![]() |
Skrócony rok szkolny
Co sądzicie na temat skórconego z 30 czerwca na 23 czerwca roku szkolnego?
Wasze opinie oraz sugestie na ten temat piszczie tutaj. |
I podobno w następnych latach jest szansa na skrócenie roku szkolnego do 18 czerwca, ale szanse są naprawde nikłe. Nawet na 23 czerwca w tym roku :/
Ale gdyby wyszło, to chcialbym Kazia na prezydenta :D |
Dobrze, że "nasz Kaziu" skrócił.
Chyba bym się załamał gdyby wakacje zaczęły się 1 lipca. Btw. Ciekawe jak będzie to wyglądało w przyszłym roku szkolnym |
Tak btw. skrocil "tylko" o 7 dni bo zapowiadal o 14. Ale to tak na marginesie.
Nastepnie autor tematu mogl przyblizyc troche to zagadnienie, wklejajac linki z informacjami bo moze nie kazdy o tym wie -.- Wiec tak, ja osobiscie sie ciesze - kto by sie nie cieszyl ? :) Ale matka (dyrektorka) powiedziala mi ze moga to decyzje zaskarzyc nauczyciele bo zarabiaja o te 7 dni mniej. (co moze dac jakies 400 zl) Wiec wszystko sie moze jeszcze zmienic. @down oni dostaja wynagrodzenie od wypracowanych godzin. im nauczyciel bardziej doswiadczony (i bardzo oblegany przedmiot - np. polski) to wiecej godzin pracuje i wiecej kasy dostaje. |
Skrórcili bo w ostatnim tygodniu szkoły trudno zebrac uczniów do szkoły. Czy mi sie wydaje czynawet jakby skrócili o miesiac to ostatni tydzien szkoly dalej by istnial? Za duzo to nie skrocili, ale i tak jest dobrze.
@up Nauczyciele nie zarabiaja od dni. Oni chyba mają jakis limit godzin ktory nadrabiaja na arcyważnych radach pedagogicznych w wakacje. |
A mi to rybka ! (sorki za jezyk)
Gdyż ja w tym roku szkołę kończe w kwietniu a potem tylko w maju kilka egzaminów i mozna powiedzieć że wakacje będę miec od połowy maja !!! |
Rok szkolny od tego roku kończyć się będzie w pierwszy piątek po 18 czerwca.
|
Powiem tak: macie za dobrze :p
Za moich szkolnych czasow bylo to niedopomyslenia :D |
Cytuj:
yyy przeciez za wakacje nauczyciel tez dostaje... tak jakby przez wakacje tez miesiecznie "wyrabial" te 18 godzin. wiec dla nich to rybka - dostana kase za caly czerwiec, bez znaczenia czy nauka skonczy sie 30, 23 czy 1... a co do tematu to mnie to nie dotyczy z powodu matury :P |
z jednej strony dobrze - komu chcialoby sie uczyc na koncu czerwca...
z drugiej strony jednak sa tez minusy- mniej czasu na poprawienie ocen, mniej czasu na zrobienie materialu, czyli jeszcze wiekszy zapieprz zarowno na koncu tego roku jak i przez caly przyszly rok... a na rok przed matura kazda strata materialu moze sie okazac wazna... no ale coz, zobaczymy jak to bedzie ;) |
MI byloby naprade na reke.
Po 1 Nie umiem zniesc tego ostatniego tygodnia. Po 2 Nie ktorzy rodzice jeszcze karza isc! lame plx? Po 3 Szybciej mozna jechac na wakacje :D plx Po 4 Fri itnens pxlxplxpxlxpxlxpxlxplxxpxlpxlxpxxxxx A w ogole gicik. Nie widze zadnych minusow a jak ktos chce sie wiecej kuc to niech krocej spi! |
A jak dla mnie to kaziu szuka głosow u uczniow zeby popierali jego polityke
jestem za Tuskiem! |
do połowy czerwca jeszcze idzie wytrzymać na lekcjach
potem już każdy na lekcjach myśli o butelce zimnej wody w szkolnym sklepiku albo w plecaku kumpla |
jak dlamnie to pomysł ma wady i zalety :( :)
Zalety : Szybciej wakacje czyli więcej odpoczynku :) Wady: Mniej edukacji a nauka jest ważna :] |
Mi to tam rybka, i tak ten tydzień nie chodziłbym do szkoły i tak. Więc żadna różnica.
|
Ta, tylko że teraz znowui ciężko będzie znieść ten tydzień do 23 czerwca. :D
|
Jak utniesz koniec patyka, to patyk ciągle będzie miał dwa... A w tym roku rok szkolny miał się skończyć później niż zwykle, więc narazie dużo to nie daje. A w przyszłym roku ja będę pisać maturę, więc już nie skorzystam.
|
Cytuj:
tia teraz sie to zimna woda nazywa :) za "moich" czasow mowilo sie na to piwo :P |
Leje na to sikiem prostym - mam sesje.
Ale jak się cieszycie, to dobrze, przynajmniej macie z czego :) Tylko żeby wam nie odbiło zbytnio :D |
Ja ze zmiany zadowolona nie jestem.
Gdy chodzi sie do podstawowki/gimnazjum, to rzeczywiscie - albo nie ma roznicy, albo jest super. W liceum sprawa się komplikuje. Dotychczasowy program dla czterech lat liceum skrócono do 3. Do tego poprzesuwano matury tak, ze praktycznie zostaja 2-2,5 roku. A teraz znowu chca uciąć. A czym to tłumaczą? Tym że ostatni tydzien i tak sie nikt nie uczy. Jak przesuną tydzień do tyłu to i tak nikt sie nie bedzie uczył. Przecież tak czy siak trzeba bedzie z wyprzedzeniem wystawić oceny i zamknąć wszystkie sprawy. Takie ucinanie roku szkolnego to dla mnie idiotyzm. Pomysłodawcę należałoby powiesić na moście za... ratuszem. |
Tana, tylko jedna mała uwaga. Roku szkolnego do 30 czerwca jeszcze nie zdążyliśmy przecież przeżyć, to był chyba ostatni pomysł minister Łybackiej jeśli dobrze pamiętam...a teraz wraca to do poprzedniego stanu, a my tu czapki zgłów przed ministrem, święto we wsi, psy szczekają, menele mają powód do picia...
|
Gangrell@
To, że nie przeżyliśmy nic mnie nie obchodzi. Ważne jest to, że i tak mamy ponad rok w plecy. Tym bardziej, ze materiał wcale sie nie zmniejszył. |
Ale tego Ci nie wynagrodzi żaden tydzień nauki, i to w czerwcu. Poprostu mniej godzin nieusprawiedliwionych których i tak nikt nie policzy.
|
Póki co jestem za, a w liceum pomyślę :P
|
moim zdaniem nie powinniście marnować żadnego cennego dnia nauki i rozwijania siebie !! protestujcie!! żądajcie nauki do lipca :p
ps kończę 28 kwietnia 8o ps2 osobiście uciełabym ostanie 2 tygodnie wakacji i przeniosła je w okres roku szkolnego :) 2 miesiące to bardzo długo. 1,5 miesiąca również pozwoliłoby zregenerować siły...natomiast są takie okresy w roku szkolnym, że tydzień wolnego byłby zbawieniem :) podsumowując...krócej lecz częściej :) |
Cytuj:
|
1. zabrałA ;)
2. czytaj ze zoruzumieniem...nie mówię o odebraniu wam 2 tygodni, ale przeniesieniu...np drugie dwutygodniowe ferie w trakcie roku szkolengo, bądź 2 razy 7 dni :) wydaje mi sie to korzystniejsze... mi sie też należy odpoczynek :evul: pół maja (zależy kiedy matury z przedmiotów dodatkowych będą), czerwiec, lipiec, sierpień, wrzesień....ehh...miłych dwóch miesięcy 8o |
Cytuj:
|
Ja uwazam ze wszystko dzieki czemu mniej szkoly jest boskie :D
|
Cytuj:
Cytuj:
|
Kaziu power!!!!
Ma sie konczyc 2 tygodnie wczesniej Ale powinien jeszcze wczesniej, bo nie ma klimy ;( xD ps. Nie chce widiec czegos w tym stylu Cytuj:
|
Cytuj:
1. czy w polowie sierpnia dalej odczuwasz szkolne zmeczenie? czy czujesz nad soba ciezar sprawdzianów, zadań domowych...ewentulanie martwisz się czy twoja frekwencja osiągnie 50%? 2. jaki jest twój zapal do nauki np na poczatku listopada (ponad 2 miesiace nauki (jezeli nie zapał to przyswajanie wiedzy) bez żadnej dluzszej przerwy, a jaki np po wakacjach (feriach czy też przerwie światecznej)?? ja wiem, ze we ciezko uciec od "polskiego" myslenia...o tak, drugie ferie ok, ale nie kosztem wakacji...one mi sie należą! amerykanom też wiele rzeczy się należało. dziś w highschool wybierają kursy (ot, uczmy się rzeczy praktycznych...po co mi ta chemia organiczna)...np "kurs szycia plecaków" czy też "prostytucji"...nie wspomnę już o tym, że grubo ponad połowa amerykanów nie jest w stanie wypełnić poprawnie przekazu bankowego (tzn analfabetyzm wtórny) 8o jaki z tego wniosek? cieszcie się każdym dniem w polskiej szkole...bo może nudna, ale nawet jeżeli nie wierzycie to ustrzeże was przed życiowym noobstwem :) |
a bylem poltora roku temu we francji i wiecie jak mieli?
Jak bylem tam dwa tygodnie to w jedna sobote musieli isc do szkoly - oczywiscie my sie wszyscy smialismy bo jak to? w sobote do szkoly? Ale jak przyszedl czerwiec i oni przyjechali do polski to oni sie z nas smiali. Bo dzieki temu ze co dwa tygodnie jedna sobote poswiecali na szkole to nie musieli chodzic do szkoly w czerwcu i koniec roku byl 31 maja. Moze uwazacie ze to glupie ale nie myslicie ze lepiej np. poswiecic te 2 soboty w grudniu, styczniu, lutym (zimowych miesiacach) bo i tak w zime co robicie? Jezdzicie na rowerze? Plywacie? A w czerwcu jest o wiele wiecej mozliwosci. |
to poprostu powrót do starego systemu....owszem dobra decyzja
"dobry kaziu" , "brawo PiS"... :baby: niedajcie sobie mydlić oczu drogi przeciętny polski ciemnogrodzie |
@vallo W sobotę jestem zmęczony. A szkoła przez 5 dni w tygodniu i tak mi daje możliwości rekreacji po lekcjach i w weekend.
|
Cytuj:
nie narzekaj ;] jeszce bedziesz płakał jak skończysz liceum i wtedy dopiero zobaczysz co to znaczy brak czasu |
Cytuj:
A tak btw. To rok szkolny będzie się kończyć w pierwszy piątek po 18 czerwca w tym roku wypada akurat 23 czerwca. ;D |
Cytuj:
1. odchodzi czas, kiedy inne roczniki maja matury - wtedy poprostu nie ma zajec. czyli od razu ucina ci to conajmniej 2 miesiace. 2. odlicz sobie od tego wszystkie przerwy. 3. Uczyć, to ucze sie sama, ale niektore rzeczy poprostu musisz uslyszec. Sa rzeczy, ktore trzeba tlumaczyc jak krowie na rowie, bo inaczej sa problemy. Nie chodzi o to, ze mi zle z dluszymi wakacjami (no bo komu niby jest), ale to wszystko jest jakos malo przemyslane. |
Szczerze mówiąc nie wiem co was tak podnieca... wiadomośc, że będziemy tydzień mniej obijać się w szkole??
Cytuj:
|
hehe a ja mam rok szkolny krótszy o 2 miesiące kończe 28 kwietnia, potem tylko 7 mało ważnych sprawdzianów zwanych maturą i LB do października. Mimo to uważam że ten tydzień daje dużo, to zawsze tydzien mniej siedzenia w klasie gdy za oknami trawka sie zieleni, sloneczko przygrzewa i aż sie prosi o wyjazd gdiześ nad jeziorko z dziewczyną i całą paczką, tak na marginesie to i tak 90% z nas i tak by pojechała ale przynajmniej mozna legalnie. Tydzień to tydzień cieszcie sie czym macie bo do 30 czerwca chyba by nikt nie wytrzymał
ps. nekromato drogi nie wszystkie szkoły decydują sie na fakultety, tak było kiedy były 4 klasy i było dość czasu na przerobienie materiału ale nie teraz kiedy są tylko 3 a własciwie 2,5. ja fakultetów nie mam a szkoda |
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 06:49. |