Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Magia (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=16)
-   -   Level magiczny czy zwykły (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=4081)

Dawid_Mistrz 24-03-2004 12:27

Level magiczny czy zwykły

W co jest lepiej pakowac w sorcera ja mam sorka na 16 lvl prawie 17 i mam tylko 16 lvl magiczny i zastanawiam sie czy lepiej inwestowac w magie czy w level zwykly ?(

Alhall 24-03-2004 14:19

Heh, wal i w to i w to. Idziesz na roty i walczysz wrecz ciągle robiac runki trenując mlvl. Tu nie ma czegos takiego, w co mam walic? AFK mozesz jedynie troche porobic.

nawigator 24-03-2004 15:04

mag lev daje to ze mocniej z runków strzelasz........ level daje to ale nie w takim stopniu jak mag lev...... mysle ze powinienes nabic 30 level.... powoli rabiac runki jak juz zrobisz ten 30 lev to wez sie za mag lev i powinno byc good :)

Kraus 24-03-2004 16:55

eksp to moja opinia,przeciez mlvl robisz zawsze.mana ci non stop leci do gory(chyba ze jestes w depo lub swiatyni lub domku)

mozesz tez zrobic tak:
jak zarobisz powiedzmy 10 k na huncie to przeznacz je na mana fluidy(to bedzie 5 bp mana fluidow)i zrob z nich pelno jakis czarkow,i dopiero te czarki traktuj jak zysk,

nie oplaca sie????a kto was pyta o opinie,mlvl leci jak szalony,skoczyl wam kiedys mlvl z 5 do 16 w 20 minut????

mi skoczyl

tak samo jak z 30 na 32

kasy wydaje multum ale mam runka ktore moge przeznaczyc na hunt lub na sprzedaz.

trzeci sposob-zamiast uh nos mana fluidy i wal z exura vita tylko,w tym sposobie trzeba mniec wprawe(dwa razy wiecej klikania)

egg 24-03-2004 17:04

exp
pozwala Ci to na zdobycie wiekszej ilosci many oraz hp...
w konsekwencji mozesz pokonywac silniejsze potwory...
mlvl bedzie Ci rosl w miare robienia expa, z czasem coraz wolniej... ale zawsze trzeba spalac mane.

Jak tylko mlvl bedziesz robil, to nic Ci z tego nie przyjdzie... jedynie pare dmg wiecej z czaru...

To ja wole iść wcześniej na smoka z summonami, niż walić więcej z czarów.
Ale to tylko moja skromna opinia

Caspius 24-03-2004 17:15

Ja laduje i w expa i w mlvl, tzn robie se duzo runek afkujac gdzies, a potem lece na fibule i zazwyczaj wychodze po gdzinie z nowym lvlem :D Dzieki takiemu systemowi mam na 21 lvlu 33 mlvl

Matheous 24-03-2004 18:04

Pomysl tak-mam 15 lvl i 50 mlvl I H*J Z TEGO MAM bo ani nie masz many na nic ani nawet summonowac nie mozesz i jeszcze na dodatek jakis drag czy cos rozwali cie 2 ciosami... A teraz na odwrot-50 lvl i 15 mlvl- masz peeelno hp peeeelno many ale dosc slabe czary-ale zamiast walic z runek to robisz summonki i chodzisz na DLe, dragi i takie rozne...
Co wolisz?
A tez moze byc 30 lvl ~32 mlvl-no i tu masz najlepiej bo przyzwoita sila czarow i w miare duzo hp i many...
Najlatwiej jest osiagnac to ostatnie bo ani nie musisz meic talentu do expowania ani nie musisz stac przy depo i robic runek(co mnie zawsze doprowadzalo do ziewania-teraz juz tak nie robie tylko na huntach mam kilka blankow...)

Dawid_Mistrz 24-03-2004 18:06

Ostatni opracowalem takaa taktyka ze ide na jakies srednie potworki typu swamp lub rot i biore ze soba caly plecak blankow i robie hmmy na sprzedasz i zbieram na fajne czaary i uzbrojenie zastanawiam sie co do tego mana fluid poniewaz jesto drogi spob otrzymywanie lvl maicznego ale rozwaze te propozycje ;)

Spider 24-03-2004 19:29

Tak to jest dylemat wielu magow i druidow. Mlvl czy lvl oto jest pytanie... (czy jakos tak :P). Ja sobie postanowilem na 34lvl i ~38mlvl miec mlvl wiekszy o 9 w stosunku do lvla i nie expie porzadnie (powyzej 10k expa na godzine) jesli ten warunek nie jest spelniony. Mana fluidy to wcale nie jest najgorszy sposob bo zalorzmy ze nie mam runkow a mi sie chce expic tylko ze nikt HMM ani GFB nie sprzedaje wiec kupuje sobie z 10 bp mana fluidow i w 20 minut mam z ~5 bp HMM :)... tak wiec wszystko zalezy od punktu siedzenia :P. Na niskich lvlach oplaca sie nawet kupowac mana fluidy zeby w bardzo szybkim czasie zrobic sobie odpowiedni mlvl a pozniej skupic sie na expowaniu :). Tak ja mysle pewnie nie jedna osoba mysli inaczej coz moge powiedziec w koncu mamy (przynajmniej teoretycznie) demokracje i wolnosc slowa ;).

Cytuj:

50 lvl i 15 mlvl
Na 50 lvlu i tak bedzie sie mialo wyzszy mlvl niz 15 mysle ze cos kolo 35 mlvla bez problemu by bylo ;).

Gremlin 25-03-2004 02:56

Na poczatku (gdzies tak do 34 lvl) wypada zdobywac lvl zeby miec mane na rozne czary, ale bez przesady, tak z 30 magic lvl wypadalo by miec na 34 zwyklym lvl.

Pozniej troche mozna podniesc magic lvl:
- Czekajac na mane
- Life Ring
- Mana Fluidy

Gdzies tak ok 45-50 magic lvl przestaje sie oplacac podnosic na sile magic lvl z powodu zbyt duzej ilosci many potrzebnej na nastepny, na jakis czas przestajemy znowu na sile go podnosic i expimy do czasu az bedziemy mieli nadmiar kasy, wtedy szalejemy na mana fluidach.

To co tutaj mowie dotyczy tylko ludzi ktozy maja limit ile moga siedziec dziennie, ci co moga siedziec dluzej niech sobie znajda bezpieczne miejsce (na Secura to w miare proste :) ) i caly czas jak sa w domu niech robia runy na zasadzie ze sie najecie ryb i idziecie np ogladac tv, albo czytacie sobie forum (nie namawiam do macro) w ten sposob moj druid mimo ze w tej chwili zdegradowany do rune makera mial 54 magic lvl na 25 zwyklym :)

re: Waznosc magic lvl vs exp lvl
Oczywiscie ze magic lvl daje wiecej do sily czarow, ale przy takim poziomie magic lvl jak ma moj druid zajmuje mi ~2 tygodni kazdy advance, ostatnio expiac troche zdobylem 2 lvl zwykle w ok 5 godzin.

egg 25-03-2004 17:38

Cytuj:

Oryginalnie dodany przez Matheous
Pomysl tak-mam 15 lvl i 50 mlvl I H*J Z TEGO MAM bo ani nie masz many na nic ani nawet summonowac nie mozesz i jeszcze na dodatek jakis drag czy cos rozwali cie 2 ciosami... A teraz na odwrot-50 lvl i 15 mlvl- masz peeelno hp peeeelno many ale dosc slabe czary
15 lvl 50 mlvl - to jakis uh/sd maker

Nie wierze zeby jakikolwiek sorcek mial 50lvl i 15mlvl...
samo się wyklucza...
Po prostu magom tak szybko mlvl wskakuje ze po 3 dnia masz 20+

Cytuj:

Oryginalnie dodany przez Gremlin expimy do czasu az bedziemy mieli nadmiar kasy, wtedy szalejemy na mana fluidach.
Life Ringi lepsze - mniejsze straty $$ w porownaniu do otrzymywanej many.

btw. patrzcie na moją sygnaturkę, różnica w lvlu i mlvlu niewielka.

Dalej pozostaje przy postawie ze lvl ważniejszy, mlvl sam jakoś wskoczy.

Gangrel 25-03-2004 18:31

Cytuj:

Heh, wal i w to i w to. Idziesz na roty i walczysz wrecz ciągle robiac runki trenując mlvl.
NIc dodać, nic ująć. Tak masz i to, i to. Ja w ten sposób zrobiłem w tydzien(od wyjscia z rooka) prawie 12lv i caly:D9mlv
Cytuj:

jak zarobisz powiedzmy 10 k na huncie to przeznacz je na mana fluidy(to bedzie 5 bp mana fluidow)i zrob z nich pelno jakis czarkow,i dopiero te czarki traktuj jak zysk
Nie kazdy ma takiego hunta. Przynajmniej nie na początku czyli myśl jest dobra, ale dla High levelowców.

egg 25-03-2004 18:37

@up
myśl jest wogóle błędna, nie warto robić run na mf'ach!
Jeżeli już chcesz podbijać mlvl to tylko life ringi (do kupienia na edron)
Na life ringach mozna rowniedobrze robic runki (zajmuje to 2x mniej czasu niz normalnie)

Faktem jest że przy mfach mane masz natychmiast ale, koszty w stosunku do uzyskanej many są mniejsze przy uzywaniu life ringow.

Dawid_Mistrz 25-03-2004 19:39

ile kosztuje ten live ring i co daje?

Lig@ 27-03-2004 17:04

Life ring - cena zalezna od server'a. Powoduje szybszą regenaracje many/życia (chyba przez pół godziny...)

Barwuś 27-03-2004 17:17

Ja mam druida na 15 lvl i 21 mlvl. Robię runy jednocześnie robięc expy. Chyba że jestem afk to same runki. A co do life ring moim zdaniem się nie opłaca... przez 20 minut zrobiłem tylko 5 uhs :/

Caspius 27-03-2004 17:45

ehh, ale robic SDki bez life ringow to po prostu masakra..
caly dzien tracisz

Adrianadrian 27-03-2004 18:09

ja mam taki sposob: probowalem roznych ale ten jest najbardziej oplacalny. jestem z kazo wiec kupuje bp blank i ide na kopalnie. tam okolo godziny latam dwarfy i roty nie uzywajac runow. lvl rosnie tam jak na drozdzach i przy okazji robie sobie runki. dzieki temu mam juz 26 lvl (prawie 27) i 33 lvl magii. a oprocz tego pelno bp hmm i kilka bp SD w depo na sprzedaz. mysle ze to dobry sposob.
pozdro

Arathorn 27-03-2004 18:19

ja na 13 lvl-u zwykłym mam 16 mglvl robiąc to w sposób opisany wyżej (tzn. expie na rotach i trolach a mglvl jakoś tak sam wskakuje) i moim zdaniem jest to najlepsza metoda

Caspius 27-03-2004 18:21

a ja sposobem ktory opisalem wczesniej mam na 20 lvlu 33 mlvl

Dawid_Mistrz 27-03-2004 20:30

Ja tez preferuje ten sposob chodzenia z blankami i podczas expowania lvl magiczny se cwicze

Letaba 27-03-2004 21:26

a gdzie najlepiej expic robiac runki????? ja robie to na swamp trollach kolo venore(wyprowadzilem sie z ab niedawno)myslicie ze to oplacalne??? mysle ze tak bo szybciej zabije 2 swampyniz rota czy krasnala wiec jest ok;)

Dawid_Mistrz 27-03-2004 22:43

JA dokladnie tez tak robie i sadze za na niskich lvl jest to bardzo dobry pomysla lae tez chcialem sie dowiedziec jak inni to rabia
p.s TEZ JESTEM Z VENORE :P

Gremlin 28-03-2004 03:56

Life ring vs Mana Fluid

Life ring kosztuje w sklepie 900gp, daje dodatkowo 400 many przez 20 minut, czyli 2.25gp za 1 punkt many.

Mana fluid kosztuje w sklepie 95 (100 - 5 za butelke), daje troche ponad 50 many srednio (sprawdzane na prubce mana fluidow za 25k), czyli ponizej 2gp za 1 punkt many, do tego mamy ta mane natychmiast.

Life ring jest lepszy gdy:
1. Potrzebujemy hp i mana.
2. Gdy kupimy go od gracza za mniej niz cene sklepowa.
3. Gdy urzywamy zaruwno life ring jak i mana fluidow dla maxymalnego efektu.

Dawid_Mistrz 28-03-2004 12:44

a jezeli nie chce go kupowac to w jakim potworku jest najczesciej?

wys€k 28-03-2004 12:54

wedlug mnie sorc jest wtedy dorby zeby mial roznice miedzy mlvl a lvl o 10 wiekszy mlvl od lvl
15lev i 25 mlvl to dorby sorc :P

Dawid_Mistrz 28-03-2004 13:39

Ale popatrz na to z innej strony ile trzeba siedziec po ddepo i hmmki robic :P

Gremlin 29-03-2004 08:40

Cytuj:

Oryginalnie dodany przez wys€k
wedlug mnie sorc jest wtedy dorby zeby mial roznice miedzy mlvl a lvl o 10 wiekszy mlvl od lvl
15lev i 25 mlvl to dorby sorc :P
Ja bym tak odrazu nie obrazal wszystkich sorcererow na lvl 70+, jeszcze ktorys moze to wziasc do siebie :) (max lvl magi w skali tibi wacha sie w okolicach 70-75, czyli ponad tym lvl wszyscy maja magic lvl mniejszy niz zwykly lvl)

Browar 29-03-2004 09:05

Ja mam 19lvl i 25mlvl i od 15lvlu expie na rotach!! Nie trzeba sie martwić o mlvl bo sam wskoczy, kiedy mana pójdzie na exury, utevo luxy i od czasu do czasu jakiś runek!! Ważne jest to żeby ciągle być najedzonym, żeby mana sie regenerowała!! I jak masz full many to jakiś runek... Legalnie wtedy leci jakieś 3mlvle na 2 lvle!!

Xander-kun 29-03-2004 15:00

Mlv zwieksza sile czaru o 3% lv zwieksza sile o 2% , a co do nabijania mlv , mana fluidy sa bardzo dobre , life ringi jako takie bo daja tylko 600 mana + 300 mana za jedzenie < mówie tu o elder lub master , w przypadku faca life ringi daja jeszcze mniej> IMHO najlepsze sa mfy , wygodne i szybkie , i zeby nie bylo to nie tylko moja opinia taki Ignek z mojego serwa mlvuje wlasnie na mfach pozatym na niskim mlv nie oplaca sie mfowac , dopiero tak po 50+ mlv gdzie trzeba spalic mase many na mlv sterydy staja sie konieczne.

Litawor 29-03-2004 16:02

Ja tylko expuję, chyba że mam lagi, co zdarza się dość często, to wtedy stoję przed depo i robię runy. Oczywiście w czsie expowania bez przerwy rzucam jakieś czary (np. exura vita) więc mlvl rośnie mi dość szybko.

Dawid_Mistrz 29-03-2004 18:50

To chyba jednak lepiej pakowac w m lvl bo jak jakis ziomek cie zatakuje to mu walniesz 2 sd i po nim jak masz wysoki lvl magiczny a nie koniecznie lvl zwykly ale jesli lvl zwykly jest maly to nie da sie zbyt fajnych potworkow przywolac!!!:P

ahaw 29-03-2004 21:28

wedlug mnie wazniejszy jest zwylky level:
-masz wiecej hp
-walisz wiecej z czarow (choc nie tyle co ci da mlev)
-rozwiniesz go szybciej niz mlev
-masz wiecej manny
-i najwazniejsze !! jak bedziesz mial wyzszy lev to to jestes w stanie zniechecic potencjalnego pk

egg 30-03-2004 00:26

Cytuj:

Oryginalnie dodany przez Gremlin
Life ring vs Mana Fluid

Life ring kosztuje w sklepie 900gp, daje dodatkowo 400 many przez 20 minut, czyli 2.25gp za 1 punkt many.

Mana fluid kosztuje w sklepie 95 (100 - 5 za butelke), daje troche ponad 50 many srednio (sprawdzane na prubce mana fluidow za 25k), czyli ponizej 2gp za 1 punkt many, do tego mamy ta mane natychmiast.

Life ring jest lepszy gdy:
1. Potrzebujemy hp i mana.
2. Gdy kupimy go od gracza za mniej niz cene sklepowa.
3. Gdy urzywamy zaruwno life ring jak i mana fluidow dla maxymalnego efektu.
Zakładasz że jest on zwykłym drutem...
Ja cały czas opieram swoje dane na elder/master
Gdzie zamiast 400 masz 600 many na 20 min
czyli wychodzi Ci po jakies 1,5gp za punkt many.

Life Ring POWER! :D

Dawid_Mistrz 30-03-2004 18:29

Cytuj:

-i najwazniejsze !! jak bedziesz mial wyzszy lev to to jestes w stanie zniechecic potencjalnego pk
To jest jednak prawda ale jednak jak sie zaatakuje to to ci mu nie zrobisz majac 13 lvl magiczny :/

misiak 04-04-2004 08:17

slabiutki m lvlik ja mam m lvl 36 na 18 lvl :P ale bylem afk i runki robilem. Rob tak jak ja idziesz na obiad to zuzyj cala mane i idz zjedz i jak wrocisz masz many duzo ja tak robie. Odrabiam lekcje i przy okazji rosnie mi m lvlik a potem na 12 lvl z sd siekalem nie ktorym po 100 bo na 12 lvl mialem 35 magii dopiero teraz zaczalem troche expic. Aha ja jestem druidem :P

Litawor 04-04-2004 16:48

Z wysokim mlvlem i niskim lvlem zwykłym i tak pk nie zabijesz, bo ci ucieknie.

ahaw 04-04-2004 17:04

Cytuj:

Oryginalnie dodany przez Dawid_Mistrz
Cytuj:

To jest jednak prawda ale jednak jak sie zaatakuje to to ci mu nie zrobisz majac 13 lvl magiczny :/
dajcie spokoj skrajnościom 13 mlev robi sie zze 1 dzien intesywnego grania ja mam 29 lev i 41mlev bez zadnych wspomagaczy (no chyba ze trzeba bylo szybko cos sumnac:P) widziales kiedy maga na chociazby 20 levie ktory ma mlev nizszy niz 25??

Dawid_Mistrz 06-04-2004 20:12

Cytuj:

widziales kiedy maga na chociazby 20 levie ktory ma mlev nizszy niz 25??
Tak ja jestem sorkiem i na 18 lvl mam 20 magiczny :P Jakos mnie nie bawi siedzenie pod depo i robienie afk jak grac to grac a siedziec pod depo calymi danimi

Dark-Xaero 06-04-2004 21:22

nie no moim zdaniem to najlepiej bic exp i jednoczesnie robic runy :P ja tam na szkielety chodze :)

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 09:49.