Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Broń i przedmioty (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=15)
-   -   Arbalest (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=122506)

druid_gucio 27-03-2007 16:36

Arbalest

Proszę o podanie informacji o ile ta bron zadaje większe obrażenia od kuszy

i czy ktos moze podac obrażenia zadawane z kuszy /Arbalest przez power bolty i infernale

Kokio 27-03-2007 16:39

To tez jest kusza jak nie zauwazyles z obrazka..

@Down
Doklanie chodzilo mi o to ze autor zle sformuowal tekst :)

Obliczenia Kojotesa i porzadny wniosek powinny zakonczyc ten temat. Poprostu arbalest to gowno i nie warto wydawac fortuny zeby go kupic i szczerze gratuluje Thristenowi za to ze sprzedal go za 1,6kk. <ciekawe co teraz mysli kupiec :P>

BykuTM 27-03-2007 16:51

@up
Jak słusznie zauważyłeś też jest to kusza jednak dość nietypowa. Według oficjalnych informacji ma ona zwiększony zasięg oraz poprawioną celność (czyli większy procent blood hitów). Nie wiem czy hity z boltów wchodzą z niej większe niż ze zwykłej kuszy jednak średnia hitów jest większa ze względu na wspomnianą celność :P

Yours Bykunn

Prostyy 27-03-2007 16:56

http://tibia.erig.net/Arbalest

Kojotes 27-03-2007 17:15

Wypowiem sie na ten temat, bo testuje arbalesta dla supportu.

I tak, dokonałem 4 testów, arbalest vs kusza, 300 bolts each weapon.

Gsy: Arbalest ma średnie obrażenia o 2.52% większe niż kusza.

Scaraby: Kusza ma średni dmg większy o 8.85%.

Beholdery: Kusza ma wyższe średnie obrażenia niż arbalest o 3.55%

Behemothy: Arbalest ma średnią o 13% wyższą.

Wniosek: Arbalest to żadna rewelacja, zupełnie nie warta 500k albo 10h robienia questa. 1 dodatkowy sqm zasięgu na wyższych lev praktycznie nie ma znaczenia. Co ciekawe, na potworach z lepszym def lepiej sie spisuje arbalest, na potworach z mniejszym def- kusza.

Thristen 27-03-2007 17:33

Kojotes masz święta racje, już wiecie dlaczego sprzedałęm ją za 1600k :)
nazwe ją, badziewiem.. bo procz ladnego wygladu jak ktos ma ponad 100dista nie ma w niej nic fajnego.

Duch Niespokojny 27-03-2007 18:09

Kurcze, a już się łudziłem, że Cipy stworzyły Arbalesta, żeby choć trochę wzmocnić paladynów...

@Kojotes
A wliczałeś też spudłowane strzały do średniej i sprawdzałeś czy Arbalestem częściej się trafia?

druid_gucio 27-03-2007 19:35

czy nie sądzicie że mniejsze obrażenia Arbalest na potworah z mniejszą obrona nie sa conajmniej dziwne

Kojotes 27-03-2007 20:26

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Duch Niespokojny (Post 1336980)
Kurcze, a już się łudziłem, że Cipy stworzyły Arbalesta, żeby choć trochę wzmocnić paladynów...

@Kojotes
A wliczałeś też spudłowane strzały do średniej i sprawdzałeś czy Arbalestem częściej się trafia?

Do średniej wliczałem missy i sparki. Celnośc ma się tak samo jak i średnia dmg- na tych samych potworach arbalest trafia czesciej, na ktorych ma wyzsza średnia dmg.

Baku' 29-03-2007 18:01

ja osobiscie widzialem film, jak palladyn ze skilem 99 bil 120 EK z power boltow i infernali, jednak uzywal zwyklej kuszy. Co dziwne power bolty byly znacznie lepsze i celniejsze. Moze w polaczeniu tej kuszy z poi + infernale to jakies lepsze hity...

boorex 29-03-2007 18:07

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez druid_gucio (Post 1337175)
czy nie sądzicie że mniejsze obrażenia Arbalest na potworah z mniejszą obrona nie sa conajmniej dziwne

Bo jak dla mnie to bujdy. Nie po sie robi quest 7-mio godzinny, dosyc ciezki , a na koncu dostaje sie kusze, zeby byla ona slabsza niz ta ktora leci z dwarf soldiera. Wescie sie troche zastanowcie.

Duch Niespokojny 29-03-2007 18:21

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Baku' (Post 1339914)
ja osobiscie widzialem film, jak palladyn ze skilem 99 bil 120 EK z power boltow i infernali, jednak uzywal zwyklej kuszy. Co dziwne power bolty byly znacznie lepsze i celniejsze. Moze w polaczeniu tej kuszy z poi + infernale to jakies lepsze hity...

Hm... ciekawa teoria. Pamiętam, że na test serwerze jeden z graczy, którzy ukończyli PoI quest robił testy i jego najlepsze uderzenie z Arbalesta i infernal boltów było większe niż jego poprzedni max hit (który zapewne był ustanowiony przy pomocy power boltów).
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez boorex (Post 1339923)
Bo jak dla mnie to bujdy. Nie po sie robi quest 7-mio godzinny, dosyc ciezki , a na koncu dostaje sie kusze, zeby byla ona slabsza niz ta ktora leci z dwarf soldiera. Wescie sie troche zastanowcie.

Tak samo jak nie po to się robi quest z sześcioma demonami w jednym pomieszczeniu, żeby zdobyć broń, którą i tak się będzie uderzać słabiej niż przeciętny sorc czy druid z energy strike?

Baku' 29-03-2007 22:45

Tak samo jak nie po to się robi quest z sześcioma demonami w jednym pomieszczeniu, żeby zdobyć broń, którą i tak się będzie uderzać słabiej niż przeciętny sorc czy druid z energy strike?[/quote]

Swieta prawda, mam nadzieje, ze po updacie to sie zmieni, bo wkoncu maja ulepszyc knightow

Zummer 29-03-2007 23:17

@up
ty się ciesz, przecież MS jesteś :P
@topic
To trochę dziwne by było jakby Arbalest zadawał mniejsze obrażenia od zwykłej kuszy, wkońcu robienie tego questa na coś się musi zdać.(dla palków).

Lifter 29-03-2007 23:18

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Baku' (Post 1340403)
Swieta prawda, mam nadzieje, ze po updacie to sie zmieni, bo wkoncu maja ulepszyc knightow

Wszyscy się łudzą. Cipsoft nie powiedział, że ulepszy Knightów, tylko że wyrówna profesje. A wiemy jaką Cipsoft miarką mierzy, także bym na to nie liczył. Ale cóż, marzenia nie kosztują...

BykuTM 30-03-2007 00:42

Moim zdaniem (po zasięgnięciu opinii i wysłuchaniu spostrzeżeń kilku wysoko-levelowych paladynów), jak już to chyba ktoś wcześniej powiedział kusza Arbalest uderza w potwory z pominięciem (częściowym lub całkowitym) ich obrony. Taka opinia jest spowodowa zaobserwowaniem wyraźnie lepszych hitów Arbalest na potworach o mocniejszym defie. Do takiego wniosku doszedłem po długich debatach z kumplami z mojego serva i z mojego miasta. Stwierdziliśmy także, że infernal bolts 'pasują' lepiej do Arbalest co wiąże się z większymi hitami z infernali z Arbalesta niż ze zwykłej kuszy. W drugą strone sprawa się ma z power boltami. Według nas 'pasują' one lepiej do zwykłej kuszy i to w niej osiągają pełną efektywność ; - ) To na tyle moich spostrzeżeń.

Yours Bykunn

Baku' 31-03-2007 09:17

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Zummer (Post 1340463)
@up
ty się ciesz, przecież MS jesteś :P
@topic
To trochę dziwne by było jakby Arbalest zadawał mniejsze obrażenia od zwykłej kuszy, wkońcu robienie tego questa na coś się musi zdać.(dla palków).

Juz nie jestem^^

LookamZzaRogu 03-04-2007 00:56

Hmm... Ciekawe teorie. Popytam moich kumpli z serva, może coś na ten temat wiedzą :) Jak się czegoś dowiem, napisze w tym poście.

mantra 03-04-2007 01:22

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez BykuTM (Post 1340581)
Moim zdaniem (po zasięgnięciu opinii i wysłuchaniu spostrzeżeń kilku wysoko-levelowych paladynów), jak już to chyba ktoś wcześniej powiedział kusza Arbalest uderza w potwory z pominięciem (częściowym lub całkowitym) ich obrony. Taka opinia jest spowodowa zaobserwowaniem wyraźnie lepszych hitów Arbalest na potworach o mocniejszym defie. Do takiego wniosku doszedłem po długich debatach z kumplami z mojego serva i z mojego miasta. Stwierdziliśmy także, że infernal bolts 'pasują' lepiej do Arbalest co wiąże się z większymi hitami z infernali z Arbalesta niż ze zwykłej kuszy. W drugą strone sprawa się ma z power boltami. Według nas 'pasują' one lepiej do zwykłej kuszy i to w niej osiągają pełną efektywność ; - ) To na tyle moich spostrzeżeń.

Yours Bykunn

Mimo używanie arbalestu od ponad 3 mięsiecy nie zauważyłem niczego co mogło by świadczyć o pomijaniu obrony przez bolty z niej wystrzelone.Ma większy zasięg i to jest zauważalne. Teoretycznie jest bardziej celna Chociaż jeśli na poison spidera zużywam 4 zwykłe bolce to mam co do tego wątpliwości ( dist 102).
Reasumując nie prawdą jest żeby miała jakieś cudowne lub inne moce. Zachowuje podobnie do zwykłej kuszy, czy to ze zwykłymi bolcami czy tez innymi.Być może dodano jej z 0,5% celności.Maks hitów nie podnosi I nie podnosi również średniej, no może średnia jest jednak większa z racji większej celności.
00:04 You see an arbalest.
It weighs 95.00 oz.
It is a bit heavy due to the iron mounting, but very precise.

quo 03-04-2007 10:45

Ciekawe wnioski mozna sobie tu poczytac, do tej pory myslalem ze ta kusza z poi jest cos tam lepsza a tu widze ze caly h.. heh :) czyli to tylko dla naiwnych czy ladny przedmiot do domku ?

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 01:06.