Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Inne (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=19)
-   -   Hackerstwo ścigane przez Polisję (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=11406)

Flash 09-09-2004 12:58

Hackerstwo ścigane przez Policję

Hackerstwo ścigane przez Policję
Chcę opisać wam pewną historię z przed paru dni, oto ona :
Ktoś włamał się się na konto mojego przyjaciela - niewiadomo jak bo nigdy nie używał żadnych programów typu Tibia GG, Proxy, MC, Boot itd. być może za sprawą jakiegoś Keylogera ale to nie ważne - pech chciał iż te konto było świeżo po zakupie Pacca i nie dokonano jeszcze personalizacji - ten ktoś kto się włamał zrobił personalizację na swoje dane lub wymyślone - oto one :
Paweł Jurewicz
Suwałki
ur. 8.06.1089
Polska
być może dane nie są prawdziwe ale nie o to chodzi, fakt jest taki iż jest to nic innego jak zwykła kradzież a złodzieji trzeba ścigać.
Bez zastanowienia zadzwoniliśmy do Komendy Wojewódzkiej Policji w Katowicach i po przedstawieniu zarysu historii otrzymaliśmy informację, iż owszem Policja zajmuje się ściganiem przestępstw internetowych ale konkretny problem trzeba zgłosić w miejscu zamieszkania.
To uczyniliśmy - sprawa trafiła do prokuratury i zapewniono nas, że znjdą sprawcę gdyż zawsze zostają informacje o tym kto kiedy i gdzie łączył się z danym komputerem a te informacje oni jako organ ścigania mogą otrzymać od dowolnego dostawcy internetu lub portalu itd itd.
Zatem jeśli macie niezbite dowody włamu na wasze konto a jesteście czyści co do używania niezgodnych z zasadami gry programów to śmiało można ten problem zgłosić na Policję (tym bardziej jeśli jest to konto płatne).
Mam nadzieję, że przynajmniej paru złodzieji na tym świecie wymierzy się sprawiedliwość :berserk:

Gonzo von Krenzel 09-09-2004 13:16

Cytuj:

a jesteście czyści co do używania niezgodnych z zasadami gry programów
Nawet jeśli programy takie używasz nie są one zabronione przez prawo. Te programy mają za to wbudowane jakieś moduły szpiegujące, co już jest zabronione, więc teoretycznie też możecie takie coś zgłosić na policję.

Externus 09-09-2004 13:26

hmm ciekawe nawet mi nigdy nie przyszlo do glowy ze takie cos moze byc scigane przez policje:P a co jesli np ktos mi w tibii ukradnie zaluzmy 10k? przeciez to tez przestepstwo internetowe :D:)

Matfiej 09-09-2004 13:52

Kradzież w tibii według przepisów gry nie jest zabroniona, więc nie może być ściagana nawet przez GM-ów.

Pasozyt Umyslu 09-09-2004 15:55

Swietnie

Takich ##### powinni scigac i zamykac. Znam ludzi co grali swoimi postaciami chyba z rok. Dopuki nie zostali schakowani. Nie dosc ze zabrali wszystkie rzeczy to jeszcze gre zaczynali na rookgardzie!!! X( X( X(

Warloczek 09-09-2004 16:29

oooo

Suwałki-moje rodzinne miasto
Ale nie znam nikogo o nazwisku "Jurewicz" ale zdaje mi sięże obiło mi się o uszy.
Wiesz co bardzo mozliwe że te dane z wyjątkiem roku urodzenia so prawdziwe

SeN 09-09-2004 21:37

^^

Huh... jeśli ten koleś by to przeczytał to ma prawo również zaskarżyć Ciebie, bo ujawniasz na forum jego dane osobe bez jego zgody :) a co do kradzieży w Tibi to tylko kradzież itemów jest legalna chyba, a konta to inna historia :D

Sir Hattori Hanzo 09-09-2004 23:03

chyba sie popłaczę czy wy myślicei ze policja cos zrobi hahaha. Nic nie zrobi jak chcesz nie miec hack to sprawdzaj kompa i dbaj o kąto to ci go nie hackna mi jeszcze nigdy nie hackeli

p.l 09-09-2004 23:09

normalnie gdyby chodziło o free acc z obojętnie jaką postacią to by nie było co marzyć ... ale jeśli było coś warte, poprzez zainwestowanie pieniędzy to są jakieś podstawy ... tym bardziej że gostek powinien mieć dokumenty wpłaty pacca

Gremlin 09-09-2004 23:20

Ja slyszalem kiedys o kolesiu z Angli co zaskarzyl kogos o haka konta w zdaje sie Diablo, koles zarzadal odszkodowania w wysokosci 40 funtow z oplate konta i 25k funtow za straty moralne, mimo ze haker byl z Japoni i byl nieletni jego ale jego rodzice musieli zaplacic.

Hegemmon 09-09-2004 23:35

Każdy przejaw hackerstwa jest niezgodny z prawem. Nawet gdyby ktoś ci shackował facc account z jednąpostacią na pierwszym lvl i nawet nie zalogowaną do gry, to jest też łamanie prawa, ponieważ to konto jest czyjeś i bezkarnie nie można sobie go przejąć. Ozywiście nie łattwo jest udowodnić ów czyn ale to nie jest niemożliwe. Istnieje też takie pojęcie jak znikoma szkodliwość czynu. Niemniej jednak takie coś zostaje wpisane do akt włamywacza ( bo hacker to po prostu włamywacz nie? :P ) co przekreśla mu mozliwość zatrudnienia w wielu firmach.
Komputer, to tylko komputer. Nie umie dochować tajemnicy. Nawet anonimowość na czacie wcale nie jest taka anonimowa.
Osobiście mam nadzieję, że w przyszłości CipSoft nie tylko rozwinie system zapobiegania hackom, ale i wymyśli sposób na wykrywanie i karanie nieuczciwych ludzi.

Pasorzytek 10-09-2004 17:17

proponuje cos takiego ze po wisianiu nr konta i hasla dostajemy na miala kod pin wazny przez 15 minut si sie loginujemy jak czas uplynie czeba zarzadac nowy pin :) to jest najlepsdze narzedzie ;)

Ashlon 10-09-2004 18:16

25k funtow to kuupa forsy :D.A co do tematu...nie wiem czy raczej takiemu gosciowi udowodnia :/ Chociaz, jesli go faktycznie zlapia - napewno narobi w majty.I to duzo :D

Adrian 10-09-2004 20:04

dobyr pomysł z tą policją, a te dane są napewno nieprawdziwe bo jeśli gostek urodził by się w 1089 roku to mialby 915 lat :)

ciemne dropsy 10-09-2004 21:44

Gdybym mial taka wladze w rekach zeby moc cos zrobic z serwerami tibii to bymbyl zrobil tak:) Logowanie odbywaloby sie nie poprzez podawanie passow i accow tylko przez logowanie sie IP, w ten spsoob ze komp wysylal by informacje o ip do serwera i tam by byl log na serwer po zlokalizowaniu IP w taki sposob nikt by nikogo nie hacknal chyba ze ktos yci sie wlamal do chaty zeby se pograc w tibie twoja postacia:D No ale zostaje problem ludzi ktorzy graja w kafejkach internetowych bo tam jest jedbno ip na cala siec:( jest eszcze jeden problem ktory taka mozliwosc eliminuje: Dynamiczne IP w duzej ilosci uslug internetowych.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 05:18.