![]() |
AFK!!
Chciałbym się dowiedzieć co sądzicie o "afkarzach" czyli ludzi stojących afk. Wiadomo że można sie wkurzyć jak nie można sie zalogować bo koleś puścil sobie 5 MC i runki robi ale wiadomo... każdy czasem afkuje. Czy stanie afk jest wogule legalne? Czy można dostać bana za trenowanie czy robienie run afk jak Cie jakiś konfident GM'owi wykapuje? Co sądzicie o afkowaniu? Czy powinno się zabijać ludzi stojących afk?? A jeżeli tak to dlaczego? za co?i tak będzie sie miało skulla a mimo wszystko dużo ludzi to robi
|
Używanie programów udogadnających granie np.: Tibia GG, MC itd. jest nielegalne i oczywiście karalne. O samym staniu AFK bez używania żadnych programów nie słyszałem żeby było karalne, ale gdzieś czytałem (nie pamiętam gdzie, ale gdzieś na tym forum), że jak jesteś AFK podejdzie do Ciebie GM powie Hi i ty nic nie odpowiesz przez określony czas to automatycznie ban. Ale na twoim miejscu sam bym kary nie wymierzał i bym nie zabijał AFK. Ale według mnie trenowanie jest legalne, czemu nie? Jakie człowiek miałby skille bez trenowania?
|
Wyobraź sobie trening rycka bez AFK. Ja bym zwariował
np. cztery godziny patrzeć na chmurki (można zwariować:P) Myślę , że nie powinno się karać AFKów. Nie wiadomo, czy ktoś używa Tibii GG albo Mc, a czache i tak będziesz miał |
Ale trenowanie afk to przesada, człowiek odpala Tibie, prosi kumpla o UHowanie jak coś i idze na dwór. I on mówi, zę gra w Tibie? Trenowanie AFK i macroning afk powinny (i są :] ) karalne. Możnajednak trainci na pół afk np. czytając czy robiąc lekcje bo przecierz przed ekranem nikt nie wytrzyma, ale od zcasu do czasu trza się ruszyć lub zjeść coś żeby nie było :)) . Niekiedy jednak każdy musi stanąć na chwile afk bo telefon dzwoni albo ktoś puka, wtedy to powinno być jak najbardziej dozwolone. Nie będziesz przecierz dawał loga żeby wjść odebrać telefon a potem logować się pół godziny. O AFKu są różne zdania lecz ja uważam, że czasem jest on konieczny.
|
Nie miałem tego na myśli , żeby wyjść na dwór:P
BTW: Czy jak trenisz na afk to po 15 minutach cie wyrzuca?(oczywiście jak nic nie robisz:P) Chyba nie powinno bo przecież walczysz |
@ up
Wyrzuca. @ on topic Sam afk jest legalny, CIPy pare miesiecy temu walkowaly juz ten temat ;p. Lecz trening afk i macroing afk jest karalny i grozi banem do 30 dni. Co do wypowiedzi Raula to rzeczywiscie GM ma zwyczaj mowic do potencjalnych afkowiczow 'Hi', ale poki ci ludzie nie trenuja lub nie robia macro runow, to daje tylko kicki z gry. :P |
Ja jak trenuje ryckiem to wlanczam tibie, ide na jakies potwory no i co chwile zyrkam i lulam :D (okolo 6am :)))
A afkarzy nie powinno sie zabijac moim zdaniem oni sa normalnymi playerami :)) :P |
ja trenujac jestem zawsze przed monitorem... praktycznie niegdy nie afkuej jak trenuje...
mialem taka sytuacje.. ze trenowalem... poszeldem zapalic ... nie bylo mnie 4 minuty... a wrócilem zobaczeylem ze wywalilo mi postac patrze a tu mam bana na koncie... wkurzylem sie bardzo... powód ? afk traning pisalem request... i wiecie co gm mi odpowiedzial ? ze stal tam ponad 15 minut... i sien ie ruszylem... a nie bylo minie tylko 4 -.-" i na co byly moje tlumaczenia skoro bana mi nie sciagneli ? gmy sami nie sa swietoszkami ... mam pacca to ban byl tylko na 3 dni .. ale zachowali sie bardzo nie uczciwie... kazdy gm ma postac i zazdrosci innym skilli... levela.. mag levela... i takie numery robia... tylko ze jak zrobilem sobie palla i widzialem postac GM tzn zwykla postac ale to postac gma... trenowal na ghoulu i z jakims druidem stal .. zabilem mu ghoula bo od niego bana dostalem... to sie nie ruszyl... przechodzilem pare razy... az w koncu jego .. i druida kicknelo... |
ja caly czas stoje AFK i przegladam te oto piekne forum :) i nic mi nie zrobili
|
ja wczoraj dosłownie na moment musiałem odejść od kompa (musiałem iść do kibla - nie było mnie z 5 min) wracam i patrze wylogowalo mnie. Wchodze na tibia.com patrze i ktoś mnie zabił. Wchodzę do gry pytam się go dlaczego mnie zabił, a on mówi że za AFK. Tłumacze mu, że nie było mnie tylko 5 min, a on swoje LOL, buhaha. AFK jest czasem potrzebny i uważam, że nie powinno się zabujać ludzi AFKujących.
|
ehh...
afk'erów nie powinno sie zabijać... powinno to się zabijac macro userow afk są wylogowywani po 15 min nieaktywności. mc users? sam uzywam... ale postarajcie się mi to udowodnić http://www.l4m3egg.republika.pl/j.gif |
Cytuj:
|
Ja slyszalem nie o technice GMów z "hi" ale o "dance plx" i jezeli kolo nie zatanczy to ban. Tak robia tez high lvle, ida sobie w jakies fajne miejsce w którym sami mogliby afkować, muwia DANCE!! a jak nie tanczysz to... sami wiecie co. Ja mam facc i denerwuje mnie bardzo jak nie moge sie zalogowac bo sobie pacc na 5 MC siedzi, sam MC nie używam ale afkuje od czasu do czasu bo czasem trzeba. Jak juz sie do tibii zaloguje to szkoda wychodzić prawda?
|
TRZEBA zabijac AFK...Ja ani razu nie afkowalem w mej dlugiej karierze tibianskiej(SICSICSIC!!!!!!!!!!:D)i afkowac nie zamierzam!!!
Sa tylko 2 odstepstwa: 1.Gdy trzeba isc cos zrobic(otworzyc drzwi, costam...)( 2.Napisalem 2 zebyscie mieli nadzieje ze sa 2 sposoby na uniewinnienie siebie a nie 1;) NO DOBRA PRZYZNAM SIE-RAZ JAK CHCIALEM POTRENIC MLVL TO CZYTALEM FORUM I JADLEM PRZY DP BUUU POPLAKALEM SIE SZCZESLIWI JESTESCIE TERAZ???CHLIP CHLIP...TO BYLO TYLKO JAKIES 5 MINUT...ale nikt mnie nie zabil :evil: |
Skoro przychodzi do komputera co 10 min to bardzo dobrze!
Nie używa żadnego makro (może facet mamie pomaga w kuchni ziemniaki obierać? odmówisz mamie pomóc?!) MC? jak udowodnisz, jeżeli postacie stoją np. w różnych miastach. (nie znając drugiej postaci mc usera?) zabijanie afk? super... powiedz kiedy dostaniesz red skulla http://www.l4m3egg.republika.pl/b.gif |
Jak nigdy nie afkowałem :P To jest nie fer dla innych graczy, którzy ciężko pracują nad swoimi skillami. Mój kolega afkował i na 16 lvl knightem miał skille 69/70 : \ Teraz ma 70/70 i 21 lvl. Wiece to jest wkurzające : \
|
Cytuj:
@egg: Współczuje Tobie Twojej głupoty. Nie bądź taki pewny siebie. (bez obrazy...) |
etam...
to jest małe piwo, zupełnym przegięciem jest trening na exicie. @up Jakiej głupoty? |
Przcierz wlasnie tak knighty trenuja!! Oni non stop jadą na exicie!! Jeżeli ktoś jest afk mniej niż hmm.. no te 15 minut to to nie jest takie pożądne afkowanie. Jest na pewno masa ludzi którzy właśnie na exicie potrafią trenować całe dnie i noce wiec co tu Egg muwisz o małym piwku?? Afkowanie to afkowanie i prawdę muwiąc zazdroszcze ludziom którzy sobie takie miejsca znaleźli że ich nikt nakryć nie może...
PS: Bardzo współczuję ludziom którzy cierpieli na afkoglutoliozę tylko kilka minut a mimo wszystko zostali zbanowani czy deadnięci. |
Gonzo von Krenzel nie wiem o co Ci chodzi. Z całym szacunkiem, ale nie będę wylogowywał się z Tibii jeśli ide na 10 minut coś załatwić tym bardziej, że nie mam pacc'a. Ty pewnie masz pacc'a, dla Ciebie nie ma problemu wylogować się o 21 bo zalogujesz się w sekunde. Dobrze jest jak trenujesz i co 10 minut ruszysz się. Nie widzę w tym nic złego. Egg popieram Cię w 100%.
|
thx za poparcie
Cytuj:
btw. czy możecie pisać moj nick z malej literki? http://www.l4m3egg.republika.pl/j.gif |
hehe...a ja musze byc przy kompie bo speary musze podnosic :P
|
Ja tam lubie drudiow afkerow ;]. Brakuje mi uhow, biore postac do zabijania, ide w ab nad wode i mam juz ze 2 bp uhow, swietny zarobek, nie polecam! :P
|
Jaki jest najelpszy sposob na mc?:D Widzisz gosci trenujacych taki sam outfit, podchodzis zi mowisz dance:D
|
Nie zabijac AFK ?!? CHyba zartujecie [afk = macro afk <-- przynajmniej dla mnie, jak ktos odejdzie odebrac telefon to ok :P] przeciez taki macro druid to na bank runki za free, a z knighta moze jakis eq. Hmm, moze to zabrzmi bardzo polsko ale afk dla run nie jest taki zly, a moze nawet dobry [!]. Zamiast martwic sie o lvl i kase sprzedajesz runy i masz to co w Tibi najwazniejsze - zabawe. Zamiast bic roty do 100 lvl mozesz robic questy albo solowac jakies mocne potwory nie martwiac sie o kase. Poza tym wiecej run na sprzedaz na serverze to nizsze ceny run dla wszystkich... jesli ktos sprzedaje kilkanascie[dziesiat...] bp UH to zaden druid nie pomyskli zeby sobie liczyc 2.5 k+ za bp skoro mozna kupic 20 bp po 2 - 2.2 k kazdy...
nie chodzi mo o to ze kadzy powinien postawic sobie makro MC na 8 druidow, ale to nie jest az tak zle... NIE MOWIE ZE TO FAIR WZGLEDEM INYCH GRACZY !! wiec badzcie mili i sie mnie nie zepiajcie... >:) |
Co wy bredzicie??!! Rozumiem sytuacje ze koles na nielegalnych programach leci i w ten sposob zbiera korzysci ale to ze ktos odszedl na moment od kompa albo trenuje z kumplem bedac AFK nie ma nic do rzeczy...to sprawa tej osoby. Jesli nie szkodzi tym nikomu i nie blokuje respa to nie wiedze powodu aby go zabijac.
|
Cytuj:
Mysl w ten sposob: Wiecej MC = wiecej run = wiecej huntow = tanszy sprzet = trudniej zarobic na huntach = mniej ludzi jest w stanie sobie pozwolic na hunty = Wiecej MC Wyczuwasz o co mi chodzi? Oczywiscie ze dzieki MC mozesz sobie pozwolic na huntowanie smokow codziennie, ale dzieki temu samemu MC loot ze smokow jest fige warty i zamiast isc na smoki raz w tygodniu, zdobyc dragon shield i miec UH na nastepny tydzien to przynosisz 3 dragon shieldy dziennie za ktore nawet nie kupisz UH na nastepny dzien. I pozniej mamy ludzi na 50 lvl ktozy maja juz najlepszy mozliwy sprzet i sie nudza bo nie ma nic innego wiecej do osiagniecia i zamiast setek-tysiecy godzin zabawy tak naprawde miales kilkadziesiat godzin zabawy a reszte komputer sobie sam w pokoju stal. Ps. Jesli ktos umie grac to sie dorobi kasy bez MC, a jak ktos nie umie to bedzie cieszyl pale ze ma 2 M kasy (nad ktora sie niewiele napracowal) dopuki go nie hakna. Ludzie pamietajcie ze to jest gra i chodzi o zabawe a nie o to zeby miec lepsze skille/wiecej kasy niz kolega. |
Nie popieram macro afk.
Za to czasem robię takie 5 - 10 minutowe przerwy kiedy np. idę do toalety, muszę komuś pomóc w domu itp. i dalej tak będe robił, bo nie mam ( i nie będe miał :() PACCa. Dzisiaj stanąłem pod depo, ponieważ iść do kuchni po kanapke. Coś mnie tknęło i stanąłem wewnątrz, cóż mana nie będzie lecieć ale życie ważniejsze. Wracam, a tu wszyscy w środku stoją oprócz jednego, którego zabijał zlurowany minotaur guard. 5 sec. później wszyscy rzucili się na ciało i zatłukli minosa :P Od tej chwili nie będe zostawiać chara bez opieki na zewnątrz PZ :D |
osobiście do AFKerów nie mam nic ... ale sam rzadko afkuję zupełnie bo już kilka razy deadnąłem przez AFK w AB. A trening afk czemu by nie, oczywiście co jakieś 10 minut podchodząc do kompa, a nie że na noc zostawić. A MC i robienie run na macro-afk to inna sprawa ... ale ją przemilczę :D
|
Ja tylko afkuje przy robieniu uhow. Zazwyczaj wtedy siedze na forum i slucham muzy. Oczywiscie od czasu do czasu (tak gdzies co 10 many) zerkam co tam slychac.
|
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 13:35. |