![]() |
mana fluid
No wlasnie czy oplacalne jest kupowanie mana fluidow??
mam dopiero 23mlvl a chcialbym go troche powiekszyc!! mam 4k czyli to starczy na 2bp.czy oplaca sie stracic cala kase na mana fluidy? |
jesli masz pacca, a jestes jak przypuszczam druidem albo sorciem to raczej sie nie oplaca no chyba ze masz duzo kasy. Jak nie masz pacca to w sumie mozesz tak sie bawic ale czy nie szkoda ci kasy?
Knight moze sobie pozwolic na troszke mana fluidow bo co on ma do kupienia: jakis lepszy eq i musi zrobic sobie mgc lvl. Wiec w przypadku knajta mozna kupic mana fluidy. Osobiscie mam kumpla ktory tak robi ale on jest wlasnie knajtem. Decyzje co do tego zostawiam tobie, ale powiem ci ze ja bym nie kupywal fluidow. |
no ale z kolei na co mam kase wydawac??
sprzet mam jak swoj lvl bardzo dobry.niemam zabardzo co kupowac,a na blue robe to nawet niemam co zazcynac na razie zbierac!!!!!!! MAm facc |
Witam. Ostatnio dosc duzo razy padalem (od 40 lvl co lvl raz padlem :/) magic lvl spadl mi ponizej 49, ktory mialem przed pierwsza smiercia... ostatnio mnie to bardzo zaczelo denerwowac i kupilem sobie 20 bakpackow mana fluidow. Z tych mana fluidow zrobilem 10 bp of UH i zarobilem na nich 22,5k... tak wiec w wyniku prostego odejmowania (40k- 22,5k) wychodzi ze na 20 plecaczkow mana fluidow stracilem 17,5k. Teraz zbieram te 17,5k zeby znow kupic sobie mana fluidki :). Spytacie czy to sie oplaca.. otoz ocencie to sami... niewatpliwie jest to dobry sposob na nabijanie mlvla powyzej 45 gdzie na kolejne poziomy magii potrzeba (bez Pacca) 40+ godzin. Wiec jesli nie ma sie az tyle czasu zeby robic sobie runki w tradycyjny sposob a ma sie te 40k gp w dp to wystarczy kupic mana fluidy.
Takie jest moje zdanie nie musicie sie z tym zgadzac w koncu mamy demokracje :P. Pozdrawiam: Guhav :D |
Opłaca je się kupować tylko do cwiczenia mlv.
|
Cytuj:
|
mana fluidy sa swietna jesli tylko ma sie kase. ja na nie wydaje wiekszosc zarobionej kasy. (niedlugo 20 lvl i desert quest=5 bp mana fluidow :D ). na mana fluidach mlvl naprawde szybko idzie. polecam.
|
opłaca się
ja tak zrobiłem knightem 4mlvl:P:Dplaca sie jak robisz summony i zawsze fajnie mieć przy sobie kilka mana fluidow
|
Osobiście nie polecam mana fluidów. Zbieraj na tego blue robe'a... Mana fluidy są dobre jak np. bierzesz gs'a na klate na mana shieldzie. I tyle.
|
MF (mana FLuid) jest bardzo przydatny dla maga/druida, troche mniej dla palla a knight go niepotrzebuje. MAg/Dru/Pall potrzebuje (jak chce) na hunty np na DLa by miec Mana Shielda lub se summnonc coś w kryzysowej sytuacji. (oczywiscie druidkiem lub magiem)
|
heh no i tez sie zastanawiam czy kupic sobie te mana fluidy mam 11lvl sorcem i 20mgc lvl i 40k w depo no i nie wiem czy sie oplaca a na eqp nie mam co zbierac bo i tak mam eqp jak na 35lvl chyba ze nazbierac se na bohy heh co w y o tym sadzicie pomuzcie;] ?(
|
Oczywiscie ze sie oplaca. Np taki druid ... robi bp uh, sprzedaje, kupuje bp pustych run, a za reste mana fluidy. Na 20 mana fluidach mozna zrobil okolo polowe bp, nastepna polowe robi normalnie, sprzedaje uhy i tak w kolko
|
Według mnie kupno mana fluidów się opłaca bo mlvl rośnie. A jeśli masz już niezłe eq jak na swój lvl to na co ma kasa iść? Niech idzie na mana fluidy i mlvl rośnie!!! Sam tak robie i jestem zadowolony. Mam lvl 20 i mlvl 31.
|
Mana Fluidy są przydatne dla maga szczegulnie w 1 momencie gry :), jak kupimy potrzebne czary, mamy max many na SD ale... brakuje nam troche mlvla to kupujemy mana fluidy, robimy okolo 2bp GFB (hmm sa wedlug mnie nieoplacalne do sprzedazy) i mamy kase na mana fluidy oraz na SD :), a co do mana fludow i many ma Blue Robe? prosze o odpowiedz.
|
LOL!
Nie wyobrazam sobie Tibii bez mana fluidów. Bez nich nie zrobil bym mojego 70 mlvla (nie to ze sie chwale ;)). |
Mana fluidy
Właśnie kupiłem bp mana fluidów i huja mi magiczny wskoczył.
;( |
Cytuj:
Jeden bp mana fluidow to jest nic... Bo na jednym takim bp nie zrobisz nawet bp hmm czyli 1400 many. Zalezy takze jaki masz m lvl ;p |
Wiec tak 1bp of mana fluides= 1,5 godziny gry :).
No to myśle,że teraz kazdy fluidowiec (uzależniony od mf :P) sobie policzy ile jest mu potrzebnych tych najlepszych rzeczy do treningu w Tibii :P. P.S.: Skończyłem z mana fluidami :P. 49 mlvl mi wystarcza w zupełności :). Cya in game :). |
ja narazie mam 27 lvl i 38 mlvl ale do 40 mlvla robie normalnie ale powyzej 40 to juz tylko na mana fluidach :D
eq mam takie sobie ale na eq mi nie zalezy narazie tylko zastanawiam sie co lepsze ----> zbierac sobie na pacca ( 70-80 k) czy lepiej na mana fluidy wydac ???? mam narazie cos w okolicach 40 k i nie wiem co wybrac :/ |
heh Według mnie niezłego kopa daje Tagrze LIFE RING
manafluidy som drogie i troszke nieoplacalenie ja swojm charwem jade chwilowo bez wspomagaczy(druid 14lvl 26mlvl):) |
Life ring o niebo lepszy bp to Pewne 600 many a mana fluidy przywracaja od 30-80 więc różnie bywa ;)
Co prawda puste flaszki pożna spylić po 5 gp sztuka i to pokrywa część kosztów ( przy zakupie 20 mana fluidów 1 gratis za flaszki) ale i tak opłaca się life ringi używać |
Sorry że się wtrącam do tematu ale nie chciałem już tworzyć nowego topica. No więc tak mam 3mlvl i chcem szybciutko skoczyć na 4mlvl co mi proponujecie , czego używać ?? (Knight).
Z góry dzięki i sry za post. |
Hmm a ja wam powiem tak ... mana fluidki jak najbardziej sie opłaca kiedy masz juz jakiś staff dobry (k set, c set) zależy co sobie upodobasz :] Ja od 37 mlv jade prawie tylko na mf i teraz mam 43mlv (dziś wejde na liste 8) ). Na razie mi starczy mlvl więc biore sie za expienie
|
Cytuj:
|
Uwarzam rz enajwienkszego kpada daje life ring .
Tylko jest trudno dostempny:( żadko wypada z kritów :( |
Pozwolilem sobie policzyc , ile mniej wiecej mozna zrobic many kupujac mana fluidow za 15k, robiac uh, sprzedajac je i znowu kupujac mana fluidy, itd...
Kupujemy manafluidy za 15k, a wiec wyjdzie tego 150. Teraz robimy runy: 7500 +350 <- To jest mana zrobiona na sprzedanych flaskach. ---- 7850 man = ok 4 plecaki uh || 8.8k - 4X200gp za blanki = 8k (nie licze plecakow, bo zostalo troche kasy z tych mana fluidow) Teraz mamy 8k na mana fluidy 4000 +200 ---- 4200 2 plecaki uh + 2 luzne runki 4,4k -400gp(znowu blanki)=4k Znowu mamy 4k na mana fluidy 2000 many +100 ---- 2100 many 1 bp uh czyli mamy 2,2k na czysto >>>>>PODSUMOWANIE<<<<< 7850 4200 +2100 ----- 14150 wydanych punktow many, zostalo nam 2,2k. Przyjalem, ze na 1 mana fluid przypada ok. 50 many, bo tak wynika z mojego doswiadczenia. Za ok 13k (15k-2,2k, ktore nam zostalo) mozna zrobic ok 14k many, zostanie nam jeszcze 2,2k. Wychodzi, ze za 1000 many trzeba wydac troszke ok 900gp. Wynika z tego, ze chyba jednak lepiej robic mane na mf niz na life ringach, jest to sposob tanszy, o szybkosci juz nie mowiac. Aha, jeszcze jedno: Z moich testow wyniklo, ze mfy daja srednio troszke wiecej niz 50 many. Test wykonywalem w ten sposob, ze zuzywalem 20 mana fluidow (1 bp) i robilem uhy, wychodzilo 11 albo prawie 11 runow. Prosze o niezadawanie pytan, wszystko jest jasno i zrozumiale napisane, jezeli nie rozumiesz, masz problem. :) >>>EDIT<<< Jeszcze jedno dla niedomyslnych :) Przyjalem, ze plecak uhoow sprzedajemy po 2,2k (Ja tak zawsze sprzedaje). |
Yea!
Cytuj:
|
Zzzgadzam sie z tym:) jak masz wysoki lvl mana fluid goofno da...;/ napelni ci powiedzmy te 50 many... i co.? na 1 SD musisz zuzyc 4,5 mana fluid... LIFE RING napelnia mane niezaleznie od lvl prafda jest to ze nie odrazu ale szybciej niz zarcie ;) z 1ringa udalo mi sie zrobic z...4-5 SD:)I spox robi sie z tym ringiem UH!
[/quote] LOL !! 4-5 sd na life ringu ?? Powiem tak... life ring leczy przez 20min i uzupełnia 1 many co 2 sek, więc łatwo wyliczyć że w te 20 min da ci 600 many ... więc jakim cudem ty zrobisz 4-5 sd (880-1100many) jak on da tylko (i tylko) 600 many ?? ;) |
jak sie najesz to ci przywraca wiecej, bodajze 1,5 many na 2 sek., ale pewien nie jestem
|
chyba jednak taniej robic mana fluidami, przeczytajcie pojego posta, na life ringu zrobisz ok 600 many, a kosztuje najmniej 700gp (przynajmniej na moim swiecie), wiec na mana fluidach za ta sama cene zrobisz wiecej many.
Poza tym, czytajcie posty, zanim cos napiszecie, bo powtarzacie po sobie opinie, i tym samym zasmiecacie forum zupelnie niepotrzebnymi postami, na dodatek bardzo czesto zupelnie blednymi. Jak czegos nie wiesz na jakis temat, po prostu sie nie odzywaj, po co masz pisac: "nie jestem pewien, ale.....". postow tego typu jest od groma, czasami az nie da sie czytac tych bzdur. Pozdrawiam. |
Jedziemy po koleji:
1. Life ring daje 400 + 200 ktore sie normalnie z jedzenie odnawia (z promocja 300 zamiast 200). 2. Uzywajac life ringow moim UH makerem musial bym siedziec w grze przez 2 dni prawie (35 godzin), mana fluidami moge zrobic magic lvl w ciagu 2 godzin (~1000 mana fluidow), life ringi kosztowaly by mnie 90k, life fluidy 100k - 5k (kaucja) i jeszcze moge przez pozostale 33h robic UH normalnie (~50k), tak wiec wychodzi ze po calej operacji (35h) mam: Z ringami -90k i 30BP UH (w sumie -30k) Z fluidami -100k i 45BP UH (30 z fluidow + 15 zrobione normalnie) wiec tylko 10k to tylu. A i nie mowcie ze mozna kupic life ringi taniej, mozna taniej kupic jak chcesz uzywac 1-20 na tydzien, jesli chcesz non stop siedziec z pierscieniem to musisz kupowac w sklepie. Czy sie oplaca uzywac dopalacze? 1 Magic lvl to roznica ok 2-3% w sile czarow, tak wiec zwraca sie jesli wystrzelisz run za mniej wiecej 5 razy tyle ile wydales poczatkowo na mana fluidy (w przypadku mojego UH makera bylo by to 125 plecakow SD lub 250 plecakow GFB lub 500 plecakow HMM). Ale jesli uzywasz run za 10k w sumie w ciagu tygodnia to statsowanie w magic lvl zacznie sie wam oplacac za 10 lat. Life ring oplaca sie na bardzo wczesnym poziomie by zdobyc podstawowe poziomy magi niezbedne do czarowania czegos tam, a pozatym dzieki temu leczymy sie jak nas stworki poobijaja. |
Ja jeszcze dodam ze mana fludki mozna kupic od npc, a life ringi malo osob sprzedaje ( jak ktos znajdzie to zwykle bierze dla siebie )
|
Cytuj:
|
:P
Ja na twoim miejscu nie tracilabym kasy na mf.
|
Ja wydalem z 40k na mana fluidy i powiem ze pomaga, troszke ale jednak..
|
Mana fluidy zawsze sie oplacaly i beda oplacac ....
Ja Master sorc jak tylko wskoczy 50 lvl daje all chajs jaki mam na mfy - 50 k zeby bylo na drobne wydatki a i - 50 k na belssingi :P Najbardziej jednak MF'y sie oplacaja knighcikowi ale jemu tylko 4-5 m lvl potrzebny :P MF ROX ---> RINGI SUX :P ( no chyba ze masz z questu czy za free. ... kupowac sie nieopyla ) |
Ja zawsze mazylem, aby moc sobie kupowac exp :P, tego sie nie da ale za to sie da kupic m lev wiec jest tesh super... :D ja uzaleznilem sie od MF, straszny nalog :P
|
Skoro juz jest taki temat to chcialbym sie dowiedziec czy podczas picia mana fluid tez m lvl rosnie czy tylko po spaleniu tej wymitej many 8) ?
|
Cytuj:
|
A wiec aktualnie mam teraz mojim master sorcererem 21lvl i 43 mgc lvl niedawno wydalem 120k na manafluidy i podskoczyly mi 3 mgc lvl z 40 na 43 i z tych mfów zrobilem 16 bp of sd.... troche sei zawiodlem myslalem ze mi mgc lvl podskoczy z 5 ale i tak jest ok;] sprzeda sie sdki i bedzie sie mialo 80k;]
|
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 20:59. |