![]() |
Tibijska afera/wroclaw
Nie wiem czy ktos juz to tu zamieszcal ale ja zamieszcze
http://miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,3287549.html Dodaje ciekawy komentarz jednego z uzytkownikow Cytuj:
|
Cała, czarna prawda o Tibii, aczkolwiek niektore fakty sa ostro przesadzone
|
no nie wszytsko wiedza o tibii jak sie nie wyloguje albo odłączy prąd to zostaje anie jak oni napisali za kazdym razem
|
Przesada, i to ostra..
Poza tym - wieeelu moich znajomych gra w tibię, ja również i jakoś nie zauważyłem żeby któryś z Nas był uzalezniony.. To zależy od człowieka - nie od gry. To człowiek decyduje czy gra, czy może pójdzie na piwo ? Albo posprząta w pokoju ? Wiele osób gra w tibie i nie ma żadnych problemów z RL więc ten artykuł... tfu! |
LoL , troche mnie to z krzeslem rozbawilo , no bo to naprawde trzeba byc psycholem :D to jest przesadzone !!
|
Moim Zdaniem Prawda.
Moim zdaniem to prawda....Pomyslcie sobie robicie hunta na hydry czekaliscie 5 h zeby sie zwolnily...a tu nagle "Jedziemy do babci, prosze wylacz komputer" ! A wy nic nie mozecie zrobic... I Co wy na to "Grrrrrrrrrrrrrrrrr" :) ... Czysta Prawda !
|
Cytuj:
Ale wolałbym jechać do babci ( nawet do babci.. ) niż grać przed kompem. A w Tibię nie gram już od ponad roku. Sporadycznie, czasem coś zagram, z nudów. |
Cytuj:
Btw. Kolega w sumie przez Tibię nie zdał do 3 klasy gim. Ale patrząc na to z drugiej strony, gdyby nie Tibia to na pewno znalazłby sobie inny tak silny bodziec. Bo przecież uzależnić się może każdy. @Artykuł Bujdy wyssane z palca... Skąd wiadomo czy może jego matka chlała, czy może wcześniej byłą już przez niego bita z innych powodów, co? Przecież patologie się zdarzają :'| |
Tibia jak narkotyk??
Lepzsa tibi niż narkotyk :] Ludzie sie uzalezniaja jak ktos padnie i mu powiecmy wypadnie Gs i bez aola jest to wyrzyc sie trzeba a koles sie wyrzył na mamie UP Może dobrze mowisz? Moze mama sie na nim wyrzywała i on też sie wyrzył?? |
hehe stek bzdur. Widać że artykuł był pisany przez osobę która nigdy nie grała w tibię a cały artykuł był pisany "na kolanie" hehe grają bo jak przestaną grać to postać mu mogą zabić buehehehehehe co to ma być ogame że nawet jak nie grasz mogą cię zjechać :) Grają bo postać mogą sprzedać hehe kolejny ewenement a co z tymi którzy grają dla zabawy (zdaniem autora wszyszyscy grają bo mogą zarobić) Dla mnie ta gra była tylko zabawą przerywnikiem pomiędzy szarością nudnej codzienności może nie dorobiłem się żadnego 100lvlowca i nie grałem po 12h dziennie ale kiedy w końcu ludzie zrozumieją że wszystko należy dawkować z umiarem. W tibie gra kilkadziesiąt tysięcy graczy a ludzie są różni. Nie twierdzę że artykuł kłamie (w końcu ludzie są różni :)) ale jak to zwykle bywa w artykułach o grach problem z pojedyńczego "wybryku" rozrósł się do rangi wszyscy gracze w tibie to nałogowcy grający po 20 h dziennie, by po paru miechach sprzedać postać.
|
Nagonka na gry była, jest i będzie. Wcześniej były to krwawe FPS'y teraz MMO.
Szkoda tylko, że media zaszufladkowały wszystkich graczy jako "Bezmózgich zombi, siedzących 20h dziennie przez grą" na podstawie ułamka procenta uzależnionych. Ale i tak WoW zbiera więcej batów od prasy międzynarodowej. |
Cytuj:
Btw. Ja siedze 3-4h dziennie i nie zawsze gram |
Zawsze mówiłem, że udostępnianie Tibii ludziom przed pełnoletnością to głupota...
|
No tak. Debilizm wtórny.
|
A mnie smieszy takie zwalanie winy na jakokolwiek gre. Ludzie, przeciez to nie od gry zalezy czy ktos zbije matke czy nie - mnie moja matka nie raz juz wkurzala nawet blachymi rzeczami, gotowalo sie we mnie, ale nawet glosu nie podnioslem przez szacunek do rodzicielki. Kwestia wychowania. Jezeli rodzice rozpieszczaja dzieciaka to tak juz jest...
|
przesada.... glownie pisali tam ze dzieci w to graja by sprzedac i zarobic... przeciez nie kazdy gra aby sie wzbogacic.
|
Jeez, jak wyobrazam sobie to sytuacje to mam ochote poplakac sie ze smiechu xD Starsza odlacza synkowi kabel od kompa a tu nagle: PiZD, j*b, tRzAsk!
Szkoda ze jeszcze nie zrobil filmiku... |
Z tego artykulu wynika, ze do sytuacji doprowadzila glownie postawa matki. Pozwalala mu nie chodzic do szkoly, spelniala zachcianki synka i sie doczekala. Dzieki takiemu wychwaniu chlopak ma byc moze zepsute zycie. Smutne.
|
@Spider-białystok
Masz rację. Łatwo zrzucać winę na gry(tu Tibia), gdy to rodzice są winni. To tak jak pozywać do sądu producentów noży kuchennych o to, że ludzie się zabijają ich wyrobami. Po prostu wszystkim jest tak wygodniej i czują się z tym dobrze. A problem pozostaje. |
Dominik Borowski z kawiarenki internetowej Spider: - Przez dwa lata, dzień w dzień przychodził do nas młody chłopak. Grał w Tibię po kilkanaście godzin. W końcu sprzedał swoją postać za 2700 zł.
lol.... to jaki ta postac musiala mniec level... |
Cytuj:
PS. Na WP też już jest o tym artykule. |
Cytuj:
Głupia sprawa, bo ja zapewne bym tak nigdy nie zrobił chocbym mial 100 lvl. Dla mnie tibia w porównaniu do rl nie była/nie jest/nie będzie ważniejsza. Co do tekstu troche przesadzili, acz kolwiek jest pare prawd których nie da się ukryc ;) Tibia.pl jest sławna ! : ) |
Rofl'n'Lol xD Dobrze typ mial we lbie nasrane :D
|
A ja się tak zastanawiam co za debil napisał tak beznadziejny artykuł :} Stek bzdur, autor nie ma pojęcia co pisze.
|
Wyjątkowo stereotypowy artukuł...
|
Ehz... Niewielu wie, ale autor tego artykulu kontaktowal sie ze mna i z bosalem przed napisaniem artykulu i pytal o pare rzeczy.
Pierwotnie nie mieli wogole podawac nazwy gry, mieli sie tez skontaktowac ze mna jeszcze w jednej sprawie, ale widze ze olali profesjonalizm i napisali to co napisali -.-"" Zastanawiam sie czy nie zadzwonic do autora i powiedziec mu ze zjebal sprawe :P Wogole nie wiedzialem, ze on polozy taki nacisk na to ze niektorzy ludzie sprzedaja swoje postacie i rzeczy. :/ |
nie lubie sie rospisywac ale....
@
Przez pewien czas po wyłączeniu komputera pozostaje w grze - jest wtedy bezbronny, @ Czy powiedzieli w jakich okolicznosciach tak sie dzieje??? Nie to po co piszecie glupie komentarze!? Nie graja w tibie i nie grali to moga gadac (wolny kraj). Chodzil do cafe'i? Jak tak to juz dawno sie uzaleznil i to nie wina matki. Kupila mu komputer to znaczy ze chciala miec synka przy siebie i miec go bezpiecznego(czy wy jako rodzic byscie chcieli zeby dziecko wasze uciekalo po kilkanascie godzin w noc?). Skad mogla wiedziec ze gra on w ta durna (sry) gre ona kupila ten komputer tylko po to zeby nie wychodzil na dwur( i chyba poskutkowalo). Potegi nalogu nie znacie(bo jak ktos nie gra w tibie od dluzszego czasu to moze i jo) bo mowicie: nie ja nigdy(a potem po 24 godz na dobe poniewaz spedziles nad ta postacia pare ladnych lat:) ) Uwiezcie mi sam tego zasmakowalem(przyznam ze prawie bym nie zdal :/) Teraz nie gram w nia I nigdy nie bede gral! To nie zalezy od charakteru tylko od tego ile grasz w nia (im dluzej tym dalej od swiata rl :P) |
Jaki ŚmieĆ
Autor tego artykułu przedstawił tibie jako gre w którą się gra i później sprzedaje postać a przeciesz jak wiadomo postaci niemożna sprzedawać !! widać że autor nigdy nie miał styczności z tego typu grami , ponadto to czy człowiek sie uzależni zależy od niego , ja gram w tibie 4,3 godziny dziennie ale wychodze na dwór ide spotkać sie ze znajomymi dużo czasu spędzam z rodziną . Orłem w szkole niejestem jestem w 6 klasie podstawówki od 3 klasy zacząłem grać w tibie ale zagrożenia jeszcze żadnego niemiałem .
To Co Napisał Ten Autor TO BZDURAX( |
Tak nawiasem mowiac to dzisiaj czytali ten akrtykul w telewizji w programie Kawa czy Herbata. Rano mialem okazje wysluchac wspanialego przegladu prasy, w ktorym zawarto ta wielka 'afere' -.- Chce mi sie smiac jak slysze ludzi ktorzy opowiadaja o jakiejs grze a nawet nie mieli kiedykolwiek stycznosci z MMORPGami, brzmi to smiesznie.
|
Napisalem im wczoraj maila, w ktorym wyrazilem moja opinie na temat takiej manipulacji - nie odpisali -.- ... Jak ktos chce daje maila do wroclawskiego odzialu gazety - [email protected] Mozemy im pokazac co myslimy o tej manipulacji i rzetelnosci owego dziennikarza !
|
No to ładnie! Napisali o nas w gazecie :D I to dość duże brednie. Ale cóż, kto by się tam przejmował.
http://img108.imageshack.us/img108/207/tibiaownz3fb.jpg Zdjęcie z artykułu w gazecie wyborczej. Wychowawczyni nam poleciła kupić, bo u nas nawet ona przeciwko Tibii gada na zebraniach. Ale kto mówił, że będzie łatwo >:| |
@up up:Na temat jakiej manipulacji?
Gazeta Wyborcza jest zrodlem rzetelnej informacji i teksty w stylu:" Nie przedstawili calej prawdy..." sa grobo przesadzone. Tak to jest jak ludzia sie mowi prawde w oczy. Faktem jest to, ze chlopak pobil swoja matke, a wy go usprawiedliwiacie. To wlasnie wasza postawa jes chora, a nie postawa Gazety. Oni chca uswiadomic do czego moze prowadzic gra w MMORPG-i. Jezeli chodzi o sprzedawanie zobaczcie na allegro, ze aukcje sa liczone w tysiacach. "Przecież ostry nóż też może być groźny, jeżeli dzieciak nie umie się z nim obchodzić." Kto to napisal? Jezeli to zostalo wyrwane z kontekstu to poprosze o przedstawienie calosci waszej opinii na forum,. |
NIe ma nawet mowy o bzdurach. Gazeta wyborcza jest obok RZ najpoważniejsza gazetą w polsce wiec nie piszcie pierdół ze to stek bzdur ...
|
Cytuj:
Jednak takie kwiatni nie rosną tylko w Chinach ;) Dziwi mnie tylko, dlaczego zwalana wina jest na gry. Gdyby matka wcześniej dzieciaka nauczyła, że nie siedzi się w necie 24/7 to by nie sprał jej krzesłem. A w ogóle co to za dziecko, zero szacunku dla starszych, w dodatku rodziców! Sprać, i zabrać komputer, ale tak, by sprzedać a nie chować. Nauczkę będzie miał bahor :> Trochę odbiegnę od tematu. Coraz bardziej niepokoji mnie walka z grami. Już nawet nie licze stanów bo oni zawsze o coś walczą, jak nie o Boga na dolarach to o ropę, ale o Polskę. PiSanka chce wprowadzić system oceniania gier (i innych mediów) i mam pytanie. Po jaką cholerę?! Na pudełkach są oznaczenia ISFE (7+, 3+, AD, M itd) więc po co wymyślać nowe?! Ja bym się skupił na przestrzeganiu aktualnie istniejących a nie wprowadzaniu nowości. Bo nawet najbardziej widoczne ostrzerzenie zajmujące 4/3 okładni nic nie da, jeśli sprzedawca będzie kierować się chęcią zysku. Sam widziałem niedawno, jak w kochanym kerfurze sprzedawca na stoisku z grami polecał matce 8-9 latka CoD'a... Szczęściarz, że nie zainteresował się GTA, bo by pewnie sprzedawca odrazu polecił... A tak na rozluźnienie, wie ktoś może, gdzie dorwać takie koszulki? 8o : http://img19.imageshack.us/img19/665...80744495bd.jpg |
Oczywiście.
Oto co się dowiedziałem z tego artykułu: 1. Tibia jest grą Fabularną 2. Nikt nie ma nic przeciw Handlowaniu postaciami w tibii za realne pieniądze Poza tym jest to kolejna tania sensacja - więc dziękuję za takie gadaniny. Jest to wsyzstko żałosne - tak samo jak to że dziewczyna popełniła samobójstwo tak jak jej ulubiony Mangowy bohater, jak ten koleś co zmarł z wycieńczenia grając w CS'a itd... Wszystko to jest żałosne - przytaczają ludzie tlyko te fakty, aby zrobić tanią sensację |
"Sprzedaży Tibii nie można zabronić"- a z jakiej racji zabronic ? Chyba, że chodzi im o te drastyczne sceny w których giną postacie -.^
|
Cytuj:
Co do pomyslu PiS-u. Oni daza do cenzury, ta walke widac szczegolnie w tvn-owskich faktach i w programach satyrycznych... |
Dobrze chłopak zrobił.
|
I Tak Trzymac :d
No i zato ziomka lubie :D, Raz jak mi stary wykrecil korek to juz mialem do niego podejsc i zaczac go klepac ale wpadl do mnie koles z ulicy z ktorym akoorat huncilem i powiedzial ze mnie uleczal tak dlugo az niewylogowalo mnie z gry... ja mam szczescie ze moj koles mnie uleczal, a moj stary ze niepadlem..., poprostu niektoorzy maja slabe nerwy i szybko mozna ich doprowadzic do szalu wezmy naprzyklad takiego mnie: Jak ja cos mowie to ma byc swiete... bo jezeli siorka mnie nieposlucha odrazu zaczynam ja butowac... byc moze ten koles tez niedosyc ze maniaczy w to jak glupi to ma slabe nerwy, poprostu wpadl w amok :/
|
Chciałbym wyprowadzić was z błędu, bo Punkt 3g reulaminu Tibii mówi, że:
Cytuj:
A wam koledzy przedmówcy, życzę sukcesów w przyszłym życiu... |
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 15:43. |