Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Potwory (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=17)
-   -   Guard + FE = Exp? (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=84182)

Teravista 08-07-2006 19:11

Guard + FE = Exp?

Hey mam takie pytanie czy to bedzie opłacalne..a mianowicie jak wiadomo FE(Fire Elemental) może zadać duże kombo więc można byłoby go użyć na expieniu na guardach(dwarf oczywiscie) bo szybko by padały..ja na 30 lvlu z dobrym eq byłbym wstanie na chwile zablokowac 2 guardy i ewentualnie któregoś dobić w razie potrzeby..exp byłby podobny w stosunku do expienia z monkiem bo w tych wypadkach exp 50%/50%.Proszę nie mówić ze to debilny pomysł bo może to troche szalone ale trzeba życiu dodać troche pikanteri:P

PS: gram na serwerze non-pvp bo to jest wazne :)

Nebulas 08-07-2006 19:19

Ja gram Master Sorciem - Wywołuje Orc Leadera zakładam Magic Shield i biorę dwa dwarfy na siebie. Może niezbyt opłacalne ale mi to nie przeszkadza.

Nyksus 08-07-2006 19:25

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Teravista
Hey mam takie pytanie czy to bedzie opłacalne..a mianowicie jak wiadomo FE(Fire Elemental) może zadać duże kombo więc można byłoby go użyć na expieniu na guardach(dwarf oczywiscie) bo szybko by padały..ja na 30 lvlu z dobrym eq byłbym wstanie na chwile zablokowac 2 guardy i ewentualnie któregoś dobić w razie potrzeby..exp byłby podobny w stosunku do expienia z monkiem bo w tych wypadkach exp 50%/50%.Proszę nie mówić ze to debilny pomysł bo może to troche szalone ale trzeba życiu dodać troche pikanteri:P

PS: gram na serwerze non-pvp bo to jest wazne :)

Jak grasz na NoN PvP to nie widzę przeszkód. FE nie będzie ci robić hitów, ale wątpie by było to opłacalne, gdyż dwarf guard może walnąć 2 - 4 razy w FE i poszła kupa many...nie lepiej z monkami...?

Teravista 08-07-2006 19:53

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Nyksus
Jak grasz na NoN PvP to nie widzę przeszkód. FE nie będzie ci robić hitów, ale wątpie by było to opłacalne, gdyż dwarf guard może walnąć 2 - 4 razy w FE i poszła kupa many...nie lepiej z monkami...?

Po 1 to to że ja ciagle bym był z przodu więc fe duzo hitów by nie dostał ale z tego co wiem to on (FE) jak atakuje kogos to ucieka(tak mi się wydaje)gorzej jak guard od tyłu przyjdzie ale wkoncu druid bede na 30 lvlu wiec nie bede bał sie go uhać.A co do monka to ja nie chce z nim iśc bo go ciagle trzeba "pchać" do przodu bo za blokera robi (wiem bo miałem 28 druta):/ a jak bede pierwszy pruł do przodu to wszystko szybciej bedzie wygladac.

Karrith 08-07-2006 20:01

FE podbiega do przeciwnika, w dodatku ma BARDZO slabego defa wiec padnie po chwili. poza tym guardy w ciebie bedzie walil po 50-100 wiec zanim fe ubije guardy(moze przez kilka tur nie walic wogole z magii, czasami tak sie zdarza) pojdzie ci duzo many na leczenie.
bardziej polecalbym jak juz co fire devile poniewaz one nie podbiegaja, a poza tym najczesciej szybsze comba wala.

S'hAr'K 09-07-2006 07:28

Fajny pomysl ;P Ale lepiej z fire devilami | Stracisz duzo many na leczenie

Nyksus 09-07-2006 10:36

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Teravista
Po 1 to to że ja ciagle bym był z przodu więc fe duzo hitów by nie dostał ale z tego co wiem to on (FE) jak atakuje kogos to ucieka(tak mi się wydaje)gorzej jak guard od tyłu przyjdzie ale wkoncu druid bede na 30 lvlu wiec nie bede bał sie go uhać.A co do monka to ja nie chce z nim iśc bo go ciagle trzeba "pchać" do przodu bo za blokera robi (wiem bo miałem 28 druta):/ a jak bede pierwszy pruł do przodu to wszystko szybciej bedzie wygladac.

Jak będziesz pruć do przodu i one będą walić w guardy a ty będziesz służyć za blokera to chyba też hity dostaniesz...? Nie wiem, może sie myle, ale czy od swoich własnych summonów (FE,FD) dostaje sie hity?

Li-Bi 09-07-2006 10:51

tylko na swiatach pvp-enforced sie dostaje hity od wlasnych summonow

Plajer 09-07-2006 10:53

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Nyksus
Jak będziesz pruć do przodu i one będą walić w guardy a ty będziesz służyć za blokera to chyba też hity dostaniesz...? Nie wiem, może sie myle, ale czy od swoich własnych summonów (FE,FD) dostaje sie hity?

serwer Non PVP

jastr 09-07-2006 12:18

eee tylko na pvp enforced :P chyba nie na zwykłym pvp również dostajesz hity od summona :P. Raz wybrałem się na withe i postanowiłem sobie f devila zsummonować efekt był taki że f devil do red hp mnie zjechał tymi swoimi f ballami. Jak napisali wyżej fe podchodzi do przeciwnika pomimo że atakuje z dystansu. Przy 2-3 guardach efekt będzie taki że albo ty będziesz musiał gfb użyć/uhać/ihać summona albo on padnie. Pokombinuj z summonami sobie ale i tak nic leprzego od monka nie wykombinujesz. Chyba że będzie baaardzo szybki resp wtedy możesz pokusić się o jakąś kombinacje np monk +fe albo monk +f devil. Powodzenia

Teravista 09-07-2006 13:58

@Ileś tam UP
tylko na non-pvp nie dostaje hitow od mojego summona a na reszcie niestety dostaje.

Są pozytywne i negatywne komentarze ale ja jeszcze nad tym pomyśle :) dzięki wszytskim za wyrażenie swojej opinii.

Li-Bi 09-07-2006 19:30

ja gram na pvp od dawien dawna i jeszcze nigdy nie dostalem hita od swojego summona

Glacial 09-07-2006 19:35

Jesli juz z jakims summonem chcesz koniecznie isc na guardy to nie z fire devilem/fe tylko monkiem. Ale osobiście uważam, ze szkoda expa. Ja expie z samą laską vulcanic rod i sobie daje rady na średnio-hardkorowych spawnach. Oczywiście co najmniej 1bp manaskow wymagany

Li-Bi 09-07-2006 19:43

Cytuj:

Jesli juz z jakims summonem chcesz koniecznie isc na guardy to nie z fire devilem/fe tylko monkiem.
Nie oplaca sie isc z summonem na guardy. Lepiej samemu z sd/gfb bic.
Cytuj:

Oczywiście co najmniej 1bp manaskow wymagany
Najlepiej to bic z sd/gfb, wtedy w ogole mana nie schodzi i samym jedzeniem sobie mlvl tylko trenimy.

Angel of Death 09-07-2006 19:57

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Li-Bi
ja gram na pvp od dawien dawna i jeszcze nigdy nie dostalem hita od swojego summona

Omg bo tu chodzi o to jak potwór wali gfb/explo i ty też dostaniesz -.-

Li-Bi 09-07-2006 20:04

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Angel of Death
Omg bo tu chodzi o to jak potwór wali gfb/explo i ty też dostaniesz -.-

no wlasnie na zwyklym pvp sie nie dostaje, jedynie na pvp-enforced

Teravista 09-07-2006 20:06

Cytuj:

Nie oplaca sie isc z summonem na guardy. Lepiej samemu z sd/gfb bic.

Najlepiej to bic z sd/gfb, wtedy w ogole mana nie schodzi i samym jedzeniem sobie mlvl tylko trenimy.

HAHAHAHA SD NA GUARDY....MEGA WASTE....weź ty byś chyba raty z sd bił :/ a gfb to tylko jak większa grupa a ty tak mowisz jakbym mial marnowac gfb na jednego guarda.Zastanów sie co mówisz CHOPIE.

Li-Bi 09-07-2006 20:10

Cytuj:

HAHAHAHA SD NA GUARDY....MEGA WASTE
Koszty sd zwracaja sie z samej kasy z guardow i nie trzeba nawet zadnych itemkow zbierac.
Cytuj:

weź ty byś chyba raty z sd bił :/
Na raty nie chodze ale jak spotkam rata po drodze do lepszego expowiska to tez go walne z sd bo innych run raczej nie nosze (no czasami gfb jak ide na duzy sajgon)
Cytuj:

a gfb to tylko jak większa grupa a ty tak mowisz jakbym mial marnowac gfb na jednego guarda.
Normalnie sie bije guardy z sd, a gfb tylko w sytuacji kiedy jest wiecej niz 3 guardy naraz.
Cytuj:

Zastanów sie co mówisz CHOPIE
Jesli ja zle mowie to co dopiero ty.

Teravista 09-07-2006 20:13

Cytuj:

Koszty sd zwracaja sie z samej kasy z guardow i nie trzeba nawet zadnych itemkow zbierac.

Policz sobie na jednego guarda potrzebujesz 1 sd (jak dobrze wejdzie hit) 1 sd kosztuje ok 300gp(6000gp za bp / 20 = 300gp)wiec jak wypadnie ci 300gp z guarda to dawaj screena to dam ci co tylko zechcesz.

ripper 09-07-2006 20:15

Ignorujcie posty niejakiego Li-Bi - kolejny prowokujący wszystkich kretyn. Żeby było jasne - na pvp i epvp nasz własny summon może nas zranić fieldami/czarami obszarowymi, na nonpvp nie ma takiej możliwości.
@topic
Idź i spróbuj. Jeśli wiesz co i jak to dasz rade. Z tym, że FE lubią robić psikusy i nie bić z explo/gfb przez kilka rund. Z tym, że jak już walnie to mocno xD

Teravista 09-07-2006 20:19

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez ripper
Idź i spróbuj. Jeśli wiesz co i jak to dasz rade. Z tym, że FE lubią robić psikusy i nie bić z explo/gfb przez kilka rund. Z tym, że jak już walnie to mocno xD

No małe doświadczenie mam ale tylko z monkiem bo miałem 27 druida ale chce czegoś nowego spróbować ;) byćmoze szybszy exp bedzie ale jak fe nie walnie przez kilka rund explo i gfb to zrobie drugiego i moze on walnie ;)

Freddd 10-07-2006 01:03

Li-Bi ty chyba jestes idiata albo jakims psycholem zeby bic guardy z sd to juz kompletna przesada i jeszcze piszesz ze ci sie w samej kasie za sd zwraca to juz kompletna przesada trzeba byc noobem zeby cos takiego pisac a i druga sprawa tylko na serwerach non-pvp summon NIE MOZE czlowieka zabic na reszcie serwerów summon MOZE zacic czlowiekaX( X( X(

Funosek 10-07-2006 11:42

@Libi

Gratz.. Skoro ty guardy bijesz z sd i ci sie zwraca to może masz jakieś magiczne sd które mają pareset strzalów a kosztuja normalnie ? :baby:
Nawet początkujący gracz wie, że guard nie jest tak mocny, żeby używać na niego sd.. ewentualnie można użyć gfb, gdy robi się gorąco.

@Topic

Co do expa na guardach z FE to nie jest taki zły.. wand/rod + fe i można bić tylko trzeba sie starać, żeby guard gonił nas, a nie sumona..

Widziałem jak kumpel expil na guardach z 2xFE...

P.S. Jeżeli masz pacc'a to wbij szybko 36 level (z tego co wiem jesteś druidem) i sumonki możesz leczyć czarem exura gran mas res.

Teravista 10-07-2006 13:08

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Funosek
P.S. Jeżeli masz pacc'a to wbij szybko 36 level (z tego co wiem jesteś druidem) i sumonki możesz leczyć czarem exura gran mas res.

A jak np bedzie goraco obydwa FE maja red hp i guard tez to jak uzyje tego czaru to ulecze wszytskich razem z guardem :/ .Tak mi sie wydaje.

"Słotka Anielka" 11-07-2006 10:41

Cytuj:

Policz sobie na jednego guarda potrzebujesz 1 sd (jak dobrze wejdzie hit) 1 sd kosztuje ok 300gp(6000gp za bp / 20 = 300gp)wiec jak wypadnie ci 300gp z guarda to dawaj screena to dam ci co tylko zechcesz.
Mając 41+lvl i 41+mlvl zawsze zabijamy guarda jednym sdekiem. 1 SD kosztuje 70 gp, a wiec jest szansa ze z guarda ktorego zabilismy wypadnie loot wiecej warty niz te 70 gp, bo z samej kasy wypada prawie zawsze ponad 30gp, a przeciez jeszcze jest duzo lootu. Nie mowie ze jest to jakies super oplacalne, bo ledwo co wychodzimy na plus o kilka gp ale jednak exp jest dosyc szybki.
Cytuj:

Zanim Fe przywali to juz bedzie gryzl piach bo go zajdzie inny guard od tylu i zabije zanim ty zdazysz zabic guarda ktory atakuje FE.
Cytuj:

No małe doświadczenie mam ale tylko z monkiem bo miałem 27 druida ale chce czegoś nowego spróbować byćmoze szybszy exp bedzie ale jak fe nie walnie przez kilka rund explo i gfb to zrobie drugiego i moze on walnie
Z summonami jest wolniejszy exp niz jakbys mial samemu zabijac guardy to po pierwsze, a po drugie to jak zrobisz 2 fe to stracisz na tym tylko kupe many a jak juz mowilem w kopalniach guardow jest tak ze guardy sie pojawiaja ze wszystkich stron wiec po 5 minutach expienia jakis guard zajdzie od tylu fe i zanim sie zorientujesz to juz bedziesz widzial fire fielda na ziemi zamiast fe. Jesli juz chcesz expic z summonami to ewentualnie sprobuj metoda fe+monk ale fe i tak szybko padnie bo guard ma go na 2-3 ciosy. Ogolnie odradzam summony na guardy. Duzo lepiej expic samemu z sd (gfb na grupy). Jesli masz ponad 41 lvl i mlvl to zdecydowanie nie uzywaj summonow tylko bij samemu z sd bo sie koszty minimalnie zwracaja jak zbierasz loot, a exp jest szybki i nie ma ryzyka deda (bo szybko sie z sd zabija).
Cytuj:

Li-Bi ty chyba jestes idiata albo jakims psycholem zeby bic guardy z sd to juz kompletna przesada
Jak bijesz z sd to sie koszta zwracaja i jest szybki exp. Zadna przesada. Wlasnie najbardziej sie guardy oplaca bic z sd.
Cytuj:

i jeszcze piszesz ze ci sie w samej kasie za sd zwraca to juz kompletna przesada trzeba byc noobem zeby cos takiego pisac
W samej kasie nie, ale kasa+loot to juz sie zwraca.
Cytuj:

Gratz.. Skoro ty guardy bijesz z sd i ci sie zwraca to może masz jakieś magiczne sd które mają pareset strzalów a kosztuja normalnie ?
Nie ma takich sd. Sa tylko zwykle i ze zwyklych sie zwraca.
Cytuj:

Nawet początkujący gracz wie, że guard nie jest tak mocny, żeby używać na niego sd.. ewentualnie można użyć gfb, gdy robi się gorąco.
Moze nie jest tak mocny ale nalezy zwrocic uwage na to ze z sd sie expi 2 razy szybciej niz z innych run/różdzek/summonów, a kasa sie zwraca (mala bo malo ale zawsze troche na plus).
Cytuj:

Co do expa na guardach z FE to nie jest taki zły.. wand/rod + fe i można bić tylko trzeba sie starać, żeby guard gonił nas, a nie sumona..
Jak uciekamy przed guardem i go lejemy to wtedy od tylu twojego fe podejdzie jakis inny guard i juz po zabawie. Odradzam fe bo ma slabiutki def (mniej wiecej jego def jest taki jak trolla)
Cytuj:

Widziałem jak kumpel expil na guardach z 2xFE...
10 minut mogl expic.
Cytuj:

Strata many i co za tym idzie kasy. To juz bardziej sie oplaca z sd bic.
Cytuj:

A jak np bedzie goraco obydwa FE maja red hp i guard tez to jak uzyje tego czaru to ulecze wszytskich razem z guardem :/ .Tak mi sie wydaje.
Uleczysz wtedy tylko swoje summony na full hp a guard nadal bedzie mial red. Jakby tak bylo ze leczysz wszystkich w zasiegu czaru to druid nigdy by nie mial szans na wykonanie annihilatora a przeciez juz kilku druidow tego dokonalo wlasnie za pomoca leczenia 3 sorkow z ekipy tym czarem.

Teravista 11-07-2006 12:37

:glupek: :glupek: :glupek: :glupek: :glupek: :glupek:

Hupe 11-07-2006 12:47

Jest tylko 1 maly problem, sd kosztuje 325 gp a nie 70B)

dreggi 11-07-2006 12:54

Li Bi i Kejw Rat to chyba rodzeństwo :P
Edit. A ich siostra to "Słotka Anielka" :D
@topic
Ja tam bym chodził tradycyjnie z monkami, albo fire devilem i monkiem za blokera + rózga oczywiście w każdym przypadku i dobrze by było exori visy.

master of lucera 11-07-2006 14:17

!!!

OMG!! Ten LI-BI to chyba jakis niekompletny jest. Guard z SD.....:D :D :D :D :D
Zaje***te to bylo

tomcio3396 11-07-2006 14:43

ja wam powiem tyle: świat pvp to guardy tylko z monkiem fe lub fd może nas zabić; świat non pvp można sie bawić z innymi summonami ale monk też może być

btw. guardy z runami po tym update to duzy waste, no chyba że gfb na grupy

i nie pie****** mi głupot, że niewiem co gadam bo już jakiś lvl mam i sprawdziłem wszystkie możliwości expa na guardach

Noro 11-07-2006 14:54

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Słotka Anielka
jak juz mowilem

Nie ładnie to tak podszywać się pod dziewczyne.:)

topic:
Ja wolę starą metodę z monkami, ale jeśli będzie Cisię dobrze expilo z Fe to ja może też spróbuje.:)

caveki 11-07-2006 17:03

Jak juz expic na dwarfach guardach to najlepiej z monkiem bo gdy takiego fe ,guard dopadnie to moze latwo go ubic,a monk jak wszyscy wiemy uha sie ;]

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 09:39.