Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Legalność programów (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=100621)

adrianeczeqq 01-11-2006 19:23

Legalność programów

Ja mam takie pyatnie czy programy typu UOSU lub TibiCam są programami legalnymi? I czy nieaktalne wersje klienta Tibii są legalne(np.7.8,7.5)
Pytam bo ma do mnie ponoć przyjść jakaś inspekcja sprawdzająca legalność programów.

De'sH 01-11-2006 19:25

a wymagaja licencji? nie? to nie ; ]

ale zastanow sie lepiej czy masz legalna winde, office i inny soft

adrianeczeqq 01-11-2006 19:56

Windows i Office itp mam originalne z tym nie ma problemu. Z twojej wypowiedzi rozumiem ze nie są legalne, a Tibia? Nie słyszałem o żadnej licencji na Tibię, ale ma ją tysiące osób na świecie więc chyba jest legalna ;]

Pramus 01-11-2006 20:09

TibiCam:
Chodzi Ci o legalnosc prawna czy stosunek CipSoftu do niego? :P Prawnie jest to legalny program. Jesli chodzi o CipSoft - nie wspieraja tworzenia tego programu, ale nie tepia go. Ich stosunek do niego jest neutralny i nie zabraniaja korzystania z niego(przynajmniej oficjalnie).
UOSU:
Ten program nie jest stworzony do Tibii. Jest to program legalny, nie narusza zadnego prawa.

Krotko mowiac, mozesz korzystac z nich z czystym sumieniem :)

@Edit
Nie zauwazylem tego tekstu o inspekcji. Rozwaliles mnie zi0m xD

Asakura 01-11-2006 21:28

AAAAaaaa czy moja tapeta pulpitu jest legalna???????? Tak sie boje inspekcji...
Krystyna z gazowni sprawdza legalnosc softu!!! oneoneone1111

Khazid 01-11-2006 21:43

Też słyszałem, że wkrótce będzie akcja taka jak jakiś czas temu. Będą panowie w niebieskich mundurkach chodzić po domach. Ja nie mam zamiaru ich wpuścić ;) Chyba, że będą mieli nakaz rewizji..Wtedy trzeba będzie chować dysk :)

Walekifa 01-11-2006 22:12

Ups. :D To mi trochę skasują. Jakie są kary za posiadanie nielegalnego oprogramowania? Chodziarz szczerze mówiąc wątpię, żeby chodzili po mieszkaniach.

Tompior 01-11-2006 22:16

Policja nie bawi sie w ludzi, ktorzy maja poprostu podrobke windowsa i sobie sciagaja piosenki emulem do wlasnego uzytku.

Oni robia najazdy na mieszkania//domy osob, ktore takie rzeczy rozprowadzaja i czerpia z tego korzysci majatkowe. Wtedy wiezienie welcome to :)

Asakura 01-11-2006 22:17

Chodza angenci z Matrixa i szukaja Neo.... Czego sie boicie???? Przyjda - nie otwierasz. Drzwi ci nie wysadza...

Ryłek 01-11-2006 22:19

Panowie, a faceci w czarnej Wołdze porywają Wam młodsze rodzeństwo?

MKM 01-11-2006 22:22

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Tompior (Post 1059220)
Policja nie bawi sie w ludzi, ktorzy maja poprostu podrobke windowsa i sobie sciagaja piosenki emulem do wlasnego uzytku.

Oni robia najazdy na mieszkania//domy osob, ktore takie rzeczy rozprowadzaja i czerpia z tego korzysci majatkowe. Wtedy wiezienie welcome to :)

Doszły mnie słuchy, że łazi 3 inspektorów po akademikach i mają prawo przetrzepać ci dysk twardy bez żadnego nakazu (tak samo jak drogówka zatrzymuje ci autko i wkłada mandacik, również bez nakazu). I za każdą nielegalnie posiadaną przez ciebie empetrójke płacisz 3zł... co do reszty nie wiem, nie wiem też czy to prawda czy też plotka...

Asakura 01-11-2006 22:31

@UP

Robia tak tez z mieszkaniami prywatnymi.
Tylko najpierw oddzial SWAT wywala ci drzwi z c4. Atakuja rowniez z powietrza i spod wody. Nikt nie jest bezpieczny!

adrianeczeqq 02-11-2006 07:22

Z tego co wiem to ta inspekcja ma sprawdzać legalność sieci internetowych i przy okazji ich użytkowników, chyba będą chodzili z nakazami, ale nie wime do końca. Tata mi mówił że w Gorzycach pod Tarnobrzegiem 20 osób poszło za kratki+kara pieniężna za prowadzenie sieci internetowej nielegalnie(bez umowy/licencji). A za nielegalnego Windowsa jest chyba 2000zł kary

Boozy'woozy 02-11-2006 07:35

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gremlin (Post 1059370)
1. Akademiki to nie domy prywatne.
2. Jesli komputer nie jest twoj maja prawo go sprawdzic jesli wlasciciel komputera wydal na to pozwolenie.
3. NIE MAJA PRAWA sprawdzac co masz swoim na komputerze bez twojego pozwolenia albo nakazu na ten konkretnie komputer!!! Przeciez komputer to nie tylko skladnica MP3 ale i danych osobowych, numerow kart kredytowych i twojej pracy ktora moze byc poufna w najlepszym wypadku.
[BL]4. Jesli znajda nielegalna muzyke na twoim komputerze to zdaje sie kara wynosi 15k+ zl z mozliwoscia jakiegos tam wiezienia a nie 3 zl od utworu[/BL] :)

15 tysiecy? oz kurde;p
Ale to jest bezsensu jak maja niby sprawdzac czy plyty oryginalne czy cos to po co sa wogole przegrywarki

Kajulec 02-11-2006 08:16

Przegrywarki (a właściwie to nagrywarki) są po to, żebyś mógł zapisać swoje zdjęcia z urodzin, wesela; prace pisemne, grafiki; kopie zapasowe płyt oryginalnych. ;)

joey 02-11-2006 08:18

[dres mode]Ja już jednego psa w domu mam. Mój pies nie lubi innych psów, więc nie wpuści żadnego[/dres mode]

Mi to zwisa, pójdze siedzieć, to przynajmniej nie będe do szkoły musiał chodzić.

ripper 02-11-2006 08:29

Ciebie raczej nikt nie posadzi. Chyba, że to Ty podpisywałeś umowę przy kupnie komputera itd.

Vil 02-11-2006 10:20

bedzie sympatycznie, 1/4 narodu wyjedzie do GB, nastepna 1/4 pojdzie za kratki za mp3, zostanie 1/4 uczciwych i 1/4 moherow ..

czekam na rportaz oceniajacy sciagalnosc 15k zlotych za mp3 od studentow.

Olorion. 02-11-2006 10:43

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gremlin (Post 1059370)
1. Akademiki to nie domy prywatne.
2. Jesli komputer nie jest twoj maja prawo go sprawdzic jesli wlasciciel komputera wydal na to pozwolenie.
3. NIE MAJA PRAWA sprawdzac co masz swoim na komputerze bez twojego pozwolenia albo nakazu na ten konkretnie komputer!!! Przeciez komputer to nie tylko skladnica MP3 ale i danych osobowych, numerow kart kredytowych i twojej pracy ktora moze byc poufna w najlepszym wypadku.
4. Jesli znajda nielegalna muzyke na twoim komputerze to zdaje sie kara wynosi 15k+ zl z mozliwoscia jakiegos tam wiezienia a nie 3 zl od utworu :)

ja bym gorzej wyszedl na "3zl od utworu" ;\

Walekifa 02-11-2006 12:28

@ UP

Mp3 Cutter / Joiner i z 10 gb muzki robisz 20 mp-trójek :p wyjdziesz taniej.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 07:03.