![]() |
Stare gry czyli abandonware
Witam. Co sadzicie o starych grach komputerowych? (stare czyli nie z 2000 roku tylko 1980-1995 :P) Jak dla mnie to bardzo fajnie powspominac sobie czasy commodore z magnetofonem, amigi a czasami nawet mojego pierwszego PCta z procesorem pentium 60 :D. W jakie stare gry lubicie/lubiliscie grac? Moje ulubione to:
Cannon Fodder Settlers 2 Dune 1,2 Dizzy Flashback Starusienkie, tekstowe gry rpg :) |
Duke Nukem (tak to sie pisze ;p) ?! Pamieta jeszcze jak moj tata w to gral gdy bylem maly :P (a potem sie w nocy balem <lol666>)
|
Ahh dizzy heh ^^ grałem w to jak miałem 6 lat hehe... Byłem w tedy mały i głui i wiecie, co zrobiłem? Wziąłem szklankę wody i wylałem na Comandore bnuahha :D. Own3d... Jeszcze grało się w Mortal combat ahh te kwadraciki ^^.
|
Dungeon Keeper 2 ; o
|
Eh.. Jak mały byłem miałem komputer z procesorem 134 mHz, 16 mb pamięci RAM, karte graficzną MultiColor S3 (nie miała 3D 8o ) no i się ciupało w :P Aladyna, Monster Truck Madenns, Gex... Eh... To były czasy ;(
|
a ja lubie takie gry! szczegolnie na amige(moj pierwszy komp-amiga 500:>) a najbardziej to lubialem settlers 1....
|
Goblinsy - pamiętam jak chodziły plotki, że będzie 4część i będzie wymagała UWAGA, UWAGA: karty muzycznej i cdromu! xD
|
Cannon Fodder zdecydowanie!!! Może jeszcze Prehisoryk (moja 1 gierka) i MArio :p . Kto w to nie grał 10 lat temu... Nie wiem czy m ożna zaliczyć... ale Command & Conquer... zarąbista gra... nawet jak na dzisiaj... :D
|
a ja nadal mam te kasety z grami oraz do tego konsolke :P
a najlepsza gra w jaką grałem to takie jajeczko chyba dizzy oraz choziło sie kaczorem sknerusem po różnych krajach i trzeba było różne rzeczy robic, np w dżungli zdjęcia zwierzętom :P |
A pamieta ktos heretica albo Rise of the triad? Brat mi w to zabronil grac jak bylem maly bo potem sie balem i nie moglem sam spac. Co do czasow terazniejszych to sciagnalem sobie blake'a, settlersow, cannon fodder i gram rano :D
|
winter
summer :P (takie olimpiady) micro mashines |
Ehh, to byly czasy, gdy u kumpla instalowalismy Duna~(?) 2000... Ehh, pozniej te wypasione walki na pustyniach z wrogiem. A moze pamietac z gry telewizyjnej
"Contra" chyba, platformowka, biegalo sie ludkiem badz dwoma ludkami i nawalalo w wrogow, kazda mapa miala wlasnego bossa... Ehh... szkoda, ze gra telewizyjna mi padla. :p @edit Dzieki Kaldrick. :) |
Cytuj:
Cytuj:
Hmm...Stare gry... Poczynając od Atari - czyli Robbo, River Raid, Zorro, Montezuma's Revenge, Jet Set Willy, Jump Jet Willy, Pitfall i masa innych... Przez Pegasusa i Contrę, czy Urban Champion, Dizzy... Po PC i Settlersy, Cannon Fodder, Betrayal at Krondor, Bard's Tales, pierwsze M&M... Masa tego była. |
Pamiętam jak się swego czasu pocinało w Dooma II (załapie się? ), Blood II, Heretic, Hexen... A ten Boulder Dash w wieku 4 lat to DAWAŁ KOPA.
|
micro machines-argh piękne samochodziki.a teraz takie zgadywaniki:chodziło się takim grubaskiem po piramidach itp itd(gra na komodorka)mortal kombat to był hicior na amigę(zawsze do kuzynki chodziłem co tydzień w weekendy pograć)ps.te niezniszczalne dżoistiki:P
|
Settlers 2 - Pierwsza orginalna gierka na moim pierwszym PC. Grałem w nie do 2 nad ranem co jak na mnie było wyczynem.
A na kółku informatycznym wszyscy grali w Prince of Persia, a informatyk z netu ściągnął kody ;)(no to "kółko" chodziłem jakmiałem 7 lat) |
Patrzac na te tytuly az sie lezka w oku kreci ale czy wszyscy zapomnieli o GOAL 3 ??!! najlepsza gra na pegazusa/nesa na swiecie.GOAL 3 jest niesmiertelny i chyba zadna gra go nie przebije oczywiscie zadna na pegaza.Ale innych konsoli niestety nie znam :( pegaz to byl moj debiut.
|
Cytuj:
|
Czytając to wszystko łza się w oku kręci...
Settlersi, Doom... Buuuuuu! Ja ciem śpowrotem.... Pamięta któs Hexen... niezła gierka... chyba RPG/FPP w świecie fantasy... |
Jedyne stare gry, które toleruje to Settlers 2 i obie cześci Prince Of Persia. Jam człowiek postępu ;]
|
Cytuj:
CONTRA RULEZZZZZZZZZZ!!! |
Jejku jak czytam o tych grach to az sie lezka w oku kreci :D pamietam ze jak mialem 5 lat to caly czas pocinalem w takiego komandosa co chodzi i ludkow rozwala a potem jest boss a i jeszcze w strzelanie do kaczek trymalem pistolet i z wywieszonym jezykiem strzelalem i strzelalem ;) Ach pamietam jak dostalem pc mialem wtedy 7 czy 8 lat i wtedy setlersy doom 2 (spac potem nie mogle) takie wyscigowki frog itp ehhh stare gry ROX!!!!!
@Edit Ten gostek o ktorym mowilem to Contra wlasnie :baby: |
@sebcio
Tak tak to dokladnie ta gra w ktorej jak sie buscilo bombke to zmiatala ze swej drogi zawodnikow bramkarza a nawet sama bramke !!Teraz mozna ja sciagnac na PC`a ale sa tez rozne inne gry tego typu (zbijak,koszykowka,NHL oraz inne ktorych aktualnie nie pamietam) wpisz w google "kunio kun" czy jakos tak i bedziesz mogl se gierki posciagac. http://www.pegasus.prv.pl/ <---- z tad mozna sciagnac goal 3 a takze emulatorek do niego |
Cytuj:
ja pamietam hexen! nawet jeszcze mam gdzie plytke:P a tak btw. to nikt nei gral na amiga?:( |
Death rally, Aladyn i parę innych.
Jeszcze było Comodore, pegazus i parę innych badziewi :P |
jak nie jak nie! A w dune 2 na amige na 7 dyskietkach to kto gral? :D a w Giana sisters to kto? A w mortal kombat 2 tokto? :D
Lezka wam sie w oku kreci? Proponuje wpisac na googlach czy nawet na onecie "stare gry" to wam na pewno przypomna sie stare czasy :P |
Mam takie pytanko: co zrobic, nie liczac instalki Win98, by starsze gry chodziły na XP? Bo jak chce instalowac np: BG I to mi wyskakuje jakis error o 16 bitowej wersji systemu i lipton ;(
|
Ech...
Ja to dawno temu w Pegasusa kosilem: Contra, Urban Chaos, Tetris, BomberMan, PacMan, Rally, Rainbow Island, MicroMachine, Chip&Dale... to byly gierki:) Tego sie nie zapomina:D |
Cytuj:
stary! ja mialem na amige mortal kombat, ale i tak czesciej gralem w settlers 1... potem jak mialem juz PC to moja pierwsza oryginalna, kupiona za swoja kase gra to settlers 2:P |
Ja dawno temu miałem Comodore 64, co to za cudo wtedy było, góra kaset z grami i nie przespane noce przed telewizorem. Dwie gry pamiętam najlepiej: chyba pierwsza wersję simcity i symulator Managera piłki nożnej, jeden z najwiekrzych minusów to to że nie można było zapisywać gry ;(
|
Stara, dobra Amiga...
Lotus! I,III Superfrog ^^ I wiele, wiele innych... :) |
Cytuj:
Znajdziesz w necie i niewiele zajmuje. Pamięta ktoś Blues Brothers, Lion King, albo Supaple? @edit: mój folder z old gierkami liczy 180mb xD. Ekhem nie wiem czy to legalne, ale mogę wysłać listę i jakby ktoś coś chciał... na priv plx. |
Wszystkie czesci Broken Sworda i Jack Orlando (same klasyki).
Szkoda, że juz takich gier nie robia. |
Wieszok: Niestety takie sa ulomnosci ( ? ) wina XP ze nie posiada dosa i wiekszosc gier nie chodzi :( Mi udalo sie sciagnac te kilka chodzacych :) Jezeli chcecie to moge zamiescic :D
Ja mialem okazje grac na: Spectrumku :D - ideal z gumowa klawiatura :D C64 - Moj wlasny :D ekstra, to chyba kazdy widzial :P Amidze 500 - to byl przelom... te dyskietki! :D I pozniej PC :) |
@ciemne dropsy
a ja nei gralem ani na spectrumie, ani na c64 nawet pegasusa(czy jak sie to psize) nie mialem ja od zawsze mialem amige.....a na pegasusie to u kuzyna gralem:P |
Ahhh pamietam jak na Pegazusie pocinalem w Cip&Dale, Tank na 2(zajerabisty edytor plansz), Mario, Papaja, Tetrisa, Strzelanie w kaczki z dokupionego pistoletu(rox), jakies "czolgi". Doszlo nawet do tego, ze mialem sen, iz znalazlem super gre z boksem za telewizorem i po obudzeniu sie bylem mocno zdenerwowany, ze jej tam nie ma :(. Potem Quake I na Playstation, a na komputer to juz np. "Ksiaze i Tchorz" (1 org.), nie pamietam nazwy ale gra strategiczna, w ktorej bylo sie bogiem plemienia chyba na "O". Do tego dochadza niektore bardzo stare mudy, w ktore gram jakis czas i zmieniam je jak rekawiczki ;), moze teraz zostane przy jednym.
|
Contra... Mario... Prince of Persia... no i moje ulubione - Lemmingi.
|
Wolfenstein 3D... Piękna gra.
Btw: www.cgarchive.com Skarbnica starych gier do ściągnięcia. Polecam. |
Earth 2140
Dungeon Kepper I i II Mario Contra Lotus WarCraft I Settlers I Worms I Wolfenstein 3D - moja druga gra xD Battlecity na pegazusa ROCKMAN (Megaman) 5 i 2 na pegazusa |
Cytuj:
Cytuj:
Jeszcze kosilem w Robin Hooda na pegasusie.:) |
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 04:29. |