Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   [Problem] Komputer się sam restartuje z powodu tibi (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=106442)

sztomek_14 17-12-2006 11:35

[Problem] Komputer się sam restartuje z powodu tibi

Tak więc mój problem jest już przedstawiony w tytule. Dokładniej brzmi on tak kiedy nie gram w tibie , komputer się nie restartuje , kiedy zaś wejdę zagrać 15 minut , automatycznie się wyłącza (restartuje) i pisze że system Windows odzyskał sprawność po krytycznym błędzie ! I tak jest ta okrągło ! Co robić bo pacc leci !!!

@Chciał bym dodać iż w raporcie pisze coś o problemach z kartą ! Może być problemem to iż nie mam sterowników ??

@Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie , ale by nie kupować torchów mam w ustawieniach graficznych 100 % light !

Hrabia_Citizen 17-12-2006 11:46

Możliwe jest, iż komputer widzi w Tibii wira, dokładniej widzi go jakiś antywirus. Z powodów bezpieczeństwa resetuje komputer. Chyba robi tak Spy-Sheriff.

Powyższą tezę oparłem na tym, że kiedyś miałem niezłego wira, kiedy wyłączałem wszystkie antywirusy, w tym Sheriffa, nagle komputer przestawał się resetować. Z włączonym Sheriffem resetował się co kilka minut. Ostatecznie przeinstalowałem system ;/

Lord Karrak 17-12-2006 11:47

Ja wiem, ja wiem dlaczego! Pewnie nie trzymałeś się za prawe ucho lewą ręką podczas uruchamiania Tiby! Wbrew pozorom to pomaga! Naprawdę! Ciocia, kuzyna kumpla mojego siostrzeńca, ma wnuka, który właśnie tak zrobił!

A tak na poważnie. Jeżeli chcesz, żeby nasze odpowiedzi, nie wyglądały jak ta powyżej (w moim poście - żeby nie było...), musisz napisać nam, co próbowałeś z tym błędem zrobić, w ogóle jaki to jest błąd, czy szukałeś o nim informacji, od jak dawna Ci wyskakuje i czy zmieniałeś/ściągałeś coś tuż przed wystąpieniem owego błędu. Moje propozycje, na chwilę obecną, wyglądają tak:
  • przeinstaluj Tibie
  • doprowadź jeszcze raz do tego błędu, zapisz wszystkie informacje o nim i zamieść je tutaj, bądź poszukaj pomocy na jakiejś stronie, o takiej tematyce. Jak już to zrobisz, to może uda Ci się uniknąć tej opcji poniżej
  • sformatuj dysk (moja ulubiona czynność w Windowsie)

Pozdrawiam,
LK~

kamosblue 17-12-2006 11:53

Jak wiesz tibia bierze 95~% użycia procka, prawdopodobnie masz słaby radiator i Ci się procesor przegrzewa, takie moje zdanie.

..::QRAS::.. 17-12-2006 11:56

sa jeszcze takie powody :
1. masz problem z karta graf.
2. problem z kondensatorami na plycie glownej.

Hrabia_Citizen 17-12-2006 12:06

Kamos, może radiator się odkleił pod wpływem temperatury? Ja tak miałem, w koćnu kartę wymieniłem na ATI'ego z przykręconym radiatorem.

Badzo 17-12-2006 12:07

cos sie przegrzewa...

Nadrill 17-12-2006 14:08

Tibia to samo zło, resetuje komputer i skraca pacca.
Najprawdopodobniej masz walnięty RAM lub zasilacz. Od kiedy masz komputer, podaj konfigurację.

sztomek_14 17-12-2006 16:55

Zainstalowałem sterownik do karty , i nic to nie pomaga ! Zaraz Zainstaluje ponownie tibie. Jeśli chodzi o konfiguracje:

Komputer ma dwa lata ::

Athlon 2500+
Ram : 256 DDram
Karta : GeForce 5500

Reszta chyba nie potrzebna ; dd

Moją opcją jest że przegrzewa komputer , ale ogólnie jak siedzę na komputerze , nie grając w nią to się nie wyłącza ! Więc chyba głupia teoria. Kiedyś mi ramy się sypnęły i mi się komputer nie chciał uruchamiać , ale przeniosłem do drugiego gniazdka i działa jak narazie !

@Wysyłałem raport do Microsoftu i odpowiedź była taka iż mam walnięte ramy ... Hmm ... Chyba czas się pożegnać z Tibią!

kamosblue 17-12-2006 17:59

Cytuj:

Moją opcją jest że przegrzewa komputer , ale ogólnie jak siedzę na komputerze , nie grając w nią to się nie wyłącza ! Więc chyba głupia teoria.
Przeczytaj moj wczesniejszy post 3 razy.

Nadrill 18-12-2006 07:37

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez sztomek_14 (Post 1134497)
Zainstalowałem sterownik do karty , i nic to nie pomaga ! Zaraz Zainstaluje ponownie tibie. Jeśli chodzi o konfiguracje:

Komputer ma dwa lata ::

Athlon 2500+
Ram : 256 DDram
Karta : GeForce 5500

Reszta chyba nie potrzebna ; dd

Moją opcją jest że przegrzewa komputer , ale ogólnie jak siedzę na komputerze , nie grając w nią to się nie wyłącza ! Więc chyba głupia teoria. Kiedyś mi ramy się sypnęły i mi się komputer nie chciał uruchamiać , ale przeniosłem do drugiego gniazdka i działa jak narazie !

@Wysyłałem raport do Microsoftu i odpowiedź była taka iż mam walnięte ramy ... Hmm ... Chyba czas się pożegnać z Tibią!

Lepiej ściągaj Memtest86 i zobacz, czy są walnięte. Miałem identyczną sytuację co Ty.

emilok 18-12-2006 08:47

Moze to byc tez spowodowane wybuchami plazmy na sloncu, plazma na poziomie molekulrnamy dociera do ziemi zmieniajac strukture powietrza w okolo krzemu powodujac niestabilnosc tachionow i w rezultacie zawieszenie pamieci procesora ktora nieuchronnie prowadzi do zatrzymania procesora i systemu, lub tylko pulpitu. W ekstremalnych przypadkach jest mozliwe przeniesienie sie czesci tranzystorow w czasie, co powoduje nagly kilku nanosekundowy wzrost wydajnosci procesora w przyszlosci, lub przeszlosci.

A po ludzku to pomonitoruj temperatury podzespołów, ktoś już o tym wspominał, ale Ty dalej milczysz na ten temat bądź nie patrzyłes na nie.

sztomek_14 18-12-2006 14:22

A jaki program służy do pomiaru temperatury komputera ?

emilok 18-12-2006 14:26

Google jeszcze nie wyłączyli

VeLvet 18-12-2006 14:38

Jak z powodu tibii to ją usun :)...grać nie musisz...

kamosblue 18-12-2006 14:50

Polecam ten programik w ramach diagnostyki komputera. ;p

sztomek_14 19-12-2006 08:48

Nie wiem czemu , ale po ściągnięciu wszystkich map , problem przestał występować 8o

@ Najpierw mi wyskakiwał debug mapy i restart komputera

King Mati 21-12-2006 06:14

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Badzo (Post 1133844)
cos sie przegrzewa...

Mozliwe jest to albo po prostu masz zla karte graficzna i przez to ci sie restuje komp gdzies tu byl temat o resetowaniu sie kompa przez tibie i nie tylko i bylo w nim sposoby aby temu zapobiec.

Diddy 21-12-2006 15:33

Dx9/dx5/ogl.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 14:28.