![]() |
Poprawna pisownia wyrazów z "u","ó","rz","ż","ch" oraz "h"
Zauważyłem, że zbyt wiele osób popełnia kardynalne błędy ortograficzne, więc zdecydowałem, że napisze ten temat by uratować parę osób. Może się w ten sposób nauczą tych kilku prostych zasad. Proszę również o niekonieczne komentowanie tego tematu. Najwyżej możecie dodać coś od siebie ale wątpię żeby to było potrzebne, ponieważ korzystam ze SŁOWNIKA ORTOGRAFICZNEGO – tak jest taka książka, to nie jest mit. Polecam tą lekturę dla wszechobecnych „dyslektyków”.
Pisownia wyrazów z „u” Literę u piszemy:w większości polskich wyrazów, np. artykuł, długo, gruntowy, lektura, płukać, pukać, reguła, śruba, tłumić; w wielu przyrostkach, np. -un - zwiastun, opiekun, -ulec - hamulec, budulec, -uch - leniuch, dzieciuch, -uchna - matuchna, córuchna, -unek - pakunek, wizerunek, -utki - malutki, skromniutki, -us - dzikus, lizus, -uszek - garnuszek, maluszek, -uś - dzidziuś, synuś; w formach czasu teraźniejszego zakończonych na -uję, -ujesz, -uje, np. promuję, promujesz, promuje, gotuję, gotujesz, gotuje, proponuję, proponujesz, proponuje; w różnych formach czasowników typu kuć, snuć, psuć, np. kuję, kujmy, kujcie, snuję, snujesz, snujcie, snuj, psujesz, psujcie, psuj; Pisownia wyrazów z „ó” Literę ó piszemy: wtedy, gdy w innych formach tego wyrazu lub w wyrazach pokrewnych wymienia się na o lub e, np. zawód - zawody, stój - stoję, móc - mogę, dróżka - droga, pióro - pierze, brzózka - brzezina, siódma - siedem, przyjaciółka - przyjaciel; Gdy ó wymienia się na głoskę a, np. wrócić - wracać, skrócić - skracać, mówić - mawiać; w cząstce -ów, -ówna, -ówka występującej jako końcówka (oczywiście są od tego wyjątki), np. bloków, projektów, operatorów, zeszytów, stołów, Sokołów, Tarnów, Kraków, Rodziewiczówna, Iłłakowiczówna, kreskówka, kartkówka, stołówka; w niewielu wyrazach na początku: ósemka, ósmy, ów, ówczesny, ówdzie; Pisownia wyrazów z „rz” Połączenie liter rz piszemy: gdy następuje wymiana głoskowa rz - r, np. marzec - marca, dworzec - dworca, dobrze - dobry, mierzyć - miara, tworzyć - twórca, przysporzyć - sporo, dworzanin - dwór; w zakończeniach -arz, -erz, -mierz, -mistrz, np. fałszerz, harcerz, pasterz, kołnierz, rycerz, bajarz, blacharz, pisarz, ślusarz, tokarz, kątomierz, ciśnieniomierz, Kazimierz, Włodzimierz, zegarmistrz, ogniomistrz; po spółgłoskach p, b, t, d, k, g, ch, j, w, np. przemoc, wyprzedaż, przekonanie, brzmienie, brzydota, zatrzymać, trzeba, drzwi, zedrzeć, krzak, zakrzepnąć, grzmot, grząski, chrzest, odchrząknąć, zajrzeć, dojrzały, wrzawa, wrzątek; Do wyjątków należą: a) wyrazy: kształt, kształcić, kształtny, wykształcenie, bukszpan, Oksza, kszyk (ptak), pszczoła, pszenica, Pszczyna, Pszoniak, wszystko, wszędzie, zawsze, b) formy stopnia wyższego i najwyższego przymiotników utworzone przyrostkiem -szy lub -ejszy, np. lepszy, najlepszy, grubszy, najgrubszy, krótszy, najkrótszy, większy, największy, potężniejszy, najpotężniejszy, c) wyrazy, w których zaczynająca się od ż część rdzenna stoi po przedrostku zakończonym na spółgłoskę, np. obżartuch, odżałować, odżyć, nadżółkły, podżebrowy; Pisownia wyrazów z „ż” Literę ż piszemy:wtedy, gdy w innych formach tego wyrazu lub w wyrazach pokrewnych wymienia się na g, dz, h, z, ź, s, np. trwożnie - trwoga, pieniążek - pieniądz, grożę - groza, obrażać - obraźliwy, drużyna - druh, boży - boski; gdy występuje ona po literach r, l, ł: drżenie, rżeć, ulżyć, łże; w partykule zakończonej na -że, -ż, np. tenże, bądźże, stańże, weźże, jakże, cóż, któż, czyż, gdyż, jakiż; w wyrazach zapożyczonych po literze n, np. aranżować, branża, oranżada, rewanż; w wielu wyrazach rodzimych zawierających historyczną głoskę ż oraz w wielu wyrazach zapożyczonych, np. mżawka, gżegżółka, piegża, żal, żart, żniwo, życzenie, żywot, żółty, żegluga, żyrować, żakiet, żorżeta. Pisownia wyrazów z „ch” Dwuznak ch piszemy:gdy w wyrazach i formach pokrewnych wymienia się na sz, np. piechota - pieszo, sucho - suszyć, głuchy - głuszyć, mucha - muszka, duch - dusza; zawsze na końcu wyrazów, np. strach, gmach, pech, na ulicach, na kolanach, o postaciach, o samochodach, Allach z wyjątkiem wyrazów druh i Boh. z reguły po literze s, np. schizma, schyłek, schemat, schizofrenia, schlebiać, schludny, scholastyka, schudnąć, schodzić, schab, schron. Pisownia wyrazów z „h” Literę h piszemy:wtedy, gdy w innych formach tego wyrazu lub w wyrazach pokrewnych h wymienia się na g, ż, z, dz, np. wahać się - waga, druh - drużyna, błahy - błazen, wataha - watadze; w rozpoczynających wyraz cząstkach hiper-, hipo-, hekto-, higro-, np. hiperbola, hiperpoprawny, hiperstatyczny, hiperwitaminoza, hiperinflacja, hipoalergiczny, hipocentrum, hipodrom, hipokryta, hipochondryk, hipoteza, hektolitr, hektopaskal, hektograf, higrometr, higroskop, higromorficzny. Oczywiście te wszystkie przypadki tutaj wymienione nie są wyczerpująco wykończone dlatego resztę musicie rozstrzygać w samym słowniku, do czego chętnie zapraszam! Starałem się pisać to najbardziej zrozumiałym językiem jakim tylko potrafiłem. Nie jestes pewien czy dobrze napisales i nie ma tego przykladu opisanego powyzej? Sprawdz TU |
od tego jest szkoła a nie forum.tibia.pl
|
Cytuj:
|
Tiaa, setka tematów... Jak ja załozyłem temat to mnie zbluzgali, bo chciałem, aby były takie tematy (tzn. było ich więcej) i zrobić jeden zasadniczy słowniczek. Powiem to tak, "nie wk***** mnie" jak jeden mądry człowiek na tym forum powiedział (właściwie to głupi na maxa :D ) , bo już temat podobny był... -.-
|
Cytuj:
|
heh, tera jeszcze kiedy piszemy nie odzielnie :PP
|
Cytuj:
@up ja sie za to nie biore - juz sobie dam spokoj :) :baby: po reszte siegajcie do slownika :D |
Mam takie pytanie... po co do diabla te wszystkie bzdury z pisownia...?
|
Cytuj:
|
ehhhhh....................... było poparawna pisownia z rz i ż to odgapiłeś...
ale gz za wytrwałość :P |
Cytuj:
|
Moge napisac z "nie"
________________________________________ "Nie" piszemy łącznie z : -z rzeczownikami; -z przymiotnikami w st. równym; -z przysłówkami odprzymiotnikowymi w st. równym; ________________________________________ "Nie" piszemy rozdzielnie z : -z czasownikami; -z przymiotnikami w st. wyższym i najwyższym; -z przysłówkami odprzymiotnikowymi w st. wyższym i najwyższym; -z innymi przysłówkami; -z zaimkami; -z liczebnikami JEŚLI NIE UMIESZ ROZPOZNAWAĆ CZĘŚCI MOWY TO ALBO JESTEŚ DEBILEM ALBO CHODZISZ DO 1 KLASY! edit: @autor tematu nie obrazisz sie jezeli umieszcze tutaj pisownie z "nie"? |
Cytuj:
@Zaglada Prawde mowiac tez tak sadze, lecz pomyslalem ze skoro jest temat przyklejony z "rz" i "ż" to chyba mozna to rozbudowac czyz nie? A ze mam nadmiar wolnego czasu z powodu choroby to moge sie za to zabrac @Badzo No jasne ze mozesz :) Nie obraze sie :D |
Cytuj:
|
należy dodać jeszcze jeden [link]
// sam korzystam czasem, jak poprawiam błędy użyszkodników (żeby gafy nie popełnić |
Cytuj:
|
@up
Co masz do zwrotu "użyszkodnik"? :o |
Co ja mogę dodać morze to, iż istnieje w Internecie coś takiego jak internetowy słownik ortograficzny 8o polecam go o to link: http://venus.ci.uw.edu.pl/~milek/slo...ortografia.htm
Te i pamiętacie, że z dysleksji można się wyleczyć! :] |
hmm, jestem pytalski i tak sie glowie:
czego tematu nikt nie przyklei? Mysle ze to logiczniejsze zeby przykleic z poprawna pisownia wszystkich wyrazow z u, ó, rz, ż, ch i h anizeli tylko rz i ż |
Ta... a moze potem przepiszemy encyklopedie PWN i tez ja przykleimy?? Pozniej slownik jezyka polskiego, wyrazow obcych itp. Zamiast sleczec przed kompem niech 'dyslektycy' wezma sie za slowniki w domu i poucza.
Beznadzieja |
Cytuj:
Umieść mój poradnik z 'nie' w swoim poradniku :-) |
Zmuszony jestem odświeżyć ten temat, niestety.
|
Wszystko ok, ale jednak blad jest :]
wahac sie - waga <<blad wahac sie - wazyc |
Cytuj:
Myślisz, że jak odświeżysz to nagle zaczną pisać poprawnie? |
czy to cokolwiek zmieni..?
|
sprobowac mozna ..
|
Cytuj:
|
Ja tam nie wiem jak coś złe napiszę to automatycznie mi podkreśla.
A tak w ogóle jeżeli już to dodaj coś o "zwrotach grzecznościowych". Bo rzadko Ktokolwiek tego używa. |
Buheuheuh myślicie, że ktoś to przeczyta. Tak szczerze to kto z was w ogóle przeczytał 1/8 tego tematu? Ja osobiście tylko zerknąłem okiem :>>
|
To już lepiej pobrać Firefoxa...
|
Ville - z tematem trafiłeś w 10, tylko obawiam się tego, że ci których to powinno dotyczyć to w tej chwili huncą albo bocą i mają gdzieś poprawną polszczyznę.
|
dokładnie, lepiej ściągnąć firefoxa a małe dziecko i tak będzie pisało z błędami bo jeszcze tego nie rozumie.
|
Cytuj:
|
Cytuj:
|
2005. Mówi wam to coś? Ludzie, załamka. NIKT nie zacznie pisać poprawnie przez ten temat. Serio.
|
Cytuj:
|
Pszestańcie. Tak na prawde to ludzią trzeba pomuc z tą pisowniom. Ja sam staram sie pisać poprawnie no ale nie wszyscy są mną i ludzie popelniajom błendy. Trzeba się uczyć ludzie!
|
To jest forum, zresztą do nauki jest szkoła i firefox a nie forum. Tak naprawdę to komu chce się czytać te wszystkie przypadki i wymiane na forum?? Opamiętajcie się.
|
Ville, nawet jeśli tylko to przepisałeś, to trochę się napracowałeś. Mówiłeś, żeby nie komentować, ale jednak wydaje mi się, że skoro inni krytykują, to ktoś może napisać coś pozytywnego. Tylko rzeczywiście, to raczej nie trafi do tych, do których powinno. Zresztą jeśli komuś nie chce się skorzystać ze słownika w razie wątpliwości, to nie zajrzy też do tego tematu.
|
Pieprzenie, ortografii najlepiej można się nauczyć przy okazji czytania książek (przynajmniej w moim przypadku, bo jestem wzrokowcem desuu) niż uczeniu się na pamięć regułek. Zresztą, gdy mamy wątpliwości co do pisowni jakiegoś słowa, lepiej zastąpić je synonimem jeżeli się da <3
|
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 01:33. |