![]() |
Mundurki w szkołach
... jak był już taki temat to trudno będą dwa ... a więc , niektóre szkoły wprowadzają obowiązek noszenia mundurków (naszczęście jeszcze nie moja) , tylko pytanie "po co" ? ... jakie są plusy , a jakie są minusy noszenia mundurków ,. chciałbym poznać wasze zdanie na ten temat ... mi wydaje się , że to głupota , bo każdy ma inne upodobania i nie każdy by w nich dobrze wyglądał/czuł się ... moi starzy za to mówią , że to tworzy jakąś solidarność uczniowską i ze szkołą , a także zaciera różnice majątkowe , bo wszyscy noszą jednakowe (komunizm :P) ubrania ... osądźcie sami ...
|
Mundurki mają swoje plusy np:
Nikt się nie śmieje z ubrań biedniejszych dzieci;Nie musisz się zastanawiać co dziś włożyć do szkoły itp. A minusy ?Sporo tego,np: Jak poplamisz na początku tygodnia,to co ?Będziesz chodził w brudnym ;) ;Taki mundurek może obciachowo wyglądąć i wiele,wiele innych... Osobiście uważam,że takie mundurki to głupota,no chyba,że w jakichś drogich szkołach z internatem... |
Był taki temat, jestem za mundurkami... Myślę, że 85% uczniów (od piątej klasy pdst wzwyż), idą specjalnie do szkoły, by się pokazać, jaką ma się nową bluzkę z bazarku "Pit Bull American Idiots", itd. W mojej szkole, bodajże 98% dziewczyn (I, II,III gim) chodzi "wystrzałowo" ubrane m.in.
-Jeansy, bardzo szczupłe co widać czyjąś pupe itd. -Różowe krótkie bluzeczki -Kolczyki itd... Mundurki, by zachamowały coś takiego... |
ja jestem za mundurkami bo nie ma nic gorszego niz ogladanie okropnie umalowanych blachar z mojej szkoly :|
|
Jakos sobie tego nie wyobrazam w mojej szkole. Pomysl imo sredni.
Mimo to powyzej padło sporo konkretnych argumentow "za" , wole jednak "standardowe" metody. @stułbia przesadzasz :D @Rohen Ano fakt ;P |
Mogli by robic tak, ze jakby ktos podpadl ubiorem (np. wyzej wspomniane rózowe bluzeczki i makijaz) to by mial nosic mundurek :P
@Topic: Bezsens... |
@To all
Ale jest duży minus mudnurków... Mianowicie: Gdy w wieku (od 15 wzwyż jest się buntownikiem Cytuj:
|
Kwestia przyzwyczajenia.
Teraz się wszyscy buntują. My musimy nosić mundurki na specjalne okazji (MArynarki z logo szkoły) I można przywyknąć do tego - nei ejst takie złe. @Rohan - tutaj amsz racje :P Poza tym ja jestem za mundurkami - może to chociaż pokaże części tej dzieciarni że nie mogą robić wsyzstkeigo co im do łba przyjdzie, bo co się teraz dzieje to tylko się poszlachtować CR-Rką :/ |
w moim miescie jest prywatna szkola (siostr Niepokalanek :)) w ktorym uczniowie musza nosic mundurki. tzn to nie sa takei typowe mundurki. chodzi o to ze maja byc spodnie w kant, t shirt z logiem szkoly (rozne kolory dla roznych rocznikow), ewentualnie bluza z logiem szkoly (kolory jak w przypadku t-shirtow). nie jest to takie glupie. ale jak juz ktos wspominal dochodzi tu kwestia prania. zeby nie prac trzeba miec kilka bluz, a to sa kolejne koszty. ale jak juz wspomnialem jest to szkola prywatna wiec ci ludzie ktorzy moga sobie pozwolic na to zeby wyslac tam swoje dzieci na kilka bluz napewno maja kase:D
|
Nigdy mi się nie podobał pomysł mundurków. Jak o nich słysze przypomina mi się jak obniżano mi zachowanie za długie włosy(było to interpretowane jako bodajże brak dbania o estetyke własnego wyglądu). W sumie szybko się skończyło bo ojciec wparował do szkoły i zarządał primo podobnego traktowania wszytkich łysych, secundo wyznaczenia odpowiedniej długości włosów.
Osobiście nie cierpie kiedy ludzie mi mówią jak powinienem wyglądać, jak się ubierać itd. Niewidze specjalnie żadnych plusów ze strony mundurków. Bo co z tego że są eleganckie? Chyba by mnie szlag trafił gdybym musiał siedzieć 8 godzin w czymś takim, mając po drodze w.f. |
Pamiętam, jak na próbnym teście kompetencyjnym kończącym gimnazjum dla rocznika 88 woj. mazowieckie było wypracowanie. Temat w stylu 'Dyrekcja w twojej szkole chce wprowadzić nakaz noszenia mundurków. Napisz artykuł do gazetki szkolnej, co o tym sądzisz'. Oczywiście trzeba było zawrzeć jakieś argumenty na podstawie np. lektur. Wszyscy moi kumple pisali, że mundurki są złe, a ja dla żartu napisałem, jakby mundurki były czymś, o czym marzyłem od skończenia 3 roku życia. Pisałem, jak to Andrzej Radek w "Syzyfowych Pracach" [okropnie nielubiana przez uczniów lektura] cieszył się ze swojego mundurka. I w ogóle takie rzeczy.
|
... wydało się ... założyłem ten temat , bo musze napisać argumenty przeciw noszeniu mundurków :P więc jeśli łaska to piszcie dalej o tym co sądzicie o nich , a te "Syzyfowe prace" już przeczytałem (naszczęście) ...
|
Hmm no dobrze, skoro nie możesz nic samemu napisać pomo(żemy)gę.
Napisz (że wypowiedz by Rohen :P) -"Przez noszenie mudnurków wielu uczniów może zacząć wagarować, by nie ośmieszyc się "pogrzebową szmatą" Dziękuje NAPISZ ŻE WYPOWIEDŹ BY ROHEN :D |
Pomysl baardzo nietrafiony. Dzieki temu nie mozna uczniow oceniac za styl/cene ubrania, a wg osob starszych "schludnie" to wyglada. Na minus mozna zaliczyc wrazenie - wyobrazacie sobie, gdy w szkole chodzi 1000 osob ubranych tak samo? Pozatym mundurek to dodatkowy koszt - trzeba kupic 2/3 mundurki - przez tydzien, jak i po wuefie czlowiek sie poci. Zazwyczaj mundurki sa tez niewygodne. I nic to nie zaradzi makijazom itp - bo tak czy siak, skoro dziewczyna chce, to bedzie sie malowala/kolczykowala etc. No i czasami przyjemnie jest poogladac taka dziewczyne ;) Jesli o to chodzi, to lepiej wprowadzic punkty ujemne za zbyt "smialy" stroj lub ostry makijaz, a nie zmuszac wszystkich do noszenia dupnych ubranek. Jak w kolonii karnej...
|
Cytuj:
Co do mundurków to bardzo dobra rzecz patrz. dyscyplina i rygor. Tego trzeba uczyć |
Cytuj:
A ja krótko: gdyby wprowadzili taki obowiązek noszenia mundurku to ja bym się wyprowadził z takiej szkoły :P |
ciężko rozstrzygnąć, ma to swoje plusy i minusy. Ja osobiście mam za sobą 3 lata gimnazjum, w którym musiałem co poniedziałek przychodzić w białej koszuli i krawacie szkolnym (co miało nas przygotować do dorosłego życia, gdzie do pracy codziennie się w garniaku chodzi), na początku się buntowałem potem przywykłem i patrząc z dalszej perspektywy nie głupi to pomysł.
Chciałem rozdrobnić się jeśli chodzi o stroje dziewczyn, ktoś wspomniał że zastanawiałby się nad swoją orientacją gdyby mu to przeszkadzało. A ja powiem tak, jak jest ładna to żadna szkoda, ale gorzej jak taki pasztet przy kości założy obcisłe spodnie, tak że podczas siedzenia mu się tłuszcz zza spodni wylewa -.- Poza tym, choćby patrząc z perspektywy osoby zajętej, dziwnie (nie fair) się czuję kiedy zdarzy mi się zapatrzyć w biust (niedostatecznie zasłonięty przez skąpą bluzkę) czy biodra jakiejś innej dziewczyny, ktoś mi powie, to się nie patrz, ale taka natura mężczyzny że jego wzrok ciągnie do widoku odkrytego ciała. |
Mundurki mundarkami... Dla mnie to głupota... Ale jak dziecko z biednej rodziny sobie kupi takie mundurki ? Bo jakoś nie chce mi sie wierzyć że szkoła zafunduje... ;/
|
Sądze, że to bardzo dobra rzecz. Nie żeby dorazu dzieciaka pod krawat pakować, ale przynajmniej żeby była jedna dozwolona koszulka szkolna (tak jest w Izraelu:P). Do tego jakieś w miarę normalne spodnie, bo jak widze 10 "elo ziomali" w spodniach typu "gówno w gaciach" to mnie szlag trafia na miejscu. Do tego zakaz używania makijażu dla dziewczyn, chyba że delikatnego. Przecież jak dzisiaj taka typowa dziewczyna się odwali do szkoly, to jak za przeproszeniem, ****a, wygląda. Podsumowując, jestem za wprowadzeniem pewnych zasad dotyczących ubioru + koszulki szkolne.
|
Hmmm... Ja musiałem chodzić 6 lat podstawówki do prywatnej szkoły (lol) ale tam nie trzeba było nosić żądnych mundurków
To tyle nie na temat. Myślę, że mudnurki mają swoje plusy, ale także minusy. Plusy to to że nikt sie nie wyrużnia, nikt nie bedzie czuł się gorszy z powodu ubrania. Ale także są minusy. Nie wszyscy lubią chodzic 7-8 godzin dziennie pod krawatem. |
Rozwiązanie ma swoje plusy i minusy:
Plusy: - Eliminuje w jakiś sposób problem kontrowersyjnego ubioru - Eliminuje punkty karne/dodatnie za styl ubioru - Uczy dyscypliny - Mundurki są zazwyczaj schludne Minusy: - Chwilami obciachowy wygląd - Sprawa wychowania fizycznego - Koszta - Zabawa w "pokażmy wszystkich za jedną osobę" Ja byłbym raczej przeciwny mundurkom, bo to tylko dodatkowe koszta. Lepiej wprowadzić surowsze kary za pępki na wierzchu i rozdarte podkoszulki... |
Mundurki...
Pamiętam, jak na egzaminie próbnym założyłem Garnitur. Po 2 godz. myślałem że się w tym udusze. Nie potrafie chodzić w tym, co nie jest luźne. A jakby wprowadzili taki nakaz, osobiście do niego bym się nie przystosował. Bałbym się potem wyjść na ulice :) Pozatym: Jak by to wyglądało? 600 osób w tych samych ciuchach... Nawet jakby wszyscy nosili ( No, opróćz mojej klasy, bo nie wierze żeby wszyscy to nosili ), to i tak bym chodził w swoich codziennych ciuchach. Przecież mnie za to ze szkoły nie wyrzucą a zachowania i tak już się nie da obniżyć ;) |
Post by aktywować strone.
|
Mundurkom surowe niet!Wyobrazcie sobie :3-5 takich samych mundurkow w szafie ,bo chyba w tym samym codziennie do szkoly nie bede chodzil szczegolnie w dzien z wu-efem po ktorym jest sie spoconym jak swinia i ***ie z pod pach.
@Caerlionne: co ty chcesz do 'elo ziomali' i do spodni typu 'gowno w gaciach'? |
Cytuj:
Co do mundurków - nie chciałbym. To takie z deczka bezsensowne i wiadomo, że w publicznych szkołach nie rozwiążą tego problemy dobrze (wf...) |
Plus jest jeszcze taki, że niektóre dziwczyny lubią mundurowych B)
A to że mało wygodne to prawda, ale do wszystkiego można się przyzwyczaic. Chętnie bym w takim chodził, ale chodzę do gimnazjum w samym centum NH, i myślę, że krakusy wiedzą w czym problem. |
Dj Faraon:
A co ty chcesz od mundurków? Po prostu nie trawie pozerstwa gówniarzy. Myślą, że sie tak ubiorą i są mastah :S Jak dla mnie to jest głupie i tyle. |
Moim zdaniem mundurki to głupota.Tłamszenie prawdziwej istoty ludzkiej. indywidualizm jest lepszy.Nosze sie jak chce.jak chce styl gowno w spodniach i mi sie taki podoba to niech dyrekcja spier**la na dzrzewo.a poza tym mamy wolnosc slowa i wolnosc wyboru
|
nie nie nie nie?mundurki to zły pomysł a dlaczego pisali poprzednicy.Chyba że ja bym miał ustalać jak ma chodzić cała szkoła;)
|
Mundurki, ach mundurki, za mundurem, panny sznurem!(zboczenie z ZHP).
Osobiście jestem przeciw szkolnemu umundurowaniu, a podaje jeden, mocny argument: Odbieranie indywidualności uczniowskiej. @Down Człowieku....jakbyś był u mnie w LO! Chwała temu, który podsumował temat. Cytuj:
|
MUNDURKI TAK!
dosyć oglądania pasztetów w zbyt ciasnych biodrówkach, wystających stringach i do tego wylewającego się sadła, pfu, pfu, pfu, rzygać się chce na widok czegoś takiego. Oceny to to ma beznadziejne a w głowie tylko najnowsze i najmodniejsze ubrania i jak najwięcej telefonów komórkowych i numerów gg od chłopaków. Mam już dość codziennego oglądania różowych pasztetów z wylewającym się sadłem które myślą, że są seksowne(muehahahaha). Poza tym mundurki na dziewczynach wcale nie wyglądają obciachowo - dobrze skrojony prezentuje się bardzo ładnie i nie wiem dlaczego mają być obciachowe. Nikt nikogo nie będzie wyśmiewał, że ma trochę bardziej ubogi ubiór niż jakaś wymalowana z przeproszeniem młodociana ****a z dżinsami za 200 złotych... proponuję sobie obejrzeć japońskie uczennice w szkołach. One w mundurkach wyglądają bardzo ładnie, nie ma prawie wogóle objawów "seksownego pasztetu", wszystkie wyglądają na dobrze wychowane i dobrze wyuczone. I to ma być uczeń. "Tłamszenie prawdziwej istoty ludzkiej" - a szkoła to jest pokaz mody i charakteru za wszelką cenę? Szkoła to jest szkoła, budynek publiczny przeznaczony do nauki a nie szpanowania ubraniem itp. a po szkole to hulaj dusza |
@Up:
Zgadzam się z tobą w całej rozciągłości. @Wszyscy mowiący o odbieranej indywidualności ucznia: A to wy już nie macie lepszych miejsc do prezentowania swojej indywidualności? Twój ubiór ma symbolizować twoją indywidualność? Gratuluje -.- |
W ramach kompromisu proponuje nakaz noszenia mundurkow przez dziewczyny i przez chlopcow ze stringami na wierzchu lub/i z odkrytym pepkiem ;]
|
Mundurki - NIGDY W ŻYCIU!!
Ktoś powiedział - jeśli~600 osó by się tak ubrało to by nie było siary bo każdy wyglądał by tak samo. Niebyłoby siary w szkole ale wyjdz po szkole na miasto albo dojdź do szkoly i wróć do domu w tym mundurku. Ale Siara !! U mnie w szkole wcale niewyśmiewamy się z biedniejszych uczniów. A co ja już nie mogę się pochwalić, że mam nową bluzę?? <edit> Chciałem zawuważyć iż w większości szkół sa nietlyko pasztety:P Promujmy piękno a nie chowajmy je w mundurki :] |
Cytuj:
1) Taa, w Japonki w mundurkach sexy są ;> , ale to tylko takie wtrącenie 2) "Szkoła to budynek publiczny", Burdel to też budynek publiczny, lecz niektórym grubym paszczurą aż..ahhhhhh mylą się te budynki... szczególnie "urzekła mnie ta historia": -Taka "ładna pani" (czyt to BRZYDKA ale to STRASZLIWIE OCHYDNIE BRZYDKA, wysypana jakimiś nie wiadomo jakimi mutantami na mordzie i gruba, waga coś koło 100+ kg !) coś kumpla upatrzyła, a on się tak na nią patrzył i komentuje "O K**** jaka morda !", ta myslała że jemu się spodobała, podchodzi do niego i mówi, chodź na słówko... poszedł z nią (z śmiechem a zarazem strachem w oczach xD ), po chwili wraca i cytuje "Jestem twoja za dyszke" ... Krótko mówiąc ZONK, my polewa na całego... on tak samo. (brzmi jak bajka chociaż to prawda ;) ), ale jest mnóstwo podobnych "Story Life", już nie raz podobne słyszałem na tym forum.... |
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
|
ehhhhhh, sprawa gustu poporostu, niczego wiecej
jednym sie podoba to, innym tamto, i co zrobicie z tym, no nic zwolennicy mundurkow tez niemoga byc tacy pewni, jak sie wam trafibly mundurek, ktory by was odrzucal samym wygladem, to juz zmienilibyscie zdanie u mnie w szkolach nie bylo jeszzce niczego takiego [ mundury ], ale jakby ktos nakazal je nosic, to poburkalbym ze 2 tyg i dalbym se spokój, a po pewnym czasie przywyknal i uwarzal ta sytacje za normalna |
zależy...
Jeśli mundurki byłyby luźne, lekkie, przewiewne niebyło by problemu... A jeśli mundurkami byłyby to spodnie w kant, biała koszula, to jestem stanowczo na nie... |
Cytuj:
Niektore "dziewczyny" robia z siebie EXTRA laski i chodza z odkrytym brzuchem stringami etc. czasmi mi sie zygac chce jak paszczury z mojej szkoly tak wlasnie chodza. Choc sa wyjatki i do nich nic nie mam. Ad2. tutaj zacytuje mojego kolege: Cytuj:
|
Cytuj:
|
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 00:07. |