![]() |
Chcesz czytac w myslach? Zapraszam:)
!!!UWAGA: CZYTAJ W TAKIEJ KOLEJNOŚCI!!!
01. Mind Reading Or How to Map Anyone's Brain 02. Practical Strategies Of Mind Reading - No Myth 03. Practical Strategies of Mind Reading - Face Yourself 04. Mind Reading Essentials - False Memory Effect 05. Mind Reading - How to Develop Skill To Read Minds 06. Mind Reading Strategies - Other Reads Yours Jak pewnie niektorzy z was wiedza jednym z moich hobby jest obserwowanie zachowan ludzi, badanie ich psychiki oraz wplywanie na nich w taki sposob, zeby o tym nie wiedzieli. Zajmuje sie takimi sprawami jak odpowiednie mowienie, czytanie znakow wysylanych przez cialo, intonacja glosu, odpowiednie gesty itp, itd. Tutaj chcialbym wam pokazac pewien artykul traktujacy o tym w jaki sposob "odczytywac" ludzkie mysli. Nie ma w tym nic magicznego. Ludzi bez jakichkolwiek zdolnosci moga to robic bez problemow, aby zaimponowac komus badz rozbawic towarzystwo. Sam stosuje kilka metod, ktore przedstawie w tym temacie, kiedy poznam nowych ludzi. Wzrost sympatii jest ogromy:) Po przeczytaniu artu powiedzcie czy sie wam podoba czy nie. Przetlumacze nastepne;) A jak ktos nie chce czekac na tlumaczenia i zna angielski zapraszam na strone http://www.nlpweekly.com. MNOSTWO ciekawych artow. Cytuj:
|
Słyszałem już o takim czymś ;)
W sumie parę punktów do mnie pasuje, ale reszta tak nie zabardzo.. Może jeszcze za młody jestem..? Parę błędów: Cytuj:
Cytuj:
No i to wszystko. ;) |
wieszkosc z tych punktow odnosi sie do mnie :D jakies 3/4 :P
a artykul ciekawy moze kiedys to wyprobuje na jakims koledze :D |
Hmmm, musze przyznać, że ciekawe i coś w tym jest. Gorzej jednak jak to się nie sprawdzi i ktoś uzna Cie za idiote (bez obrażania nikogo). Ale jednak prawdą jest, że ludzie będą mieli podobne rzeczy w domu, także może się udać
|
taka rada dla ciebie - jesli piszesz tekst dluzszy niz 2 linijki to przepuszczaj go przez worda, bo nieprzyjemnie sie czyta jakikolwiek tekst z literowkami typu "dopuki"...
a tekst taki sobie, do mnie sie odnosi w bardzo (baardzo) malym stopniu... |
Albo jestem "inny" albo prawie nic tu o mnie nie ma. Jak by mi jakaś dziewczyna zaczeła opowiadać o mnie takie rzeczy wezwałbym chyba pogotwie i do zakładu z nią!! Wydaje mi się, że ten tekst to raczej jest literacka wyobraźnia, niż opis z życia wzięty.
|
Cytuj:
Cytuj:
Nigdy sie tez nie trafi tak, ze wszystko bedzie sie odnosic do konkretnej osoby. Kazdy jest inny, kazdy inaczej przechodzi przez zycie i kazdy inaczej filtruje informacje docierajace do niego. Ale wystarczy ze trafisz 40-50% i juz jakis podziw sie robi:) To tak jak z iluzja - pomimo tego, ze wiem jak sie robi 90% sztuczek i tak nie moge wyjsc z podziwu ogladajac dobrych iluzjonistow. Cytuj:
|
Do mnie też prawie nic nie pasuje ;]
Ale sposób nawet ciekawy. |
Ciekawe, ale do mnie pasuje tylko blizna na lewym kolanie. ;)
|
Ja poproszę dalej, bardzo mnie to zainteresowało
Do mnie pasuje : Przeterminowane leki w pudelku Notatka na lodowce, ktora nie jest juz potrzebna Szuflada, ktora ciezko otworzyc Zepsuty zegarek Wielu ekstrawertykow ma przynajmniej jedna lub dwie blizny na ciele powstalych w wyniku uprawiania sportu. Wiekszosc ludzi ma blizne na lewym kolanie badz prawym lokciu (popularne dzieciece zabawy czesto powoduja ranienie tych miejsc) Tak, jestem ekstrawertykiem. |
Wsumie po przeczytaniu wstępu spodziewałem się czegoś,po czym mi szczęka opadnie ;) Ale nie będe ukrywać,że dość ciekawe. Wiele punktów odnosi się też do mnie,ale co ja z tym moge zrobić? Wyjechać komuś z tekstem:
- Wiem,że masz za ciasne ubrania w szafie z garderobą. ? |
Cytuj:
Pozatym powtarzam raz jeszcze: to przyklady:) Wszystko zalezy natomiast od WASZYCH obserwacji i WASZEJ kreatywnosci. Nikt nie poda wam przepisu na zaczarowanie towarzystwa:) |
Cytuj:
Oprócz tego pasuje chyba tylko stary kalendarz. |
Cytuj:
|
Do mnie nie pasuje prawie nic, ale się dowiedziałem że jestem introwertykiem :/.
|
Do mnie z tego pasuje połowa.
Ale tłumacz dalej bo ciekawe. |
Pasuje kilka spośród pierwszych, i z ostatnich złe wspomnienie z dzieciństwa z jeziorem (raz się zgubiłem nad jeziorem jak miałem może 3-4 latka i mamusi znaleźć nie mogłem :<) i blizna na lewym kolanie.
|
Ciasne ubranie i prawy lokiec - duzo tego nie ma. Sprobowalby mi ktos tak zaimponowac i walic wszystkim co wydaje mu sie, ze moze byc o mnie prawdziwe to najnormalniej w swiecie odeslalbym go spowrotem do bravo / bravo girl.
|
przyklady niby dobre, ale jednak slabe ~~ nie mozna tak o podejsc sobie do kogos, i mu wszystkie te zbdety powiedziec, bo spowoduje to tylko osmieszenie siebie samego, osobe trzeba najpierw ocenic, zaszufladkowac i dopiero mozna walic takie teksty i bawic sie w jasnowidza ; ocenianie jest bardzo latwe, czasami wystarczy jedno spojrzenie na osobe albo uslyszec od niej jedno zdanie i juz wiadomo kim jest, co ma w domu i ktore z punktow ktore wymieniles do niej pasuja, ale nic o ocenianiu/szufladkowaniu osoby tutaj nie ma, a taki tekst wyrwany nie wiadomo z kad jest malo warty;p
|
Cytuj:
Bullshit^^ |
nie chodzi o to ze przyklady sa zle, chodzi o to, ze trzeba umiec je odpowiednio uzyc; takich przykladow jest oczywiscie duzo wiecej; podam ci przyklad zeby bylo jasne o co mi chodzi, bardzo banalny, ale prosty do zrozumienia.
mnostwo ludzi slucha hip hopu, w mniejszym lub wiekszym stopniu, i to rowniez mozna bylo dodac do twojego tekstu; ale najpierw wymagana jest ocena osoby, widzimy kolesie z dlugimi wlosami ubranego na czarno - wtedy to, ze slucha hip hopu prawdopodobnie nie bedzie prawdziwe ; tak samo jest z tym co podales, wiekszosc z tych rzeczy mozna okreslic(no, moze nie wiekszosc bo podowales akurat takie rzeczy ktore czesto okreslic, ale chodzi o to samo) po wygladzie, glosie, poruszaniu sie, gestach i masie innych rzeczy ~~. I btw, jesli podszedl bys do kogos i zaczal mowic to co tam napisales, nawet bardzo przecietnie inteligetna osoba domyslila by sie ze ja sciemniasz i masz nadzieje ze ci sie uda... zeby takie cos zadzialalo, trzeba uzywac mniejoczywistych rzeczy, najlepiej takich ktore w jakis sposob da sie odczytac z osoby i jednoczesnie takimi, z ktorych da sie latwo wybronic, np "lubisz czytac ksiazki" - "raczej nie, przeczytalem 2 ksiazki w zyciu" -"no ale jednak troche lubisz"; omg jak to wszystko zakrecilem ~~ pozatym, zeby do czegos takigo wogule podchodzic, trzeba byc osoba bardzo pewna siebie,a nasza ofiara raczej niezbyt pewna siebie(nie pewna siebie z natury, bedaca akurat w obcym srodowisku, tymczasowo obawiajaca sie czegos itp itd), ze w razie czego mozna nie tylko odczytac zycie danej osoby, ale sprawic, aby dana osoba uwiezyla w to co mowisz mimo ze nie masz racji, np. mowisz do dziewczyny ze ma w szafie czerwone spodnie, i mimo ze nie z poczatku dziewczyna stanowczo zaprzeczy, mozna bardzo latwo doprowadzic ja do stanu w ktorym zacznie watpic w to co mowi, az wkoncu przyzna nam racje. nie chce mi sie czytac tego co napisalem bo zaduzo tego lol, mam nadzieje ze nie jest to az tak chaotyczne jak mi sie wydaje ze jest. |
Hmm do mnie pasuje:
Blizna na lewym kolanie-.- Przeterminowane lekki-.- Sentyment do zabawki-.- i kilka tam jeszcze, ogólnie to bardzo fajne to jest do mnie tak mniej więcej to pól-na-pól pasuje :] |
Ok, kolejny bardzo ciekawy art pochodzacy z warsztatow z Kevinem Hoganem.
Cytuj:
Milej zabawy;) |
O_O
Rzeczywiście, zapisałem damę karo O_O Matek, a są jakieś artykuły o zachowaniach ( perswazja itp ?) Ja jeszcze napisze. Mam dobry sposób na załatwianie pieniędzy od rodziców. Ciekawy? Prosze bardzo. Weżmy na przykład, potrzebujesz 10 złotych (ostatnio testowane). Wiesz, że jeśli zapytasz wprost, nie masz szans na dostanie ich. Prosisz, więc o 20 złotych i wiadome jest, że również nie dostajesz tych pieniędzy. I teraz najważniejsze: mówisz : " no a przynajmniej 10?". Tutaj mózg rodzica ( lub obojętnie innej osoby) otrzymuje bodziec współczucia, a żeby się go pozbyć, daje ci 10 złotych, czyli tyle, ile potrzebujesz ;) I to działa o.O |
Drugi rtykul znacznie ciekawszy, no i w moim otoczeniu sie sprawdzil! -)
|
Cytuj:
|
ale i tak nic nie zastapi doswiadczenia i praktyki, a takie ksiazki w rzeczywistosci na duzo sie nie przydaja, a te ktore sie przydaja, mozna do nich dojsc samemu bardzo szybko ;p to tak jak z ocenianiem ludzi po ubiorze, kolorystyce itp, bardzo ladnie wyglada to na papierze, nie ma niestety zastosowania w rzeczywistosci;p
|
Cytuj:
Pozatym: po co odkrywac cos co juz jest odkryte?:) Nie lepiej dokonac odkrycia czegos o czym nikt jeszcze nie wie? |
to tak jak z wkuwaniem a zrozumieniem czegos, jesli wkujesz, to nigdy do konca tego nie zrozumiesz i pewnie szybko zapomnisz, a jesli cos zrozumiesz, to zrozumiesz to napewno i zapamietasz na dlugo, glownie dlatego lepiej samemu odkrywac niektore rzeczy niz uczyc sie o nich z ksiazek, nie wspominajac juz o tym, ze w tego typu ksiazkach trzeba przewertowac kilkaset stron o rzeczaczach zupelnie oczywistych ktore 99% ludzi sama sie nauczyla, aby znalezc jakas interesujaca informacje.
|
AAA teraz sobie przypomniałem... każdy na to się nabiera (wynika z moich doświadczeń.)
Odpowiadaj: Jakiego koloru jest tusz w korektorze? Jakiego koloru są lody śmietankowe? Jakiego koloru są zazwyczaj sufity? Jakiego koloru jest śnieg ? Jakiego koloru są zazwyczaj firanki? Jakiego koloru jest czysta kartka papieru? Jakiego koloru są chmury ? Co pije krowa? Na pewno ? ;) |
ta zagadka jest madrzejsza odemnie, widze to chyba 5 raz, bardzo dobrze pamietam o co tu chodzi a i tak mowie mleko ~~
|
Cytuj:
Po drugie kojarzenie krowy z mlekiem jest chyba o wiele bardziej naturalne niz krowy z woda:) |
Matek - nie wiem, jak inni, ale jestem za dalszymi artykułami ;)
|
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Ok, za chwile kolejny art, ale na poczatek trzeba was wprowadzic w kilka definicji.
Swiadomosci - czyli wszystko to z czego dokladnie W TEJ chwili zdajemy sobie sprawe. Swiadomie czytasz ten tekst, swiadomie go interpretujesz. Kiedy chcesz sie napic wody swiadomie wykonujesz pewne zadania: wstajesz, idziesz po wode, nalewasz, przechylasz. Swiadome takze stanie sie swedzenie w prawej nodze, kiedy zdasz sobie sprawe z tego, ze swedzi:) Ktos kiedys przeprowadzil badania i stwierdzil, ze swiadomosc moze zajac sie 7 rzeczami w danej chwili. Podswiadomosc - najwazniejsze ogniwo naszej osobowosci. Tak naprawde to ona podejmuje kluczowe dla nas decyzje. Jest zarazem wewnetrznym krytykiem ktora "uruchamia" w nas obawy jak i motywatorem powodujacym wydzielanie sie adrenaliny, kiedy robimy cos co lubimy. Podswiadoosc dba o to, zebys oddychal, zebys chodzil nie potykajac sie, zebys automatycznie przelaczal sie z trybu sluchania w tryb mowienia i odwrotnie. Jeszcze jedna krotka uwaga: istnienie podswiadomosci mozesz doswiadczyc w innej osobie, ale nigdy nie doswiadczysz jej w sobie. Wszystko co wiesz o sobie jest swiadome, to czego nie wiesz pod. Podswiadomosci i swiadomosci czesto zlewaja sie z soba. Jedna zastepuje druga w chwilach kiedy jest to najlepsze dla twojego ciala. Dobrym przykladem jest nauka jazdy samochodem. Najpierw wszystko robimy nadzwyczaj swiadomie. Jak ktos sie uczyl jezdzi wie jak na poczatku trudno jest zmienic bieg, ile czynnosci trzeba wykonac w krotkim czasie i okreslonej kombinacji, a to wszystko jak... swiadomie:) Jednak im dluzej cwiczymy tym bardziej oddajemy funkcje prowadzenia samochodu podswiadomosci. Wtedy to zaczynamy rozmawiac z pasazerem, sluchac muzyki czy nawet rozmawiac przez telefon. Prowadzeniem samochodu i interpretacja znakow zajmuje sie juz nasz przyjaciel o istnieniu ktorym nie jestesmy swiadomi. Ruchy galek ocznych Ludzie wykonuja w sobie pewne procesy. Kiedy przypomina sobie jakis obraz kieruje oczy w swoje lewa gorna strone, kiedy konstruuje obraz patrzy w swoja prawa gorna strone. Przypominajac sobie dzwieki spojrzy bezposrednio w lewo a konstruujac w prawo. Przypominajac uczucia spojrzy w prawo i w dol, natomiast prowadzac wewnetrzna rozmowe w lewo i w dol. I na tym skupia sie artykol. Tutaj jest angielska animacja, bardzo pomocna w zorientowaniu http://www.nlpweekly.com/files/NLP_W...ssing_Cues.swf W poniedzialek dam jpgowa polska wersje. mapa mysli - w skrocie jest to zestaw filtrow ktory oddziela wazne informacje (dla nas) od tych mniej waznych. Filtry te oparte sa na naszych przeszlych doswiadczeniach, naszych przekonaniach, wartosciach i wszystkiego czym jestesmy. Kazdy czlowiek ma wlasna, niepowtarzalna mape - i kazdy inaczej interpretuje otaczajacy nas swiat. Jezeli chcesz doswiadczyc na wlasnej skorze tego, ze ten filtr istnieje prosze bardzo. Nalej wody do polowy szklanki i zapytaj 20 osob czy szklanka jest w polowie pelna czy pusta:) Ok, teraz art. Cytuj:
PS: sory za bledy, nie mam chwilow gdzie sprawdzic teksty a zdaje sobie sprawe, ze moja ortografia ostatnio lezy i kwiczy. |
I o to chodziło.:) czekam na mapke oczu w jpg. xD
|
Wiekszosc ludzi ma blizne na prawym lokciu (popularne dzieciece zabawy czesto powoduja ranienie tych miejsc)
Do mnie sie to odnosi:) |
i to jest wlasnie najlepsze w tego typu artykulach i ksiazkach - trzeba przeczytac mase bzdur zeby dowiedziec sie czegos konkretnego
"ruchy galek ocznych Ludzie wykonuja w sobie pewne procesy. Kiedy przypomina sobie jakis obraz kieruje oczy w swoje lewa gorna strone, kiedy konstruuje obraz patrzy w swoja prawa gorna strone. Przypominajac sobie dzwieki spojrzy bezposrednio w lewo a konstruujac w prawo. Przypominajac uczucia spojrzy w prawo i w dol, natomiast prowadzac wewnetrzna rozmowe w lewo i w dol" i to by starczylo zamiast tego calego artykulu;p |
Cytuj:
Konkretnie chodzi m o ten tekst: Cytuj:
Taki pattern (potwierdzenie rzeczywistosci -> pozorny wybor -> sugestia) ma zastosowanie w ok 60% technik NLP |
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 15:06. |