Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Inne (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=19)
-   -   Przestroga dla dzieci neo i script kiddie (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=114362)

XIII 30-01-2007 00:04

Przestroga dla dzieci neo i script kiddie

W zwiazku z ostatnia fala exploitow i keylogerow na tym forum, zamieszczanych glownie przez malo inteligentne osoby, ktorych od tego czynu odstraszyc moze jedynie realna i niemalze namacalna grozba, chcialbym pokazac pewna informacje, a wlasciwie wyciag z prawa:

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Sestorme z serwisu [url
http://www.otfans[/url].[WYTNIJ_MNIE, ZASTĄP_MNIE]polska_domena_najwyższego_rzędu[/WYTNIJ_MNIE]/forums/showthread.php?tid=11081]Jako że na forum coraz częściej przybywa wszelkiego rodzaju exploitów, trojanów, keyloggerów i innego tego typu nielegalnego w świetle polskiego prawa oprogramowania, cały Nasz team doszedł do wniosku, aby przestać się z Wami bawić. Nie mamy zamiaru iść w ślady Tibia.org.pl, więc przyjmujemy wyzwanie. Najpierw ku gwoli ścisłości trochę przypomnienia:

Koń trojański to określenie oprogramowania, które podszywając się pod przydatne lub ciekawe dla użytkownika aplikacje dodatkowo implementują niepożądaną, ukrytą przed użytkownikiem funkcjonalność.

Cytuj:

Cytuj: Polskie Prawo napisał
...zgodnie z Ustawą o Ochronie Internetu z dnia 29.08.97, Dziennik Ustaw Nr 133 Poz. 883 § 12 Rozpowszechnianie oprogramowania, które może wywołać wadliwe działanie systemu komputerowego lub prowadzić do kradzieży poufnych danych podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

Masz Neostradę i myślisz że jesteś bezpieczny? Popatrz na to...

Cytuj:

...zgodnie z Ustawą o Ochronie Internetu z dnia 29.08.97, Dziennik Ustaw Nr 141 Poz. 113 § 21 Każdy dostawca usług internetowych zobowiązany jest do przekazania wszystkich danych niezbędnych w toku postępowania karnego w sprawie przestępstwa internetowego popełnionego przez użytkownika sieci internetowej, dalej zwanego klientem ...

Uważasz, że ludzie pracujący w Neostradzie czy w jakiejkolwiek innej firmie dostarczającej Ci internet nie mają sposobu, aby Cię odnaleźć po zmiennym adresie IP? Jesteś w błędzie. po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej weszła ta ustawa:
Cytuj:

...zgodnie z poprawką z dnia 11.05.2004, do Ustawy o Ochronie Internetu z dnia 29.08.97, Dziennik Ustaw Nr 220 Poz. 154 § 13 Każdy dostawca usług internetowych zobowiązany jest do uzyskania niezbędnych danych mogących pomóc w ustaleniu tożsamości użytkownika sieci internetowej, zwanego dalej klientem w czasie postępowania karnego, podejrzanego o popełnienie przestępstwa internetowego...

Myślisz, że jesteś bezkarny? Wyobraź sobie, że nie jesteś jakimś super hackerem. Neostradzie też nie pracują idioci, i z palcem w dupie Cię namierzą... Jesteś niepełnoletni? Jak Twój ojciec trafi za Ciebie na 3 lata do paki ( ewentualnie dostanie w zawiasach, o ile jeszcze nie był karany ) to nie będzie zadowolony - matka tym bardziej. Chcesz do poprawczaka? Proszę bardzo... Od dnia dzisiejszego, każdy trojan, exploit, czy keylogger znaleziony na Naszym forum, dodany chociażby przez przypadek zostaje zgłoszony do dostawcy internetu, jeśli sytuacja będzie się powtarzać zaczniemy sprawę zgłaszać na Policję... Abyście nie mięli wątpliwości, że dostawca pewnie się tym nie zajmie przeczytajcie to:

Cytuj:

...zgodnie z poprawką z dnia 11.05.2004, do Ustawy o Ochronie Internetu z dnia 29.08.97, Dziennik Ustaw Nr 223 Poz. 156 § 11 Każdy dostawca usług internetowych zobowiązany jest do egzekwowania zaleceń prawa polskiego dot. przeciwdziałania przestępczości w internecie, mającego na celu natychmiastowe odcięcie użytkownika sieci internetowej, dalej zwanego klientem, od sieci internetowej w przypadku zaistnienia podejrzenia złamania prawa. Niezastosowanie się do wyżej wymienionych restrykcji przez dostawcę usług internetowych będzie skutkowało w nałożeniu grzywny pieniężnej w wysokości od 1000 do 10000 zł...

Myślisz sobie... Co to 10 tyś zł dla takiej Neostrady? Tutaj już nie chodzi o samą kasę, tylko o to, że ktoś może polecieć ze stołka, a jeśli zarabia jakieś 10 tyś zł na miesiąc, to raczej woli odciąć jakiegoś gnojka od internetu niż stracić taką fuchę... Co powie ojciec jak zobaczy za co została rozwiązana umowa z dostawcą internetu? Od teraz lepiej wszyscy zastanówcie się dwa razy zanim coś wkleicie... Pamiętajcie, że takie coś się bardzo łatwo tropi... To, że My nie potrafimy sobie z Wami poradzić wcale nie oznacza, że dobry informatyk nie potrafi, a kiedy w grę wchodzą duże pieniądze to ludzie mają gdzieś czy jesteś jednym z wielu... Dostaniesz po dupie...

Dziękuję za uwagę...

Link do oryginala:
otfans.domena
Pozwoliłem sobie wyciąć link do oryginału. Temat jak najbardziej poprawny i słuszny, ale źródło...no wiecie o co chodzi;)
/Dwim

Jezeli to zly dzial, to prosze o przeniesienie.

Mam nadzieje, ze ta informacja da choc troche do myslenia naszym wspanialym "hackerom".

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dwimenor
Temat jak najbardziej poprawny i słuszny, ale źródło...no wiecie o co chodzi

Nie, nie wiemy (ironia ).

Mroku 30-01-2007 00:08

"I wprowadze XIII na fora,zeby przestrzegal pr0h4xi00ry...od tego on jest...od tego jest on!"

Mam nadzieje,ze dzieci sie przestrasza...jesli mysla ,to przestana..jesli nie-trzeba bedzie podjac radykalne srodki...

Dark Sven 30-01-2007 00:10

My tak kcemy na naszym forum :>

Bastash 30-01-2007 00:14

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez __DARK_SVEN__ (Post 1233182)

Kcieć nie zawsze móc i szczerze wątpię, żeby tym razem ta zasada się nie sprawdziła : >

Hellraiser 30-01-2007 00:15

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez __DARK_SVEN__ (Post 1233182)

Ja chce. :evul: Hardcore till i die y0.

Thimburd 30-01-2007 00:50

Przecież takie ułomne dzieci neostrady i "sópeR ChAkeRyyy" i tak nie przeczytają tego, bo tu nie trafią, a nawet jeśli jakimś cudem, to i tak nie przeczytają, bo za długie. Nie ma sensu się tak w to bawić, syf jest i będzie.

Khan 30-01-2007 00:58

[joke]

Wg mnie apel do dzieci neostrady powien być krótszy, rzeczowy i bliższy sercu. Coś co by obrazowało cały problem, jednocześnie nie zaśmiecając przekazu zbyt dużą ilością słów. No i oczywiście pisane w ich języku. Ogólnie więc wykład w stylu:

Cytuj:

Zrób to jeszcze raz, to Cię znajdę i zniszczę! Wiem gdzie mieszkasz, penisie, a Twoją starą spotykam codziennie w warzywniaku, jak bułki kupuje!
Koniecznie formę Ty, piszemy wielką literą. Tak, tak - kształcenie z wychowaniem to podstawa.

[/joke]

YodiAlucard 30-01-2007 01:07

Dobry i ciekawy pomysł i było by dobrze gdyby się przyjął ...

Nicolas de Neuvic 30-01-2007 01:13

Dla niektórych to wygląda jak walka z wiatrakami, ale kiedyś miałem problem. Ktoś w kółko dobijał się do mnie (skan otwartych portów, emaile podejrzane). Któregoś dnia miałem dosyć i napisałem list do jego usługodawcy (ip miałem z firewalla). Powiem wam że po 3 dniach skończyła się zabawa.

Progmaniak 30-01-2007 09:56

Na pewnym forum, na którym jestem był incydent, że jeden koleś wysylał posty typu xx ćpa itp. Okazało się że to był dzieciak...500zł grzywny i ojciec zabrał mu kompa.

NIE SIEDŹMY BEZ CZYNNIE! RÓBMY COŚ ABY NIE BYLO TU SYFU! RÓBMY COŚ CO POPRAWI NASZ KRAJ!

Bakuo 30-01-2007 10:03

Cytuj:

NIE SIEDŹMY BEZ CZYNNIE! RÓBMY COŚ ABY NIE BYLO TU SYFU! RÓBMY COŚ CO POPRAWI NASZ KRAJ!
To zacznij jak taki madry jestes, mamy milion sposobow i zadnego nie umiemy wykonac wiec...

btw. wydaje mi sie, ze otfans.pl narazie tylko straszy, a to niepomoze.

Pysiek 30-01-2007 10:58

Ale wiekszosc keyloggerow na forach podkladaja osoby ktore maja w tym ogolne rozeznanie,nie tylko "dzieci neo".
Jestem za wprowadzeniem takiej zasady do regulaminu rowniez na forum Tibia.plX(

Nytalith 30-01-2007 11:13

Cytuj:

Ale wiekszosc keyloggerow na forach podkladaja osoby ktore maja w tym ogolne rozeznanie,nie tylko "dzieci neo".
Jestem za wprowadzeniem takiej zasady do regulaminu rowniez na forum Tibia.pl
Nie sadze, raczej po protsu przeczytali jakis debilny poradnik jak skonfigurowac keyloggera (a zapewniam, w necie sa takich tysiace) i wrzucaja hiper mega wypasne zdjecia/filmiki, a inne biedne dzieci nie potrafia odroznic ***** od .rec albo .jpg i mamy problem...

A co do pomyslu to dobry, ale obawiam sie ze to bedzie walka z wiatrakami.

Coray 30-01-2007 11:51

NO pięknie, wchodzę w temat, a Avast odrazu : Ostrzeżenie znaleziono wirusa ...
W tym temacie jest nawet "koń trojański" !

Cytuj:

"Zanleziono konia trojańskiego !

Plik: http://lag - NIE KLIKAĆ !!! TU TEN KOŃ SIĘ ZNAJDUJE !!!!
Takie ostrzeżenie mi wyskakuje ...

Dagins 30-01-2007 12:06

Mam nadzieję, że na naszym forum będzie też coś takiego:) . Niech modki zreportują kilka takich dzieci neo. Na jednym z forum jest taki temat, gdzie modki wklejają takie dzieci z dokładnymi info gdzie mieszkają itp. (za pomocą adresu IP), a następnie wysyłają maila ze skargą do providera. Dzięki temu jest czysto :)

Lasooch 30-01-2007 13:01

Coray, wyłączony tag img także przed tym powinien obronić. Nie wyłączyłeś tychże? ;>

XIII 30-01-2007 13:13

a ja mam takie pytanie, dlaczego zarzad forum nie wylaczy img we wszystkich dzialach? bo z tego, co widze, to tagi sa off tylko w zdjeciach...

Cytuj:

HARY MARY ZAMIEŚCIŁ W TYM TEMACIE KONIA TROJAŃSKIEGO ! AVAST MNIE OBRONIL ! SKANUJCIE KOMPY !!!!!!
juz nie ma tu tego exploita...

w kazdym razie MI nic nie wykrylo, a tagi sobie wlaczylem na sekundke.

ucp>zmien opcje>
http://img204.imageshack.us/my.php?i...eznazwysk3.jpg

aha, avatary tez radze wylaczyc : D

Vanhelsen 30-01-2007 13:49

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez XIII (Post 1233858)
a ja mam takie pytanie, dlaczego zarzad forum nie wylaczy img we wszystkich dzialach? bo z tego, co widze, to tagi sa off tylko w zdjeciach...

juz nie ma tu tego exploita...

w kazdym razie MI nic nie wykrylo, a tagi sobie wlaczylem na sekundke.

ucp>zmien opcje>
http://img204.imageshack.us/my.php?i...eznazwysk3.jpg

aha, avatary tez radze wylaczyc : D

Proponuję również skasować całkowicie skórki i przejść na forum w trybie czysto tekstowym ;]

A tak na poważnie, to po prostu proponuję a) wrzucenie przerobionego tekstu jako niusa, b) zbierać dane o "hakerach" i raz w miechu wysyłać do Neo :P O ile są z Neo (czyli 99% Hakerów ;))

zalfik 30-01-2007 14:20

@XIII
Jako przeciwnik naduzywania emotek, moglbys poprawic cytat tam gdzie sa ":" i "P" ;)
Ogolnie bardzo fajnie napisane.

@down
Postawienie spacji nie zmieniloby cytatu, a czytaloby sie o wiele przyjemniej.

XIII 30-01-2007 14:24

@up
jak kogos cytuje, to w oryginale.
w sumie dzieki wywaleniu emotek forum by sie szybciej wczytywalo, ale...

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 12:52.