Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Wypowiedz się o cenach gier,i nie tylko. (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=101783)

Walekifa 11-11-2006 13:49

Wypowiedz się o cenach gier,i nie tylko.

Witam.Nie będę wałkować tego jakie te gry w Polsce są drogie,natomiast to,co robią wydawcy/twórcy. O,np. Doskonała jak dla mnie bitwa o Śródziemie II w która grałem dawno temu(Kilka dni po premierze) Kosztowała ok. 160zł. Od dłuższego czasu nachodzi mnie chęć powtórzenia tej gry. (Ponad to,wychodzi dodatek za ok. 20 dni) Wczoraj będąc w Empiku sprawdzałem cenę. Otóż ile kosztuje Bitwa o Śródziemie II ? 150 zł.. staniała o całe 10,przez pół roku?Spodziewałem się 70 zł.. Wszystko na pewno przez to,że wkrótce pojawi się oficjalny dodatek,za który zapewne panowie też sobie grubo policzą(zapewne ponad 100zł).Jak dla mnie to ścierwo. Oczywiście kilka opcji zostało pominięte.(ciekawe,czy łucznicy będą mogli wchodzić na mury zbudowane przez gracza,czyli to,czego brakuje mi najbardziej)Raczej nie.Bo jak znam życie,za kilka miesięcy pojawią się wieści o Bitwie o Śródziemie III,w której to ta opcja będzie dostępna. Wszystko to,by wytrzepać jak najwięcej kasy od graczy.Panowie z EA równie dobrze kasę zbierają na Grach sportowych,np. Fifa wydając co rok nową cześć,w których z roku na rok polepsza się tylko (no może nie tylko,ale głównie) Grafika.Według mnie grę piłkarską można kupować raz na 5 lat,i starczy. Podobnie z Simsami,dodając za także grube pieniądze parę tandetnych opcji,i dwa nowe stoły. Co sądzicie na ten temat? Jak dla mnie to żałosne,i przykre.Potem dziwić się,ile to gier ludzie ściągają z internetu.

Lenrock 11-11-2006 13:53

ale taki emat mozna zrobic w grupie zajmującą sie grami komputerowaymi

Matek 11-11-2006 13:55

NIe chcesz - nie kupuj. Zainwestuj w chleb.

Walekifa 11-11-2006 14:11

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Matek (Post 1073770)
NIe chcesz - nie kupuj. Zainwestuj w chleb.

Nie chodzi w tym temacie o to,iż jestem za biedny na gry,a kaczory sux. Tylko o to,że panuje zdzierstwo wśród producentów.

@ Lenrock.

Wole forum dla wszystkich. Może jest nie jedna osoba,która by się wypowiedziała,ale tam nie należy.A nie jest to temat tak ścisły z tamtą grupą.

Lenrock 11-11-2006 14:15

wiadomo ze kazdy producent chce zarobic jak najwiecej. dobra gra, dobrze sie sprzedaje, to producenci wychodzą z dodatkiem prawie nic nie wnoszącym, a kosztującym grube pieniądze - oczywiście ludzie to kupią

Eivrel 11-11-2006 14:19

O to w tym chodzi. Zrobić jak najmniej, zarobić jak najwięcej. Co z tego że w fifie zmieni się tylko grafika jak i tak ją ktoś kupi.
@up
Chyba nie zauważyłem twojego posta bo napisałeś prawie to samo ;p

Lasooch 11-11-2006 14:22

Widzisz, Walekifo, w Polsce jest bieda, to i gry drogie. Na zachodzie taka gra kosztuje 20-40 ojro i to nie jest wcale dużo dla nich.

A producenci muszą zarobić. Z tych 160 zł idzie 1 zł na płytkę, ileśtam na tłoczenie, jakieś 50% dla sklepu, ileśtam dla dystrybutora, ileśtam dla producenta i programiści i tak dostają marne grosze...

Adner 11-11-2006 14:22

Albo Sims 2 po premierze... 179zł. Producenci takimi cenami sami napędzają piractwo^^. Na szczęście stare gry są wydawane w "klasykach"itp. po 20 zł(na przykład cywilizacja 3 z dodatkami za 20 zł w grudniu będzie:P).

Matek 11-11-2006 14:36

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Walekifa (Post 1073796)
Nie chodzi w tym temacie o to,iż jestem za biedny na gry,a kaczory sux. Tylko o to,że panuje zdzierstwo wśród producentów.

@ Lenrock.

Wole forum dla wszystkich. Może jest nie jedna osoba,która by się wypowiedziała,ale tam nie należy.A nie jest to temat tak ścisły z tamtą grupą.

Ja nie wiem czy to zdzierstwo. Malolaty kradna gry - producenci musza sobie to jakosc odbic. Stad drozsze gry. Uczciwy czlowiek i tak kupi - czy bedzie kosztowac 90 czy 150. Zlodziej i tak ukradnie.

Kele 11-11-2006 14:55

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lasooch (Post 1073825)
Widzisz, Walekifo, w Polsce jest bieda, to i gry drogie. Na zachodzie taka gra kosztuje 20-40 ojro i to nie jest wcale dużo dla nich.

A producenci muszą zarobić. Z tych 160 zł idzie 1 zł na płytkę, ileśtam na tłoczenie, jakieś 50% dla sklepu, ileśtam dla dystrybutora, ileśtam dla producenta i programiści i tak dostają marne grosze...

Z tym 50% dla sklepu to dżołk jakiś niesmaczny.

@Walekifa
Rob spacje po przecinkach, nie przyjemnie się takto czyta.

@topic
Gry w każdym kraju mają podobną cenę, to że w Polsce jest bieda, to nie jest wina producentów.

Lasooch 11-11-2006 14:58

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Kele (Post 1073909)
Z tym 50% dla sklepu to dżołk jakiś niesmaczny.

Procenty nieistotne. Wiadomo, o co chodziło ; )

Walekifa 11-11-2006 15:00

@ Matek

A mało mają kasy? Zacytuje fragment listu,opublikowanego w AR w najnowszym CD-action :

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez PiroMan
Weźmy taki Ubisoft.Gdyby nie piraci,limuzyna Yves Guillemot (prezesa ubisoftu) miałaby 24-karatowe felgi. Teraz musi się zadowolić jedynie 18 karatami. A Mike Morhaime z Blizzarda? Pewnie siedzi smutny w swojej willi ze służbą, 20 łazienkami, 10 samochodami w garażu i rozmyśla nad tym,że gdyby nie piraci, teraz pewnie miałby swój wymarzony ,wysadzony diamentami 50-calowy telewizor.

I całkowicie się z tym zgadzam. To,że niektórzy ludzie kradną,nie usprawiedliwia wyciągania pieniędzy od tych uczciwych,którzy grę muszą mieć,a nie chcą zostać illegal. Benzyna też ma drożeć,bo niektórzy dodają do tego jakieś świństwa,i otrzymują taniej takie same ilości? A kierowcy mają za to płacić więcej?

pawel The Magician 11-11-2006 15:22

OMG. ROTFL IMHO. Pogmeraj w necie ile kosztuja gry w innych panstwach i porownaj wtedy z cenami polskich gier. Polscy dystrybutorzy staraja sie robic wszystko zeby zbic cene (stad wszechobecne polonizacje). I co z tego maja? Kupe narzekania, ze za drogo i szerzace sie piractwo.

Dark Sven 11-11-2006 16:03

Ceny gier? Nawet gdyby były za cztery dyszolce to i tak sa piraci, którzy sciagna za darmo, albo sprzedadza za dyche. A teraz ide pograc w piracka fife 07 ale o tym szaa ;)

Slay 11-11-2006 16:18

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Walekifa (Post 1073919)
To,że niektórzy ludzie kradną,nie usprawiedliwia wyciągania pieniędzy od tych uczciwych,którzy grę muszą mieć

Bo ja ja MUSZEMUSZEMUSZEMUSZEMUSZEMUSZEMUSZE miec. I chvj!

W tym samym AR w tym samym CDA, tyle, ze paredziesiat numerow wczesniej byl list mowiacy o tym, ile faktycznie z gry ma producent. Warto przeczytac.

Ewentualnie warto sobie zrobic teoretyczna liste przychodow i rozchodow takiego producenta - uwzgledniajac takie drobiazgi jak upgrade'y sprzetu, kawe, prad, wynajem, etc. I podliczyc bilans.

Poza tym, psioczmy, ze BMW Z4 kosztuje ~200.000 Euro. Bo ja MUSZEMUSZEMUSZE miec beemke i albo obniza cene do ceny malucha (a co!), albo pojde na ulice i sobie woz ukradne. Na przyklad z pomoca lomu.

Ghost Nieudany 11-11-2006 16:20

Cytuj:

Weźmy taki Ubisoft.Gdyby nie piraci,limuzyna Yves Guillemot (prezesa ubisoftu) miałaby 24-karatowe felgi. Teraz musi się zadowolić jedynie 18 karatami. A Mike Morhaime z Blizzarda? Pewnie siedzi smutny w swojej willi ze służbą, 20 łazienkami, 10 samochodami w garażu i rozmyśla nad tym,że gdyby nie piraci, teraz pewnie miałby swój wymarzony ,wysadzony diamentami 50-calowy telewizor.
A pracownicy, projekty i studia to naturalnie opłacane NIE SĄ z forsy ze sprzedaży, bo Guillemot i Morhaime pod wpływem zarobków magicznie srają pieniędzmi.

Tak, cały kesz idzie na wille wielkich nazwisk, żyj dalej w swoim iluzorycznym, pseudośmiesznym światku.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Walekifa
To,że niektórzy ludzie kradną,nie usprawiedliwia wyciągania pieniędzy od tych uczciwych,którzy grę muszą mieć

"To, że niektórzy ludzie cudzołożą, nie usprawiedliwia stawiania przed sądem tych uczciwych, którzy daną kobietę po prostu muszą przerżnąć"

Shanhaevel 11-11-2006 16:21

Ale kiedy ceny gier w Polsce są najniższe w Europie (głównie dzięki "stawaniu na głowie" przez dystrybutorów)... Zresztą, gdybyś piratowi dał 200 zł i postawił go przed Empikiem, to on by schował kasę do kieszeni i odszedł, bo "gry to za drogie są!"...

BTW Tak sobie myślę, że z piractwa trzeba po prostu wyrosnąć, pójść do pracy i zarabiać...

O, o, o, ten post składał się w 99% procentach z cytatów z AR z CDA. :P

Badzo 11-11-2006 16:34

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Shanhaevel (Post 1074061)
Ale kiedy ceny gier w Polsce są najniższe w Europie (głównie dzięki "stawaniu na głowie" przez dystrybutorów)...

Ale Polacy nie płacą dolarami. Ludzie nie zarabiają w Polsce dolarów.
I nie, nie jestem za piractwem.

Adner 11-11-2006 17:26

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Badzo (Post 1074070)
Ale Polacy nie płacą dolarami. Ludzie nie zarabiają w Polsce dolarów.
I nie, nie jestem za piractwem.

O! Dokładnie:p

Biorąc pod uwagę cenę w dolarach, należy ją traktować jak cenę w złotówkach, a nie przeliczać według kursu, wtedy dopiero będzie można to porównywać. Tak samo sprawa się ma z płatnymi kontami do Tibii.

Matek 11-11-2006 17:41

[quote=Walekifa;1073919]@ Matek

Cytuj:

I całkowicie się z tym zgadzam. To,że niektórzy ludzie kradną,nie usprawiedliwia wyciągania pieniędzy od tych uczciwych,którzy grę muszą mieć,a nie chcą zostać illegal. Benzyna też ma drożeć,bo niektórzy dodają do tego jakieś świństwa,i otrzymują taniej takie same ilości? A kierowcy mają za to płacić więcej?
NIe no - ty smieszny jestes w tejchwili. Ubisoft i inni to nmie tylko prezesi. Sa zespoly programistow, ksiegowi, prawnicy, doradcy, story-writerzy, reklamy, zakup licencji na silnik graficzny, ludzie od muzyki, graficy... jescze wymieniac?

I to, ze oni zarabiaja DUZO nie zmusza ich do obnizenia cen na rynku. To nie caritas. Nie stac cie - kup cos tanszego. Sa gierki po 70 zeta. To, ze ty chcesz NAJ, NAJ, NAJ to trudno.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 19:53.