![]() |
[Problem z Komputerem] Dyski
Siema
Zacznę od początku. Grałem se w NFS U'ground no i zacina mi się gra. Próbowałem Alf +F4 etc, ale nie dało rady, więc dałem reseta. Po ponownym włączeniu kompa zaczęły się ogromne problemy. Po pierwsze zwyczajnie komp włącza się 30sek~ a teraz około 5 minut. Po drugie, nie działa mi pasek stanu ani Tibia, ani żadna gra, ani kompletnie nic. Jestem świeżo po formacie, nie miał AntyVirusa i zdaję sobie sprawe że to może być jaki wirus, tylko pytanie, jak go usunąć? (nie mówcie format, ten będzie możliwy dopiero za tydzień) Do komputera mam włożone dwa dyski twarde, jeden ma 8GB a drugi 40GB. Na 8GB jest cały system, i chyba tylko ten dysk mi działa. Co zrobić, by wszystko wróciło do normy? |
Format ;p
W tej sytuacji to bedzie chyba bardzo dobre rozwiazanie. Mozesz oddac kopma do serwisu jak kase masz ;p Ja tez mialem probolemy z dyskiem... hehe... Jak sobie to przypomne.. dysk ma teraz polaczony kabelkami przylutowanymi ^^ Jakos wytrzymasz ten tydzien. albo sam sie naucz formata robic. ;] |
Re:
@up
Imo umiem robić formata, z tym że, nie mam orginalnego Windowsa (tak, tak, zbluzgajcie mnie, jestem chamem bo nie kupuje) i nie posiadam płytki z Windowsem, a najwcześniej będe mieć za tydzień. Wytrzymam, wytrzymałbym ale nie mogę, bo mam ważne prace =( |
Jeśli możesz to ściągnij jakiegoś antywirusa i przeskanuj kompa. Jeśli tą grę włączyłeś pierwszy raz (tzn. zainstalowałeś po raz pierwszy niedawno i zacząłeś grać) i od tej pory masz takie problemy, wywal grę. Być może na płycie był wirus. Jeśli nic z tych rzeczy nie chcesz robić albo nie dasz rady - musisz przeczekać ten tydzień.
Pozdrawiam |
jak mowisz ze wylacza ci sie kazda gra to zdaje mi sie ze masz zepsuta karte graf.
|
Format mógłbyś zrobić natychmiast, gdybyś miał dyskietkę startową Windows 98 ( działa na każdą wersję Windows'a, zarówno na 98, XP jak i na 2000 itd.), ale to teraz rzadkość.
|
Re:
@Qras
Każda gra z dysku F:/ mi się wyłącza. Z dysku z systemem : nie. Ogółem wszystkie programy z innych dysków niż C:/ mi nie działają. |
To sformatuj te, które nie działają... Tak trudno pomyśleć nie?
|
Skan anty-virusem ew. to co mówił Korektor czyli format dysku 40Gb.
Sprawdź też czy to nie jest usterka mechaniczna, jeżeli to są dwa oddzielne dyski. Być może jakiś kabelek jest nie do końca podłączony lub wystąpiła inna usterka w połączeniu z płytą główną (to by wyjaśniało 5 min. włączania i wyłączanie się gier, czyli regularnie traci kontakt), możesz do tego użyć opcji dodaj sprzęt (jeżeli jest problem z dyskiem to go wyświetli). Jeżeli jesteś pewien, że to oprogramowanie możesz jeszcze spróbować przywracania systemu. PS Jak to też nie pomoże to PW do Emilok'a lub forum komputerowe. @Down To może wypisz CO próbowałeś i dokładniej opisz co jak działa, bo tak to to jest jedynie gra w zgadywankę, kompowi może dolegać tysiąc rzeczy. |
Re:
@Korektor
A myślisz że nie próbowałem? @topic Mam po kolei opisywać wszystko? No dobrze, postaram się. A więc włączam komputer, dochodzi mi do Sprawdzania Dysków przez Windows (taki shit), dysku F:/ nie odczytuje (Error : Sprawdz czy dysk twardy jest odpowiednio podłączony : jest )wchodzi w Windowsa i uruchamia się 5 min, na początku pojawia się pusa tapeta (bez ikonek) i trwa ona z 2 min po czym uruchamia się reszta lecz połowa nie chodzi (z dysków innych jak C:/) a z C:/ jakoś chodzi. Co mam zrobić? Wystarczy? |
ScanDisk? Jakiś inny program do sprawdzania dysków (poszukaj, ja nie mam takich potrzeb)?
Odłącz ten 40GB dysk i zobacz czy zadziala (tzn czy system będzie się uruchamiał normalnie) Skombinuj jakieś narzędzie do monitorowania stanów dysków S.M.A.R.T (chyba speedFAN ma cos takiego) I zobacz czy nie pojawiły się jakieś błędy? Zmień tasiemki do dysków? Zainstaluj linuksa i spójrz na logi> |
Re:
Te narzędzie do dysków S.M.A.R.T to jakiś program który można ściągnąć?
|
Mi sie tak dzialo gdy mialem zainstalowana Pande protektion i Notrona (antywiry), ktore mi dzialaly dwa naraz.
Byc moze przewody z plyta glowna dysku 40gb sa uszkodzone/spalone. Albo moze tez byc, ze pewien sektor dysku zostal uszkodzony/spalony. Powiedz mi tylko ile ty grales przed NFS'em oraz czy komputer ma chlodzenie wiatraczkiem w obudowie? Jezeli byl goracy to powinno cos pasc. @to kele Albo ty zle pojmujesz moje zdanie, albo to ja dziwnie pisze ;p. Mniejsza z tym. CHodzilo mi o dodatkowy wiatraczek wbudowany w obudowie (nie w zasilaczu). "Spalony/uszkodzony" moze byc wiele wypadtkow nawet takie niewinne rozerwanie plyty w cd-romie ;p. Z reguly u mnie nie jest goracy ;p.(pare zlotych wydalem na chlodzenie) |
Re:
Komp ma chłodzenia wiatrakowe (nawet dwa wiatraki :D) i grałem z 15 min? Przejechałem trzy mapki i na tym się skończyło...
|
Spróbuj jakimś programem naprawić mbr, teraz Ci nie powiem jakim, bo nie chce mi się tego szukać, ale google odpowie Ci co trzeba robić a tym mbr. Nawet w tej wikipedi polskiej oraz angielskiej jest o tym conieco.
Kurrr, co ja gadam, mbr się z polecenia 'cmd' naprawiało komendą fix cośtam. http://www.google.pl/search?num=100&...tnG=Szukaj&lr= http://www.google.pl/search?hl=pl&q=...j+w+Google&lr= http://www.google.pl/search?num=100&...kaj&lr=lang_pl Może pomoże a spróbować nie zaszkodzi. A co do wolnego wczytywania się systemu/ikon na pulpicie/gier to spróbuj odpiąć ten 40gb dysk i odpalić kompa tylko z tą ośmio gigówką systemową. Jak się wtedy system zachowuje? Nie zaszkodzi także sprawdzić dziennik błędów : Start > panel sterowania > narzędzia administracyjne > zarządzenie komputerem > i tam w menu wybrać "podgląd zdarzeń" i tam w podgrupach poszukać błędów. |
Czym jest S.M.A.R.T.?
http://pl.wikipedia.org/wiki/S.M.A.R...informatyka%29 |
Dociśnij taśmy, też tak mam bardzo często z moim 19gb hddkiem. Dociskam taśme i vua le.
|
Cytuj:
Scandisk, Defrag, sprawdzenie tasiemek, narzedzie do sprawdzania dyskow od producenta, pełny format (likwidacja wszystkich partycji, utworzenie C z calosci miejsca, format C, potem dopiero pelny podzial partycji) |
Re:
Zrobiłbym wszystko, co mi radzicie, ino problem w tym, że nie mogę. Nie mogę wejść do panelu sterowania ani nigdzie bo mi nie działa " Mój Komputer " ani start. Spróbuję z radami Emiloka.
|
Masz coś podpięte na stałę pod USB? Jakąś kamerkę, aparacik, drukarkę? Jak tak to odepnij.
I powiedz jak się sprawa ma gdy podłączysz tylko dysk 8gb, ten systemowy. |
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 23:00. |