Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Teoria próżni (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=101285)

Linker 07-11-2006 18:39

Teoria próżni

Teoria próżni - wymyślona przez Gennadija Iwanowicza Szypowa, burząca podstawy dzisiejszej fizyki. Odpowiada na wiele pytań, na które współcześni naukowcy nie znają odpowiedzi.
Jak dla mnie to bardzo interesująca teoria, ma swoje plusy i minusy. Napiszcie co o tym sądzicie.
Poniżej link do starego już materiału, ale chyba tylko ten krąży po Sieci. Innego nie udało mi się znaleźć. Miłego czytania :)
http://rozne.servis.pl/teoria.php

Hieyan 07-11-2006 18:45

Czytałem to pare miesięcy temu, ciekawe.

Vanhelsen 07-11-2006 19:01

Może byś tak streścił tą teorię jak juz zakładasz taki temat...

Linker 07-11-2006 19:08

Proszę bardzo :)

Teoria tak zakłada, że istnieje 7 poziomów wszechświata:
# Absolutne "nic"
# Pierwotne pole wirowania (świadomości)
# Próżnia
# Plazma (cząstki elementarne)
# Gaz
# Ciecz
# Ciało stałe

Ostatnie cztery są znane naukowcą, i wszyscy potwierdzaja ich istnienie. A co dziwnego jest w próżni, której istnienie zakłada Gennadij? Otóż uważa on, że jest w niej bardzo dużo energi, której nie da się wykryć współczesnymi przyrządami. A pierwotne pole wirowania jest jescze dziwniejsze. Jest to plan na którym myśl staje się materiala, ma ona szybkość o wiele większą niż światło, prędkość myśli.
A Absolutne Nic, to jest coś czego nie pojmiemy, chodziż Genndaij opisał to wzorami. Jest to plan który pojmuje tylko pierwotna superświadomość, superistota. Czyżby nauka powoli wyjaśniaja czym jest Bóg?

Po szczegóły zapraszam do tekstu ;)

Może jezcze takie coś: Skonstruował on grzejnik, który z 1kW energi elektrycznej wytwarzał 4kW energi cieplnej. Według współczesnej nauki jest to niemożliwe. A jednak to DZIAŁA...

k0z4k 07-11-2006 19:09

jeden centymetr sześcienny........hmmmmmm

Glamri 07-11-2006 19:17

Ta. Ciekawe... Ciekawi mnie najbardziej to jak nauka zdefinijuje "Boga" ; )

Linker 07-11-2006 19:21

No wiesz, podobno nie da się tego pojąć :confused:

A tak na marginesie:
Na forum wiara.pl uznali tę teorie za herezję (przynajmniej ja tak zrozumiałem odpowiedzi userów),
a na racjonalista.pl - przenieśli dyskusje z działu "nauka" do działu "bazgroły"...

Z tego wynika, że ta teoria ma wieu przeciwników ;p

k0z4k 07-11-2006 19:21

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Glamri (Post 1067820)

nie definiuje, to tylko propozycja ale cholernie dobra.

Shanhaevel 07-11-2006 19:26

Bardzo ciekawe, choć bardziej filozoficzne niż naukowe.

Ashlon 07-11-2006 19:29

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Linker (Post 1067796)
A Absolutne Nic, to jest coś czego nie pojmiemy, chodziż Genndaij opisał to wzorami

Czyli nowy Mesjasz? ^^

k0z4k 07-11-2006 19:29

Linker czemu ciebie nie ma u parapsycholi? ten temat pasuje jak ulał do Abnormala.

Vanhelsen 07-11-2006 19:35

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Glamri (Post 1067820)

Matematyka jest takim przedmiotem, że wzorami miżna opisać wszystko co się zechce, trzeba mieć tylko czas, wiedzę i potężną wyobraźnię, szczególnie do szalonych pomysłów :P I wtedy przypadkiem wyjdzie ci jakiś banalny i genialny wzór na miarę E=mc2 ;) jak to zwykle bywa :D

Co do absolutnego nic, no nie powiem, że to trudne do pojęcia, po prostu jest to coś, w czym nie ma nic i tyle... czy to znaczy, że jestem superistotą :P

A co do grzejnika o sprawności 400%, to dlaczego z tego rozwiązania się nie korzysta w życiu?

Hieyan 07-11-2006 19:42

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Wieszok (Post 1067863)
A co do grzejnika o sprawności 400%, to dlaczego z tego rozwiązania się nie korzysta w życiu?

W Japoni aktualnie sprzedawane sa wentylatory o sprawności 300%.

Wiesz, jakie straty ponieśli by producenci piecy grzewczych i takich tam?
W dodatku nie raz się zdarzyło, że wynalazca czegoś takiego ginął w niewyjaśnionych okolicznościach.

Polecam jakieś artykuły Henry'ego Moraya.

Matek 07-11-2006 19:43

Fajna bajka, gdzie dowod?

slawekmag 07-11-2006 19:45

Ciekawe, ciekawe i to bardzo. Nigdy żadne teoria mnie tak nie zaciekawiła. Opisuje też szybkość większą od światła. Problem zaczyna się, gdy dochodzimy do hasła, którym jest czas, i jak go wyjaśnić. Tutaj, jeśliby przekroczyć prędkość
światła działyby się albo niesamowite rzeczy, albo nie stało by się nic. BTW, nie czytałem zbyt dokładnie, więc jeś piszę głupoty to mnie poprawcie.

kamosblue 07-11-2006 19:45

Po prostu glebiej wkraczamy w XXI wiek, oczywiscie jest to nadzwyczajne co odkryl ten rusek, ale jakos sie temu specjalnie nie dziwie w koncu kiedys ludzkosc musi przejsc na nastepne etapy nauki, w tym wypadku 3 nowe stany skupienia.

Kele 07-11-2006 19:48

Kiedyś ludzie myśleli, że jeśli coś jest cięższe od powietrza, to latać nie może, a tu zonk?

Rabanbar 07-11-2006 20:03

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Kamos (Post 1067886)
Po prostu glebiej wkraczamy w XXI wiek, oczywiscie jest to nadzwyczajne co odkryl ten rusek, ale jakos sie temu specjalnie nie dziwie w koncu kiedys ludzkosc musi przejsc na nastepne etapy nauki, w tym wypadku 3 nowe stany skupienia.

Nowe stany skupienia? Chyba nie do końca o to chodzi.

kamosblue 07-11-2006 20:15

Ja, szary, zwykly uczen gimnazjum mam prawo to okreslic jako stany skupienia, nie wnikam co to za gówno jest dokladnie. ;p

@down
Znasz cos takiego jak "supermozg"? moze on jedyny ma taki umysl zeby to pojąć? ;-)

Smetana 07-11-2006 20:26

Gdyby to była prawda, teoria znalazłaby potwierdzenie lub zainteresowanie innych fizyków.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 18:57.