![]() |
Po co s± GAME MASTERZY ???
No mam takie pytanko : po co s± GAME MASTERZY ?
Chodzi mi tutaj o to co robi±, kiedy i jak ? prosze o odpowiedĽ. ?( |
Game masterzy zazwyczaj banuja ludzi za lamanie zasad tibijskich lub daja upomnienia kiedy sa w lepszym humorze. :P Posiadaja tez wiele roznych mozliwosci. Na przyklad biegaja najszybciej w tibii (cos jakby mieli 200lvl), moga wywalac graczy do swoich rodzinnych miast, maja mozliwosc teleportowania sie, wywalania ludzi z gry i wiele wiele innych o ktorych nic nie wiem. ;)
|
To co wyzej + slyszalem ze moga graczom zwiekszac skile i level? (prawda czy falsz) sam nie wiem.
|
ja mysle ze gm to takie cos jak modek czy op
|
Niestety nie mog± zwiększać skilli, ani tworzyć przedmiotów. Mog± też dostać się (jako jedyni) na wyspę gamemasterów (to wyszystko zasłyszane, nic sprawdzonego :D ).
|
Teoretycznie jest tak jak mowicie ale w praktyce to troche to inaczej wyglada... Nie chce im sie russzyc du** zeby cos zrobic :/ .
|
Teoretycznie to oni tez powinni pomagac graczom ktorzy prosza o pomoc lub informuja na raporcie (ctrl+r) ze ktos ich zabil. Ale w praktyce jest inaczej, oni niestety pomagaja tylko PACCOM a dla FACCOW maja w zanadrzu tylko banu i upomnienia. X(
|
GM s± na pszykład po to żeby banować nOObów, którzy przeszkadzaj± w grze normalnym gracz±! Czyli na przyklad upominaj± tych co nagminnie spamuj± na kanale: trade! S± też dotego, żeby pomagać pocz±tkuj±cym gracz± (lvl 10 i niżej) je¶li jaki¶ pk zabije ich bez powodu, jednak tak jak napisał Bofedojo
że raczej rzadko reaguj± w takich sytuacjach. Bodobn± maj± ważniejsze sprawy na głowie niż zajmowanie się pk, ale jakie??? |
PKowanie lvl 10 i mniejszych już od dawna nie jest nielegalne. Zreszt±, teraz GMi mało zajmuj± się PK, bo nie maj± potrzeby, jest od tego system czaszek i banów za nadmiar PKowania.
Skille mogli by zedytować tylko CIPowie, ale i tego pewnie nigdy nie będ± robić, bo po co? Chyna, że robi± jak±¶ postać specjalnie do jakiego¶ celu, robi± np. od ręki lvl 200 sorca, który ma 300 mlvl i moze se wszystko summonowac. Mog± się teleportować i graczy też mog±. GMi mog± też tworzyć przedmioty. Nie przyznaj± się do tego, bo ich nooby spamuj± "ej, daj mi co¶tam" :P, więc im się nie dziwię, ale jak jeszcze grałem, to widziałem kilkukrotnie takie przypadki. Przypuszczam też, że mog± stworzyć potworki, bo często robi± to na testwerwerach, ale czy na normalnych mog±, to nie wiem. A oficjalnie s± po to, żeby karać graczy łami±cych zasady. Różnie z tym bywa, ale w sumie, to nigdy zbytnio nie nazekalem na ich działanie. Nie mog± banować każdego, kto kogo¶ zabił, bo z do¶wiadczenia wiem, że 90% PKnięć ma jakis powód, chociaż ludziom się wydaje, że byli grzeczni, a tak naprawdę wkurzali do¶ć mocno hi-lvlowców. Tak prawdę mówi±c, to w¶ród normalnych graczy niewielu jest taich, którzy wiedz± z cał± pewno¶ci± co GM może, a czego nie. Aha, i GMi nie s± po to, żeby pouczać newbie jak grać. Od tego s± tutorzy, ewentualnie C'si. |
Zgadzam Sie!! Gm maj± za obowi±zek wył±czniieee....... NIC! hehehe
|
Cytuj:
Oni poprostu mog± wszystko i wiedza wszystko :)... ale najgorsze jest to, ze do postaci FACC sie nigdy nie odzywaj± :evil: |
Cytuj:
A C`si nawet nie czytaj± wiadomo¶ci które dostaj±. Mój kolega spamował do nich wielokrotnie i nie dostał nawet upomnienia. |
Mam pytanie: Czy ci GM pomog± np. kolesiowi w potrzebie jak np. dopriowadzic do depo nowych albo co¶ w tym rodzaju????
|
GM'y mog± tworzyć przedmioty. I potwory. Tak mi sie wydaje. ¦wiat jest dla nich jak OTServ. Mówi± !i 2465 i pojawia sie Magic longsword, zaliczany do przedmiotów niedostępnych. Grałem troche na OTServie, także wiem co¶ o tym.
Cankel: raczej nie. S± *bardzo* zajęci ważnymi sprawami dotycz±cymi Tibii. Radze zapytać na Game-chat. Zazwyczaj równi go¶cie tam siedz± i pomagaj± w questach 8) . |
@Litawor : mog± tworzyć przedmioty, choć żadko się do tego przyznaj±. Poczytaj sobie temat "How to be GM" (czy jako¶ tak) by GM Bananalot na forum Gamemasterów na tibia.com. Tam go¶ć kilkukrotnie pisze, że chciał jakiemu¶ noobkowi pomóc, więc np. dał mu wooden shielda. Innym razem osobi¶cie widziałem graj±c daaaawno temu na Liberze, jak GM stworzył 2 Thunderhammery, położył w domku znajomego (wówczas Cs, obecnie GM), poszpanowali, pogadali z noobkami, którzy się pozłazili, a potem wywalili młotki do ¶mietnika (przynajmniej tak twierdzili :P ).
Inna sprawa, to czy wykorzystuj± ten dar, żeby wspomóc swoje priv chary, ale tu już pozostaje im zaufać. No, i jeszcze tylko pozostaje pytanie czy wszyscy GMi mog± tworzyć przedmioty, czy tylko SGMi, bo oba podane przezemnie przydkłady to akurat SGMi. |
Cytuj:
Co do tego czy oni moga tworzyc przedmioty to wydaje mi sie ze moga. |
SGM to jest super game master??Bo ja jako¶ nawet GM`a nigdy nie spotkałem.
A co do tego, że np na trade nic nie robia to nie prawda. Mnie zabanowali :] |
Mnie odwiedził jeden game master na harmoni za to że kilka słów poangilesku powiedziałem na kanale helpu zobaczyłem go i okazało się że ma 2lv na imie ma GM Lugin of Harmonia bo jaki¶ ciul wysłał o tym raport w dodatku niesłusznie ponieważ zostałem zmuszony do tych kilku słuw ale naszczę¶cie żadnego bana ani tym podobnych nie dostałem tylko mał± notkę kryminaln±.A pozatym fajne miał wdzianko chłop ale ogulnie dobrze że oni s± przynajmniej pilnuja pożadku na ¶wiatach TIBI :baby: 8)
|
Cytuj:
|
Cytuj:
bzdura!! po co pisać takie cos, jak się pisze głupoty... FACC to gracze..potencjalni Pacc więc musz± i o nich dbać! Sam na Facc rozmawiałem z nimi kilkakrotnie.. fakt to lenie i razcej nieobecni ale zdarza sie ze działaj±i na to dowodów wystarczaj±co jest :D |
Kiedy na kanale trade wszedł GM, powiedział zę powinno się pisać swoje ofery w odstępnie jednej minuty. Potem dał 5 banów i sobie poszedł :D
|
Ja starałem się kiedy¶ zobaczyć GMi tak spampowałem że mi do red hp zjechali a GM się w ogóle nie pojawił ;( a ja go chciałem tylko zobaczyć (eh miałem w zanadrzu 2 numer jak by mi ten zbanował :P).
|
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 12:59. |