![]() |
[Poradnik] Jak NIE DAĆ się okraść. Czytaj!
Poradnik przeznaczony jest dla ludzi, którzy pragną zaczerpnąć odrobinę wiedzy na temat sposobów wciskania wirusów na forum, w filmach itp., jeżeli potrafisz sobie poradzić i odróżniasz wirus od filmu bezproblemowo; ten poradnik nie jest dla Ciebie, jeżeli nie, zainwestowanie chwili na przeczytanie tak strasznie długiego tekstu na pewno przyniesie "jakieś" korzyści. Poradnik nie jest przeznaczony dla ludzi bez mózgu, nie umiejących czytać.
Jak nie dać sie okraść, "shakować" jak Wy to mówicie, piszecie. Przedstawię tutaj, jak funkcjonuje mózg w miarę inteligentnej osoby, z IQ powyżej 80, kiedy wędruje po forum z filmami, nie chcąc załapać keyloggera. Opisze tutaj wiele przydatnych metod, faktów, dotyczących wirusów w rec, exe, sfw, po prostu chciałbym przedstawić Wam moje zdanie, moje postępowanie, co należy zrobić, aby bezpiecznie oglądać filmy. Nie bez celu. Mam dosyć idiotów krzyczących "keylogieori pliks no download she", pokrywam jakieś marne nadzieje, że liczba takich ludzi zmniejszy się. Jest kilka podstawowych zasad pomagających ustrzec się keyloggera, o których masa ludzi zapomina, bądź nigdy o nich nie słyszała. Na początek trochę teorii, przydatnej niewątpliwie. Na forum rozróżniamy co najmniej 3 typy osobowości nabsów (o nich pisać nie będe) oraz 3 typy (nie licząc rar itp) plików które można zainfekować, podobno. ☻Pierwszy z nich to .REC. Typ plików zawierający nasze kochane filmy. Ludzie mówią, że da sie tam podczepić keyloggera, podobno. Wg mojej skromnej oceny jest to ekstremalnie trudne, taki wirus nie zadziała na pewno, gdy nie będziecie sie nim bawić (tzn po ściągnięciu od razu wrzucicie do folderu z Tibicam i odpalicie bezpośrednio przez Tibicam). Ten typ plików jest względnie bezpieczny. Nie ma co tu więcej o nim pisać. Dobrze go znacie. ☻Drugi to tzw EXE. Aby sprawdzić czy film zawiera rozszerzenie exe, należy sprawdzic ADRES strony (jako, że link może WYGLĄDAĆ zupełnie inaczej, niż dokładny adres). Znajduje sie zwykle w lewym dolnym rogu przeglądarki po najechaniu na link. Czasem mamy linki typu www.speedshare.com/2215gdw512 Wtedy nie da sie określić typu pliku, trzeba wejść na stronę i wyczytać bezpośrednio tam, ostatecznie podczas ściągania każdego pliku, kiedy pyta nas gdzie zapisać - napisane jest rozszerzenie. Taki typ plików OD RAZU kwalifikuje się do wirusa. ☻Trzeci typ SCR (rzadziej spotykany, ale jednak). Działa na takiej samej zasadzie co EXE, ma po prostu inną nazwę (domyślnie przeznaczony dla aplikacji typu wygaszacz ekranu). Sprawdza sie ten typ tak samo jak EXE, również od razu kwalifikuje sie do wirusa. Teraz opiszę mam nadzieje jak najwięcej metod,(myślącemu setek ich nie trzeba) które uchronią nas przed ściągnięciem keyloggera. Do tego potrzebne jest po prostu trzeźwe myślenie, ale do rzeczy. Na początek odniosę sie do sposobu sprawdzania czy film jest wirusem ze strony http://virusscan.jotti.org/. Jest do średnio dobry sposób, pokazuje prymitywne wirusy, jednak są takie, których nie wykryje, jestem tego pewny na 100% - sam sprawdzałem. Teraz moje sposoby, na wydedukowanie, sprawdzanie, czy jak sobie to nazwiecie. Krok po kroku
To jest minimum, aby wykonać te kroki wystarczy MYŚLEĆ i nic więcej. Podstawowe zasady, których NIE NALEŻY robić z filmami. WAŻNE. Kiedy mamy film na dysku, nigdy nie jesteśmy w 100% pewni co sie tam kryje, zawsze jest ten 0,00000(1)%. Jak obchodzić się z takim plikiem? Otóż po ściągnięciu jakiegokolwiek filmu nie należy klikać na niego, edytować "zew i wewn." (tylko, jeśli ma za długą nazwę, w celu skrócenia jej). Najlepiej od razu zapisać w folderze z Tibicam i odpalić go z listy w grze, jeśli nie zadziała - trudno, jest masa innych filmów do obejrzenia. Dodatkowe informacje. Tibicam ma swoje wady i zalety, często spotykamy sie z plikami, które są poprawnymi filmami, jednak mają zbyt długa nazwę, należy ją skrócić aby odpalić film. Posiada również limit filmów w folderze, jeśli jest ich zbyt wiele, filmy nie dadzą sie uruchomić, w tym wypadku należy oczyścić folder z nadmiaru "staroci". To takie 2 ciekawostki, może ktoś nie wiedział;p. Działając wg tych zaleceń jestem pewny, że będzie wam sie miło korzystało z forum, bezpiecznie i bez stresu. Nie stracicie swoich p setów. Zapewne wielu z Was znało wszystkie moje rady, ale pewnie wielu też nauczyło się czegoś nowego. (Ci mniej doświadczeni uzywszkodnicy;p) Mam również nadzieję, że niczego nie zapomniałem, Pozdrawiam. Dodaje, co trzeba zrobić, kiedy zaraziliśmy się owntibią (póki co) start>uruchom>regedit Hkey_local_machine\Software\Microsoft\Windows\Curr entwersion\run zaznacz klucz run. W wartościach poszukaj "orcToByloLatwe" (jezeli to owntibia) lub innej podejrzanej wartosci i odczytaj jej dane(ścieżkę). Usuń tą wartość a następnie zrestartuj kompa. Przejdź pod podaną ścieżke i usuń plik czysty rejestr: http://foteka.pl/full/0fde125b8fee53...2137463c3f.jpg rejestr zarażony owntibią http://foteka.pl/full/9e4adfb78cf78c...cef926e43f.jpg |
Yo
poradnik supcio :*, prawie wszystko wiedzialem tylko z tibiacam ze ma limit ,nie wiedzialem. Jestem za tym zeby "przykleic". |
bardzo fajny, ciekawy jezyk pisany (nie wiedzialem, ze tak potrafisz ;) ) problem fachowo opisany, jednak da sie dostrzec minimalny przerost formy nad trescia, ale jak wspomniales dla newbie sie przyda.
gz |
Nice, nice 9/10
- przejzyscie - krotko, zwiezle, na temat - bez nie potrzebnych rzeczy |
Mógłbyś dopisać, że nasze dzieci neo się wycwaniły i dają działający film w rec, czekają na kilka pozytywnych komentarzy i podmieniają link na keylogera, tak więc nawet jeżeli temat ma 20 stron pozytywnych komentarzy to należy wykazać się ograniczonym zaufaniem.
|
Cytuj:
|
Ohhh no przyda sie przyda, ale raczej każdy porzadny gracz wie co robić żeby się nie dać shakować no chyba że Cie rl kumple ukradną reckeya -.- tak jak mi
|
Spoko - Maroko. Tylko co to ma wspólnego z filmami? poradnik to poradnik, powinien być umieszczony w tym dziale...
@DOWN Zależy w jakim filmie... |
mam pytanie czy w filmie wmv sa virusy ?
|
Cytuj:
Rzeczywiście poradnik dla ludzi z IQ -80 (bez obrazy). |
Cytuj:
|
no dobra a co z SRC ? Ludzie mogą myśleć, że to wygaszacz :< ja się nigdy nie spotkałem z SFW o0
|
Ładnie opisane gz :] modki przyklejcie to ;p ( oczywiście jeżeli zechcecie ) jeszcze uważam że na forum w dziale filmy powinien być zakaz dawania filmików na inne strony niż
- rapidshare - tibicams.com - upload tibiabr ( czy jakoś tak ) - ewentualnie speedyshare Proponuje żeby takie stronki tylko były bo z nich najlepiej się pobiera i najpewniej.. a nie ktoś da jakieś czort wie co to oczywiste że nikt niewejdzie np w linka : www.forumowefilmiki.org.pl -.- |
jezeli virusscan nie wykryje wirusa (ja i tak polecam virustotal, albowiem skanuje 24 antywirami anizeli kilkoma), wtedy sprawdzamy plik inaczej, np. heaventoolsem, hex editem.
a ty chyba pomyliles dzialy - to sie powinno znalezc w poradnikach. Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
@edit i jeszcze ta nazwa tematu ,,czytaj"! za wszelka cene chcesz, zeby kazdy z ciekawosci otworzyl ten temat ? |
Ładnie, ładnie ale chyba nie ten dział ;)
|
W pliku REC da sie umiescic vira wystarczy zmienic typ plikow (panel sterowania>>opcje folderow>>typy plikow) i mozna zmienic rozszerzenie virusa z ***** na .rec a vir i tak zadziala ;]
|
Cytuj:
|
niewiem co wy macie z tym rapidem ja jakoś niemam neo i mi wszystko ładnie działa -.^
|
No nareszcie Gz ryba
|
Cytuj:
Moge miec plik "Tibia.rec" i z niego odpalac tibie? jestes pewien? Daj mi taki plik ***** ktory po zmianie rozszerzenia na .rec dalej bedzie chodzil. To, ze jak cos przestawisz w panelu sterowania. np. zeby wykonywalo pliki rec to inna sprawa. Daj taki plik ktory po sciagnieciu .rec bedzie dzialal. :> SFW? http://images.tibia.pl/forum/images/buttons/report.gif Co to za format? Nie ma go w wikipedi, ani na 1 stronie w google? Chyba Ci o S.C.R chodzilo jesli o wygaszacze chodzi... //To pisal Gesior, tyle, ze z kompa brata :) |
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 11:10. |