Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Broń i przedmioty (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=15)
-   -   Czy łuk się opłaca? (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=85013)

QbaVoy 14-07-2006 23:07

Czy łuk się opłaca?

Witam!

Mam pytanie jak w temacie: czy łuk się opłaca (zwykły bow), oczywiście wobec warunków:

-400gp (blind orc, jestem jeszcze w rooku, 6/7lvl)
-zero doświadczenia (mam 15 w sowrd fighting)
-zamierzam zostać paladynem

Czy jednak mam pozostać na walce wręcz, czy może wziąć łuk, czy jedno i drugie ???

Dodam że wszystkiego mam 616 gp ;)

Weebster1993 14-07-2006 23:15

WEdług mnie sie nie opłaca na maninie o wiele wiele szbciej nabijesz skile, a na poczatek to chyba spear niee ? spearami do 50 i bow. Ogólnie na 15 skilach ze strzał to strata kasy... nie kupuj jak njaszybciej wejdz na mainia i zaczij skilwac sperami ;))

Dragonit 14-07-2006 23:16

No i łuku nie kupuj na rooku, chyba że jesteś zwolennikiem głupiego wydawania kasy -.- co do skili to można opłacalnei expić od 40 dista ;D

Tahrus 14-07-2006 23:16

Nie kupuj. Bo i tak ci nic nieda. Na maine dist lecie z 5 razy szybciej nawet więcej. Na mainie łuk możesz od ludzi kupić i taniej cie wyjdzie.

Shinjix 14-07-2006 23:18

To było powtarzane na tym forum miliony razy: Trenowanie distance fightingu na rooku jest nieopłacalną stratą czasu. Nawet, jesli chcesz zostac paladynem. Wyjdź spokojnie z rooka bez kupywania luku i dopiero na mainie go kup.

Dragonit 14-07-2006 23:20

@UP

Chyba że przy okazji walcysz na rooku spearami, co się nawet opłaca(często po tym poznaje się przyszłych paladynów, po tym że nieraz walczą spearami :D)

Duch Niespokojny 14-07-2006 23:38

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dragonit
@UP

Chyba że przy okazji walcysz na rooku spearami, co się nawet opłaca(często po tym poznaje się przyszłych paladynów, po tym że nieraz walczą spearami :D)

Nawet to nie ma raczej sensu - przy niskim skillu można się pociąć, jak chce się ubić choćby głupiego trolla, speary ważą dużo i ciągle się rozpadają, znacznie szybciej się expi macem lub kataną, no i te 5 punktów dista, które zrobimy na rooku na nic się nie przydadzą, bo na mainie można tyle zrobić w 10 minut. Nie wspominając już o złodziejach, którym włócznie co prawda na c..j są potrzebne, ale to nie powód dla noobów, żeby nie utrudnić komuś życia.

Brudzio 14-07-2006 23:56

Na roku?! Mało opłacalne dlatego że wiecej stracisz niz zyskaż. Nabij narpierw jakies pożadne skile i lvl i wtedy dopiero se kupuj a teraz trenuj spirami. Jak bendziesz miał premium account (pacc) potrzebne do robienia bełtów (amunicji do kuszy), wysoki lvl i skile wtedy dopiero najopłacalniej kupic kusze ale to juz inna działka... :p :)

.........:::::::::: Tibia cool :::::::::...........

Adow Adan 15-07-2006 00:35

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Duch Niespokojny
Nawet to nie ma raczej sensu - przy niskim skillu można się pociąć, jak chce się ubić choćby głupiego trolla, speary ważą dużo i ciągle się rozpadają, znacznie szybciej się expi macem lub kataną, no i te 5 punktów dista, które zrobimy na rooku na nic się nie przydadzą, bo na mainie można tyle zrobić w 10 minut. Nie wspominając już o złodziejach, którym włócznie co prawda na c..j są potrzebne, ale to nie powód dla noobów, żeby nie utrudnić komuś życia.

Ja na rooku zbierałem po kilka spear i sprzedwałem 1 po 3 gp. Zbierałem duzo sprzętu takie jak :
-Leather boots,leather helmet
-studded helmet,spear,hand axe i axe.

Za to dorobiłe sie równe 900 gp na rooku na 8 lvl wychodząc z niego.

co do tematu to mało zeczy opłaca sie kupić u blind orca a w szczególności nie łuk. niedość ze na rooku to strata kasy bo jeżeli juz uważasz ze skilowanie dista na rooku to zdrowy rozsądek to juz skilluj ze spearami a nie z bowem i z poison i normalnymi arrow.

Piotrek Marycha 15-07-2006 01:04

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Adow Adan
Ja na rooku zbierałem po kilka spear i sprzedwałem 1 po 3 gp. Zbierałem duzo sprzętu takie jak :
-Leather boots,leather helmet
-studded helmet,spear,hand axe i axe.

Za to dorobiłe sie równe 900 gp na rooku na 8 lvl wychodząc z niego.

.

ja wychodzac z rooka przecietnie mam ~1k bez bawienia sie w takie smieci

@topic trenowanie dista i wogle walka na dystans na rooku to zabawa dla rook stayerow tlyko, no chyba ze ktos lubi przechodzic go 5 dni ;)

noobowaty mistrz 15-07-2006 08:59

Cytuj:

Na maine dist lecie z 5 razy szybciej nawet więcej.
ROTFL nie miales nigdy paladyna
Nie 5 razy szybciej tylko ponad 100 razy szybciej.

@topic
Bow/speary na rooku tylko dla rookstayerow sa oplacalne. Jak nim nie jestes to bij wrecz z macy.

malas menilan 15-07-2006 10:46

Jeżeli masz zamiar zostac paladynem to:

expisz na rooku na trolach (oczywiscie gdy juz jestes je wstanie zabic z mace albo czegos podobnego) gdy wylootujesz spir to go zakladasz i expisz z nim tal dlugo aż sie nie złamie.

gdy będziesz już na main
historia sie powtarza. nadal trole + spiry (mogą też byc gobliny z kamykami)

gdy osiągniesz 40+ dista bierzesz łuk i strzały wędrujac na np cyclopy.

kusza 65+

Legendarny Faramir 15-07-2006 10:58

Walic na rooku ze strzal = waste
Na Mainie jak najbardziej ale od 60 skilla a nie jak mowia przedmówcy od 40 bo to jest waste a na cyklopy nie radze isc bez uhow/vitki

Antek Morderca 15-07-2006 11:07

Im wcześniej tym lepiej

Jak wczeście już na rooku zaczniesz używać łuku tym lepiej bedzie ci szło na mainie i bedziesz juz mial jakieś doświadczenie ;)

noobowaty mistrz 15-07-2006 13:00

Expienie na trollach ze spearow na rooku to strata czasu. Lepiej expic na wolfach i przejsc szybko rooka bo na mainie dist zrobimy duzo szybciej.

Każdy_ponad_Każdy 15-07-2006 13:18

1.Nie kupuj łuku na Rooku,ponieważ jest on tańszy na Mainie a na rooku i tak byś go nie używał.
2.Najpierw skilluj spearami , a dopiero póżniej strzałami.
3.Myśle że dobrze że założyłeś taki tema.Wiele początkujących graczy będzie mogło znależć odpowiedż na podobne pytania.Nie wiem czy już taki temat był ale O.K.

Pozdrawiam cię i życze sukcesów w skillowaniu i w biciu leveli itp.;)

Vil 15-07-2006 14:07

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Antek Morderca
Jak wczeście już na rooku zaczniesz używać łuku tym lepiej bedzie ci szło na mainie i bedziesz juz mial jakieś doświadczenie ;)

wystrzela strzal za cala kase i wbije 2 dista. Za****** start na mainie.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez malas menilan
Jeżeli masz zamiar zostac paladynem to:

expisz na rooku na trolach (oczywiscie gdy juz jestes je wstanie zabic z mace albo czegos podobnego) gdy wylootujesz spir to go zakladasz i expisz z nim tal dlugo aż sie nie złamie.

10x lepiej jest olac rook i wyjsc na maina, kupic battle hammera, zabijac trolle dla spirow 10x szybciej ze o kupowaniu spirow za zarobiona kase nie wspomne.

Stożek 15-07-2006 15:03

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vil
wystrzela strzal za cala kase i wbije 2 dista. Za****** start na mainie.

Nie dwa ale trzy punkciki-prawie tyle co 2 ale PRAWIE robi...

Cytuj:

10x lepiej jest olac rook i wyjsc na maina, kupic battle hammera, zabijac trolle dla spirow 10x szybciej ze o kupowaniu spirow za zarobiona kase nie wspomne.
11x lepiej jest olac rook i wyjsc na maina, kupic war hammera'a i expic z nim na darshianskich rotach. Dzieki temu zarobi sie kase na spirki szybciej, a o doswiadczeniu nabitym na rotach nie wspomne.

Vil 15-07-2006 16:58

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Stożek
11x lepiej jest olac rook i wyjsc na maina, kupic war hammera'a i expic z nim na darshianskich rotach. Dzieki temu zarobi sie kase na spirki szybciej, a o doswiadczeniu nabitym na rotach nie wspomne.

to jest juz kwestia tego ile kasy z rooka sie wyniesie i czy woli sie za nia kupic kompletny sprzet czy samego wh .. Poza tym na edron na trollach podobna kasa a do tego spiry leca. Nie wspominajac juz o tym, ze bez pacca wyglada to troche inaczej ...

Stożek 15-07-2006 17:18

Jakbym nie mial PACC to pewnie biegalbym na roty pod Fibula, bo na respawnach trolli dla FACC jest wiecej osob niz w kolejsce po darmowy obiad w MOPSie.

Tahrus 15-07-2006 20:01

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez noobowaty mistrz
ROTFL nie miales nigdy paladyna
Nie 5 razy szybciej tylko ponad 100 razy szybciej.

Miałem paladyna i wczoraj nie byłem w stanie napisać ile razy szybciej leci ponieważ byłem po imprezie.

Laf 15-07-2006 20:59

lol

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez QbaVoy
: czy łuk się opłaca (zwykły bow)

nie oplaca sie

noobowaty mistrz 15-07-2006 21:05

Cytuj:

2.Najpierw skilluj spearami , a dopiero póżniej strzałami.
Nie skilluje sie strzalami bo to strata kasy. Wbrew pozorom te strzaly wcale nie sa tanie. 100 strzal to jest 200gp. Wiec nie radze sobie pykac na full defie bo mozna szybko zbankrutowac. Ze strzal sie expi, nie skilluje. Do skillowania to sa speary, small stonesy itd.
Cytuj:

Nie dwa ale trzy punkciki-prawie tyle co 2 ale PRAWIE robi...
OMG
Na rooku kazdy kolejny dist to 300% poprzedniego
Na mainie kazdy kolejny dist to 110% poprzedniego.
To teraz sobie policzcie ile razy dluzej sie robi powiedzmy 20 dista na mainie i na rooku.
A im dalej tym wieksza roznica.
Tylko kompletni nowicjusze trenuja na rooku.
Cytuj:

Jakbym nie mial PACC to pewnie biegalbym na roty pod Fibula, bo na respawnach trolli dla FACC jest wiecej osob niz w kolejsce po darmowy obiad w MOPSie.
Guzik prawda. Wlasnie ze wiecej osob siedzi na facc na rotach. Jak ide expic na trolle to czesto spotykam caly resp dla siebie (chocby molts gdzie rzadko kto przyjdzie bo nawet nooby nei wiedza jak, albo na swamp obok dwarven bridge). Natomiast na rotach powiedzmy w venore jest wiecej osob niz jaskin (a jaskin jest cos kolo 10 o ile sie nie myle). Na fibuli jest podobnie i do tego jeszcze nooby luruja dsy, wiec lepiej sobie odpuscic.

Maxu50 15-07-2006 22:04

Cytuj:

to tez zalezy od swiata na ktorym grasz bo na hamronii mozna sobie spokojnie trenowac paladynem do 45 dista na trollach w ab....

noobowaty mistrz 15-07-2006 22:48

Cytuj:

Cytuj:
Nie wszyscy uzytkownicy opanowali jeszcze umiejetnosc cytowania. :p

@up
Na trollach pod ab zawsze jest pelno ludu, tyle ze na niektorych serwerach pvp gra mniej noobow i nie zabieraja spearow.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 11:29.