Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Pomocy Prosze ! (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=43789)

Wymi@t@cz 29-07-2005 07:23

Pomocy Prosze !

ja się w tych sprawach za bardzo nie orjentuje i dlatego mam prosbe i pytanie. jesli spalil mi sie (nie dziala) wentylator czy moge grac w tibie (bez niego)? i ile taki wentylator moze kosztować? prosze HELP !!

Wikt 29-07-2005 07:30

Zależy, od czego ten wentylator. Najlepiej, jak w ogóle nie będziesz używał komputera - wentylatory zwykle chłodzą system. Więc jeśli ci się przegrzeje coś, np. procek, to dupa..

Shinjix 29-07-2005 07:38

Ale ktory wentylator ci sie zrypal?? W zasilaczu, na procesorze, na karcie graficznej???

Dechsta 29-07-2005 08:04

Yhh.... Na procesorze wiatraczek jest niezbędny!
U kumpla kiedyś pozdejmowaliśmy wiatraczki i obserwowaliśmy tempereture...
To było tak:
21/24/22/36/31/46/45......
Najlepiej idz do jakiegos sklepa, i sobie kup wiatraczek.

Muszę się pochwalić bo zaraz ide do Empika orginalnego csa kupić!

Shinjix 29-07-2005 08:31

Zasilacz (z wiatrakiem) kosztuje od 60 do nawet 1000(!) zł.
Wentylatory na procesor kosztują od kilku do ok 200 zł.
Na karte graficzna od 30 do ~200 zł.
Nie radze grac w cokolwiek z zepsutym wentylatorem. Grozi to "sfajczeniem" kompa.

Magus 29-07-2005 08:38

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Wymi@t@cz
jesli spalil mi sie (nie dziala) wentylator czy moge grac w tibie (bez niego)? i ile taki wentylator moze kosztować? prosze HELP !!

Nie mozesz grac bez niego (chyba ze chodzi o wentylator na suficie a nie w kompie). Jest on niezbedny do utrzymania odpowiedniej temperatury procka, karty itd, itp. Zbyt wysoka temperatura moze spowodawac 'wieszanie sie' systemu albo uszkodzenie sprzetu. Wiatraczki nie sa zbyt drogie, zaleznie od zastosowania i firmy to wydatki rzedu 15 zlotych wzwyz.

Skoro sie nie znasz to putaj w serwisie albo poszukaj >>TU<<

Wymi@t@cz 29-07-2005 09:40

nie działa mi główny..tren co daje powietrze od tylu no i nie wiem co robic...wczoraj sie o kokpa poparzylem a dzis wentyl dziala (troszke tak jagby na 1/2 sily) i nie wiem czy grac czy nie .... najgozej ze starzy wyjechali a ja zostalem z 14 ZL. a oni wracaja w niedziele-wtorek !

gdzie moge sprawdzic jaka mam temperature komputera?

Knight Simon Dark lord 29-07-2005 09:47

ja raz zawaliłem otwór powietrza wentylu płytami (po ustawiałem koło niego ) i że procek nie miał chło dzenia dobrego to po kilku dniach papa wiatraczek to jedna z niezbędnych rzeczy by komputer dobrze działał można siedzieć bez niego tylko trzeba mieć kase na wymiane przepalonych części :P najlepiej nie graj lepiej poczekaj i wydaj te ~20 zł niż masz wydać ~150 na nowy procesor/karte

Tasior 29-07-2005 09:50

Cóż zostało ci tylko załatwić służbę. Oni będą wachlować a ty nabijesz kolejny skill/lvl.

@down
Tak tyle że to niedzieli będzie nawet bezsuchego chleba :P

pabloxxl 29-07-2005 09:54

Albo idź na bazar i sprzedawaj radia z chińskiego przemytu :)
A tak serio to pożycz od kolegi 5zł, za 20 coś słabego może już kupisz.

TheNatoorat 29-07-2005 10:06

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Knight Simon Dark lord
...niż masz wydać ~150 na nowy procesor/karte

Gdzie ty chcesz kupić jakiś przeciętny procek czy kartę za 150zł? ;P

@topic: Nie tykaj kompa!
Wystarczy jedna wizyta w jakimś salonie komputerowym - po prostu powiedz, że masz uszkodzony wiatraczek z tyłu, a coś poradzą.
Z zamontowaniem chyba sobie poradzisz, prawda? :>

Wymi@t@cz 29-07-2005 10:14

nie wiem czy se poradze(raczej nie) o to chodzi ze kasy nie mam ;/ 14zl mi zostalo a rodzice wracaja w niedziele-wtorek... i nie wiem teraz dziala ale widac ze slabo bo mi sie zaczynaja lagi wczoraj nie dzialal dzisaj dziala i sam juz nie wiem co z nim jest

Gangrel 29-07-2005 10:24

Rotfl. Przez zepsuty wiatraczek nie bedziesz mial lagow. Pomysl troche. Dopoki tego nie wymienisz nie powinienes wogole kompa uzywac bo narazasz sie na owiele wieksze koszty. Do wtorku 4 dni, jakos przezyjesz bez kompa, nawet dobrze ci to zrobi. A za te 14zl mozesz isc do kafejki jesli nie wytrzymasz.

Gufat III 29-07-2005 10:25

A próbowałeś wyczyścić wiatraczek? Jeśli za dużo syfu na nim osiadło, to może nie działać, albo w tak jak mówisz, działać ale ledwo ledwo. Proponuję pobawić się w informatyka, rozebrać komputer i sprawdzić czy wiatraczek jest brudny.

Wymi@t@cz 29-07-2005 10:29

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gufat III
A próbowałeś wyczyścić wiatraczek? Jeśli za dużo syfu na nim osiadło, to może nie działać, albo w tak jak mówisz, działać ale ledwo ledwo. Proponuję pobawić się w informatyka, rozebrać komputer i sprawdzić czy wiatraczek jest brudny.

prówowałem ale nie wiem od czego sie zabrać ( nie znam sie az tak na kompie w srdoku"") zepsuje cos i bede mial ...

Cafe 29-07-2005 10:38

@up nie ma sie co bac, chyba umiesz odkrecic pare srubek ? Jesli nie bedziesz umial ich odkrecic popros sasiada, lub uzyj siły, wiatraczek co "daje od tyłu" zdejmujesz, czyscisz szukasz ewentualnej usterki naprawiasz- wszadzasz wiatraczek spowrotem, i idzisz do sklepu kupic nowy. :D A nie bawiles ie czasem napieciem- z tyłu PC jest taki guziczek i tam ustalasz napiecie.

PiXik 29-07-2005 11:03

mi wiatraczek nie chodził przez pewien czas )procek 500mgh(i tylko na jakiejś wymagającej grze ścinał się;p od pewnego czasu chodzi jak burza

Luckq 29-07-2005 11:55

Polecam ściągnąć program np. Aida32 (o ile jeszcze jest coś takiego) i zobaczyć na temperaturę procesora. Jeżeli przekracza gdzieś z ~50 stopni to popożyczaj od kogoś te parę zł i zakup nowego wentyla (jeżeli w nim tkwi przyczyna).

Magus 29-07-2005 12:39

Jakl mowisz ze troche dziala to zdejmij obudowe i postaraj sie odkurzyc wiatraczek. Jak sie nie boisz rozkrecic zasilacza to mozesz tez sprobowac naoliwic lozysko, na ktorym sie obraca wiatrak. Strzykawka i kilka kropelek oleju (moze byc spozywczy) zalatwi sprawe ale najlepsze byloby WD-40. Jak rozkrecasz to odlacz przewod zasilajacy.

Brave 29-07-2005 12:49

LOL, niedługo się okarze, że jak nie działa stacja dyskietek, to się grafika przegrzewa :D.
Przecież jak gość mówi, że to jest 'tylny' wiatraczek, to znaczy, że chyba nie chodzi o ten od procesora. W takim razie w czym problem? Jeśli działa wiatraczek na procku, to nie ma się czym przejmować. Przecież osobny wiatrak nie jest niezbędny do gry w cokolwiek, jeno proca trochę chłodzi, ale bez niego też nie ma biedy.

Hehe, ktoś tam powiedział, że cena wiatraka dochodzi nawet do 1000 zł. Jestem gotów przyznać rację, jeśli mówimy o pełnym zestawie chłodzenia wodnego ;).

Caer 29-07-2005 13:00

Mi jak się zwalił wiatraczek od procka, to i tak grałem. Wiecie jak? Zdjąłem jedną stronę obudowy i postawiłem obok zwykl wentylator xD I działało dobrze, nie przegrzewał się.

joey 29-07-2005 13:07

@up
też tak zrobiłem... ale miałem go jako dodatkowy... temp procka 20-30stopni a nie 30-40 :> to było fajne, ale szkoda prądu

Randlemen 29-07-2005 13:14

Miałem kiedyś taki problem. Komp sie resetował zawsze przy odpalaniu systemu. Potem się okazało że spalił się wiatraczek. Procek był już cholernie nagrzany no i dupa. Nowy se kupiłem. @topic: Zależy od czego ten wiatrak, jeśli od proca to nie radze grać bez niego. Jeśli od karty lub chłodzący płyte to możesz odpalić tibie ale może się ciąć albo jakieś błędy wyskoczą. Niestety komputery nie są doskonałe. Co do cen to zależy. Ponieważ wiatrak zależy od procesora. Na starym (trupie) celeronku 433 MHz, (miałem go dawno...hen...temu) był wiatraczek mały, kosztujący na giełdzie ok.30-40 zł. teraz na nowym Pentiumie 4 mam wiatrak "płytowy" składający się ze ścianek równolegle ułożynych do siebie i prostopadle do proca. Cena takiego - nie orientuje sie... :]

Magus 29-07-2005 13:14

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Caerlionne
Mi jak się zwalił wiatraczek od procka, to i tak grałem. Wiecie jak? Zdjąłem jedną stronę obudowy i postawiłem obok zwykl wentylator xD I działało dobrze, nie przegrzewał się.

Potrzeba matka wynalazkow ;). Kiedys czytalem o gosciu, ktory caly komp (bez obudowy) zanurzyl w oleju mineralnym (nie przewodzi pradu) a potem zamknal w zamrazalce. Bez tuningu uzyskal 30 % wzrost wydajnosci :P

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 03:12.