Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Inne (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=19)
-   -   Uznacie mnie za NOOBa ale musze zapytac (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=11861)

Norbitron 15-09-2004 18:39

Uznacie mnie za NOOBa ale musze zapytac

Uznacie mnie za NOOBa ale musze zapytac. Naprzykład 2-handed sword ma 30 ataku a ja nie bardzo rozumiem co to znaczy. To znaczy ze maksymalnie moge zadac nim 30 obrazen?? Poprostu nie rozumiem. To samo jesli chodzi o defens tarczy oraz pancerz zbroi. Prosze pomozcie mi to zrozumiec.

Dr.Unknown 15-09-2004 18:43

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Norbitron
Uznacie mnie za NOOBa ale musze zapytac. Naprzykład 2-handed sword ma 30 ataku a ja nie bardzo rozumiem co to znaczy. To znaczy ze maksymalnie moge zadac nim 30 obrazen?? Poprostu nie rozumiem. To samo jesli chodzi o defens tarczy oraz pancerz zbroi. Prosze pomozcie mi to zrozumiec.

Najprawdopodobniej jest to średni wynik obrażęń, a obrażenia zależą od skilli, czyli wiadomo- małe skille-małe obrażenia, ząś duże skille- duże obrażenia. Możesz jak massz duże skille wali daggerem po 30 a nawet dużo więcej, a jak tam szczerze mówiąc nie interesuje się atakiem broni dokładnie, byle by był wyżsszy niż mojej poprzedniej broni:p def tez sie liczy...

Adrian 15-09-2004 19:02

Dobre pytanie, też się nad tym zastanawiam.....być może jest tak jak pisze Unknown.....a może i nie.

Vanessa 16-09-2004 00:52

Z tego, co mi wiadomo, to atk broni mówi o częstości z jaką trafiamy przeciwnika, a def tarczy (broni/pancerza) o tym, jak często przeciwnik nie trafia nas...
Wielkość obrażeń z kolei zależy od naszych skilli/levelu (w przypadku magii mlvlu) i jest według jakiegoś-tam wzoru obliczana.
Oczywiście wszelkie wzory, które znajdziesz (do obliczania obrażeń), nie są na 100% pewne, ponieważ są tworzone przez graczy na podstawie ich doświadczeń.

Ale mogę się mylić... ;)

Gremlin 16-09-2004 07:09

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vanessa
Z tego, co mi wiadomo, to atk broni mówi o częstości z jaką trafiamy przeciwnika, a def tarczy (broni/pancerza) o tym, jak często przeciwnik nie trafia nas...

Wedlug tego co mowisz to max hit z knife powinien byc podobny jak z GS... jakos podczas tych xxx godzin treningu nigdy nie zdazylo mi sie walnac ponad 30 z knife, a z GS nawet na full def ciosy ~100 sie zdarzaja.

re: Top
Jak sie atak liczy to ciezko powiedziec, wazne ze bron 32 ataku bije mocniej niz bron 31 :)

Tabi 16-09-2004 09:02

Nom pewnie od tego widzialemem gdzies kalkurator skilli ale to w przypadku pala a Kngihta nie. a po Drugie czego mamy cie uznac noobem przeciez my tez tak zaczynali ;)

Vanessa 16-09-2004 14:09

@Gremlin
Racja... ;)
Może najpierw obliczane jest prawdopodobieństwo, czy cios uderzy w tarcze/zbroję/czy będzie blood hit, a później, za ile gość dostanie (jeśli blood hit)?
(I w obydwu wzorach atk broni odgrywa znaczącą rolę?)

To pewnie jakoś obliczane być musi (czyli wzory na to istnieją).

A jak to jest z tą częstością trafiania? Czy ktoś zauwazył na przykład różnicę w częstości zadawania blood hitów, jeśli używał najpierw broni z mniejszym atk, a potem z większym (przy tych samych skillach i levelu)??

@Norbitron
Nie za n00ba, tylko za newbie jak już.... ale jak sam widzisz, nie znamy odpowiedzi na Twoje pytanie (a niektórzy grają już dość długo ;))

Lig@ 16-09-2004 16:57

re: UP

Odpowiedź na to pytanie wiedzą chyba tylko Cip'owie, ale tego tez nie możemy być pewni :)) Kalkulatory to wynik badań graczy, którze liczą hit,y skill,e średnie hity w Ciebie, czy są na pancerz itp. pierdółek...

Ashlon 16-09-2004 18:17

Rzecz nr 1 - czestotliwosc TRAFIEN zalezy tylko i wylacznie od SKILLI I LVLU.Knife tak samo czesto TRAFI jak gs. Tyle, ze knife nie zdola przebic twojego armoru, a gs juz to zrobi.Zeby bloknac gsa potrzebna odpowiednia wieksza ilosc shieldingu / wspolczynnik DEF niz w przypadku knife. Wlasnie - nie powinnismy mowic o ATAKU broni, raczej o WSPOLCZYNNIKU ATAKU lub PUNKTACH ATAKU.

Wufei 16-09-2004 19:30

nie noob a newbie atk 30 ... nie zwracaj na to uwagi wszystko zależy od twoich skili

Norbitron 09-10-2004 19:28

powiedzialem noob a nie newbie bo mam 4 3 postacie na ponad 15 lvl i gram ponad 2 miesiace a zadaje takie pytanie

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 23:46.