliwe. Dziwi mnie jednak spawa jakim cudem niby 'znalazł' DLS .. tylko nie mów, że sobie leżały na ziemii albo ze smoka wypadły :/

Angelus 03-03-2005 20:19

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez pebe83
Kto w ogóle wymyśla takie głupoty ? Jak to ująłeś 'chłopak' nawet gdyby padł na zawał serca to nie przez gre a przez chore serce. Ponieważ zwykli zdrowi ludzie określani mianem 'chłopak' nie padają na zawały serca gdyż to dolegliwość wieku ok. 50+ lat. No chyba, że łykał jakieś piguły albo coś i siedział w grze 24h na dobę ../

Nie do końca się z Tobą zgadzam ...

W ostatnich latach okazało się , że zawały serca często dosięgają ludzi młodych , 20 - 30 letnich ...
Jest to spowodowane zarówno niezmiernie stresującym tempem życia, tzw. wyścig szczurów ...
jak też coraz bardziej zanieczyszczonym środowiskiem
i niezdrowym sposobem odżywiania się - chemiczne świństwa wszelkiego rodzaju ...

Lord KATuxo 03-03-2005 20:27

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Shein Silvershadow
Gra nie zabija - a uzależnienie od niej, owszem.

P.s. Fajny avatar =)
Podejrzewam ze ja na miejscu kolesia wpadl bym do dp zostawil je w dp i zacza sie wszystkim chwalic(taki juz mam charakter=>>), ale na pewno do zawału by mnie to niedoprowadzilo bo "Tibia to tylko gra!!!".

Gangrel 03-03-2005 22:26

Tibia moze i nie zabija ale takie teksty owszem.

Pienkna Knight 04-03-2005 15:43

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez kagan
Pomijając taki drobny szczegół że w tak młodym wieku zawał jest poprostu nie możliwy, ze względu na ciało człowieka...

To tak to jest... rzeczy typu "Batman latał, ja też moge" niby się mogą zdarzyć... i zdarzały... ale to bardzy mały %, mimo wzystko ludzie potrafią odróżnic co jest prawdziwe a co nie...

Sorry,ale wyżej nie ma napisane ile ma lat.... nie tylko Dzieci grają w Tibie. Znam gościa co ma 45 lat i popyla w tibie;P Więc nigdy nic nie wiadomo

Thero 04-03-2005 15:51

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Knight Simon Dark lord
tak samo jak kiedyś była sprawa z pokemonami synek rzucił sie bodajże chyba z 10 piętra bo myślał że może latać poprostu uzależnienie trzeba zachować umiar i wiedzieć że to tylko gra/bajka/film

A ja myślałem, że on skoczył mo myślał, że latający pokuś go uratuje (piggiotto?).

@Topic
Nie zapominajmy, że Muminki też są w stanie nas zabić!

Btw. To nie jest temat "Co byś zrobił gdybyś znalazł dsl" -.-'..

Polewkin 04-03-2005 15:57

Nie wiem ale ja jakbym nie wiem jakim cudem znalazl takie spodenki to ze szczescia bym pewnie rozwalil lozko!! :) :) :) Ja mam dziwne odruchy!!!

Imie xxxx
Serwer Lucera
Level 18
Magic Level 29
Skille 18/21
Profesja Sorcerer
>>>>>>>>>BEST SORCERER OF LUCERA<<<<<<<<<<<
:mag: :mag: :mag: :mag: :mag:

Krzesław 04-03-2005 16:06

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Angelus
Nie do końca się z Tobą zgadzam ...

W ostatnich latach okazało się , że zawały serca często dosięgają ludzi młodych , 20 - 30 letnich ...
Jest to spowodowane zarówno niezmiernie stresującym tempem życia, tzw. wyścig szczurów ...
jak też coraz bardziej zanieczyszczonym środowiskiem
i niezdrowym sposobem odżywiania się - chemiczne świństwa wszelkiego rodzaju ...

Czarnobyl i tyle.

Xeltix 04-03-2005 16:51

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Polewkin
Nie wiem ale ja jakbym nie wiem jakim cudem znalazl takie spodenki to ze szczescia bym pewnie rozwalil lozko!! :) :) :) Ja mam dziwne odruchy!!!

Imie xxxx
Serwer Lucera
Level 18
Magic Level 29
Skille 18/21
Profesja Sorcerer
>>>>>>>>>BEST SORCERER OF LUCERA<<<<<<<<<<<
:mag: :mag: :mag: :mag: :mag:

typowe zerowe zachowanie nalogowca idz sie lepiej przespac bo jeszcze przez przypadek jak dostaniesz golden helmeta to zabijesz wlasna mame ;)

Tony ^^ 04-03-2005 17:53

Zdaża sie..

Znam przypadek gdzie koleś Popełnił samobujstwo przez TIBIE, miał problemy w szkole, w domu. Niezdał do kolejnej klasy cały czas poświęcał TIBI i ojciec mu powiedzał że albo się weźmie do roboty albo ma się wynosić z domu (w nerwach to mówił to wiecie) a matka zabrała mu kompa. ... I wiecie co, debil skoczył z wieżowca!

Knight Simon Dark lord 04-03-2005 18:40

Thero możliwe bo ja dokładnie tego nie pamiętam tylko wiem że była kiedyś taka akcja wiec trzeba zachować umiar jak ktoś nie potrafi i myśli że skoczy z wieżowca i polata sobie ( nie mam na myśli żadnego użytkownika forum mówie ogółem) to do czubków z nim :P :D :evul:

Cisak 05-03-2005 13:20

;p

A Mój Kolega Ja padnoł na 69 lvl To poprzecinał sobie ręce >.<

CinekMarcin 05-03-2005 13:38

ja znam goscia ktory mial 50k w domku i jakies tam itemy i shakowali goscia a on sie powiesil :p I to wszysko przez TIBIE

Xeltix 05-03-2005 13:55

Moj kolega nie zdaje juz 2 raz klasy z powodu tibi ;p gra na isarze

owsik killer 06-03-2005 13:01

ludzie poco ten temat pszeciez wiadome jest ze dsl niemozna znlesc
one som tylko w skarpcu imperatora ktury tylko raz zostal otwary

Fakolpet 06-03-2005 13:25

jak czytam niektore wasze posty to sie chce powiesic(chlopak podcina se rece...,wiesza sie...jaaaaasne)

A TO WSZYTKO JAK SIE POWIESZE TO WSZYATKO WASZA WINA!!!!!!!!!!!!!!

DR.UTi 06-03-2005 13:42

Ludzie no błagam....widze że wszyscy tutaj lubią pisać baśnie....:/ Co wy jeszcze wymyślicie...może iż wasz brat uciekał po mieście i wrzeszczał że go goni armia Stalkerów..?...tak spokojnie mówicie o śmierciach tych ludzi że w to się nie da uwierzyć. Takie rzeczy powinny być w dziale 'Mity i Legendy'....-.-....jeszcze jakiś człowiek tu pisze, że skarbiec w Kazordoon był raz otwarty. Nie masz pewności?...to pisz "Słyszałem że..." .

1. Tibia uzależnia.
2. Jeżeli masz słabą psyhikę po prostu w nią nie graj, bo monar się w tibi nie specjalizuje.

Bambuko 06-03-2005 13:55

Ehh... A wiecie, że typa zabili w kawiarence internetowej jak wygrał z nimi w CS'a? Ciekawe, że wszyscy mieli przy sobie noże... Oczywiście ludzie zaczęli gadać 'to przez grę', ale normalni ludzie nie chodzą grać do cafe z nożami - wniosek, wiele rzeczy na pierwszy rzut oka jest przez grę, ale jak ktoś kogoś zabije to może po prostu chciało mu się kogoś zabić? Tak samo jak ktoś skoczy z wieżowca - niby przez to, że nie może grać, ale on ma problemy w domu i w szkole i nie ma zbyt dużo perspektyw, żeby to naprawić - uświadomił sobie i skoczył. A jak ktoś dostał zawału znajdująć DSL to tak samo by dostał wygrywając w totka.

Chomikvader 06-03-2005 14:29

http://scooby666.w.interia.pl/youareead.jpg

Pasozyt Umyslu 06-03-2005 14:33

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez CinekMarcin
ja znam goscia ktory mial 50k w domku i jakies tam itemy i shakowali goscia a on sie powiesil :p I to wszysko przez TIBIE

w takim razie to chyba znales :P

Fakolpet 06-03-2005 14:35

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Chomikvader

buhahahahahahahahahahahahhahah
az spadlem z krzesla sam to zrobiles?? <rotfl>

slonik 06-03-2005 14:38

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bloody
ja mam tak ze jak gram w tibie to sie lepiej czuje i wogule

o kurde takiego paralituka w zyciu nie widzialem...(jestes chlopcze uzalezniony)

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Kagan

moze masz racje ale hyba na pewno ja masz... ale gdzie jest napisane ze hlopak byl mlody??albo sie nie doczytalem(jak nie to srry)
Cytuj:

To tak to jest... rzeczy typu "Batman latał, ja też moge"
masz racje
Cytuj:

mimo wzystko ludzie potrafią odróżnic co jest prawdziwe a co nie...
auuua!!!!... sorry przez chwile mi sie zdawalo ze umiem biegac po scianach...
a propo co mowiles??
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez DR.UTi
Ludzie no błagam....widze że wszyscy tutaj lubią pisać baśnie....:/ Co wy jeszcze wymyślicie...może iż wasz brat uciekał po mieście i wrzeszczał że go goni armia Stalkerów..?...tak spokojnie mówicie o śmierciach tych ludzi że w to się nie da uwierzyć. Takie rzeczy powinny być w dziale 'Mity i Legendy'....-.-....jeszcze jakiś człowiek tu pisze, że skarbiec w Kazordoon był raz otwarty. Nie masz pewności?...to pisz "Słyszałem że..." .

1. Tibia uzależnia.
2. Jeżeli masz słabą psyhikę po prostu w nią nie graj, bo monar się w tibi nie specjalizuje.

masz racje mowia za spokojnie o smierci ludzi jak by chociaz w stawili jakas emotke ale nie (:() skarbiec w kazordoon zostal otwarty 2 razy ponoc GM go otworzyl zeby sie pochwalic(wziol pare nizkich lvl zaprowadzil do skarbca i sie teleportnol w sam srodek skarpca;))a jakis koles podobno wszedl do skarbca...
ja osobiscie w to nie wieze ale ja to tylko slyszalem (baju baj baju baj ladna bajke znam :D )ja juz w tibie niegram tydzien (hura hura hura)
--------------------------------------------------------------------------------

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez SuPeRMAN
Ehh... A wiecie, że typa zabili w kawiarence internetowej jak wygrał z nimi w CS'a? Ciekawe, że wszyscy mieli przy sobie noże... Oczywiście ludzie zaczęli gadać 'to przez grę', ale normalni ludzie nie chodzą grać do cafe z nożami - wniosek, wiele rzeczy na pierwszy rzut oka jest przez grę, ale jak ktoś kogoś zabije to może po prostu chciało mu się kogoś zabić? Tak samo jak ktoś skoczy z wieżowca - niby przez to, że nie może grać, ale on ma problemy w domu i w szkole i nie ma zbyt dużo perspektyw, żeby to naprawić - uświadomił sobie i skoczył. A jak ktoś dostał zawału znajdująć DSL to tak samo by dostał wygrywając w totka.

racja racja swieta racja jedyna osoba w tym temacie ktura mowi z sensem ;)(naprawde)

Voltar 06-03-2005 15:12

Dwa lata temu w Niemczech dwaj koledzy grali w Tibie. Jeden zabił drugiego w Tibii bo się pokłocili i ten zabity wkurzył się, że stracił level, skille i coś tam jeszcze i przyszedł do kumpla w odwiedziny, wziął nóż i wkuł mu go w plecy. Chłopak nie przeżył. Jeszcze później też w Niemczech w zimie pewien dzieciak rzucił śnieżka w samochód 18-letniego kierowcy, grającego w GTA. Kierowca rozjechał chłopaka i kilku jego kolegów. Gdyby GTA byłoby online to myśle, że byłoby tak samo popularne jak Tibia.

Angelus 06-03-2005 17:51

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Tony ^^
Znam przypadek gdzie koleś Popełnił samobujstwo przez TIBIE, miał problemy w szkole, w domu. Niezdał do kolejnej klasy cały czas poświęcał TIBI i ojciec mu powiedzał że albo się weźmie do roboty albo ma się wynosić z domu (w nerwach to mówił to wiecie) a matka zabrała mu kompa. ... I wiecie co, debil skoczył z wieżowca!

Moim zdaniem to sam jesteś debilem !!!

Opowiadasz o śmierci młodego człowieka , a nie o Śpiącej Królewnie.
Może trochę wyczucia , trochę szacunku dla tej tragedii !!!

Tak to jest , że w młodym wieku błache często problemy urastają do rangi nierozwiązywalnych sytuacji ,
z których wydaje się , że nie można uciec.
Przypuszczam , że ten chłopak albo miał problemy przez tibię ,
albo uciekał przed stresującymi go rzeczami w świat wirtualny.

Można to porównać do alkoholizmu , tam człowiek odurza się wódką , piwem bądz innym mocnym trunkiem ...
a tu upija się tibią .
Skutek ten sam - oderwanie od rzeczywistości , trudności w kontaktowaniu się bez wspomagania ,
po dłuższym stosowaniu bez umiaru , człowiek staje się nałogowcem ...
A z nałogu wyjść samemu jest bardzo ciężko ...

Przypuszczam ,że jego rodzice myśleli,że to tylko głupia gra,
a dla niego to był cały świat.
Widocznie nie miał kumpli , może nic nie miał poza tibią.
Może chciał zrobić rodzicą na złość.
Jedno jest pewne , gdyby trafił pod opiekę psychologa, można było uniknąć tragedii.

SuPeRMAN - spoko tekst , w pełni się z tobą zgadzam .

Sir Jarema 06-03-2005 18:19

"ja mam tak ze jak gram w tibie to sie lepiej czuje i wogule"

To dziwne,bo jak ja chcę się lepiej poczuć to wyłączam kompa, i idę się przejśc do parku albo wsiadam na rower i jadę za miasto. Zauważyłem że spora część graczy Tibii przejawia bardzo wyraźne oznaki uzależnienia. Gram w kilka gier online, poza RPG także w FPP. I widziałem wielu uzależnionych ludzi, ale nigdy w takim stopniu jak niektórzy forumowicze. I powtarzanie komuś w kółko, że to tylko gra niewiele da. Jeśli ktoś sam nie zrozumie, że zaczyna chować się do tibii przed światem i że może to mieć na niego tragiczny wpływ, to obawiam się, że nic mu nie pomoże. Zwłaszcza, że rodzice bardzo często nie dostrzegają takich rzeczy, mają gdzieś, że syn spędza po kilkanaście godzin dziennie na jednej grze i miewa huśtawki nastroju absolutnie nie związane z realnym światem...Jeden apel - MYŚLCIE !

owsik killer 06-03-2005 19:19

sary ja jestem pewien ze byl ras otwarty i niemuw jak niewiesz
dr uti
i pozatym jest pewna teoia na ten temat

Van Gul'dan Moose 06-03-2005 21:14

Hej ludzie to nie jest posiedznie na temeat nagród Darwina

ja ostatnio podałem (jako przykład podgrzania ciała) spotkanie ze smokiem...I oczywiście pałe dostałem...Oraz dodatkowo zakończyłem słowami "Tibi(a) et Igni"

Aversin 06-03-2005 22:10

Potrzeba tu chyba tłumacza bo się gubię. Hardcorowy temat jeżeli chodzi o analfabetyzm. Gratulacje bijecie wszelkie rekordy !

Cytuj:

sary ja jestem pewien ze byl ras otwarty i niemuw jak niewiesz
dr uti
i pozatym jest pewna teoia na ten temat
Cytuj:

moze masz racje ale hyba na pewno ja masz... ale gdzie jest napisane ze hlopak byl mlody??albo sie nie doczytalem(jak nie to srry)
Cytuj:

ludzie poco ten temat pszeciez wiadome jest ze dsl niemozna znlesc
one som tylko w skarpcu imperatora ktury tylko raz zostal otwary
.......

Wichru 07-03-2005 09:10

moze duzo ludzi przyzyczailo sie do tibi ze nie stawia sie ż Itd i popelniaja bledy ale nie zrwacajcie im uwagi krytykujac ich moze maja dysklekcje to nie lekcja J polskiego ze jak napiszesz krówka przez u to dostajesz bata to jest forum tibi a nie

Xan Arcanist 07-03-2005 11:27

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vitihud
Cały czas bym myślał o dragon scale legsach:D

Kurde ja to skądś znam ;) . Ja nie mogłem spać przez 3 dni jak se kupiłem Crown Armora

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 14:43.