Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Magia (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=16)
-   -   Logika czarów, czyli z czego składa się inkantacja - 4fun (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=102487)

shoq 16-11-2006 18:39

Logika czarów, czyli z czego składa się inkantacja

Witam. Postanowiłem napisać poradnik dotyczący czarów, a konkretnie inkantacji.

Na początek początki. Oto, jakie początki mogą mieć słowa zapowiadające:
1) Ex - oznacza czar spontaniczny
2) Ut - również oznacza czar spontaniczny
3) Ad - oznacza czar runiczny

Słowa inkantacji podzieliłem na:
1. Zapowiadające
2. Żywiołowe
3. Inne

Oto one:

1. Zapowiadające. W tej grupie każdy wyraz coś zapowiada. (zapowiada, np. czar ofensywny, runę leczącą)

iva - poszukiwanie
ani - zmiana piętra/poziomu
ura - czar spontaniczny leczący
ana - pozbycie się czegoś niematerialnego
ani - upodobnienie (dość metaforyczne ;] )
eta - rzucenie uroku, zauroczenie
ori - atak spontaniczny o bliskim zasięgu
evo - czar spontaniczny ofensywny lub stworzenie czegoś
amo - mana
ana - chwilowy zanik
ori - pocisk magiczny
ito - usunięcie czegoś fizycznego
evo - związany z jakimś obszarem
ana - zawładnięcie
ura - runa lecząca
evo - wywołanie, przywołanie

2. Żywioły.
Flam - Ogień, czasem explozja
Vis - energia, czasem atak fizyczny
Mort - atak fizyczny, lub śmierć
Pox - trucizna

3. Inne.

Lux - światło, jasność
Tera - związane z polem (kratką, field) nieusuwalnym, ziemia
Hur - wiatr, powiew
Gran - mocny, silny, ulepszony, powiększony
Res - potwór
Ina - przemiana
Con - amunicja
Vita - życie
Pan - jedzenie
Grav - pole żywiołu
Mas - masowy, o powiększonym obszarze działania
Vid - widzialność
Sio - dotyczący innej osoby
Ani - paraliż

UWAGA! W niektórych czarach pojawiają się słowa niezwiązane z działaniem czaru.

A teraz kilka przykładów.

Utevo lux. Light

Utevo = wywołanie
lux = światło

Nie trzeba tłumaczyć.

Utevo Res Ina Creature Ilusion

Utevo = wywołanie
Res = potwór
Ina = przemiana

Wywołanie przemiany w potwora. Proste. ;]

Exevo gran mas vis Ultimate Explosion

Exevo = czar spontaniczny ofensywny
gran = silny
mas = duży obszar działania
vis = w tym wypadku atak fizyczny

Zgadza się.

Utamo vita Mana shield
Utamo = mana
Vita = życie

Mano - życie? :D

Exevo Grav Vita Wild Growth

Exevo = utworzenie
Grav = pole
Vita = życie

Utworzenie pola życia... Każdy kto się uczył biologii, wię, że pnącza też życie ;]

Exura Gran Mas Res Mass Healing

Exura = czar leczący
GRan = silny
Mas = duży zasięg
Res = tutaj "res" można potraktować jako każde stworzenie

Silny czar leczący o dużym zasięgu. - Mass Healing.

Adori Gran Heavy Magic Missile

Adori = pocisk magiczny
Gran = silny

Silny pocisk magiczny.

Utani Hur
Haste

Utani = upodobnienie
Hur = wiatr

Upodobnienie do wiatru... Przepiękna metafora ;]

Exevo Mort Hur Energy Wave

Exevo = czar ofensywny
Mort = Śmieeerć!
Hur = Wiatr, powiew

Śmiercionośny powiew? Przydałby się jeszcze Vis, bo przecież to atak energią.

Teraz możecie wejść do tematu "Wymyślamy nowe czary" i wymyślić poprawne inkantacje. ;]

Powyższy poradnik jest mojego autorstwa. Przoszę powstrzymać chęć napisania "po co to komu" lub tym podobnych.

Pramus 16-11-2006 18:47

Heh. Dawno, dawno temu wpadlem na pomysl stworzenia takiego poradnika, ale jakos wypadlo mi to z glowy. Bardzo dobry poradnik :) Gdy moj brat gra na OTSach (fee....) i widze jakie czary tam wymyslaja to zal odbyt sciska niestety. Moze tym nubom sie to przyda :P

@Edit
Widze tu jednak pare bledow. Samo utani raczej nie oznacza przyspieszenia bo po co "hur"? (chyba, ze to drugie oznacza chód). Jesli chcesz, aby dostalo sie to do dzialu, lepiej popraw niescislosci i zrob wiecej przykladow, a nawet opisz wszystkie czary.

Zupka_Chinska 16-11-2006 18:53

Temat faktycznie niezwykły, jak i również 4fun. Fajnie opisane no i z logiką. Jednak mam jakieś dziwne uczucie, że to co napisałeś i poradnik, są to dwa odległe od siebie słowa, może tylko dla mnie :p

Może właśnie jak powiedział Pramus, zmień to, dostanie pewnie się do działu i przy okazji może dzięki temu jakoś inaczej to zinterpretuje;)

Edit2:
No pamiętam napis wcześniej, ale co tam pisalo jakoś nie utkwiło mi w pamięci, mimo nawet czerwonego koloru, moja nieuwaga :p

Powodzenia w dalszej pracy,
pozdrawiam Zupka_Chinska

shoq 16-11-2006 19:24

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Zupka_Chinska (Post 1083063)
-Utevo Lux i Exevo Gran Vis Lux ( czar Great Energy Beam, który zadaje obrażenia od energi, więc wszystkiego nie da się chyba racjonalnie wytłumaczyć )

Cytuj:

UWAGA! W niektórych czarach pojawiają się słowa niezwiązane z działaniem czaru.
A widzisz. ;]

Emok 16-11-2006 20:48

Hmmm, czy to nie powinien być artykuł? :P

Descartes 16-11-2006 21:32

Hur = wiatr.

Był gdzieś taki poradnik, gdzie była opisana każda sylaba, np. tera = ziemia, ana = anulowanie (np. exana pox - anulowanie trucizny), ura = leczenie, a samo 'ex' i 'ut' lub 'ad' na początku zdradzało, czy czar jest spontaniczny, czu runiczny.

A "Lux" może oznaczać po prostu energię, np. świetlną, wtedy to wszystko trzyma się kupy.

Radek 666 16-11-2006 22:33

Taaak, poradnik ładny i przejrzysty. Ale opisz więcej czarów a będzie jeszcze lepszy :).

Withord 16-11-2006 22:42

Bardzo fajny poradnik :) Akurat niedawno zainteresowało mnie jak "przetłumaczyć" czary.

Radek 666 16-11-2006 23:18

Ou, przypomniało mi się jak na potrzeby mojego fake'a kiedyś tłumaczyłem parę. Np. chciałem zaklinanie miecza ogniem - Exeta Flam :P.

matkow21 16-11-2006 23:28

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Pramus (Post 1083048)
Heh. Dawno, dawno temu wpadlem na pomysl stworzenia takiego poradnika, ale jakos wypadlo mi to z glowy. Bardzo dobry poradnik :) Gdy moj brat gra na OTSach (fee....) i widze jakie czary tam wymyslaja to zal odbyt sciska niestety. Moze tym nubom sie to przyda :P

@Edit
Widze tu jednak pare bledow. Samo utani raczej nie oznacza przyspieszenia bo po co "hur"? (chyba, ze to drugie oznacza chód). Jesli chcesz, aby dostalo sie to do dzialu, lepiej popraw niescislosci i zrob wiecej przykladow, a nawet opisz wszystkie czary.

No chyba raczej się nie przyda bo jak wiadomo osoby grające na otsach są to dzieci xxxxxxx.xx.pl lepiej nawet tego linka niepodawać :O

shoq 17-11-2006 14:29

Cieszę się, że Wam się podoba. :D

Będę dawał więcej przykładów...

@Kuraj: Dzięki za Hura ;]

Impalable 17-11-2006 17:51

Cytuj:

Powyższy poradnik jest mojego autorstwa.
Tia. Tylko szkoda ze widzialem to na tibianews.net. Przetlumaczyles, dodales pare czarow od siebie i nie napisales jednej czesci.

shoq 18-11-2006 16:13

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Impalable (Post 1084190)
Tia. Tylko szkoda ze widzialem to na tibianews.net. Przetlumaczyles, dodales pare czarow od siebie i nie napisales jednej czesci.

Powiem tyle: Mylisz się.

Nigdy nawet nie zaglądałem na tibianews.net a tym bardziej nie czytałem żadnych artykułów.

A "przetłumaczyć, dodać trochę od siebie i nie napisać czegoś" to można napisać przy każdym poradniku -.-

Skoro twierdzisz, że to plagiat, daj przynjamniej linka.

FORCE 19-11-2006 17:59

eeee.... a pox? - zatrucie?

Kapi007 19-11-2006 18:11

Niezły pomysł. Mam to samo zdanie co ziomek z pierwszego komenta zapomnikałem nick :evul: . Jak np grałem na podkarpackim exori max, co to jest;/. Też kiedyś z siądem (co gra w Tibie) tłumaczyliśmy sobie i on wymyślił że 'utevo' znaczy 'wypalic' ;p

Rethfing on Aldora 19-11-2006 19:26

Kiedyś w "Jeden z dziesięciu" było pytanie co oznacza "lux" z języka łacińskiego. Odpowiedź brzmiała - natężenie światła. ;)

Arturo Soprano 20-11-2006 19:55

@UP
Też to widziałem
@Topic
Pomysł niezły, wykonanie może być. Ale nie ma kilku rzeczy. Ktoś tu mówil własnie o początkach zaklęć, możesz to dodać :p

shoq 23-11-2006 21:01

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez FORCE (Post 1088354)
eeee.... a pox? - zatrucie?

Pox - trucizna (zatrucie jest związane z trucizną, to chyba oczywiste)

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Artur Soprano
Pomysł niezły, wykonanie może być. Ale nie ma kilku rzeczy. Ktoś tu mówil własnie o początkach zaklęć, możesz to dodać

Dodałem ;]

Chciałbym prosic o wypowiedź jakiegos modka i ew. przeniesienie tematu. ;]

Pawelan 25-11-2006 14:55

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Kuraj (Post 1083463)
Hur = wiatr.

Był gdzieś taki poradnik, gdzie była opisana każda sylaba, np. tera = ziemia, ana = anulowanie (np. exana pox - anulowanie trucizny), ura = leczenie, a samo 'ex' i 'ut' lub 'ad' na początku zdradzało, czy czar jest spontaniczny, czu runiczny.

A "Lux" może oznaczać po prostu energię, np. świetlną, wtedy to wszystko trzyma się kupy.

Dokładnie. Kiedyś czytałem ten temat i tam było to lepiej rozwiązane. Np. Ut to (niech ci będzie :P) czar spontaniczny evo to costam i lux to costam. Każda sylaba była opisana. Aha i jeszcze jedno: Dlaczego niby to jest 4fun?

Restemon 25-11-2006 15:40

Mala poprawka

Apropo czaru ue nie jest on fizyczny tylko taki jak sd tylko zadaje obrazenia od explozji czyli explosiona

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 08:39.