Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   "Wojna" w Izraelu (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=85368)

Caer 18-07-2006 00:12

"Wojna" w Izraelu

Jako iż przebywam w Izraelu, jestem "dośc zainteresowany" tą "wojną". Chciałbym poznać wasze zdanie na ten temat. Do tej pory uważałem się za antysemitę, ale pod wpływem ostanich wydarzeń zaczynam zmieniać poglądy. Uważam iż Izrael robi dobrze, podejmując walkę z Hezbollahem. Hezbollah jest to organizacja terrorystyczna, która dokonała wielu ataków terrorystycznych na terenie Izraela. W owych atakach, w samym zeszłym roku zginęło ok. 300 osób. W tym kobiety i dzieci. Czy w tej sytuacji, Izrael nie ma prawa do walki z Hezbollahem, który wyraźnie "przejmuje władzę" w Libanie? Na Onecie pojawia się dość sporo artykułów na temat sytuacji w Izraelu i czytając komentarze zauważyłem, że większość ludzi jest przeciwko Izraelowi, a popiera Hezbollah. Kilka komentarzy:

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Demonfort
"Drag nach Osten" kiedyś prowadzili go Niemcy teraz pałeczkę przejęli po nich o ironio losu Izraelczycy- czyli naród, który powinien pamiętać to, że siłą i bezwzględnością nie da się zwyciężyć.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ogonowski
Izrael dokonał agresji na Liban
powinna być międzynarodowa interwencja w celu wyparcia Izraela z okupowanych ziem arabskich.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gościu
Czy Izrael obowiązuje jakiekolwiek prawo międzynarodowe?
Zachowują sie od lat jakby conajmniej wokół swoich granic mieli Wietnam, Gwatemale lub Czeczenie. A może oni sa wybrani skoro garstka zwana armią trzęsie całym regionem mniej ważnych i super ważnych czyli G8.

Gdy ci sami terroryści porywali ludzi w Iraku i odcinali im głowy "na żywca", wszyscy uważali ich za diabłów wcielonych. Teraz ich popierają. Dlaczego? Czy tylko dlatego, że ofiarami są żydzi? I oni jeszcze zapewne twierdzą iż nie są antysemitami.

Czy to nie chore, że ludzie popierają terrorystów, a nie państwo które broni swoich obywateli?

spider-bialystok 18-07-2006 00:40

A Izrael to co? 18 ludzi splonelo zywcem w tym 9 dzieci gdy Izrael zestrzelil samochod z uciekajacymi Libanczykami, ale co tam, przypadek. Hezbollach w Libanie jest praktycznie poza wladza rzadu. Po co niszczyc infrastrukture kraju? Po co mordowac cywili? W zeszlym roku zginelo 300 osob po stronie Izraela? A ilu zginelo Palestynczykow czy Libijczykow?? Niech lapia terrorystow [ktorzy, jak wiadomo, nie biora sie znikad] Wg mnie Izrael sam do tego doprowadzil, od poczatku swojego istnienia. I nie, nie jestem antysemita, zbyt wielu jest Zydow, ktorzy zasluguja na szacunek i podziw. Jednak nie ma co sie dziwic, ze samo istnienie Izraela i jego funkcjonowanie wzbudza oburzenie u niepoprawnych politycznie Arabow. Co do Iraku i polityki USA to moje stanowisko widac jasno po podpisie. Widzac co przyniosla ta okupacja sam mialbym ochote ukrecic leb kilku politykom.
Swoja droga ciekawi mnie jak to wyglada z perspektywy osoby mieszkajacej w Izraelu. Jestem otwarty na dyskusje.
PS. Wojna Izraela, a nie w Izraelu

Caer 18-07-2006 00:49

Cytuj:

18 ludzi splonelo zywcem w tym 9 dzieci gdy Izrael zestrzelil samochod z uciekajacymi Libanczykami
W każdej wojnie, chociaż by nie wiem jak ostrożnie prowadzonej, zawsze dojdzie do ofiar wśród cywili. Izraelczycy nie ginęli w czasie wojny, tylko w czasie ataków terrorystycznych.

Cytuj:

Niech lapia terrorystow
Łapią. I to od cholery. Mieszkam na Yafo, arabskiej dzielnicy w Tel-Awiwie. W zeszłym tygodniu zgarnięto araba, który mieszkał na przeciwko mnie. Miał w domu 10kg materiałów wybuchowych. Wydawał się "normalnym", spokojnym człowiekiem.

!Edit:
Nowy art na Onecie :P
Cytuj:

Hezbollah odrzucił międzynarodowe propozycje rozejmu jako "izraelskie warunki" i oskarżył zagranicznych wysłanników o umożliwianie Izraelowi zyskania czasu na kontynuowanie ofensywy w celu zmuszenia Libanu do poddania się.
Cytuj:

Izrael uzależnił ewentualny rozejm od zwolnienia dwóch uprowadzonych przez Hezbollah żołnierzy i wycofania się bojówek Hezbollahu z rejonów przygranicznych.

spider-bialystok 18-07-2006 00:56

Co do zamachow na ludnosc cywilna to jest nie do przyjecia i to po zadnej ze stron, ani po arabskiej ani po izraelskiej. Lecz sam wiesz najlepiej, czemu Arabowie tak nienawidza Izraela i maja powody. Btw. Ostrzal [a raczej masakra] rodziny na plazy przez izraelski smiglowiec to nie byl terroryzm?

Caer 18-07-2006 01:01

Cytuj:

Lecz sam wiesz najlepiej, czemu Arabowie tak nienawidza Izraela i maja powody.
Wiem czemu Arabowie nienawidzą Izraela i jego obywateli. Ale jakie oni mają ku temu powodu? To, że Izraelczycy powrócili na swoje ziemie? To, ze po tylu latach ponownie mają swoje państwo? A wiesz co w tym jest najśmieszniejsze? To, że Arabowie sami sprzedali większość ziem Izraelczykom.

Ashlon 18-07-2006 01:06

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Caerlionne
Hezbollah jest to organizacja terrorystyczna, która dokonała wielu ataków terrorystycznych na terenie Izraela.

W takim razie Amerykanie powinni wyslac juz 5 bomb termojadrowych na Afganistan, Irak itd. Bo terrorysci stamtad pochodzili!
Cytuj:

W owych atakach, w samym zeszłym roku zginęło ok. 300 osób.
A teraz tyle zginelo w tydzien po bombardowaniu przez izraelskie sily powietrzne.
Cytuj:

Czy w tej sytuacji, Izrael nie ma prawa do walki z Hezbollahem, który wyraźnie "przejmuje władzę" w Libanie?
PiS tez powoli przejmuje wladze w Polsce. Czekamy na bombki od Ruskow ;)
Cytuj:

Gdy ci sami terroryści porywali ludzi w Iraku i odcinali im głowy "na żywca", wszyscy uważali ich za diabłów wcielonych.
SS tez wycinalo w pien Polakow, ale sami Polacy starali sie oszczedzac cywilow. A Izrael od razu pierdut bombki w budynki mieszkalne...
Cytuj:

Izrael uzależnił ewentualny rozejm od zwolnienia dwóch uprowadzonych przez Hezbollah żołnierzy i wycofania się bojówek Hezbollahu z rejonów przygranicznych.
Czyli "musicie rozbroic granice"?
Powiem tak : gdyby panstwu Izrael faktycznie zalezalo na zlikwidowaniu terrorystow, nie potrzeba byloby mobilizowac calej armii. Wystarczyloby kilka szwadronow snajperow, kombandosow, ew. 2-3 dywizje pancerne z obstawa. A to mi wyglada po prostu na demonstracje sily. Nie chce byc czarnowidzem, ale kiedys cierpliwosc Arabosow sie skonczy i zamiast bawic sie w spadajace samoloty, pier***na w ten Izrael atomowke, tak jak Amerykanie w Hiroszime. Skutki juz znamy.

@edit:
Cytuj:

Wiem czemu Arabowie nienawidzą Izraela i jego obywateli. Ale jakie oni mają ku temu powodu? To, że Izraelczycy powrócili na swoje ziemie? To, ze po tylu latach ponownie mają swoje państwo? A wiesz co w tym jest najśmieszniejsze? To, że Arabowie sami sprzedali większość ziem Izraelczykom.
W takim razie znow czas na husarie i Wielkie Odzyskiwanie ziem Rzeczpospolitej Obojga Narodow!

spider-bialystok 18-07-2006 01:13

Co by bylo, gdyby kazdy zechcial wracac na "ziemie przodkow"... Wrocili tam po tysiacach(!) lat, zjezdzali sie tam i w koncu oglosili, ze chca na czesci ziem stworzyc wlasne panstwo... co bylo nie do przyjecia. Z dotychczasowych mieszkancow uczynili ludzi drugiej kategrii i wprowadzili swoje wojska na ziemie ludzi, u ktorych do niedawna byli goscmi. Wszystko to przy pelnym poparciu politycznym i finansowym USA. A co smieszniejsze Zydzi, ktorzy nie uznaja istnienia panstwa zydowskiego na tych ziemiach do czasu przyjscia Mesjasza, sa przesladowani...

Caer 18-07-2006 01:16

Cytuj:

A teraz tyle zginelo w tydzien po bombardowaniu przez izraelskie sily powietrzne.
W ciągu ostatniego tygodnia, zginęła bodajże 154 Arabów (nie pamiętam dokładnie) i 93 Izraelczyków. Gdyby nie to, że Arabowie są słabo uzbrojeni, byłoby dużo więcej ofiar po stronie Izraela.

Cytuj:

PiS tez powoli przejmuje wladze w Polsce. Czekamy na bombki od Ruskow
PiS nie jest organizacją terrorystyczną. Chociaż... ;-)

Cytuj:

SS tez wycinalo w pien Polakow, ale sami Polacy starali sie oszczedzac cywilow. A Izrael od razu pierdut bombki w budynki mieszkalne...
Możliwe, że cię rozczaruję, ale większość rakiet uderzyła nie w budynki mieszkalne, acz w różne obiekty Hezbollahu. Owszem, zbombardowano lotnisko, autostradę, zablokowano port. Większość rakiet uderzała w siedziby Hezbollahu, w siedzibę telewizji Hezbollahu Al-Manar.

Cytuj:

Nie. Terroryści mają wycofać się z rejonów przygranicznych i przestać ostrzeliwać tereny Izraela. Liban ma tam wysłać swoje jednostki, aby chroniły granicy m. in. przed Hezbollahem.

Cytuj:

A to mi wyglada po prostu na demonstracje sily.
Bo to JEST demonstracja siły. To nie Europa. To jest zasrany Bliski Wschód. Gdyby Izrael wysłał do walki "kilka szwadronow snajperow, kombandosow, ew. 2-3 dywizje pancerne z obstawa", do walki ruszyłby Egipt, Jordania, Syria i cholera wie co jeszcze. Teraz tego nie zrobią, gdyż wiedzą, że Izrael się nie zawaha.

Cytuj:

Nie chce byc czarnowidzem, ale kiedys cierpliwosc Arabosow sie skonczy i zamiast bawic sie w spadajace samoloty, pier***na w ten Izrael atomowke, tak jak Amerykanie w Hiroszime. Skutki juz znamy.
Cierpliwość arabów kończyła się już parę razy. Z tragicznymi dla nich skutkami. (vide wojna sześciodniowa)

!Edit:
Cytuj:

Co by bylo, gdyby kazdy zechcial wracac na "ziemie przodkow"...
Na szczęście nie wszyscy chcą ;]

Cytuj:

Wrocili tam po tysiacach(!) lat, zjezdzali sie tam i w koncu oglosili, ze chca na czesci ziem stworzyc wlasne panstwo... co bylo nie do przyjecia.
No patrz, Polacy w czasie rozbiorów także chcieli odzyskać swoje państwo ;P Wiem, są to dwie odmienne sytuacje, ale według mnie można to porównać (w pewnym stopniu)

Cytuj:

Z dotychczasowych mieszkancow uczynili ludzi drugiej kategrii i wprowadzili swoje wojska na ziemie ludzi, u ktorych do niedawna byli goscmi.
Nie uczynili z nich mieszkańców drugiej kategorii. Wszyscy Arabowie dostali obywatelstwa izraelskie, nie mają teraz ŻADNYCH problemów ze znalezieniem pracy i są traktowani jak inni obywatele Izraela.

Cytuj:

Wszystko to przy pelnym poparciu politycznym i finansowym USA.
USA nie miało nic do gadania. Decyzja należała do specjalnej komisji powołanej przez ONZ, w której skład nie wchodziło USA.

Matek 18-07-2006 08:08

Ogolnie jestem przeciwny jakimkolwiek interwencja zbrojnym: niezaleznie czy to wynik nieporozumienia czy walki z terroryzmem.

Jednak nie mozna zapominac, ze to nie Izrael rozpoczal ten konflikt. Rakiety zostaly wystrzelone z terytorium Libanu: jest to jawny akt agresji, Izrael ma prawo bronic sie i atakowac. A smierc cywili: nie przypominam sobie, zeby ktorykolwiek z was przejmowal sie smiercia cywili, kiedy USA najechalo na Irak? To normalne, ze na wojnie gina nie tylko zolnierze.

Popieram Izrael.

Cytuj:

Co by bylo, gdyby kazdy zechcial wracac na "ziemie przodkow"... Wrocili tam po tysiacach(!) lat, zjezdzali sie tam i w koncu oglosili, ze chca na czesci ziem stworzyc wlasne panstwo... co bylo nie do przyjecia. Z dotychczasowych mieszkancow uczynili ludzi drugiej kategrii i wprowadzili swoje wojska na ziemie ludzi, u ktorych do niedawna byli goscmi. Wszystko to przy pelnym poparciu politycznym i finansowym USA. A co smieszniejsze Zydzi, ktorzy nie uznaja istnienia panstwa zydowskiego na tych ziemiach, do czasu przyjscia Mesjasza, sa przesladowani...
Roznica jest taka, ze Izrael juz ma niepodleglosc. A jako niepodlegly kraj ma prawo sie bronic. Byc moze mieszka ktos z was na mazurach, prawda? Moja babcia zostala przesiedlona z Wilna na mazury, ktore kiedys nalezaly do prusow. I co: czy jak taki niemiec przyjdzie i powie 'oddawaj ziemie, bo nalezy do moich przodkow a wy ja zasiedliliscie nielegalnie' mam mu ustapic;)

spider-bialystok 18-07-2006 09:27

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Matek
Ogolnie jestem przeciwny jakimkolwiek interwencja zbrojnym: niezaleznie czy to wynik nieporozumienia czy walki z terroryzmem.
Jednak nie mozna zapominac, ze to nie Izrael rozpoczal ten konflikt. Rakiety zostaly wystrzelone z terytorium Libanu: jest to jawny akt agresji, Izrael ma prawo bronic sie i atakowac.
A smierc cywili: nie przypominam sobie, zeby ktorykolwiek z was przejmowal sie smiercia cywili, kiedy USA najechalo na Irak? To normalne, ze na wojnie gina nie tylko zolnierze.

Z tym, ze Izrael zabijal zabijal Palestynskich cywilow nawet bez wojny. A Libanu nie mozna traktowac jako panstwa terrorystow, gdyz
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez wikipedia
Na terenie Libanu Hezbollah zbudował swego rodzaju państwo w państwie, które znajduje sie de facto poza kontrolą władz Libanu.

A naloty izraelskiego lotnictwa na budynki mieszkalne w strefie Gazy? Ataki na Izrael mozna wiec rozumiec jako odwet za ich ataki.

Cytuj:

Moja babcia zostala przesiedlona z Wilna na mazury, ktore kiedys nalezaly do prusow. I co: czy jak taki niemiec przyjdzie i powie 'oddawaj ziemie, bo nalezy do moich przodkow a wy ja zasiedliliscie nielegalnie' mam mu ustapic;)
Tyle, ze Polakow przesiedlano, a Zydzi sami tam przyjezdzali
W sumie to uwazam, ze w tym calym ataku na Liban chodzi o sprokowanie Iranu. Jesli Iran poprze zbrojnie Liban wtedy Izrael i USA beda mialy powod to inwazji na Iran.

Zamor1 18-07-2006 09:52

wojna miedzy Izraelem a Hezbollahem hmmm mysle ze Izrael dobrze zrobil atakujac na nich ale jak wiadomo Izrael jest sojusznikiem Stanów Zjednoczonych i co za tym idzie ? Znow stany wezma sie do roboty i zetną caly Liban, a czytajac dzisiejszy material na Interia.pl dowiedzialem sie ze chca wplątać w konflikt także Iran i Syrię, a Liban jest tylko przynętę, pionkiem, który można poświęcić w grze. no niestety ;/

link do tego materialu :

http://fakty.interia.pl/swiat/bliski...BF_trwa,771431

bedzie tak samo jak z Jugoslawia kiedy to zbombardowali ich i juz to panstwo nie istnieje jak wiemy oraz z Irakiem, na poczatku chodzilo o bombe biologiczna czy jakas tam, nie wiem dokladnie, a teraz doszlo do tego ze juz sami Irakijczycy sie zabijaja... wczesniej nikt o tym nie pomyslal nikt sie nie zabijaj, nie wysadzal sie w powietrze a dzis ?

Pacek 18-07-2006 10:02

wojna zawsze jest złem i nie ma dla niej rzadnego usprawiedliwienia bo chęć zabicia drugiego człowieka jest jedną z najgorszych rzeczy jaka istnieje na tej ziemi jednakrze gdy trzeba to trzeba a gadanie ze cywile niewinni giną tam akurat w państwie gdzie każdy ma kałacha i granaty w domu jest dość dziwne. To nie będzie wojna w której ktokolwiek zwycięży, będzie to długotrwałe ostrzeliwanie się rakietami i wzajemne oskarżanie się o rozpoczęcie tej wojny. Zauważcie tylko jedna rzecz, kiedy gdziekolwiek na swiecie wybucha jakiś konflikt G. Bush wygłasza orędzie i grozi interwencją (misją stabilizacyjną) tymczasem tutaj USA milczy, ciekawe czemu [;

Matek 18-07-2006 10:20

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Pacek
Zauważcie tylko jedna rzecz, kiedy gdziekolwiek na swiecie wybucha jakiś konflikt G. Bush wygłasza orędzie i grozi interwencją (misją stabilizacyjną) tymczasem tutaj USA milczy, ciekawe czemu [;

Niedoinformowany jestes.

spider-bialystok 18-07-2006 10:30

Cytuj:

wojna zawsze jest złem i nie ma dla niej rzadnego usprawiedliwienia bo chęć zabicia drugiego człowieka jest jedną z najgorszych rzeczy jaka istnieje na tej ziemi jednakrze gdy trzeba to trzeba a gadanie ze cywile niewinni giną tam akurat w państwie gdzie każdy ma kałacha i granaty w domu jest dość dziwne.

A w USA to co? Ludzie tez maja bron w domu i nikt im jakos nie wypomina
Cytuj:

Zauważcie tylko jedna rzecz, kiedy gdziekolwiek na swiecie wybucha jakiś konflikt G. Bush wygłasza orędzie i grozi interwencją (misją stabilizacyjną) tymczasem tutaj USA milczy, ciekawe czemu [;

Widocznie tak ustalil z Izraelem.

Lasooch 18-07-2006 10:32

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Nekromanta
Powiem tak : gdyby panstwu Izrael faktycznie zalezalo na zlikwidowaniu terrorystow, nie potrzeba byloby mobilizowac calej armii. Wystarczyloby kilka szwadronow snajperow, kombandosow, ew. 2-3 dywizje pancerne z obstawa. A to mi wyglada po prostu na demonstracje sily. Nie chce byc czarnowidzem, ale kiedys cierpliwosc Arabosow sie skonczy i zamiast bawic sie w spadajace samoloty, pier***na w ten Izrael atomowke, tak jak Amerykanie w Hiroszime. Skutki juz znamy.

O, właśnie, żesz k*rwa. I ja się tego boję. Dotychczas we wszelkiego rodzaju przepowiednie nie wierzyłem, ale teraz zaczynam się bać... otóż w Biblii jest zaszyfrowane niby, że w 2000 (nie było) lub 2006 roku będzie (ale ponoć da się uniknąć) zagłada atomowa, która rozpocznie się w Izraelu. Bzdury? Z jednej strony tak, ale są zaszyfrowane i inne rzeczy, które się spełniły. Co prawda imho wystarczy dowolny ciąg liter o wystarczającej długości, żeby można w nim było odnaleźć dowolną przepowiednię (np. w Moby Dicku znaleźli, że księżna Diana będzie miała wypadek)... ale mimo wszystko. Mamy już na Bliskim Wschodzie wojnę. Kto wie, co będzie dalej?

Taki może little offtop, i pierdoły (oby xd), ale co tam.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez spider-bialystok
Tyle, ze Polakow przesiedlano, a Zydzi sami tam przyjezdzali
W sumie to uwazam, ze w tym calym ataku na Liban chodzi o sprokowanie Iranu. Jesli Iran poprze zbrojnie Liban wtedy Izrael i USA beda mialy powod to inwazji na Iran.

Który to właśnie Iran wzbogaca uran (jak to brzmi xd)... świat dąży do zagłady ;S

Jedyne pocieszenie w tym, że to nasze kochane polskie zadupie nie jest zbyt ważnym celem strategicznym... I może wszyscy zapomną o nas, i żadna kilkumilionokilotonowa bombka tu nie spadnie.

spider-bialystok 18-07-2006 10:43

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lasooch
Który to właśnie Iran wzbogaca uran (jak to brzmi xd)... świat dąży do zagłady ;S

To wlasnie moze uratowac Iran przed inwazja.. Jesli w koncu uda im sie wyprodukowac bombe atomowa mogaca dosiegnac Izraela wtedy USA ich nie zaatakuja.

ripper 18-07-2006 11:04

W Izraelu napie*dalają się od kiedy pamiętam -.- Gdyby Żydzi nie zapragnęli powrócić na swe ziemie, a dobry Wujek Sam im na to nie pozwolił, to teraz mielibyśmy święty spokój. Czy Izrael istnieje czy nie, Żydzi i tak są wszędzie, więc po cholere im to państwo? -.-

PiXik 18-07-2006 11:27

Mój Tatko zawsze mawiał ,że jak chcą się strzelać zabijać to niech idą na pustynie odwalą się od ludzi i będzie git.Bo Oni zawsze się tam tłukli i zawsze będą ot takie chore narody

Badzo 18-07-2006 12:04

Afff... Tak sobie to śledze w telewizji i internecie i nachodzi mnie myśl.
Izrael atakuje Liban - dobra , ginie ok. 100 cywilów. No to w odwecie Liban bombarduje jakies tam miasto izraelskie, nazwy nie pamietam. Ginie dużo mniej cywili. Odpowiedz Izraela - "Będą dalekosiężne konsekwencje". No do cholery, czy Liban nie może sie bronić? Może mają czekać, aż Izrael ich wytnie?
Druga sprawa:
Izrael chce zniszczyc południe Libanu, doradza ewakuacje mieszkańców. Wszsystko byłoby ok, gdyby nie to, ze drogi są rozwalone, a izrael strzela do uchodźców...

Generalnie jestem nastawiony neutralnie w stosunku do tego konfliktu, ale nie podoba mi sie zachowanie Izraela.

Lasooch 18-07-2006 12:57

Cytuj:

To wlasnie moze uratowac Iran przed inwazja.. Jesli w koncu uda im sie wyprodukowac bombe atomowa mogaca dosiegnac Izraela wtedy USA ich nie zaatakuja.

Sądzisz, że to ich powstrzyma? Bo ja bym nie był pewien.

Caer 18-07-2006 13:57

Cytuj:

Znow stany wezma sie do roboty i zetną caly Liban, a czytajac dzisiejszy material na Interia.pl dowiedzialem sie ze chca wplątać w konflikt także Iran i Syrię, a Liban jest tylko przynętę, pionkiem, który można poświęcić w grze.
A co, jeśli Liban jest "pułapką", ale zastawioną przez Iran, Syrię i inne kraje Arabskie? Jeśli chcą sprowokować Izrael do walki i wtedy oni zaatakują pod pretekstem "wstawiennictwa za Libanem"?

Cytuj:

Jeśli owy Iran ukończy produkcję bomby atomowej, Izrael na jakieś 100% zniknie z powierzchni ziemi. Razem z resztą Bliskiego Wschodu. I samym Iranem.

Cytuj:

Jeśli Iran wyprodukuje bombę atomową, to bez zastanowienia, bez brania pod uwagę konsekwencji odpali ją, biorąc na cel Izrael.

Cytuj:

Gdyby Żydzi nie zapragnęli powrócić na swe ziemie, a dobry Wujek Sam im na to nie pozwolił, to teraz mielibyśmy święty spokój.
Widać, że nie masz zielonego pojęcia w temacie. USA nie miało NIC do powiedzenia w kwestii utworzenia Izraela.

Cytuj:

Izrael atakuje Liban - dobra , ginie ok. 100 cywilów. No to w odwecie Liban bombarduje jakies tam miasto izraelskie, nazwy nie pamietam. Ginie dużo mniej cywili. Odpowiedz Izraela - "Będą dalekosiężne konsekwencje". No do cholery, czy Liban nie może sie bronić? Może mają czekać, aż Izrael ich wytnie?
Pięknie, Liban może się bronić, a Izrael nie. Mają dalej pozwalać arabusom na ostrzeliwanie ich kraju rakietami. Jasne, czemu nie.

Cytuj:

Izrael chce zniszczyc południe Libanu, doradza ewakuacje mieszkańców. Wszsystko byłoby ok, gdyby nie to, ze drogi są rozwalone, a izrael strzela do uchodźców...
Nie pieprz bzdur, ok? Nie wszystkie drogi są rozwalone, a Izrael NIE strzela do uchodźców.

Matek 18-07-2006 14:07

Cytuj:

A pamietasz te zdanie "Izrael powinien zniknac z mapy swiata". Zgadnij kto to powiedzial.

spider-bialystok 18-07-2006 14:23

Cytuj:

A pamietasz te zdanie "Izrael powinien zniknac z mapy swiata". Zgadnij kto to powiedzial.

Prezydent Iranu, co wcale nie znaczy, ze maja zamiar uzyc broni jadrowej. Zreszta jesli Iran nie bedzie mial broni jadrowej to USA i Izrael nie zawachaja sie, gdy tylko znajda pretekst do ataku i zrobia z Iranu drugi Irak. Sytuacja nie jest prosta, fakt, ze posiadanie broni jadrowej przez kolejne panstwo na tym terenie stwarza zagrozenie, ale jej nie posiadanie zagraza jego istnieniu.

OnlyM(PL) 18-07-2006 14:27

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez ripper
Żydzi i tak są wszędzie, więc po cholere im to państwo? -.-

Polakow za granica jest ~8 mln, wiec po huj nam panstwo?

Badzo 18-07-2006 14:52

Cytuj:

Pięknie, Liban może się bronić, a Izrael nie. Mają dalej pozwalać arabusom na ostrzeliwanie ich kraju rakietami. Jasne, czemu nie.
A gdzie ja powiedziałem, że Izrael nie może sie bronić?

Matek 18-07-2006 14:56

Cytuj:

Prezydent Iranu, co wcale nie znaczy, ze maja zamiar uzyc broni jadrowej. Zreszta jesli Iran nie bedzie mial broni jadrowej to USA i Izrael nie zawachaja sie, gdy tylko znajda pretekst do ataku i zrobia z Iranu drugi Irak. Sytuacja nie jest prosta, fakt, ze posiadanie broni jadrowej przez kolejne panstwo na tym terenie stwarza zagrozenie, ale jej nie posiadanie zagraza jego istnieniu.

Hmm... Dziwnie rozumujesz. Przeciez fakt, ze Iran bedzie posiadal bron atomowa bedzie DOSKONALYM argumentem, zeby USA zrobilo nalot na Iran. Zadne z obecnych panst nie ma prawa budowac broni atomowej bez porozumienia z czolowymi panstawmi swiata. Iran takiej zgody nie ma.

Cytuj:

le jej nie posiadanie zagraza jego istnieniu.
Aha... i dochodzimy do pustego frazesu, ze bron atomowa sluzy do obrony? Sa systemy przeciwrakietowe: jezeli Iran boi sie wojny atomowej niech sobie zbuduje taki. Moze jeszcze Korea tez powinna zbudowac bron atomowa, co? Zeby USA nie mialo pretekstu do zaatakowania ich?

spider-bialystok 18-07-2006 15:26

USA nie zaatakuje Iranu, jesli bedzie istniala obawa, ze w przypadku takiego ataku wystrzelone zostana rakiety z ladunkiem atomowym w kierunku Izraela. I bron atomowa nie sluzy do obrony, lecz moze sluzyc jako straszak. Przeciez USA i Izrael tylko czekaja na jakikolwiek ruch Iranu, po ktorym beda mogli usprawiedliwic swoj atak na ten kraj, przeciez nieomyle Stany Zjednoczone okreslily swoja os zla, a dla nich 'walka z terroryzmem' to wojna w ktorej nie musza sie stosowac do jakichkolwiek regul. No i do tego USA ma chrapke na iranska rope, Korea Polnocna ropy nie ma i dla tego USA woli zajac sie Iranem. Na przykladzie Iraku widac, ze inwazja USA oznacza zniszczenie dla kraju i smierc dla obywateli oraz chaos na dlugie lata.

Caer 18-07-2006 15:29

Cytuj:

USA nie zaatakuje Iranu, jesli bedzie istniala obawa, ze w przypadku takiego ataku wystrzelone zostana rakiety z ladunkiem atomowym w kierunku Izraela.
Zrozum - jeśli Iran będzie miał broń atomową, nie będzie ona pełniła roli straszaka. Oni bez zastanowienia odpalą rakietę w kierunku Izraela. Wtedy USA wejdzie do akcji. A rakieta prawdopodobnie nawet nie doleci do Izraela, zostanie zestrzelona gdzieś nad Jordanią.

@Down:
Zgadzam się w 100% ;>

Matek 18-07-2006 15:34

Cytuj:

USA nie zaatakuje Iranu, jesli bedzie istniala obawa, ze w przypadku takiego ataku wystrzelone zostana rakiety z ladunkiem atomowym w kierunku Izraela. I bron atomowa nie sluzy do obrony, lecz moze sluzyc jako straszak. Przeciez USA i Izrael tylko czekaja na jakikolwiek ruch Iranu, po ktorym beda mogli usprawiedliwic swoj atak na ten kraj, przeciez nieomyle Stany Zjednoczone okreslily swoja os zla, a dla nich 'walka z terroryzmem' to wojna w ktorej nie musza sie stosowac do jakichkolwiek regul. No i do tego USA ma chrapke na iranska rope, Korea Polnocna ropy nie ma i dla tego USA woli zajac sie Iranem. Na przykladzie Iraku widac, ze inwazja USA oznacza zniszczenie dla kraju i smierc dla obywateli oraz chaos na dlugie lata.

Ty mi powiedz... kto ci tam mozg zrasowal? Ty gadasz jakby niedawno ktos ci zrobil anty-amerykanskie pranie mozgu. Ja tez jestem przeciwny agresi USA na Irak, ale nie popadajmy w skrajnosci. Gdyby doszlo do inwazji na Iran uznalbym to za zlo konieczne i nie obchodziloby mnie czy amerykanie chca ropy czy moze popatrzec na Iranskie kobiety. Wazne by bylo, ze jedno z najbardziej nietolerancyjnych panst na swiecie pozbawione zostaloby mozliwosci rozwijania technologii atomowej.

Tylko wyczekiwac jak prezydent Iranu, dysponujac bronia atomowa, w celach 'obronnych' przeprowadzi atak nuklearny na Izrael a potem na USA - bo przecie kazdy kto posiada bron atomowa jest zagrozeniem dla Iranu - a atak wyprzedzajacy jest najlepsza obrona.

Bron atomowa to nie zabawka. W calej historii stany zjednoczone uzyly jej dwa razy i raz nastraszyly uzyciem. Do niej trzeba dorosnac, a uwazam, ze idiota pokroju prezydenta Iraku do takiej broni nie dorosl. Doskonale pamietasz co on powiedzial: straszyl Izrael kiedy jeszcze nie mial atomowki. Jak myslisz ile czasu zajmie mu uzycie jej?

Ashlon 18-07-2006 15:42

Cytuj:

Zrozum - jeśli Iran będzie miał broń atomową, nie będzie ona pełniła roli straszaka. Oni bez zastanowienia odpalą rakietę w kierunku Izraela. Wtedy USA wejdzie do akcji. A rakieta prawdopodobnie nawet nie doleci do Izraela, zostanie zestrzelona gdzieś nad Jordanią.

Dokladnie, a miliony arabow zyja tylko po to, zeby zniszczyc Izrael ;) Swoja droga, nie dziwie sie im. Tez chetnie odpalilbym bombke, jesli ktos zwalilby mi sie na moj teren "bo kiedys tu byl nasz kraj".
Dalej - Iran NIE uzyje bomby atomowej pierwszy, bo byloby to rownoznaczne z wypowiedzeniem mu wojny przez polowe swiata + kompletne zniszczenie. Wydaje mi sie, ze Iran bedzie trzymal bombe "w pogotowiu" - wy nas tkniecie, my was tkniemy.

Cytuj:

Hmm... Dziwnie rozumujesz. Przeciez fakt, ze Iran bedzie posiadal bron atomowa bedzie DOSKONALYM argumentem, zeby USA zrobilo nalot na Iran. Zadne z obecnych panst nie ma prawa budowac broni atomowej bez porozumienia z czolowymi panstawmi swiata. Iran takiej zgody nie ma.

Haha, juz widze, jak Iran prosi mocarstwa "mozemy zrobic bombke atomowa, mozeeemy?" Co z tego, ze musisz miec porozumienie z innymi panstwami, skoro kazdy to olewa? Teraz praktycznie kazde silniejsze panstwo dysponuje bronia jadrowa. Ostatnio czytalem artykul, jakoby podczas lat 80 na terenie Polski znajdowalo sie kilkanascie glowic jadrowych...("Przygotowania do III wojny swiatowej" - kojarzy ktos moze?).

Edit : a teraz pasek ze swietnego komiksu internetowego www.paski.org - polecam! :P
http://img.photobucket.com/albums/v4...aven/pokoj.gif

Caer 18-07-2006 15:48

Cytuj:

Dokladnie, a miliony arabow zyja tylko po to, zeby zniszczyc Izrael
Nie miliony arabów. Lecz setki fanatycznych półdebili, których nie obchodzi los ich rodaków. Obchodzi ich jedynie to, by "Izrael zniknął z powierchni ziemi".

Cytuj:

Dalej - Iran NIE uzyje bomby atomowej pierwszy, bo byloby to rownoznaczne z wypowiedzeniem mu wojny przez polowe swiata + kompletne zniszczenie.
Fanatycy pokroju prezydenta Iranu nie zwracają uwagi na swoich rodaków, ani na swoją ojczyznę, na nic! Ich obchodzi "dżihad".

spider-bialystok 18-07-2006 16:34

Cytuj:

Ty mi powiedz... kto ci tam mozg zrasowal? Ty gadasz jakby niedawno ktos ci zrobil anty-amerykanskie pranie mozgu.

Nie uwazam sie za anty-amerykanskiego, po prostu ich politka budzi moj sprzeciw.
Cytuj:

Gdyby doszlo do inwazji na Iran uznalbym to za zlo konieczne i nie obchodziloby mnie czy amerykanie chca ropy czy moze popatrzec na Iranskie kobiety. Wazne by bylo, ze jedno z najbardziej nietolerancyjnych panst na swiecie pozbawione zostaloby mozliwosci rozwijania technologii atomowej.

A Iran zamienilby sie we wspaniale, tolerancyjne, demokratyczne panstwo jak to ostatnio Bush zachwalal Irak, na pewno wszyscy Iranczycy o tym marza. Nie nasza krzywda, nie nasza sprawa?
Cytuj:

Tylko wyczekiwac jak prezydent Iranu, dysponujac bronia atomowa, w celach 'obronnych' przeprowadzi atak nuklearny na Izrael a potem na USA - bo przecie kazdy kto posiada bron atomowa jest zagrozeniem dla Iranu - a atak wyprzedzajacy jest najlepsza obrona.

A tym samym skazalby sam siebie na zmiecenie z powierzchni ziemi. O ile Izrael jest jeszcze w realnym zagrozeniu o tyle USA zniszczylo by iranskie rakiety w locie, a nastepnie na Iran spadlby deszcze pociskow jadrowych. Rzadza tam co prawda fanatycy, ale jednak nie kamikadze, wiedza, ze nie maja szans na uszkodzenie USA, ale w razie czego moga sie odegrac na Izraelu.
Poza tym - nienawisc Arabow do Izraela jest jak najbardziej uzasadniona, a Izrael dodatkowo ja podsyca.

Matek 18-07-2006 17:45

Cytuj:

A Iran zamienilby sie we wspaniale, tolerancyjne, demokratyczne panstwo jak to ostatnio Bush zachwalal Irak, na pewno wszyscy Iranczycy o tym marza. Nie nasza krzywda, nie nasza sprawa?

NIe, ale nie dysponowalby bronia atomowa. I to jest wlasnie MOJA sprawa. Bo sram na Iranczykow, ale widmo wojny atomowej mnie przeraza.

Cytuj:

Poza tym - nienawisc Arabow do Izraela jest jak najbardziej uzasadniona, a Izrael dodatkowo ja podsyca.
Jasne, usprawiedliwiajmy takie czyny. Za 20 lat usprawiedlimy II wojne swiatowa, holokaust i pozostale zbrodnie wojenne;]

edit: po namysle - nienawisc nienawiscia, a wojna - wojna. Nawet nie proboj tlumaczyc, ze Izrael zostal teraz zaatakowany bo "nienawidza ich".

Lasooch 18-07-2006 17:48

Cytuj:

NIe, ale nie dysponowalby bronia atomowa. I to jest wlasnie MOJA sprawa. Bo sram na Iranczykow, ale widmo wojny atomowej mnie przeraza.

O, właśnie. Niech sobie robią, co chcą, dopóki to nie dotyczy broni masowej zagłady.

Matek 18-07-2006 17:54

dubel, dubel

Caer 18-07-2006 19:09

Cytuj:

O ile Izrael jest jeszcze w realnym zagrozeniu o tyle USA zniszczylo by iranskie rakiety w locie, a nastepnie na Iran spadlby deszcze pociskow jadrowych.
Izrael posiada swą własną "tarczę przeciwrakietową". Gdyby Iran użył rakiet z głowicami atomowymi, wątpie aby doleciały one do Izraela. Poza tym, na Iran nie spadłby "deszcz jądrowy", tylko Amerykanie razem z innym krajami NATO wjechaliby do Iranu.

IMHO Ameryka i NATO powinny interweniować w Iranie, jeśli Iran nie zaprzestanie wzbogacania uranu i produkowania bomby atomowej.

Cytuj:

Dokładnie tak jak napisał Matek, ale dodam jeszcze od siebie coś. W Iraku USA nie interweniowało by stworzyć "wspaniałe, tolerancyjne, demokratyczne państwo", tylko żeby zakończyć reżim Saddama Husseina.

Cytuj:

Rzadza tam co prawda fanatycy, ale jednak nie kamikadze, wiedza, ze nie maja szans na uszkodzenie USA, ale w razie czego moga sie odegrac na Izraelu.
Nie wiesz co mówisz. Iran bardziej powinien bać się Izraela niż USA. O ile USA "tylko" wjedzie czołgami do Iranu i przewróci cały kraj do góry nogami, to Izrael może na prawdę użyć broni atomowej.

spider-bialystok 18-07-2006 20:07

Cytuj:

Jasne, usprawiedliwiajmy takie czyny. Za 20 lat usprawiedlimy II wojne swiatowa, holokaust i pozostale zbrodnie wojenne;]

edit: po namysle - nienawisc nienawiscia, a wojna - wojna. Nawet nie proboj tlumaczyc, ze Izrael zostal teraz zaatakowany bo "nienawidza ich".

Juz na wstepie pisalem, ze nie popieram rozwiazan zbrojnych godzacych w ludnosc cywilna [czyli prawie kazdych] i wcale nie mowie, ze sluszne jest atakowanie izraelskich cywilow, po prostu maja powody by sprzeciwiac sie Izraelowi. I co ma do tego holokaust czy II ws? Kto dal syjonistom prawo do tworzenia wlasnego panstwa na ziemi Arabow? [nie mowicie, ze maja prawo bo kilka tysiecy lat temu ta ziemia byla ich-.-]
Cytuj:

Dokładnie tak jak napisał Matek, ale dodam jeszcze od siebie coś. W Iraku USA nie interweniowało by stworzyć "wspaniałe, tolerancyjne, demokratyczne państwo", tylko żeby zakończyć reżim Saddama Husseina.

Zapytaj sie przecietnego Irakijczyka czy lepiej my sie zylo za Saddama czy pod okupacja.

Zamor1 18-07-2006 22:45

Cytuj:

.

dokladnie tak jak spider-bialystok, zgadzam sie z nim w 100% wiekszosc niemal ze wszyscy beda jednego zdania : lepiej bylo za czasow Saddama

Hmmm zakonczyc rezim Hussaina ? przed tym atakiem jakos sie nie wysadzali w powietrze przed komisariatami lub innymi miejscami. A Polska armia rowniez musiala tam pojechac -.- pa jakiego chuja ?! tylko zeby Ci chlopcy zgineli, to byla ,,sprawa'' usa i tak zapewne bedzie w Libanie. wojska polskie wkorcza do Libanu.

Usa jeszcze wam tylko Bialorus zostala -.-

Damler Knight 18-07-2006 22:59

Problem w tym, że arabowie swą zachłannością chcą zniszczyć niewiernych (chodzi tu o tych ludzi, którzy wyznają inną religie niż islam).
@Ktoś tam o Irańskiej ropie naftowej
Amerykanie chcą Irańskiej ropy?? Bzdura!!! Okupują Irak, który jest bogaty w złoża ropy naftowej i czy zauważyliście żeby to przyczyniło się do spadku cen benzyny?? Przecież większe wydobycie = niższa cena za baryłke ropy.
@Morał
Jak ktoś mądry kiedyś powiedział "Ameryka i Arabowie trzęsą światem" Jedni boją się zaatakowac drugich!! Przecież mogą żyć w zgodzie. Wężmy chociaż na tapete to, że USA ma bazy wojskowe w Pakistanie, Uzbekistanie, Turkmenistanie, Turcji. Tam nieuważają, że Wujek Sam jest zły. Oni poprostu boją się agresji ze strony innych państw arabskich, którymi rządzą fanatycy.
@Topic
Po mojemu będzie tak: Amerykanie staną po stranie Izraela, Rosjanie natomiast po stronie Libanu. USA i Rosja będą wspomagać swoich sojuszników dostarczając im broń. Wywiąże się kolejna "Zimna Wojna"
Iran po ukończeniu prac nad bronią jądrową odpali rakiete na terytorium okupowanego Iraku, by zniszczyć siły wojskowe USA, które w każdej chwili mogą wkroczyć na ich teren. Potem Iran wyśle bombe w kierunku Izraela by zakończyć spór Libański. Koreańczyce zorientują się we wszystkim i wyślą bombe w kierunku Japoni i USA. A Europa zostanie najechna przez Rosje

spider-bialystok 18-07-2006 23:17

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Damler Knight
Problem w tym, że arabowie swą zachłannością chcą zniszczyć niewiernych (chodzi tu o tych ludzi, którzy wyznają inną religie niż islam).

Na moim osiedlu jest mnostwo arabskich studentow i jakos nikt mnie nie chcial zniszczyc 0.o. Przy tym kasuja bilety w autobusach i nie puszczaja glosno muzyki w srodku nocy, ubieraja sie zupelnie normalnie i nawet kobiety chodza z odslonietymi glowami wiec nie zauwazylem nic co moglo by mi zagrazac ;o
Cytuj:

@Ktoś tam o Irańskiej ropie naftowej
Amerykanie chcą Irańskiej ropy?? Bzdura!!!

<gleba> nie, skazde, po co im ropa....
Cytuj:

@Morał
Jak ktoś mądry kiedyś powiedział "Ameryka i Arabowie trzęsą światem" Jedni boją się zaatakowac drugich!! Przecież mogą żyć w zgodzie. Wężmy chociaż na tapete to, że USA ma bazy wojskowe w Pakistanie, Uzbekistanie, Turkmenistanie, Turcji. Tam nieuważają, że Wujek Sam jest zły. Oni poprostu boją się agresji ze strony innych państw arabskich, którymi rządzą fanatycy

Oni wprost kochaja USA. Na Kubie tez maja swoj oboz koncentracyjny i na Kubie tez kazdy kocha Wujka Sama, a Fidel juz najbardziej.
Cytuj:

@Topic
Po mojemu będzie tak: Amerykanie staną po stranie Izraela, Rosjanie natomiast po stronie Libanu. USA i Rosja będą wspomagać swoich sojuszników dostarczając im broń. Wywiąże się kolejna "Zimna Wojna"
Iran po ukończeniu prac nad bronią jądrową odpali rakiete na terytorium okupowanego Iraku, by zniszczyć siły wojskowe USA, które w każdej chwili mogą wkroczyć na ich teren. Potem Iran wyśle bombe w kierunku Izraela by zakończyć spór Libański. Koreańczyce zorientują się we wszystkim i wyślą bombe w kierunku Japoni i USA. A Europa zostanie najechna przez Rosje

Za duzo bajek.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 10:35.