Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Czy wierzycie w boga? (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=53316)

Lancelotis 14-10-2005 09:54

Czy wierzycie w boga?

Teraz zauważyłem że większośc ludzi których znam zwątpiła i cały czas słysze ten nie wierzy ten też o0o ja też nie wierze w Boga(nie mówie o sobie) Napiszcie czy wy wierzycie tak lub nie dlaczego i wogule :D

Rethfing on Aldora 14-10-2005 10:14

W Boga, powinno być z dużej litery, ty to napisałeś jakby był osobą, no ale może nie wierzysz. Skąd wzięła się ziemia ? Bóg ją stworzył, a skąd wziął się Bóg ? Nie ma ciała Jezusa, bo zmartwychwstał, kolejna kicha =/

Vil 14-10-2005 10:26

Pytanie nie na poziomie forum dla 13-15 latkow.

DRoN 14-10-2005 10:29

... uważam , że dobre pytanie , i można poprzeć lub sprzeciwić sie niektórym "prawdom" ... np. teoria ewolucji Darwina obala teorie , że Bóg stworzył wszystkie zwierzęta NARAZ , jak uważano kiedyś ...

Palladyn Zawisza 14-10-2005 10:34

Ja osobiscie wierze w Boga . Wierze ze stworzyl swiat . Wierze ze jest niebo i pieklo . A Bog raczej nie stworzyl odrazu zwiarząt , tylko stworzyl bakterie z których powstaly zwierzeta .

Matek 14-10-2005 10:35

Bog to bajka wymyslona przez Szatana, zeby w piekle nie bylo przeludnienia.

Jackal Silentdark 14-10-2005 10:37

tak tylko zacznnijmy od tego że szatana stworzył Bóg

Ulath01 14-10-2005 10:42

ja jestem wierzący, aczkolwiek niepraktykujący.. tylko wedle własnych potrzeb
niewierzenie w Boga jest nieracjonalne

słyszeliście o tzw. "zakładzie Pascala"?

Cytuj:

Gdybyś swoje życie postawił na szali zakładu o istnienie Boga , mogac wygrać drugie [wieczne], masz następujące możliwości:

uwierzyć w Boga - wtedy, jeśli Bóg jest, wygrywasz życie wieczne
jeśli zaś Boga nie ma - nic nie tracisz

z drugiej strony zaś, jeśli nie uwierzysz, i Boga faktycznie nie ma - także nic nie tracisz - ale też nic nie zyskujesz
jeśli jednak Bóg jest - będziesz potępiony na wieki
może nie dosłownie, ale w takiej formie znam ten zakład

DRoN 14-10-2005 10:42

... zastanawiając sie nad życiem , jaki ma sens ?? czy nie najprościej jest powierzyć wszystko Bogu i czekać , że po śmierci będzie lepiej niż tu ?? człowiek jest istotą doskonale sie przystosowywującą , ale też musi zajmować nowe obszary i potrzebuje nowych surowców , jest jak zaraza , która szuka nowych miejsc do plądrowania ... życie staje sie coraz bardziej skomplikowane i ma coraz większe wymagania ...
@up właśnie chciałem do tego dotrzeć , że jeśli po życiu jest np. reinkarnacja to 1 życie można wierzyć w Boga , a potem według uznania :P ...
@down powiedz dlaczego , bo człowiek musi mieć zawsze dowód , taka natura , jak niewierny Tomasz musiał zobaczyć , żeby uwierzyć ...

Shanhaevel 14-10-2005 10:45

Cóż, to byłby dobry temat na referat, a i tak nie uzyskałbyś odpowiedzi. Ja wierzę w Boga.

ripper 14-10-2005 10:45

W Boga wierze, ale za katolika się raczej nie uważam, ponieważ jest to religia sztywna i niechętna wobec jakichkolwiek reform. Oczywiście są wyjątki, ale jest ich niewiele.

dap-galothij 14-10-2005 10:47

Matek, czy to nie jest cytat z jakiejś książki? Bo mi znajomo wygląda:D

@top:Ja w Boga nie wierzę jako takiego:) Ale coś tam jest lepszego od nas.

sebcio 14-10-2005 10:50

Nie wierze w Boga*.

*Z duzej litery zeby nie urazic niczyich uczuc religijnych.

----
@Dron:
Od czego sa lapowki? :D

Grue 14-10-2005 10:51

Też w Boga nie wierze, bo mi to jakoś do życia zbędne. Pozatym nikt mi wiary jakiejś nie narzuci. Ale oczywiscie każdy może sobie wierzyć w co chce, wedle swoich upodobań. Ciao!

DRoN 14-10-2005 10:52

... jeśli wierzysz w Boga , będziesz według praw miłości sądzony , jeśli nie wierzysz (zostaniesz ateistą) zostaniesz sądzony według praw ludzkich (sprawiedliwości) ...
@up najważniejsze , żeby przejść przez sąd zwycięsko , co jest łatwiejsze dla wierzącego , bo prawa ludzkie są zbyt skomplikowane ...

Tasior 14-10-2005 10:54

Według mnie jest tam Ktoś, komu nadano różne imiona a potem się zabijano o nie. Ja wierze.

Jackal Silentdark 14-10-2005 10:57

można wierzyć, można niewierzyć czego nie pochwalam ani nie polecam, ale napisane jest żeby postępować zgodnie ze swoim sumieniem i będzie OK

DRoN 14-10-2005 11:03

... o ile ktoś takowe ma ... koledzy z klasy na religii (w tym roku bierzmowanie) odwalają jakieś rytuały , wołają na księdza szatan i jakieś znaki robią _\m/ , na tablicy jest pełno pentagramów i gwiazd Dawida ozdobionymi ocenami celującymi , a najbardziej odwala ten co ma nr.6 , jak ksiądz sie pyta o jego nr to mówi 6 x3 jakby sie jąkał i jak dostaje ocene też chciałby dostać 3 celujące naraz -.- ...

kaczi 14-10-2005 11:03

Ja wierze.
Chodzę do kościoła co tydzień, i ciągle mnie zastanawia, dlaczego nie ma ciekawych mszy...
Ksiądz jak co tydzień *******i że tak powiem, o tym że jest nas tak mało w kościele, żebyśmy bliskich przyciągneli itp.

A Ewangelie...
Każdy z 4 apostołów, ma wspólny tekst.
Więc załóżmy:
Mateusz i Jan napisali o tym samym cudzie Jezusa.
Kościół wybiera np. opis Mateusza, i jest on powtarzany co roku.
Chociaż Jana jest lepszy.

to jest denerwujące w kościele.

DRoN 14-10-2005 11:06

... po pierwsze apostołów było 13 , a ewangelistów 4 , a z apostołów było tylko 2 ewangelistów , i nie ma lepszych ewangelii , każdy przykładał do czego innego najwięcej uwagi , dlatego noszą symbole np. Mateusz - człowiek , jeszcze są symbole byka , orła i lwa , ale nie pamiętam kto miał który :P ...

Vekegi 14-10-2005 11:37

Oczywiscie ze wierzę jestem ministrantem od 3 lat ;-) a to do czegoś zoobowiązuje. Hmm najbardziej mi sie w naszej wiarze podoba to że nikt nikomu nie mowi co ma robic - chcesz wierzyc to wierz nie to nie. Bóg daje nam wybór.

Dron coś ci sie pomyliło u nas w kościele są te obrazki i jest krowa i coś tam jeszcze ale nie było orła chyba

gorgi 14-10-2005 12:09

wierzyć, wierzę coraz bardziej.
Może to przez to, że dorastam?
A może przez to, że chrześcijaństwo coraz bardziej mnie intryguje? Nie wiem, pożyjemy zobaczymy... :D

Arthus Drag'Tail 14-10-2005 12:24

Ja w Boga nie wierze. Poprostu wg. mnie to wszystko jest bez sensu. Tak samo Kosciol - takze bezsens.

Starkey 14-10-2005 13:13

Na świecie jest ok. 4000 religii. Każdy bóg ma takie same szanse istnienia, czy więc idąc rozumowaniem Pascala mamy wierzyć we wszystkich bogów?
Jeśli nie, to dlaczego?
"Dowody" na istnienie boga są śmieszne, ponieważ nauka kościoła głosi, że istnienia boga nie da się dowieść.

Temat pasuje raczej do Teologii, po to ją stworzyli.

Jerkov Thundersword 14-10-2005 13:28

Wierzę w Boga, bo ja jestem Bogiem x)

Joke...

Wierzę w Boga, gdyż istnieją rzeczy, których nauka nie potrafi udowodnić, a czego nie można udowodnić, to jest albo nie prawdziwe, albo sekretne/święte itp itp...

Khan 14-10-2005 13:40

Wierzę w Boga bardzo głęboko i z całym szacunkiem uważam, że To jest spoko ziom.
Co do - chrześcijaństwa, różnie ze mną bywa. Do kościoła, spowiedzi i innych takich raczej nie chodzę, ale modlę się codziennie i bynajmniej nie uważam tego czasu za stracony.

Nie wiem jaka jest przeszłość.. Może Bóg, jako istota wyższa tchnął coś, w małpę, że ewoluowała to tak inteligentnej istoty.. Jakoś dziwnie ani koty, ani wilki, ani ptaki, ani wieloryby nigdy nie osiągnęły takiego poziomu.

A jesli chodzi o diabła:

Myślę, że Bóg jest kimś kto chciał stworzyć cywilizację, która żyłaby sobie w spokoju jak rybki w akwarium. Nie pozwolił więc nam poznać grzechu ani innych prawd, dla naszego dobra. Podobnie jak w filmach 'Equilibrium' czy 'Matrix'.
Szatan natomiast zbuntował się i, jak partyzant, stara się wybić ludzi z tego Systemu. Uważa, że lepiej żyć w strachu, w bólu, zdani na własne siły, niż być oszukiwanym, gnieżdząc się pod kloszem. Według wielu teorii bowiem - 'Niebo' jest stanem duszy w ktorym zostaniemy wyczyszczeni ze świadomosci grzechu i prawdy, by żyć w wiecznym beztroskim szczęściu; natomiast 'Piekło' oznacza powrót na Ziemię i życie do końca swiata w takich warunkach jak teraz, bez możliwosci powrotu do Systemu.

Inaczej - Niebo jest jak MATRIX, jesteś szczęśliwy, lecz żyjesz w bezwiedzy. Piekło jest jak rzeczywistość, jesz jakąś białą papkę, uciekasz przed potworami, ale wiesz przynajmniej, że to co widzisz jest prawdziwe. Wg Biblii Adam i Ewa spieprzyli to i wybrali drogę Prawdy. A my teraz mamy ponownie szansę naprawić ich grzech i wrócić do Systemu.

Thimburd 14-10-2005 14:07

Nie chce mi się pisać dużego posta, bo zmęczony jestem. Powiem jednym zdaniem: Nie wierzę.

Ville 14-10-2005 14:11

Wierze w Taką Osobę ktora trzyma nasz swiat w ryzach i nie pozwala nam siebie nawzajem powyniszczac doszczetnie.

Co do kosciola:
Po co mam interesowac sie czym skoro "to cos" nie interesuje sie mna i martwi sie soba?

Uwazam ze kazdy powinien zyc w zgodzie ze swoim sumieniem i bedzie ok po "tamtej drugiej stronie".

P.S. Podejscie do Boga jak do "zioma" obrazuje jak bardzo ten swiat jest zatruty hip hopem. Nie pamietam kto tak napisal i nie chce mi sie sprawdzic ale imo niech sie wstydzi

kaczi 14-10-2005 14:14

Jakby ktoś niewiedział:
Szatan jest zbuntowanym aniołem, któremu nie podobało się jakieś prawo ( nie pamiętam jakie) które Bóg ustalił. I postanowił założyć religię która byłaby odnogą chrześciaństwa, a on byłby Bogiem jego religi, a synem Boga. Bóg na to nie ustał, więc szatan postanowił zbuntować się przeciw Bogu, i założył religię, która jest przeciwieństwem chrześciaństwa.

Rybzor 14-10-2005 15:04

O ile pamietam Scor sie interesuje religia, ja osobiscie nie wierze, ze tam gdzies w niebie jest Bog i se na nas patrzy, Ziemia zostala stworzona w wyniku tzw "Big Bang", a nie przez Boga, ale ejstem chrzescijaninem itp

Cytuj:

Ja osobiscie wierze w Boga . Wierze ze stworzyl swiat . Wierze ze jest niebo i pieklo . A Bog raczej nie stworzyl odrazu zwiarząt , tylko stworzyl bakterie z których powstaly zwierzeta .
omg xD

Burakou 14-10-2005 15:10

Wierzę, że jest ktoś taki, kto opiekuje się ludźmi, ale w całą teorię stworzenia świata nie.

Azil Ashow 14-10-2005 15:20

hmmm

co do Darwina
wez jakakolwiek rzecz <np mlynek do kawy> rozloz go... zalozmy ze ma 12czesci.. wez je wszytskie i wrzuc do worka... potrzasnij dokladnie... czy mlynke sie zlozy??... no wlasnie
swiat jest tak zlozony ze wyklucza to ewolucje darwina... Bóg musi poprostu istnic... z bakteri?? szczerze jakos watpie.. skad w nas inteligencja?? niby po gorylkach... szczerze watpie...

Scorpionus 14-10-2005 15:49

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Rethfing on Aldora
W Boga, powinno być z dużej litery, ty to napisałeś jakby był osobą, no ale może nie wierzysz. Skąd wzięła się ziemia ? Bóg ją stworzył, a skąd wziął się Bóg ? Nie ma ciała Jezusa, bo zmartwychwstał, kolejna kicha =/

Bóg chyba tez byl malpa co nie? no bo czlowiek tez byl

ripper 14-10-2005 15:59

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Scorpionus
Bóg chyba tez byl malpa co nie? no bo czlowiek tez byl

Wyjdź, i jak nie musisz to nie wracaj. Bóg w pojęciu większości ludzi to "osoba" niematerialna, więc nie mógł być ani małpą, ani żubrem ani żadnym innym łosiem. Bóg był od zawsze, jest teraz, i będzie na zawsze. A to że Bóg stworzył ludzi "na swoje podobieństwo" (według Chrześcijaństwa) oznacza że dał nam umysł, wolną wolę, i jakąś władzę (odpowiednio mniejszą od swojej), a nie że dał nam takie samo ciało.

Aval'yah 14-10-2005 16:30

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Azil Ashow
co do Darwina
wez jakakolwiek rzecz <np mlynek do kawy> rozloz go... zalozmy ze ma 12czesci.. wez je wszytskie i wrzuc do worka... potrzasnij dokladnie... czy mlynke sie zlozy??... no wlasnie
swiat jest tak zlozony ze wyklucza to ewolucje darwina... Bóg musi poprostu istnic... z bakteri?? szczerze jakos watpie.. skad w nas inteligencja?? niby po gorylkach... szczerze watpie...

O ile mi wiadomo to Kościół potwierdził teorię Darwina.
Sam nie wierzę. Moi rodzice nigdy nie byli specjalnie religijni, a co by nie mówić to starzy mają duży wpływ na światopogląd swoich dzieci..

Zresztą, nie pasuje mi kościół, nie pasuje mi ogólnie cała ta chrześcijańska atmosfera.. Nie podoba mi się pogląd o "prawdziwym Polaku, co co tydzień chodzi do kościoła", nie podobają mi się niektóre "pobożne" osoby z mojej klasy, szkoły, którę nie potrafią zaakceptować mnie, moich poglądów, chociaż teoretycznie ich religia nakazuje im tolerancje...

Pogromca pk 14-10-2005 17:47

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ryba-knight
"Big Bang", a nie przez Boga, ale ejstem chrzescijaninem itp

A big bang to skąd? Czy big bang wyklucza istnienie Boga? W jaki sposób?

dap-galothij 14-10-2005 18:00

@khan: Ciekawa teoria B)

@top: sprecyzuję: nie wierzę w Jahwe, ani w Allaha, ani nic innego, tylko że coś jest, co sprawia, że jest tak a nie inaczej. Ale nie znowu, żeby to była istota wszechmogąca, najwyżej homo superioris z doskonałym sprzętem.

Ale trochę mnie martwi, jeśli nie ma zaświatów:(

A może by zrobić sondę?

Lancelotis 14-10-2005 18:06

A najgłupsze jest to że najwiękrzy nacisk jest powiedzmy na wiare na chodzenie do kościoła. I to jest głupie jeśli niebęde chodził do kościoła albo nie będe wierzył a będe dobry ( nie np. jakiś kryminał ) to co też pójde do piekła A ponoć niebo które jest stanem duchowym . Tak lepiej by było sobie wyobrazić że mamy własne ciało i wszystko jest pięknie robimy se co chcemy itd. Wogule All is nonsens !

Khan 14-10-2005 18:16

@up
Tak samo jak z wszystkimi legendami i mitami. Prawdą jest tylko to - co się pokrywa.
Czyli:
1 - Jest jakieś coś, co sie nami opiekuje/hoduje/chroni itp. Coś dużego i silnego,
2 - Smierc to dopiero początek.
3 - Ludzie ktorzy są ŹLI dla innych - będą potępieni. Ludzie ktorzy są DOBRZY - będą wywyższeni.

Ludzie.. kościoły.. to jest po prostu otoczka. Np. wedlug ewangelii - Jezus dał Apostolom 10 przykazań.. a oni się pytają - 'Ktore jest najwazniejsze..' Co za.. głupota. Jezus więc mówi im (tak by to brzmiało po naszemu): 'Sluchajcie.. One wszystkie mówią o tym samym! Po prostą bądź dobry dla innych, a jak Ci starczy to takze dla siebie,noo.. omg'

Vekegi 14-10-2005 20:32

nie którzy są śmieszny mówią ze są religijni ale chyba tylko na pokaz nawet niektorzy to w calym roku chodzą na święta !! :o Albo święconke idą zanieśc a tak nie da się byc katolikiem. Prawda jest jedna "Gdy trwoga to do Boga"

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 09:39.