Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Profesje (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=21)
-   -   Club czy sword dla rycerza??? (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=362)

Gimlos 19-09-2003 11:16

Club czy sword dla rycerza???

nie wiem ktora bron wybrac dla mojego knighta . Mowia ze swordy to najlepsze bronie w grze ale jak spojrzalem na posty to te najlepsze sa prawie nie do dostania . a club mozna szybko kupic dobry morning star albo clerical mace . poradzcie co wybrac???

Spiegol 19-09-2003 11:21

CLUB

Mi się wydaje, że o wiele lepiej jest używać broni typu Club, sam używam morning star. Ale to tylko mój punkt widzenia.

Phykson 19-09-2003 11:43

Według mnie lepsze swordy, bo zauważcie dh ma podobne statystyki jak fs nawet troche słabsze, o ile sie nie myle, a jest chyba najlepszą bronią z typu club jednoręczną. A ze swordów jest jescze dużo lepszych broni np. Giant Sword.

Szumek 19-09-2003 11:49

Ja uwazam ze club jest lepszy ale zdania sa podzielone kazdy uwaza inaczej ale ja sam wiem z doswiadczenia ze szybciej kupie Dragon Hamera niz Giant Sword.

Moze ktos sie zemna nie zgadza ale to normalne.

Phykson 19-09-2003 12:00

Cytuj:

Oryginalnie dodany przez Szumek
Ja uwazam ze club jest lepszy ale zdania sa podzielone kazdy uwaza inaczej ale ja sam wiem z doswiadczenia ze szybciej kupie Dragon Hamera niz Giant Sword.

Tylko, że giant sword jest o wiele lepszy od dh

MatKus 19-09-2003 12:30

Po pierwsze, DH nei jest najlepszym jednoręcznym clubem, bo jest jeszcze Scull Staff (atk : 33 def : 12) (na danubi chodzi po ok. 20-25k, FS po 11-15k).
Po drugie do Giant Sworda to co najwyżej można WarHammera porównywać, a ten już nie jest aż tak dużo gorszy od GS.
Ogólnie cluby są o wiele tańszymi broniami i łatwiej dostępnymi, jednak jeśli ktoś ma zamiar grać bardzo dużo, i mieć kiedyś powiedzmy ten lvl 70+ knighta ze skillami rzedu 80/80, to jednak swordy są lepsze, bo istnieją (choć trudnodostępne) o wiele lepsze swordy od clubów.
Podsumowując : jeśli masz małe doświadczenie i/lub będziesz grał mało, zdecydowanie cluby, jeśli będziesz grał (bardzo)dużo - swordy.

Bombelius 19-09-2003 12:35

1h sword

Ja stawiam na sworda bo maja najlepszy parametr defnce a ja stawiam na obrone.Zamierzam miec kiedys duzy level a jednoreczne bronie sa najlepsze w swordach...

Pacuch 19-09-2003 14:24

Dla rycerz najlepsze jest axe.

Szumek 19-09-2003 14:39

Cytuj:

Oryginalnie dodany przez Pacuch
Dla rycerz najlepsze jest axe.

Czy to wszystko co masz do powiedzenia przedstaw jakies za i przeciw dlacego tak a nie inaczej czekamy na sprostowanie.

Veritas de.Vrie 19-09-2003 17:50

Witam...

Sword - dobra bron lecz ciezka i droga w zdobyciu szczegolnie na poczatku. Puzniej juz jest z gorki. Jest to najpopularniejsza bron dla knighta i sadze, ze jedna z lepszych, bo Magic Long sword jest thebest i jest na danubi ? :>

Axe - najtrudniejsza i najdrozsza w zdobyciu bron na poczatku. Puzniej Fire axy spadaja na cenach na lep na szyje, ale Dragon lance dalej rzadzi i pokazjuje, ze jest lepsza niz clab i sword z rownymi skilami, a dlaczego ?
To juz mozecie doczytac w opisie broni ...

Clab - bron latwo dostepna przysztepne ceny proponowana dla knightow, ktorzy pierwszy raz mierza sie z profesji. War hammer robi niezle spustoszenie wsrod potforkow :>

p.s. Uzywalem Clab ( 75 skila ) i uzywam Axe ( 75 skila ) i z doswiadczenia wiem, ze:
Clab w pvp spisuje sie najslabiej :<
A Gs przegrywa w walce z DL :)

Gimlos 19-09-2003 18:18

a jest jakikolwiek magic long sword na trimerze:(? a jesli tak co w jaki sposob moge go dostac?po tych wypowiedziach zaczynam sie sklaniac do club,ale prosze o kolejne porady bo jestem pocztakujacym, na razie najlepsza bron jaka walczylem to long sword:D.

Gohinto 19-09-2003 21:37

Ja tam uwazam ze dla najta tylko swordy powinny byc, ja mam fsa, i to nie jest nie wiem co ale narazie moze byc, czekam na gs- giant sworda :D

Pozdrowionka / See you in Tibia !!!

Lorder 20-09-2003 08:08

Moim zdaniem SWORDY z pewnoscia 8)

Diamentowe Ostrze 20-09-2003 10:25

No wiadomo ze nie kupisz gs, bo nie nazbieraszlol
najleprze jest axe, najmocniejsza dragon lanca, najmocniejsza 1 reczna bron fire axe,
i nie pierdolcie ze sa mls, czy walrord swordy bo nigdy ich nie dostaniecie!

Lucznik Swiatla 20-09-2003 10:37

knight awansuje najszybciej w swordach axeach i shieldach a nie w clubach powaga nigdy knight i cub!

Wiedzmin 20-09-2003 11:19

Nic nie mam do axuw sa dobre tylko ze maja malo obrony ale to da sie zalatwic shieldingiem i dobra tarcza cos sie da zrobic dalej wole swordy ponieważ ja bardzo czesto widze w grach rycerz sword i w iwększosci przypadkuw to w tibi axe jest dobry ale mi pasi bardziej sword a zreszta axe sa lepsze bo 1 osoba pewnie ma tylko magic sowrda dlatego fire axe ma duzy atak i jest jedno reczny do tego wiec polecam axe ale wole swordy :D

benno the brave 20-09-2003 12:11

ja mysle ,ze zdecydowanie sword :)

Main Vegeta 21-09-2003 10:51

Pewnie ze sword!!

Sword i axe to bronie dla rycerza i w nich skille najszybciej rosnom. To nie jest udowodnione ale cluby i distance som dla pallow i rycerzom zle idzie clubami , a przynajmniej gorzej niz swordami czy axami :)) . Sam osobiscie jestm knightem i walcze scimitarem i zbieram na spike sworda. Niestety swordy nie som za bardzo deosępne :( . To jest spory problem ale polecam swordy. SWORD IS THE BEST !!!! :)

Karol7k 21-09-2003 11:04

To oczywiste że sword - one są o wiele lebsze , ale niech każdy walczy czym chce , ja nikomu nic nie wmawiam. ;)

Gimlos 21-09-2003 12:54

juz wybralem axe:)

Bartix 10-10-2003 23:39

axe to chyba dobry wybor jesli nie wiesz czy cluby czy swordy
axe sa niejwiecej po srodku

Benek 16-10-2003 17:34

Dla rycerza duzo lepsy sword. Kasy na niego ci starczy a w nim skille szybciej lecom!

Gimlos 19-10-2003 12:38

nie zgdales benek skille w axe i sword leca tak samo szybko a wiekszosc axe sa o wiele tansze niz ich odpowiedniki w sword ( wyjatek : fire axe :D )

Gremlin 23-10-2003 05:55

Widze kazdy wykrzykuje swoje za, a ja zbiore "+" i "-" a pozniej podam opinie.

Club:
+ Najtansze
+ Atak calkiem ladny
+ jest plotka ze po nastepnym update dojda nowe typy club
+ ...czy juz wspominalem ze najtansze?
- slabsze od pozostalych typow broni
- Dragon Hammer jest niesamowicie ciezki

Sword:
+ Jest duzo rodzajow swordow
+ Sa lepsze od club
+ Jest ich ogolnie duzo co oznacza ze latwo jakis kupic
+ fire sword (najlepszy 1 reczny realnie do zdobycia) jest w podobnej cenie jak club, axe w jego klasie
- sa zdecydowanie najdrozsze (zarowno giant sword jak i spike sword przebijaja znacznie cena axe/club o podobnej klasie)
- wcale nie sa duzo(wcale) lepsze od axe

Axe:
+ sa stosunkowo tanie
+ niema wielu rodzajow, ale sa we wszystkich potrzebnych klasach
+ malo ludzi urzywa axe wiec stosunkowo latwo je kupic (tak samo axe ring)
+ dragon lance ma wiekszy demage niz GS (+ plotka ze niby ignoruje pancerz)
+ fire axe ma najwiekszy demage w klasie 1 recznej broni, a knight axe ma najwiekszy demage (k axe 21, f sword 20)
- sa drozsze od club
- fire/knight axe sa ciezsze niz fire sword, skull staff (przedewszystkim wada dla magow/druidow)
- fire axe i dragon lance ciezko kupic (szczegolnie na nowych swiatach)
- na wyzszych poziomach trzeba miec i k axe i fire axe, jak blokujemy to k axe, jak walczymy to fire axe.

Podsowojac:
Rycerzem jesli mamy jakies doswiadczenie (i plecy finansowe) to polecam axe lub sword (bardziej w kierunku axe). Jesli jest to nasza pierwsza postac to polecam club.

Druidem/Czarodziejem polecam club albo sword, ale bardziej club bo jesli pojdziemy z blokerem to mozemy sobie pomachac czasem warhammerem (GS raczej nie kupimy zeby sobie go urzywac raz w miesiacu bo jest za drogi i za ciezki).

Dark-Xaero 26-10-2003 14:22

SIemka ja uzywam m-star ale juz jutro moze bed emial c-mace :D. Wedlug mnie lepiej cwiczyc CLUB knightem

Mowubi 31-10-2003 18:10

człowieku lepiej bierz sworda(jeśli masz trochę kasy). A jeśli jesteś trochę uboszszy to axe.Cluba nie polecam,gdyż na rookguardzie nim nie walczyłem no bo był za słaby, naprzyklad widzę gościa co chce wilka za bić i pytam się czym walczy (bo to Polak był) i mi mówi że clubem walczy, przyklądam się i przyklądam i go nie może zabić tylko jego wolf naparza. Kurna nie mogę się patrzeć i wkraczam do akcji a wtedy miałem sworda i za pierwszym razem dupka pyknołem.Więc bierz lepiej sworda albo axe

Szyszek 02-11-2003 14:16

Ja pierw cwiczylem swordami ale sie wkurzlem bo sa malo dostepne a od qmpla kupilem m-s za 100 gd i teraz jestem z niego bardzo zadowolony.

karat 04-11-2003 19:36

SWORD

Sword jest lepszy od club 55% tibiańczyków używa sword :rolleyes:

Gremlin 05-11-2003 04:51

Cytuj:

Oryginalnie dodany przez Mowubi
naprzyklad widzę gościa co chce wilka za bić i pytam się czym walczy (bo to Polak był) i mi mówi że clubem walczy, przyklądam się i przyklądam i go nie może zabić tylko jego wolf naparza. Kurna nie mogę się patrzeć i wkraczam do akcji a wtedy miałem sworda i za pierwszym razem dupka pyknołem.
1. Co ty porownujesz sword z club (doslownie a nie tyby broni), jak juz cos to porownanie bylo by mace vs. sword albo knife vs club.
2. Jestes pewny ze koles nie trenowal, a ty w swojej nieskonczonej krodkowzrocznosci zabiles mu potwora treningowego, wez zrob taki sam popis przy lvl 40+ ktory nie moze zabic dwarfa/cyklopa, ciekawe czy bedzie mial takie same problemy z trefieniem ciebie jak cyklopa :)

re: Karat
Skad masz takie statystyki?

Gimlos 12-11-2003 10:17

No coz stworzylem sobie teraz knighta na danubii i tym razem waham sie juz tylko miedzy axe a swordem ( stworzylem nawet taki temat co wybrac ale modercy go chyba skasowali , bo go znalezc nie moge) wiec sie pytam tu . Co wybrac uwzgledniajac ceny tamtego serwka:
Axe:
+ Barb Axe - duzo tanszy i duzo lepszy od spike sworda
+ Knight Axe - tanszy i niewiele gorszy od FS
+ Dragon Lance - znakomita bron ,tansza i niewiele gorsza ( wcale? ) od GS
- Knight Axe - z tego co widzialem na Trimerze o wiele mniej dostepny ( mimo ze tanszy ) od FS
- Fire Axe - baardzooo trudno go kupic a jesli uda ci sie znalezc sprzedawce to zazada calkiem wysokiej ceny:D
Sword :
+Wydaje mi sie ze mimo ze drozsze od analogicznych broni w Axe sa tez latwiej dostepne
+ Fire Sword - znakomita dosyc latwo dostepna jednoreczna bron ( nie liczac Fire Axe najlepsza - mowie o tych dostepnych dla zwyklych smiertelnikow )
- Spike Sword - Drozszy i gorszy od Barb Axe
- kase za ktora moge kupic Spike Sword musze nabijac slabymi Scimitar lub Long Sword
Prosze o zweryfikowanie moich pogladow i pomoc w wyborze broni dla tego rycerza:)

Owoc 12-11-2003 16:32

Schmitar i long wcale nie są takie słabe! Schmitar ma 19/13 a long 17/14, czyli różnica między nimi a spike (24/21) nie jest miażdżąca :D, a poza tym są łatwo dostępne i tanie (zwłaszcza long), zwykle masz je zaraz po wejściu na main. W przypadku axe to nie ma żadnego "pośrednika" między rookiem (hatchet) a lepszymi broniami dostepnymi na mainie

Sunspot 07-01-2004 10:47

Ja bym ci bardziej radził swordy Cluby nie sa az tak dobre albo maja malo def albo malo ataku jesli chesz zagadaj do mnie gram na tym samym swiecie sprzedam ci two handed sworda . Mam nick Sunspot

Gremlin 07-01-2004 14:08

Cytuj:

Oryginalnie dodany przez Sunspot
jesli chesz zagadaj do mnie gram na tym samym swiecie sprzedam ci two handed sworda . Mam nick Sunspot
Panie Sunspot zeby nie bylo skarg jak to zwykle gdy wysle pisemne ostrzezenie.

Z tego co kojaze to Gimli ma w tej chwili cos kolo 30 lvl i na pewno twoja oferta z 2 handed sword jest "niesamowicie" zainteresowany.

Matheous 24-01-2004 21:25

Ja widze to neico inaczej.Wg mnie wszystko zalezy od tego, czy masz pacc czy facc(o facc:).Jak pacc to chyba lepiej swordy bo demony rozdaja bardzo fajne:) A jak facc to of kors cluby bo skull staff calkiem szybko i masz baaaardzo dobra bron...A co do axe-wydaje mi sie ze szkoda na nie czasu bo wiekszosc jest dwureczna.Moj kolega je wybral(jest jeszcze w rooku ale zamierza byc knightem z axe)i nieco zaluje jak zobaczyl ilu 'reczne' sa.A ja mam sorca poczatkowo mial byc knightem ale zmienilem zdanie jak sobie zdalem sprawie ze knight bedzie feeeest nudny i mam skill w swordach...i odrobine zaluje bo pewnie bede uzywal max Firesworda a Skull Staff mial chyba nieco lepsze staty.Poza tym wiele osob mowi ze w clubach szybciej leci skill.Tak?Czy tylko plotka?help me:)

Monoron 24-01-2004 23:07

SWORDS ARE THE BEST

Jesteś KINGHT`em.
Rycerze zawsze mają full kasy.
I lepiej od razu się szkol na sword fighting bo spokojnie uzbierasz na dobry miecz.
Możesz już z fire swordem zawojować świat.
A potem coraz więcej kasy ------->coraz lepsza broń.

Kael 25-01-2004 00:12

Porponuje ci isc w axe na poczatku moze byc ciezko ale na jakims 15 lvlu (chyab ze na wyzszym a na tym moze b axe ) masz jusz k axe i to jest dobra bron potem wszystko kupisz lepsze fire axe itp wiec proponuje axe sam w nie ide i sie nie zawiodlem niestety nie gram na trimerze ale wiem ze k axe chodzi po 3 - 6 k max a fs 10 - 13 k (oprucz nowych serwuw) a k axe jest porywnuwalny do Fsa i Dl jest lepszy od gsa ostatni spotkalem duzo knightuw (30 - 45lvle) któzy zmienili sie z sworduw na axe bo mieli dostep do broni takich jak DL i fire axe

najgorszy jest poczatek a potem idzie dobze

Gremlin 25-01-2004 06:12

Cytuj:

Oryginalnie dodany przez Matheous
Ja widze to neico inaczej.Wg mnie wszystko zalezy od tego, czy masz pacc czy facc(o facc:).Jak pacc to chyba lepiej swordy bo demony rozdaja bardzo fajne:)
Niewiem co masz na mysli, ale z demona wypadaja z tego co wiem Fire sword i Fire Axe... co tutaj az takiego fajnego ze mam czekac do takiego lvl zeby isc na demona zeby zdobyc ten super sword?

Axe ktore warto urzywac (i nie sa 2 reczne):
Orkish Axe (odpowiednik morning star)
Barbarian Axe (odpowiednij clerical mace)
Knight Axe (odpowiednik Dragon Hammer/Spiked Sword)
Fire Axe (Odpowiednik Skull Staff, Fire Sword)

Chodz po ostatnim update gdy bright sword stal sie dosyc latwo dostepny wiec miecze teraz gora, ale wciaz sa high lvl rycerze co urzywaja axe lub club.

re: Monoron
1. Fire sword, Skull staff i fire axe sa praktycznie takie same (jedno ma wiecej obrony drugie dense i troche waga sie rozni).
2. Po fire sword za bardzo nie ma lepszych dostepnych mieczy (tzn wspomniany wczesniej Bright Sword) + jest jeszcze dostepny dla smiertelnikow 2 reczny Giant Sword, ale to tylko na zmiane z fire sword nie jako jedyna bron.

chrzanu5 25-01-2004 10:22

ja wybralem club bo mam skull staffa kupilem za 11k chyba mi sie oplacalo co nie??? przed tem mialem c-mace ale bylo dosyc cienkie jak na moje wymagania teraz na demonki chodze z kolega znam goscia co ma 100 ktorysa tam level i lata z ice rapierem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! n NIE WIEM SKAD ON GO MA|)

sesaj 25-01-2004 10:44

Ja Ci proponuje ze swordem latac.
Sam mam knighta i tesh se swordem biegam :D

Majen 28-01-2004 06:07

Gościu a kto ci zabrania trenowania swordem potem clubem potem axe, w taki sposób sam sie przekonasz co powinienłeś wybrać.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 20:56.