Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Niusy (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=12)
-   -   Dwa nowe działy (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=68023)

Dabek 04-03-2006 22:29

Dwa nowe działy

Oddajemy dziś do waszej dyspozycji dwa nowe działy.

Pierwszym z nich są, powracające po długiej nieobecności, Tutoriale - zbiór poradników na wszelkie mozliwe tematy, napisane przez autorów wielu, a zebrane w całość przez Dwimenora. Znajdziecie tam między innymi porównanie profesji, wskazówki na temat ochrony swojego konta, odpowiedzi na najczęsciej zadawane pytania, tłumaczenie Tibia Rules i wiele innych.

Drugi, to pierwsze i jedyne pełne polskie tłumaczenie Manuala (przetłumaczone przeze mnie, czyli Dabka) - kompendium wiedzy o Tibii, w którym znajdziecie odpowiedź na praktycznie KAŻDE pytanie jakie może przyjść wam do głowy, a także na wiele takich na które nigdy byście nie wpadli. Bo kto z was na przykład wiedział że bogactwem Darashii jest miód, a ulubioną rozrywką arystokracji Thais polowanie na trolle?

Mamy nadzieję, że poradniki te pomogą wielu początkującym, i nie tylko, graczom, oraz radzimy, aby teraz dwa (albo i trzy) razy zastanowić się nad zadaniem na forum pytania na które odpowiedź znajduje się w tutorialach lub instrukcji. ;).

eerion 04-03-2006 22:43

nono musze pogratulować Dwimenorowi.
Odwalił naprawdę wilczy kawał roboty.
przeleciałem samo o magii i jestem pod wrażeniem :D
Jestem pewien ze te poradniki pomogą każdemu kto je przeczyta (teraz tylko zachęcić do tego ludzi :]
Edit:
Teraz obejrzałem manuala - big GZ dla ciebei Dabek tak samo ;)

bosal 04-03-2006 22:45

a Dabek, zobacz ile tlumaczenia musial zrobic...

Calen Futh 04-03-2006 22:52

Gratuluję. Kolejny objaw rozwoju tibi.pl. Jeszcze raz Gz

kaczi 04-03-2006 22:53

Kolejne pokazanie klasy ze strony zespołu tibia.pl ;)

Shinjix 04-03-2006 23:08

Pozdrawiam wszystkie osoby twierdzące, że tibia.pl się nie rozwija :*
Dabkowi gratuluje wytrwania przy tłumaczerniu,
Dwimenorowi gratuluje napisania FAQ(ów),
reszcie tibia.pl team gratuluje użerania sie z osobami, ktore nie potrafia poszukac.

/Yours Shinjix

Tasiorstrasz 04-03-2006 23:18

oj , Dabek, wierze ze bedziesz Gamemasterem w niedalekiej przyszlosci :)

Walekifa 04-03-2006 23:44

Dabkowi i Dwimowi browarek się należy ;p

MATI9630 05-03-2006 07:25

... co pokazuje, że newbie co wybiorą? Tibia.pl^^

Strwck 05-03-2006 07:46

Eh, to mysle, ze na forum zrobi sie ciszej bo ten manual jest obszerny i zawiera wiele ;p

Rafayen 05-03-2006 07:50

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Aikalia
Dabek - Słownik jezyka Angielskiego

No nic wiecej nie trzeba dodawac :P

Dwimenor 05-03-2006 12:03

@Instynkt.
Poprawi się. Już dawno widziałem tamtą wersję, ale czasu brakowało na korektę(te tabele to udręka). Pozwole sobie tylko lekko zmodyfikować treść.

Dabek jednak więcej się narobił. Tłumaczył i tłumaczył. Ja tam tylko posklejałem to co już było.

Noro 05-03-2006 17:26

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dwimenor
Dabek jednak więcej się narobił. Tłumaczył i tłumaczył. Ja tam tylko posklejałem to co już było.

Dwimenor nie bądź taki skromny:p , też odwaliłeś kawał dobrej roboty.;)
Dabek gratulacje dla Ciebie - zapewne nie łatwo przetłumaczyć taki obszerny tekst. Również kawał dobrej roboty.

Mówiąc ogólnie GZ dla Was.

P.S
tibia.pl idzie w coraz lepszą stronę:]

Mich@ł 05-03-2006 20:48

Dabek spoko kolo co ma za dużo czasu i się męczy, aby przetłumaczyć poradnik, który sam rozumiałem w 90 %. Tak na serio to uczcie sie angielskiego a nie grajcie nonstop w tibie.

METEOR 05-03-2006 21:10

Bravo

No fajnie te działy mi się nieprzydadzą ale nowym graczą napewno ;)

Dabek 05-03-2006 22:13

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Mich@ł
Dabek spoko kolo co ma za dużo czasu i się męczy, aby przetłumaczyć poradnik, który sam rozumiałem w 90 %. Tak na serio to uczcie sie angielskiego a nie grajcie nonstop w tibie.

Okej, a tak na serio to ucz się angielskiego (jeszcze 10% ci brakuje), a nie siedź i krytykuj samemu gówno robiąc. Owszem, może i każdy powinien znać angielski, ale tak samo nie powinno być głodu na świecie - ale tak nie jest, i nic na to nie poradzisz. Sporo ludzi nie zna angielskiego, i to że tobie akurat te poradniki się nie przydadzą, nie oznacza że są do dupy, bo (co pewnie cie zaskoczy) nie jesteś pępkiem świata, ale tylko jednym z wielu użytkowników tej strony...

Shinjix 06-03-2006 11:12

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Mich@ł

Taaaaak, nie ma to jak wdzięczność. Ale nic to, przecież ty od urodzenia znałeś angielski. Od urodzenia byłeś najmądrzejszy, byłeś cudownym dzieckiem. I oczywiście jesteś jedynym użytkownikiem naszej strony! A przynajmniej najwazniejszym! Ha! Skoro tobie sie nie przyda, to po co sie męczyć, nie?
Zero instynktu samozachowawczego...

Adner 06-03-2006 11:42

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Shinjix
Taaaaak, nie ma to jak wdzięczność. Ale nic to, przecież ty od urodzenia znałeś angielski. Od urodzenia byłeś najmądrzejszy, byłeś cudownym dzieckiem. I oczywiście jesteś jedynym użytkownikiem naszej strony! A przynajmniej najwazniejszym! Ha! Skoro tobie sie nie przyda, to po co sie męczyć, nie?
Zero instynktu samozachowawczego...

Ale pomijając to, że może i on nie jest pępkiem świata, to znajomość języka angielskiego na poziomie manuala(napisanego prosto) jest raczej niezbędna do gry w RPG... jakim jest w końcu Tibia, a niestety, niektórzy tę grę traktują jako hack'n'slash.

A pomijając to co napisałem powyżej:P, manual przetłumaczony jest potrzebny nawet dla osób znających angielski - wygodniej się czyta xP

Mikelp 06-03-2006 20:48

Toż to rekord! Dwóch modków zjechało jednego usera pod rząd! :dance:

Virgojavier 07-03-2006 10:32

Dabek na GM'a!!!!!
A ja zaraz po nim:P

Og Chilly Pie 08-03-2006 15:44

heheh... przeczytałem oba (Tutorial i Manual) i muszę przyznać że jestem pod wrażeniem :] wielkie GZ dal Dabka i Dwimenora :] tak trzymać :P

Talavdra 08-03-2006 21:46

Nie chce mi sie szukac tego na forum wiec daje tu.

Dabek napisał:
Jeżeli chcesz utworzy drużynę, musisz do niej zaprosić innego gracza, Kliknij na nim prawym przyciskiem myszy i wybierz "Invite to Party". Postać ta może przyjąć twoje zaproszenie klikając prawym twoją postać i wybierając "Join XXX's Party". Gracz który zaczął zapraszać innych automatycznie staje się liderem drużyny, a wszyscy kolejni gracze jej członkami.
Status członka drużyny jest wskazywany przez mały znak tarczy pod jego imieniem:
lider twojej drużyny
członek twojej drużyny
lider drużyny do której jesteś zaproszony
postać zaproszona do twojej drużyny, która jeszcze się do niej przyłączyła

Zauważ że każda postać może być członkiem tylko jednej drużyny jednocześnie. Tylko lider drużyny może zapraszać kolejne postaci. Może on przekazać przywództwo innemu członkowi drużyny klikając na nim prawym przyciskiem myszy i wybierając "Pass Leadership".

powinno byc chyba :
postać zaproszona do twojej drużyny, która jeszcze się do niej nie przyłączyła

Tyle tego na razie ;p

Ponuras 14-03-2006 09:12

Nieźle!

Podobają mi się te działy, chcę pogratulować temu kto wpdał na taki wspaniały pomysł :]

Grigor 14-03-2006 14:16

Gratuluje za udany pomysl tibia.pl ma byc najlepsza strana o tibii chcialbym tez jakos pomoc sie w jej rozwijaniu poniewaz jestem juz prawie stalym bywalcem forum ;)

Kwadratowe Koło 14-03-2006 17:11

Huh? WtF? Gdzie jest News o dniu kobiet? Jakieś błędy na tibi.pl?

Maedhros 14-03-2006 21:28

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Kwadratowe Koło
Huh? WtF? Gdzie jest News o dniu kobiet? Jakieś błędy na tibi.pl?

a nie było tam czasem napisane aby pamiętać o paniach przez cały rok ?;)

wojciech ^^ 15-03-2006 09:37

nie wim....

eej powieci mi gdzie sie hoduje te jajko i gdzie to sie zaczyna??!! XP

Xexer_Xerena 15-03-2006 10:23

Ladnie Ladnie

Jak zobaczylem news myslalem ze znow cos dla newbie....pozniej zajrzalem i trezba przyznac ze z tego manuala to kazdy jeszcze moze sie dowiedzie czegos nowego :)
Gratz dla modkow

Mati the Knight 15-03-2006 14:42

no i dzuo sie ostatnio zmienia na leprze :]

wojciech ^^ 15-03-2006 14:56

eeej gdzie sie te jajka bierze i jak sie je hoduje??? B) plx powiedzcie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Xamer 16-03-2006 16:37

2.1.2 Numer konta i hasło
(...)Wskazówki an temat(...)
Raczej na temat

Można to poprawić..?

Gz za prace (ile wam to czasu zajeło??) ;)

Tom@$Z 18-03-2006 02:15

Bardzo ładnie skonstruowany tutorialek, ładne graficzki, w ogóle full wypas :D Gratz ludziska, oby więcej takich pomysłów a Tibia.Pl pochłonie świat ;)

kaarpiik 18-03-2006 16:15

bardzo dobry pomysl :) polowe tutoriali przeczytalem i sa bardzo wporzadku :)

Osamura 22-03-2006 19:54

Kurcze niemoge sie polaczyc z tibia - z moją postacia wiecie co jest powodem tego problemu? :(

Grinrrook 10-04-2006 13:59

poradniki

te poradniki są takie ciekawe że se przy jednym jak czytałem drzemnołem:D (serio mówie!) i jak łebem trzasnołem w klawiature;( (bo zasnołem na siedząco i sie wprzód wywaliłem) to stwierdziłem że lepiej tego nie czytać bo se klawiature w końcu rozwale:p

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 21:51.