Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Kontrole komputerów (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=101372)

Kshaq 08-11-2006 16:36

Kontrole komputerów

No właśnie tak jak w tytule tematu. Był już podobny temat, ale sprawa się do końca nie wyjaśniła.

Interesuje mnie taka rzecz. Czy ci kontrolerzy naprawdę chodzą? Jaki nakaz muszą mi pokazać, żebym ich wpuścił? Jakie są kary? I czy oni chodzą po zwykłych domach czy tylko po akademikach i domach, w których są prowadzone nielegalne "fabryki płyt na czarny rynek" :D?

Proszę o sensowne odpowiedzi :D

By$iu 08-11-2006 16:41

Stary.. chodza. Mieszkam od Ciebie 2 ulice dalej, o ile sie nie myle i po naszej ulicy juz chodzili.

slawekmag 08-11-2006 16:43

Ja słyszałem dużo, ale się nie spotkałem. Za to miałem łatkę sprawdzającą legalność windowsa. Ale zablokować ją to nieproblem - firewall od razu blokuje

Kshaq 08-11-2006 16:45

Bysiu... Po naszej to po mojej czy Twojej? :D

Btw. Wiem, że mieszkasz dwie ulice dalej -.-" Nawet na chacie byłem u Ciebie :p

@down
Mówiłem sensowne odpowiedzi na pytania...

Diddy 08-11-2006 16:46

O shit !
Jak chodzą to ja mam przejebane ;)
Niesłyszałem żeby u mnie w okolicy chodzili.

Vanhelsen 08-11-2006 17:15

Nikogo nie muszisz wpuszczać do domu jesli nie ma sondowego nakazu, wlicza się w to i Policję, chyba, że jest zagrożenie dla życia albo zgrożenie zniszczeniem dowodów (tyczy się policji a nie jakiś unnormal controlers). Choć jak już kontrole latają, to odrazu z nakazem i mundurkowymi :P. Sąsiad kumpla z klasy rok temu miał taki nalot, więc jeśli kary się nie zmieniły to wyglądają tak:
300zł - za winde
~1000zł za inne progsy (e.g: fotosklep, 3dstudio)
~300zł za gry
i 3zł za każdą mp3'jkę (nielegalną ofkors)...
Przy okazji stracisz kompa na parę ładnych tygodni/miechów? Bo nie będą ci tego sprawdzać w domu... tylko srut komp do wozu i CYA :*
/nie opieram się na żadnych poważniejszych żrodułach!/

Matek 08-11-2006 17:16

Jezeli wpadnie policja - musisz ich wpuscic nawet jak nie maja nakazu. Proponuje zapoznac sie z polskim prawem. Jezeli wpada nie policja - to co cie to obchodzi. nawet jak ma nakaz nie musisz go wpuszczac. To twoj dom. Dlatego komornicy jak maja nakaz musza jechac z policja.

Kshaq 08-11-2006 17:40

Aha :D Czyli muszę przygotować śrubokręt aby w miarę szybko wykręcić dysk twardy i go gdzieś schować :D

Monte 08-11-2006 17:45

Ta. Przy okazji musisz jakieś miejsce na cd romki pirackie wykombinować. Nie trzymaj koło kompa, bo na to też zwrócą uwagę ; )

Kshaq 08-11-2006 17:51

Ekhem mam na biurkiem... :D A wiecie ile czasu trwają takie kontrole? Chodzi o to czy oni chodzą powiedzmy w określonym miesiącu i potem przestają?

Kajulec 08-11-2006 18:02

Nie bój dupy, bez powodu Ci na chatę nie wparują. ;)

kamosblue 08-11-2006 18:12

Eee.. z tego co mi pewien koles mowil, to nie placi sie kar za to co sie posiada. To co sie posiada na wlasny uzytek mozna miec, ale gdy rozpowszechniamy to dla innych to juz jest karalne. W sumie to bezsensu z deczka ;p

Angel of Death 08-11-2006 18:15

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Kamos (Post 1069101)
Eee.. z tego co mi pewien koles mowil, to nie placi sie kar za to co sie posiada. To co sie posiada na wlasny uzytek mozna miec, ale gdy rozpowszechniamy to dla innych to juz jest karalne. W sumie to bezsensu z deczka ;p

Aa to czyli ściąganie gier, mp3, filmów itd. z neta jest w pełni legalne i nie trzeba się obawiać kar :):) O jak dobrze że powiedziałeś o tym, już odetchnąłem z ulgą. rotfl

Nosferatu 08-11-2006 18:15

tez wlasnie slyszalem ze nielegalne programy/mp3/cokolwiek sa legalne jesli uzywamy ich samemu, nie mamy korzysci materialnych i nie rozprowadzamy ich ale ile w tym prawdy to nie wiem

Shanhaevel 08-11-2006 18:15

Dziwne, ale w sprawie piractwa komputerowego zdania są podzielone... Czytałem kiedyś, że jakiś tam prof. habilitowany (chyba prawa) powiedział, że posiadanie kopii na własny użytek nie jest paserstwem, za to inny twierdził, że jest...

Cytuj:

300zł - za winde
~1000zł za inne progsy (e.g: fotosklep, 3dstudio)
~300zł za gry
1000 zł za jeden? :O

kamosblue 08-11-2006 18:16

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Angel of Death (Post 1069106)
Aa to czyli ściąganie gier, mp3 itd. filmów z neta jest w pełni legalne i nie trzeba się obawiać kar :):) O jak dobrze że powiedziałeś o tym, już odetchnąłem z ulgą. rotfl

Uzywanie programow P2P (udostepnianie swoich plikow) to juz jest karalne, bo inni moga sciagac. Jest w tym sens. ;]

Scream 08-11-2006 18:22

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Matek (Post 1068961)
Jezeli wpadnie policja - musisz ich wpuscic nawet jak nie maja nakazu. Proponuje zapoznac sie z polskim prawem. Jezeli wpada nie policja - to co cie to obchodzi. nawet jak ma nakaz nie musisz go wpuszczac. To twoj dom. Dlatego komornicy jak maja nakaz musza jechac z policja.

z kad te informacje? Bez nakazu nie musze nikogo wpuszczac, w tym policji.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez ktos tam
Choć jak już kontrole latają, to odrazu z nakazem i mundurkowymi

a to z kad? dostanie nakazu to nie taka latwa sprawa, trzbea miec jakis konkretny powod i dowody - zaden sad nie udzielil by nakazu z powodu "bo chcemy sprawdzic czy nie ma piratow".

Glamri 08-11-2006 18:43

Grzywna leci za każdy pojedynczy program z tego co wiem. Dzisiaj w wiadomościach widziałem jak zgarnęli kolesia, który miał (działające od 2 lat) radio internetowe. W pełni profesjonalnie wyposażone studio itd. Zamknęli go za to, że nie mial koncesji na puszczane utwory - nie czerpał z tego żadnych korzyści materialnych. Zwykły pasjonat.

Ghost Nieudany 08-11-2006 18:49

Cytuj:

Jezeli wpadnie policja - musisz ich wpuscic nawet jak nie maja nakazu. Proponuje zapoznac sie z polskim prawem.
Czyli jak, poprawki w prawie? Jeszcze rok temu policjant bez nakazu nie miał prawa wtargnąć do mieszkania, a za użycie siły lądował w dyscyplinarce, nawet przy znalezieniu dowodów...

Shanhaevel 08-11-2006 18:53

O ile mi wiadomo, nakaz rewizji musi być imienny, więc masowe sprawdzanie nie wchodzi w grę.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 22:27.