![]() |
Czemu Druid A Nie Sorc??
Czy byłby ktoś tak miły i objaśnił mi czemu zamiast sorców cześciej są wybierani druidzi???
|
bo mogą robic uh od 24 lev i sprzedawac 3 k za bp
i są częściej brani na hunty bo mogą używać czaru exura sio na blokerze |
Druid jest częściej wybierany ponieważ w 70% (moge się mylić z %) posiadają go knighci lub palkowie dla robienia takich run leczniczych jak IH lub UH, dzięki czemu niewydają na kupowanie kilku/kilkunastu BP IH/UH, co jest kosztowne. Pozatym druidem szybciej zazyna się zarabiać niż sorkiem (druid może robić na 16lvl(chyba) juz IH i zarabia sprzedając je low lvl np. knightom, którzy niemają 4mlvl, a sorc aby pożadnie zarabiać musi czekać do 25lvl na HMM...
|
No qrcze ! Na 25 lvl sorc robi hmm ale na celescie TO tego jest normalnie na pęczki wjęc nikt nie kupuje..Nie no robie new chara.Thx~ za odpowiedzi ...
DRUID ROX |
Cytuj:
Poza tym, niby na pęczki, ale stosunkowo czas/kasa opłacalniejsze od UH, tylko może trudniej sprzedać [zakładając, że puścisz 2k/bp to masz za to 2 life ringi na Edron+20 blank run, czyli kolejny szybki bp na czysto - z promocją ofc (elder druid/master sorcerer)]. Poza tym robienie new chara tylko ze względu na UHy to bezsens... |
Cytuj:
Zreszto mam qmpla knighta i on sie napewno posiada ze szczęścia że będe drutkem :) |
Druid jest postacią defensywną, a mag ofensywną. Po za tą rzeczą niema większej różnicy między tymi dwoma profesjami. Co do huntów druid owczem przydaje się do UH'ania ale magowie też są chętnie brani na hunty min. za ich ofensywność.
|
Ja jeszce dodam, że druidzi mają cięższe różdżki np. sorc na 8 lvl-u ma różdżke ważącą 23 a druid bodaj 43!
|
was chyba pojebalo
Wbijesz 60+lvl drutem i bedzesz zalowal czemu nie wziles sorca Poison Storm to gowno UE rulzz |
Cytuj:
1) Exura Sio " 2) Exura Gran MAs REs |
Hyba coś Ci się pomyliło , nie są częsciej brani , np na serverze Xerena jest najwięcej sorców , później knighci , druidzi i paladyni :]
Niewiem co jest dobrego w druidzie , hyba to że może walnąć za 200 many mass heal co się przydaje jak się hunci np dragi samemu z DS'ami. :D |
Cytuj:
Żeczywiście,przez takie duperele Druid jest do dupy,a sorc ROX?? Druidzi dzięki temu,że sami robia uhy oraz "exura sio" i "exura gran mas res" Są cześciej brani na hunty.Ihy mogą wypalać już na 15lvl czyli Rulezzz.Do tego uhy na 24,a takie podstawowe czary sorca jak GFB albo hmm czy explosion też umią wypalać,nie mogą tylko SD.Mają też nieco lepszy shielding,bo skile szybciej im rosną(to niewielki plusik lae zawsze coś :P) |
Odp.
Sorc od druta różni się tym że drut to defensywa a sorc ofensywa. Ja mam druta narazie nim nie gram ale wcześniej go wybrałem ponieważ prędzej sprzedasz bp uhów niż sdki. Widziałem filmik jak drut sam expił bez summonów na vano drag lair. Mam go ale nie umiem na rapidshare umieszczać. Sam zabijał Dle kilka smoków na raz (max.2:P). Takytka: Exori vis+ exura sio. Ustawił na hotkeyach exori vis a obok exura sio"nick" i wiesz jak zawalał! Całe drag lair oczyszczał w okolo 10 minut! A i loot mu sprzyjał bo wypadłu chyba 2 drag shieldy, wand of inefrno itp.
Jak sam widzisz taki sorc musiaby się uchać, a UE za dużo many zabiera. Stawiam na druta że lepiej będzie expij na dragach, dwarfach niz sorc! |
Cytuj:
Co to, że sam robi UHy, ma do tego czy jest brany na hunt? Chyba nie myślisz, że blocker będzie czekał, aż druid wypali runkę podczas huntu, bo by nic nie wyexpili/zlootowali. Co do exura sio i gran mas res - tak, ale tylko z PACCem. Bez PACCa ta przewaga odpada. Poza tym, sorc dysponuje różnymi czarami ofensywnymi (vide e-wave, rzadziej UE) które również mogą się przydać na huntach, o których wspomniałeś. Na necro z DS'ami dobre jest fire wave... etc. etc. Skille bynajmniej NIE rosną druidowi szybciej. NIE NIE NIE NIE NIE fakink*rwa NIE. Sandały też nie przyspieszają o 3% po piasku. Co do runek, to nie "umią", bo zwyczajnie nie ma takiego słowa. Umieją jak już. Reasumując, naprawdę lepiej zostać przy sorcu... Cytuj:
Mówisz, że UE kosztuje dużo many. Prawda. Ale taki poison storm druida kosztuje o połowę mniej many (600), a jest bezużyteczne. Wolę drogi i przydatny czar niż o 6 manafluidów tańszy i syfny... |
1. druid jest postacia defensywna.
Stereotyp jak cholera. W Tibii uzywa tych samych run co sorc, expi w taki sam sposob jak sorc, na huntach robi to samo co sorc. Nie moze uzywac kilku niepraktycznych czarow ( wave itp ), ale rownie dobrze mozna powiedziec ze sorc jest gorszy bo nie ma czarow kontrolujacych przebieg gry typu np paralyze ( na takiego gsa ) albo wildgrowth ( tez bezuzyteczne, ale sa ). 2. druid jest czesciej brany na hunty. Tak, bo sorc moze leczyc tylko siebie, a druid dowolna postac w druzynie. Uhow nie wliczamy z oczywistego powodu - uhac kazdy moze sie sam. 3. UE roxx, PS to gowno Ile razy w miesiacu uzywacie ( czy moze raczej uzywalibyscie ) UE ? Raz na jakis czas podczas walki pvp, kilka razy przy oczyszczaniu questow ? 4. sorcow jest wiecej. Tak, ale jest to raczej pozostalosc po starych update'ach, odkad druid moze bardzo efektywnie leczyc liczba druidow rosnie. 5. uhmakerzy. Po co siedziec xx godzin i robic chara, na ktorym bede musial potem siedziec 2-3 godziny zeby zrobic bp uh, skoro expiac na maincharze zarabiam w ciagu godziny na 2bp ? edit: oczywiscie chodzilo o 'paralyze', dzieki za zwrocenie uwagi. |
Cytuj:
ps może to zabrzmiało jakbym miał do ciebie pretensje lub bym się z tobą nie zgadzał, nic z tych rzeczy po prostu pierwszy raz o tym słysze i jestem bardzo ciekawy ;) |
Mi się wydaje, że Vil mówił o Giant Swordzie.
A chameleon, to niesamowicie przydatny czar. Pamiętam jak się raz zmieniłem w Warlord Sworda :O fajnie było. |
ja gratuluje znajomosci tibi tiwerdzac ze e wave jest bezuzyteczny
to jest łansie to nad czym ubolewaja druidzi brak ofensywnego czaru instant o jako takim zasięgu ogólnie obie profesje sasłąbe bez pacc bo raca swoje najlepesze możliwosci a z pacc to juz zalezy jak chesz grac i wtedy podejmujesz wybór a najwieksza róznica na niekorzysc drutka to jego wand na 33 lev 1 kratka zasiegu powoduje ze ezpienie ta profesja potem staje sie droższe bo leci wiecej many na leczenia |
Oczywiśćie, ze sorc jest lepszy!!!:evul: Energy wave jest slaby?? Wbijcie mlvl, to zobaczycie. ja na 46lvl 61mlvl mam best hit 526 - słabo?:evul: Przewaga druida jest tempest rod, z której mozna dobijac dragi/gsy, a z wand of inferno niespecjalnie.:confused:
|
Cytuj:
Ja nie pisze o PS u druida bo tego nawet nie warto kupywać chyba że masz za dużo kasy, dużo czasy wolnego i nie msaz na co spalać many :) Ta exura gran jest dobra ale trzeba jej często uzywać. Juz lepiej użyć exury vity choć ta bierze trochę many. |
Cytuj:
A jeśli mamy iść twoim tokiem myślenia to Tempest Rod jest od Inferno Wanda lżejszy o 10 cap, czyli 40 strzałów HMM więc tutaj wygrywa druid ;) (Bo raczej od tych wyższych lvli używa się HMM -.-) Cytuj:
Cytuj:
Dobrą przewagą druida jest bardzo szybka kasa (UHy) i jeśli się postaramy to prot. Uhy zawsze są potrzebne i zawsze znajdzie się jakiś Hi lv knight który je kupi i zaoferuje ochrone (Szczególnie po upie gdy znikły farmy drutów)... |
Cytuj:
Z resztą wypowiedzi Vendera się raczej zgadzam, dodam od siebie tylko tylko tyle że jeśli ktoś nie ma zamiaru kupować pacca ani osiagać zbyt wyoskiego levelu (60+) to niech bierze druida. Niestety na wyzszych levelach gdy chodzi się już np. demony , behe czary typu exura sio , mass heal sie nie przydadzą, minimalnie szybciej rosnące skille też, ani nawet możliwość robienia uh (o ile sorcowie czasem wydadza duże sumy na manasy żeby zrobic sobie sd i wykorzystać na huncie co może sie zwrocić, to druidom niepotrzebne do niczego hutowe ilości uh, a nie sprzeda sie nawet za połowe wartości manasów), za to każdy chciało by sie mieć możliwość zadawnia dużych obrazeń lub szybkiego czyszczenia quest roomów, oraz dużej przydatności w wojnach nawet nie posiadając bardzo dobrego pvp. |
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
|
Cytuj:
Co do UE - racja napisałeś "rzadziej", ale jednak napisałes xP I powiedzmy sobie szczerze: Ile jest tych questów gdzie UE jest niezbędne? 5? Nawet jak nie bedziemy mieli UE to znajdzie się inny sorc który to zrobi za nas, lub ekipa która sobie z questem poradzi ;). Widziałem jak druid na 61~ lvu solo zrobił Necro questa <?> (ten z B robe i Medusa Shieldem), coprawda zeszło mu troche manasów i GFB ale quets wykonany solo ;) Cytuj:
Zamiast Inferno sorc może wziąść Cosmic Energy, ale przecież to to samo co Tempest tylko słabszy dmg ;] Oczywiście możliwe, że oceniałeś tempesta co do dragów w kwestii ogólnej przydatności, ale nie zapominajmy, że my tu porównujemy druta do sorca. Cytuj:
|
Druid może być lepszy ale wole sorca bo jest trudniejszy.
Pozatym druid i sorc, każda z tych profesji jest w czymś innym lepsza. |
Cytuj:
Bez promocji (4 many/6 sekund) bp HMM robimy 140 minut, bp UH 200 minut. Za minutę robienia HMM mamy 14,(285714) gp. Za minutę robienia UH mamy 15 gp... eee, jednak masz rację xD Cytuj:
Niezbędne w sumie chyba nigdzie UE nie jest... ot, chodźby OF - można z exori. Aczkolwiek przydatne, czego nie zakwestionujesz;p Cytuj:
Widziałem też filmik z 15 lvl sorcem solującym draga z LMM+wand of dragonbreath, hity szły boskie ^^ inna sprawa, że go nie zabił... bo mu znikł;p choć i tak by nie zabił. Eeeh, ty wiesz swoje, ja wiem swoje ^^ no ale cóż, będę się upierać. Bądź co bądź, przyjemnie się polemizuje ^^' Cytuj:
|
Cytuj:
Ty mi przyznałeś racje, że Uhy opłacalniejsze od HMM (Nawet jak 2k za bpk się wyciągnie :P). Ja Ci przyznaję racje, że UE jest b. przydatne, ale nie jest nie zastąpione. Z Tempestem, tak jak podejżewałem, chodziło Ci o kwestię ogólną więc też gites :P Spierać można by się jeszcze w wielu kwestiach, a prawda jest taka, że obie te profesje mają swoje plusy jak i minusy, i chociaż zalety obu tych profesji są bardzo od siebie zróżnicowane to jeśli się umie grać, to Druid czy Sorc, niema wielkiej różnicy ;) -------------------- A teraz pytanie z innej beczki: Exura sio leczy tak samo jak Vita? Czy słabiej? Czy poprostu druidzi którzy jej używają tak mocno nią leczą bo mają taką siłę magii? |
Cytuj:
|
Cytuj:
Cytuj:
Reasumując moją opinię na moment aktualny: Druid/sorc bez PACCa - zdecydowanie sorc lepszy. Druid/sorc z PACCem - sorc, jednak mniejsza różnica. Ofc to tylko moja opinia... |
Cytuj:
|
Cytuj:
Nawet drut szybciej zarabia niż sorc. UHy od 24lvl są świetnym interesem. Sorc ma te GFB, HMM i explo ale dut też to ma więc to nie wchodzi w grę. Na Sdki trzeba odczekać swoje :) Moja opinia: Druid/sorc bez PACCa - druid jest lepszy. druid/sorc z PACCem - szale są wyrównane. |
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
|
Ja tam myślę, że lepszy jest sorc ponieważ druidy maja mało czarów ofensywnych, a za to dużo leczących. To zależy co chcesz robić. Jeśli chcesz leczyć to bierz druta, ale ja jednak Ci proponuje sorcera :mag:
|
Cytuj:
|
Cytuj:
Ale moim zdaniem lepiej wybrać druida bo jak masz sorca to i tak robisz druta jako uh makera lub ewentualnie ih makera ;] Sam mam druta na Jamerze i myślę ,że druid jest lepszy ! Pozdro dla All ;] |
Cytuj:
Słuchajcie Gremlina, wkońcu 114 ED swoje wie ;] Cytuj:
Cytuj:
|
Cytuj:
Ktoś napisał na dole że co znowu z dragami - to mój ulubiony przykład:p |
Cytuj:
|
Cytuj:
jeśli to taki ZA<uwielbiam jeść banany>ISTY czar to dlaczego nie mówicie,i ż grając knightem bądź palem nie będę żałować, że nie wybrałem sorca? -.-' |
Cytuj:
a z pozostalych zagadnien: -uhmaker nie oplaca sie nikomu kto nie posiada domku z 3+ lozkami. -UE jest fajne, mocne i kosztuje tyle many ( co przeklada sie na niesamowity downtime ) ze mozna nabic 200 lev i ani razu go nie uzyc. -wiekszosc zarobku sorcem/drutem wpada jako produnkt uboczny expienia, na runach zarabia sie dlatego ze mozna, a nie dlatego ze sie nie da inaczej ( chociaz ja osobiscie zrobione runy z reguly zostawialem w depocie ). |
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 15:58. |