Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Profesje (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=21)
-   -   Cluby czy Swordy dla Sorca? (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=41586)

Frycu 10-07-2005 12:29

Cluby czy Swordy dla Sorca?

Mam male pytanko co jest lepsze biorac pod uwage start jak i wyzszy poziom sorca czyli czym lepeij bic Swordem czy Clubem?

Vanhelsen 10-07-2005 13:40

Szczerze, nie ma różnicy, wedle upodobań. Jest taki przesąd, że magom szybciej rośnie club ale to tylko przesąd :P
Ja polecam swordy, ponieważ można zaopatrzyć się w FS'a/bright sworda (nice atak i dobry def).

Murzyn barbarzynca 10-07-2005 13:46

Ja tez radze swordy ;) poniewaz dla sorca jawazniejsze zeby byl lekki sorcki i druidzi maja naj mniej capa a gdzies przeciez musza trzymac runki nie? :> no a jako ze robisz runki to powinienes miec duzo kasy :)
P.S. gram w tibie juz kilka lat to w miare wiem ale zawsze lepiej popatrzec na to co mowia inni ;)

Poskramiacz noobow 10-07-2005 13:46

Osobiscie polecam sword bo lekkie, chociaz moze jednak cluby ale to by trzeba odrazu skull stuffa bo z dragon hammerem to tak jakby nic wiecej nie uniesiesz. Reansumujac ( jakie madre slowo) nie wiem

Hieyan 10-07-2005 13:58

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Frycu
Mam male pytanko co jest lepsze biorac pod uwage start jak i wyzszy poziom sorca czyli czym lepeij bic Swordem czy Clubem?

Polecam cluby, bo sobie kupisz skull staffa i będzie gites a potem war hammer i szybko się będzie zabijało potworki... (chodzi o szybki exp, nie o hunty)

Murzyn barbarzynca 10-07-2005 13:59

Taa ale zauwarz co do tego ze sorc wali hmmkami i dla niego wazny def a skull staff ma tylko 12 o ile dobrze pamietam ;P wiec chyba jednak lepiej swordy... no ale ja nikogo nie zmuszam x) chyba ze masz zamiar isc na cos slabego i go lac ta bronia to club tez moze byc ale osobiscie polecam bron lekka i z dobrym defem...

Vil 10-07-2005 14:39

ss + wh >> bs + gs

kthxbye

def sorcowi na za duzo sie nie przyda

Vekegi 10-07-2005 15:24

Taki Club - SkullStaff ma malo oz ale obrona mierna Swordy - wiecej waża ale maja dużo obrony co wybrać - SWORD!!!

Iron Wosaj 10-07-2005 15:44

Tutaj najlepiej do 45 lvl clubami (skull staff) a jak sie wykona bs quest (o którym tu nei mozna gadac) chodzic z bsem czyli przezucic sie na swordy ;)

Kuryca 10-07-2005 16:25

Swordy więcej walą ale są droższe. Ja wolę cluby, bo to tylko przypuszczenie, ale wg. mnie szybciej skille lecą clubem. Raczej cluby mają mniejszy def i to przeszkadza, ale są taniutkie ;)

Descartes 10-07-2005 16:42

Dla postaci magicznych TYLKO I WYŁĄCZNIE CLUBY.
Swordy są drogie i cięższe, a duży ATK i DEF wcale tego nie rekompensują (jeżeli chodzi o sorcerera lub druida) ponieważ postaci magiczne częściej używają run, niż broni. Cluby są lekkie i tanie - jeszcze raz mówię, że broń u postaci magicznych jest sprawą drugorzędną.

Diamentowe Ostrze 13-07-2005 00:53

obojetnie....

MrSosoo 13-07-2005 09:06

Nie chce sie wcinac w slowo lecz.... ja preferuje axe chociaz jestem druidem. Jesli jednak mialbym wybierac miedzy swordem a clubem to polecam sword. Zadna profesja magiczna nie powinna cierpiec na brak funduszy, a porownajcie staty broni. Bright Sword = 36/30 -- Skull Staff = 36/12 !!! Widac roznice ?Aha zapomnial bym. To zdanie kieruje to Kuraja. Wlasnie ze 18 puktow defa rekompensuje i to bardzo to okolo 10 oz. roznicy w wadze. Ale, to juz tylko i wylancznie twoj powtarzam TWOJ wybor i nikt cie nie ukarze za wybor clubow czy swordow :p

Kumagoro 13-07-2005 18:52

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Kuraj
Dla postaci magicznych TYLKO I WYŁĄCZNIE CLUBY.
Swordy są drogie i cięższe, a duży ATK i DEF wcale tego nie rekompensują (jeżeli chodzi o sorcerera lub druida) ponieważ postaci magiczne częściej używają run, niż broni. Cluby są lekkie i tanie - jeszcze raz mówię, że broń u postaci magicznych jest sprawą drugorzędną.

Zawsze istnieje ryzyko że potworek nas dogoni, i co wtedy?

Elmer 14-07-2005 12:40

A ja wam powiem, że Cluby. Na malutkim levelu można się zaopatrzyć w Warhammera z którym exp dużo szybciej idzie. praktycznie melee odłożysz na 27/28 levelu kiedy zaczenisz expic z monkami/dsami na dragach/necro/mintwalin

Stary Tibiarz 15-07-2005 02:28

Cluby! :] Oprócz tego że śą lekkie i tanie to na 22mlvlu mozna rzucić Enchant Staff :]. "Ulepsza Staff zwiększając jej statystyki do 39 ataku, 45 obrony. Trwa około 60 sekund."

Marixon 15-07-2005 07:02

Popieram!!

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Murzyn barbarzynca
osobiscie polecam bron lekka i z dobrym defem...

Szczerze mówiąc ja dokładnie tak samo :) ... A poza tym Cachero z bright swordem na ~200 levelu chodził, więc przykład macie z góry... Jakby się kto pytał skąd to wiem, to odrazu mówię, że z photobucket (pewnie wie o tym dużo więcej ludzi)...

Kamciak 15-07-2005 07:43

Wybierz cluby obrona broni się nie liczy jak się ma tarczę z defem większym niz def broni jak się ma dragon shield i bright sword to def się tylko liczy z dragon shielda a def z bright sworda moż powiedzieć że znika :) więc wybierz cluby są lżejsze.

Marixon 16-07-2005 20:35

Czytaj Kamc~!!

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Kamciak
Wybierz cluby obrona broni się nie liczy jak się ma tarczę z defem większym niz def broni jak się ma dragon shield i bright sword to def się tylko liczy z dragon shielda a def z bright sworda moż powiedzieć że znika :) więc wybierz cluby są lżejsze.

Kto ci tak powiedział?? Ja przy mojej odpowiedzi oprócz cytatu murzyna~ brałem pod uwagę broń Cachera - bright sworda :p . Być może i masz rację, ale pierwsze słyszę...

Piwko Wielkie 17-07-2005 09:06

Ja grałem sorcem onegdaj, miałem cluby. Dobrze sie grało.
Swordy - ten GS to żeczywiście lekki jest (WH dużo lżejszy)
Axe - dużo ataku jest.

Zacząłem robić druida - wybrałem axe.

Lass 17-07-2005 09:35

Cluby...

Jak ktoś wyżej powiedział pomiędzy SS i BS jest różnica 18 def i 10 oz.

10 oz. - 8 runek

18 def na skillu < 20 dużej różnicy nie zrobi... i cluby są TAŃSZE...

MicMic 17-07-2005 10:05

Cluby

Cluby - gram juz od ponad roku i preferuje cluby gdyz są tanie, dobre i latwiej zdobyc.

Hellraiser 24-07-2005 22:49

Ludzie wy nie myślicie..? --/-- Po 1.Ktos napisal ze druid ma mniej capy od sorca HAHA ! Niechce mi sie tego szukac :P Po 2 chyba Sorc szybciej bedzie mial ss niz bs ;] Pojdzie na Necro ekipą przed tym bedzie mial c macke z edron to wersja dla pacca a jesli na faccu robi to samo z clubami tylko za kupuje ;] i Po 3 Najwazniejsza jest cappa najelepiej miec przy sobie duzo runek czyli miec ss ma chyba 17 cap niz letki fs 23 bodajze wiec zawsze na paru rzeczach jest na + z Clubami ;] Po 4 po co ten k**wa def jak i tak chyba uciekasz czasami jak walisz np. gsa na pohu czy zerka ;]. bo jeszzce nie widzialem zeby jakis sorc stal i walil gsa czy zerka zarazem tracil vite czy exure sio czy uhy ;]

Malpa@ 28-07-2005 23:38

A ja mam Knicht Axe i Knicht Armor i mi nie przeskadza cap na 23 lev....

Cytuj:

bo jeszzce nie widzialem zeby jakis sorc stal i walil gsa czy zerka
Bo niikt nie próbował a jak już to na non pvp żeby sie zrokować albo jak mu zablokowano troge :P

Foq Soul 30-07-2005 12:07

ja proponuje cluby sa tanie i lekkie :baby:

Yoshu Thor 30-07-2005 20:18

Swordy sa o wiele droższe. lepiej ta kase wykorzystac na kupienie kilku bp blankow albo bp sd

Saint 30-07-2005 23:02

Najlepiej isc w clube bo sorcem trudno expic z powodu malych skilli B) bo hyba jest roznica: Serpent sword(26/15) za 500gp a War hammer(45/10) za 1k B) jaka roznica ataku :] a SS jest lzejszy od Bright'a (tylko ze defa malo :( )

Lord Of Knight's 30-07-2005 23:20

Cluby..

Ludzie jasne że Cluby! z 2 powodów:
1: Są lekkie
2: Mniej kosztują..

Masz założmy 20 lev i pacc..Kupujesz W-hammera co ma 85 oz. 2 ręczna.Idzesz na Darashie na rooty w między czasie robisz sobie runki i wyciągasz lootbagi

Walisz ze sworda. Masz 20 level I co kupujesz Bs-a który kosztuje 5x więcej niz W-hammer i ma mniej ataku tylko ze jedno ręczna..I te rooty nie będą tak padały łatwiutko..Co zrobisz?Kupisz Gs-a? Który jest bardzo drogi a jego cap wynosi niesamowitą liczbe 180 oz.

Masz wyzszy level...Walisz z Clubów kupujesz Ss(Skull Staff) który ma wage 17 oz.+zalozmy Demon shield waga 26 oz. Wychodzi 43 capa za te 2 itemki . Bs waży 29 oz. + 26 oz. wychodzi 65 cap..Więc różnica jest 22 capa..A 22 capa dla sorca się liczy

hide 03-08-2005 13:03

Te 22 oz. capa się bardzlo liczy >.> możesz je wykorzystać na wzięcie plecaka z 3 runami w srodku...

Ludwik XVI 03-08-2005 13:08

Sword!!!

Powinieneś walczyć mieczem ponieważ sorcerer durzo zarabia produkując runy. Miecze to najdroszsze bronie ale zato mają durzo ataku i obrony w przeciwienistwie do maszug, które mają średni atak obuchowy i mało obrony za to są najtańsze.

Asenion 04-08-2005 15:43

@up
Nie opłaca się walić swordami,bo za tego bs'a można kupić pare bp sd/gfb albo hmm :P
@topic
Ja zawsze jak wybieram druta albo sorca to wale clubami,bo i tak później broń możesz wyrzucić (exp tylko z runami)

Tęczowy Wojownik 06-08-2005 23:16

Reasumując, dla sorca/druida nieważny jest tylko mlev bo przecież na głupiego orca warriora czy minosa niebędzie hyba tracił hmm .A co do pytania o broń to polecam Bright sworda(36/30) a nie jak proponiją inni Skull Staff'a (36/12 <tylko).Chociaż nie zapominajmy o tym że gdzieś istnieje Silver Mace,Gold Mace i Thunder Hammer a głupio by było gdybyśy mieli takiego rara a walczyli np swordem ale to już twoja decyzja.

Slaphider 06-08-2005 23:19

Swordy bez wątpienia

Okrutny 07-08-2005 01:32

HMm

www.tibia.pl - dział items czy jak to sie zwie :P
Znajdź broń z największym def i będziesz wiedział :)

Vil 07-08-2005 23:25

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Tęczowy Wojownik
Reasumując, dla sorca/druida nieważny jest tylko mlev bo przecież na głupiego orca warriora czy minosa niebędzie hyba tracił hmm .A co do pytania o broń to polecam Bright sworda(36/30) a nie jak proponiją inni Skull Staff'a (36/12 <tylko).Chociaż nie zapominajmy o tym że gdzieś istnieje Silver Mace,Gold Mace i Thunder Hammer a głupio by było gdybyśy mieli takiego rara a walczyli np swordem ale to już twoja decyzja.

Gdzies sa, ale nikt nie wie gdzie. Poza tym sa rowniez SoV i SCA, tyle ze sorc ma powazniejsze wydatki niz bron z ktorej przy skillach ~~21 wcale nie bedzie korzystal

Mentos 08-08-2005 21:06

Axe'y lyb cluby... grałe swordami... są drogie i wcale nie najlepsze :/

Bobek5 08-08-2005 21:33

Ja gram sorcami dłuższy czas i dla mnie najlepszy jest club... co ważne jest lekki, a sorc ma upośledzony cap... Można więcej żarcia wziąć na hunt :)
poza tym axe, ze względu na obronę a sword odpada bo za ciężkie i za drogie jak na sorca (początkującego oczywiście ;P )

coconut 06-09-2005 19:50

polecam sword bo to mma durzy DEF a to dla maga w uzbrojeniu najwarzniejsz jest...

Herante 06-09-2005 20:40

...

..........

kubaub 06-09-2005 23:08

ja gram sorcem, i zaczynalem od skull staffa, ale teraz mam bright sworda który ciężki nie jest, a defa ma 18 wiecej niz skull staff. A na roty mam warhammera;]

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 09:05.