![]() |
Al-Kaida grozi Europie
Macie dziesięć dni na wycofanie swoich wojsk z Iraku. Inaczej przeprowadzimy takie same ataki, jak ten z 7 lipca w Londynie. Taka groźba pojawiła się w internecie.
"To ostatnie przesłanie, jakie kierujemy do europejskich krajów. Dajemy wam miesiąc na wycofanie waszych żołnierzy z ziem Mezopotamii" - głosi oświadczenie, podpisane w imieniu Al-Kaidy przez Brygady Abu Hafsa al-Masriego i datowane na 16 lipca. Ugrupowanie to wzięło wcześniej na siebie odpowiedzialność za ataki w Londynie, w których zginęło co najmniej 56 osób, w tym dwie Polki. Terroryści uprzedzają, że po 15 sierpnia nie będzie już żadnych ostrzeżeń, tylko zaczną działać. "Nie będzie już żadnych kolejnych wiadomości, ale czyny i słowa, które odcisną się w sercu Europy" - ostrzega ugrupowanie. Grozi "krwawą wojną w służbie Boga". Wymienia "krzyżowców", do których adresuje swoje ultimatum: Danię, Holandię, Wielką Brytanię, Włochy "i inne kraje, których żołnierze depczą iracką ziemię". Autentyczność tekstu nie jest na razie potwierdzona. ___ Widać że szykuje się 3 wojna światowa, strżeście się ludzie w europie i na całym świecie. Oczywiście autentyczność nie jest potwierdzona. Tekst pochodzi z RadiaZet |
Przeniósłbym to... w każdym razie tematu wydaje się być poważny :/ No cóż, znając chore ambicje Blaira tudzież reszty głów państw, wojska nie zostaną wycofane - 15 sierpnia zdwoją wszelkie możliwości ochrony antyterrorystycznej - i i tak nic im to nie da :(
|
www.onet.pl - Ultimatum al-Quiady czy jakos tak. I pozatym jaki to ma zwiazek z tibia?
|
Nie ten dział plax0r? Dla mnie te ich wszystkie ultimatum (ultimata?) są śmieszne. Ile to już razy zapowiadali zamachy, porwania etc. Z drugiej strony... Lepiej być gotowym na wszystko.
Ps. Z tą III WŚ przesadziłe ;) |
Poczekamy, zobaczymy ;)
Gdyby to od mnie zależało, wycofał bym wojska :P why? napisane w temacie o terrosystach(?) by: Matek-Uciekadło (or somthing like thah, z diabełkiem w avku :P) |
Właściwie to nie mamy się na razie, czego bać. Nie potwierdzono, że to są autentyczne wymówienia…
Jeżeli by było, to osobiście bym wycofał wojska. Nie możemy przecież sprowadzać na Europę ogromnego zagrożenia prawda? Ba!, Jeżeli nie będzie ataku w stylu Londyn-7lipiec i WTC to najprawdopodobniej ucierpi przyroda przez bombę albo chemiczną albo przez wirus Na razie radziłbym cieszyć się życiem niż być skulonym w kucki i mieć na głowie hełm… |
Cytuj:
Cytuj:
Nawet jesli wojska zostalyby wycofane to i tak bylyby zamachy dalej. Bo przeciez o to im chodzi, o zabicie jak najwiekszej ilosci niewinnych ludzi. Dodatkowo jakby tak zaczeli straszyc po kolei te panstwa ktore maja duze zloza ropy z wlasnie tych rejonow, to przejeliby kontrole nad tymi zlozami, przez co byliby w stanie kontrolowac swiatowa ekonomie(bo cena ropy wywieraja jeden z najwiekszych wplywow na swiatowa ekonomie), co w skrocie oznacza, ze wladaliby praktycznie swiatem. Czyli zrobiliby to co amerykanie chca teraz robic ;) |
Cytuj:
A ty, co byś zrobił? Jeżeli nie wycofasz wojsk to będą krwawe zamachy ucierpią niewinni ludzie, a jak byś wycofał to może by nie było wiem, że w stosunku ja : ty nie mam szans (wiek i wiadomości ze świata), ale tak powinni zrobić (wycofać wojsko). Co do tego gdyby wygrali… może nie koniecznie… mogli by wygrać, ale ludzkość ludzkość w Europie byłaby bezpieczniejsza i można by było nazwać to wygraną. |
Cytuj:
Wojny w Iraku nie popieram, amerykanow nie lubie, terrorystow nienawidze i nie ustapilbym im. Tym bardziej jako glowa jakiegos panstwa nie wystarszylbym sie jakiegos info w necie, ktore nie jest potwierdzone. Bez dokladnych danych wywiadu, nie moge powiedziec jednoznacznie jaka decyzje bym podjal, ale wiem, ze po takiej informacji w necie na pewno bym nie wycofal wojsk. Zamachy beda i tak, czy oni wycofaja wojska czy nie. Sadze, ze jesli wycofaja to dopeiro sie zacznie bo jak juz mowilem, terrorysci zobacza, ze najwieksze mocarstwa swiata daja sie zastraszyc. Nie ma co sie ludzic pokojem na swiecie i spokojnym zyciem. Dzisiejszy swiat jest taki, ze jak cie nie dorwa terrorysci, to jakis psychopata moze cie pociac nozem... Myslisz, ze terrorysci nagle odrzuciliby swoje idealy jakimi jest zabijanie niewinnych i dotrzymaliby slowa? Zaprawde piekny jest swiat, w ktorym zyjesz, ale niestety nie jest to nasz swiat ;) |
Hmmm masz rację ;).
BTW: Tak żyję w pięknym świecie elfów zwanym Ildenwood (główne miasto) gdzie życie i szczęście są na pierwszym miejscu ;). |
Jesli mieliby zaatakowac polskie miasto to z pewnoscia wybraliby stolice, tak jak to zrobili w poprzednich atakach (pozdrowienia dla Doba :p ).
|
@Zaglada
Celami mogłyby być Orlen S.A , Rafineria Gdańska. Wybuch jednej z tych spółek doprowadziłby do zniszczenia wszytskiego w zasięgu paru lub parunastu kilometrów. |
@Up
Wyprzedziles mnie drogi kolego są wlasmnie 3 cele: Płock (gdze ja mieszkam i sie boje jak cholera) Gdańsk i Warszawa.... Jak by maly odlamek wybuch w Orlenie cale moje miasto by pochłonął ogien a ja w nim.... Ale raczej z samolotu bomby nie zrzuco a ludzie nie dopuszczo opcym wejsc na teren Orlenu z wiedzą ze może byc najgorsze..... |
Cytuj:
Po pierwsze to jest dzial "o wszystkim i o nieczym". A co do tematu skoro nasi zolnierze tam gina to mogli by przynajmniej cos za to dac ci amerykanie np Te zielone karty. Obiecanki Cacanki ... |
Potencjalnym celem może też być rafineria znajdująca się w Czechowicach-Dziedzicach, ale to nie jest duże miasto, więc chyba terroryści nie wybraliby tego miasta.
Ostatnio w którejś gazecie pisano o możliwym zamachu w Warszawie - wyszkolonych ludzi było okołu 15, a GROM nie może wkroczyć do akcji - jakiś tam przepis. |
Cytuj:
|
Al-Kaida od dawna grozi. Wycofanie wosj bedzie rownoznaczne z przegrana. Wiec to jedyny powod dla ktorych te wojska musza ta zostac... niestety
|
@Raul:
ja już widzę ten nagłówek "Terrorysta samobójsca wysadza w powietrze hipoermarket Tesco" Bym chyba zszedł przy tym ^^ Co do tematu - to jest właśnie dylemat - tak już jest, było i będzie. Albo się wycofamy, albo nie. Nie ma co gdybać- każdy ma swoje poglądy, a my nie mamy na to wpływu i możemy być tylko obserwatorami. i tyle... |
Z logicznego punktu widzenia;
-pozostawienia samochodu-pulapki w dzielnicy jakiegokolwiek wiekszego miasta jest malo prawdopodobne, gdyz samochody maja tendencje do "znikania" -wszelkiego rodzaju plecaki, torby itp. na dworcach lotniskach- patrz wyzej -bomba w bagazu w samolocie odpada, bo pewnie sie zgubi -pojawinie sie cudzoziemca na ulicy od razu owocuje pojawieniem sie przy nim grupy "patriotow" ubranych na sportowo(zapewne idacych na jogging), przy czym potencjalny terrorysta zostanie okradziony z bomby i ciezko pobity -Polska na szczesci jest krajem niewiele znaczacym(no moze poza eksportem bombek choinkowych i truskawek) i nie lubianym wiec jakikolwiek zamach w naszym kraju nie mialby sensu, gdyz tylko ucieszylkby inne kraje. |
Cytuj:
Nie wycofywał bym, gdyby informacja nie była potwierdzona. Aktualnie to Bush walczy o ropę, więc albo Bush będzie master of ropa, albo Osama... sam już nie wiem, co lepsze ;) Cytuj:
|
Cytuj:
Cytuj:
"Zniszczenie palacu kultury byloby odebrane jako niszczenie postkomunistycznych reliktow, a bomby pozostawione w walizkach w Polsce szybko zmieniaja wlascicieli, a wiec jedyne co mogly by wysadzic to jakas melina." |
Jak już wspomnieli inni wycofywanie wojsk z Iraku (lub Afganistanu) nie ma zbyt dużego sensu. Gdyby wycofano wojska z Iraku do władzy doszliby by terroryści którzy mają tam naprawde duże wpływy. Następnie zajęliby inne państwa Arabskie, strasząc zamachami przed ponownym wprowadzaniem wojsk. To by doprowadziło do bardzo ciężkiej sytuacji dla najbogatszych państw świata (ropa naftowa głównie znajduje się właśnie na terenach państw arabskich), powstałyby kolejne dyktatury itd. IMO Wycofywanie jakiś wojsk to decyzje bardzo krótkowzroczne, chociaż dla wielu przywódców państw bardzo dobre. Oczywiście ataki terrorystyczne w europie (a na pewno nastąpią) nie mają jakiegoś wybitnie niszczycielskiego skutku. Chodzi oczywiście o zastraszenie ludności cywilnej. Moim zdaniem do pokonania terroryzmu (lub chociąż zmniejszeniu skali ataków) potrzeban jest : Silne i konskenkwentne decyzje rządów państw, dobrze zorganizowane siatki wywiadowcze, no i oczywiście dobre wyszkolenie wojsk (szczególnie wspołpraca tych dwóch ostatnich) chociaż i tak niemożliwe jest zlikwidowanie całkowicie terroryzmu.
@ edit Oczywiście dla terrorystów którzy będą uderzać w europie nie będzie miało większego znaczenia czy zaatakuja Włochy Holandie, czy taką Polskę. @ założyciel tematu Nie al-kaida, tylko do tej pory nieznana komórka al-kaidy |
Terrorysci sa specjalistami od zamachowow bombowych i niespodziewanych atakow... W walce z regularnym wojskiem sa bezsilni bo oni nie maja od lat cwiczonej tej samej taktyki dlugiej walki, tylko najczesciej ataku samobojczego. W onecie tez padlo ciekawe pytanie: Dlaczego Terrorysci organizuja ataki na ludnosc a nie na rzad? Dlatego ze latwiej wyslac jednego bojownika obladowanego bombami w tlum ludzi w metrze czy w centrum miasta niz zorganizowana grupe ktora zaatakowala by siedzibe rzadu.
Wyciagajac wnioski popieram slowa Droma, ze raczej regularna wojna nam nie grozi, tylko pojedyncze ataki terrorystyczne... |
Ci samobojcy w koncu im sie skoncza prawda?. Naszla mnie glupia mysl o istnieniu za 10 lat strony www.alkaidacorporation.com "Your own terrorist suicide attack wherever you want", gdzie wladcy bogatych panstw podczas wojny wynajmowali by terrorystow samobojcow do ataku innego narodu. Dla nich i tak wszyscy niewierni...
Bardziej na powaznie, to niestety zle sie dzieje w tych czasach. Ale w jakich czasach bylo dobrze? Zawsze znajda sie jacys idioci, ktorzy nie moga zyc w zgodzie. Tylko teraz wszystko nabiera globalnego wymiaru. Warto tez zwrocic uwage na jeszcze jedna rzecz. Przecientny 15-latek, dzieki natychmaistowemu przesylowi informacji i ogolnodostepnosci internetu, moze przez strone int. sprawic, ze miliony ludzi boja sie o wlasne zycie. |
Mieszkam w małym miastq to mnie nie zaatakują ;p A po 2 to Polske nie mają po co atakować ;p
|
Nie maja tia...
to czemu Al-Quaida powiedziala: "Bedziemy atakowac wszystkie kraje ktore przyczynily sie do smierci naszych braci" Polska tez walczyla i walczy WIEC? |
Nie maja
Polska jest nieistotnym krajem. Atak terrorytyczny u nas nic nie da terroryta. Nie liczymy sie na arenie miedzynarodowej, nie mamy stolicy finansow u siebie. nie mamy kompletnie nic poza debilnymi politykami i checia lizania dupy amerykancom;] |
Cytuj:
Mialoby to sens? Nie. Oczywiscie, Polsce i tak nic nie grozi. @up: co do lizania dupy amerykancom... coz, polska jest tak malo znaczaca, ze gdzies potrzebny jest sojusznik. W razie czego kto mialby nam pomoc? Putin (ktory proboje nam dokopac przy kazdej okazji)? A moze Chirac (ktory uwaza ze powinnismy siedziec cicho). Albo Schroeder? Nie, to na pewno bedzie Juszczenko z potezna Ukrainą. Dopoki Polska nie bedzie na poziomie gospodarczym i wojskowym jak np. niemcy (a to potrwa), niestety, ale komus dupe lizac trzeba. I lepiej ameryce, niz rosji. @down: Polska ma dostac 100 milionow dolarow na modernizacje wojsk. Nie uwazam, zeby to bylo duzo, ale nie moge sobie wyobrazic, zebysmy mogli dostac chociaz polowe z tego od francuzow, a tym bardziej rosjan. A co do wiz to im sie nie dziwie, tez nie chcialbym, zeby do mojego kraju na 100 turystow przyjezdzalo kilkadziesiat gosci do roboty na czarno. Nie ma sie co dziwic. Pokaz mi kraj na poziomie USA ktory spelni warunki "sojuszu" podane przez ciebie bardziej niz USA, a dam ci wirtualny medal. |
Cytuj:
Pozatym co ameryka dla nas zrobila? Miala zmniejszyc biurokracje odnosnie wiz - i co? NIC! Czy my dieki niej jakkolwiek sie rozwijamy gospodarczo? NIE! A gdybysmy rozmawiali z Francja, Niemcami czy WB chociazby byloby inaczej. Gospodarczo sa na tym samym poziomie co USA. |
Wg mnie powinno wycofac sie wojska Polskie ale z innego powodu niz zastraszenie. jedziemy tam walczyc z terroryzmem i pomagac cywilnej ludnosci no bardzo slusznie tlyko czy czasem u nas nei jest potrzebna pomoc dla ludzi, ktorzy gloduja nie maja domow itp. Po co pchac sie do iraku pomagac skoro u nas jest kicha.
"...Czemu to widzisz drzazge w oku swego brata a we wlasnym belki nie widzisz..." Sytuacja jest u nas podobna =\ |
Cytuj:
Pewnie nie wiesz, ale Polska juz zapowiedziala wczesniej, ze sie wycofa z Iraku |
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Hmm... zawsze bylo realne zagrozenie atakami terrorystycznymi w poslce lecz gdy wyslalismy swoje wojska do Iraku wzroslo.. Nawet Husain mowil ze chce byc sadzony w polsce albo we Szwecji wiec jest tu pewnie jakas siatka terroystyczna..
|
Bełchatów, Bełchatów, Bełchatów... Największa w Polsce i jedna z największych w Europie elektrownia opalana weglem brunatnym... AAAAAAA Sp^%$#@!^&( stąd!!!
|
Cytuj:
Hussein chce byc sadzony w szwecji albo w polsce, bo nie ma tu m.in kary smierci. Siatka terrorystyczna... skad ty to wziales? joemonster czy co? Przed wojna nie bylo zadnego ryzyka, teraz jest bliskie zera. Ok, podaj mi powod, dla ktorego terrorysci mieliby atakowac polske przed wojna w iraku. |
Cytuj:
@Wieszok Chyba Ci żart nie wyszedł. |
Cytuj:
|
Swoja droga...
gdyby terrorysci zdecydowali sie zdobyc i uzyc bron jadrowa to wydaje mi sie, ze bylibysmy doskonalym celem. Nic nie znaczacy kraj... w sam raz, zeby pokazac, ze sie nie zartuje:] Oby sluzby specjalne dzialaly dobrze! |
@Matek
Swoje wojska miała w Iraku, zdaje się, także Bułgaria. Również nie jest znaczącym krajem... Maksymalne zagrożenie, że nas zaatakują, to jakiś 1%... Istnieje, bo w Polsce (tak jak w Anglii) żyją Arabowie, którzy studiują, pracują w naszym kraju. Anglicy się na tym już łapnęli. To, że zagrożenie jest niskie nie oznacza, że Polska ma nie być przygotowana na atak... Służby bezpieczeństwa powinny być bardzo czujne, a sami mieszkańcy powinni zwracać uwagę na różne detale wyróżniające potencjalnego zamachowca. |
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 13:48. |