Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Czy warto byc patriota w naszym kraju w dzisejszych czasach ? (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=124232)

Chesterkaa 08-04-2007 22:16

Czy warto byc patriota w naszym kraju w dzisejszych czasach ?

Jak w temacie.

Moim zdaniem nie poniewaz i tak przez cala historie polski dostawalismy w ciry, nie wazne ile krwi sie wylalo, ilu ludzi przez to zginelo... Nie ma tu praktycznie zadnych perspektyw na przyszlosc dla "przecietnego" czlowieka. Rzadza nami sami idioci, ktorych to niestety MY (jako Polacy) wybralismy... Niby nalatwiej jest tak powiedziec i nie barac odpowiedzialnosci za ten kraj, nie brac udzialu w wyborach i calkowiecie to olac.
Z jednej stony geje i zwolennicy aborcji, a z drugiej storny fanatyczni katolicy i antysemici zarazem... Nie widze perspektyw w tym kraju. Nie dziwie sie ludziom, ktorzy uciekli za granice "po lepszy byt".

A Wy co o tym sadzicie ?

Sozemego 08-04-2007 22:23

Jak dla mnie narod polski to ciemna, podstarzala masa, a caly kraj jest kontrolowany przez radio. Nie warto byc patriotą w tym kraju, ani w zadnym.

Mad-Sin 08-04-2007 22:42

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Chesterkaa (Post 1359060)
Jak w temacie.

Moim zdaniem nie poniewaz i tak przez cala historie polski dostawalismy w ciry, nie wazne ile krwi sie wylalo, ilu ludzi przez to zginelo... Nie ma tu praktycznie zadnych perspektyw na przyszlosc dla "przecietnego" czlowieka. Rzadza nami sami idioci, ktorych to niestety MY (jako Polacy) wybralismy... Niby nalatwiej jest tak powiedziec i nie barac odpowiedzialnosci za ten kraj, nie brac udzialu w wyborach i calkowiecie to olac.
Z jednej stony geje i zwolennicy aborcji, a z drugiej storny fanatyczni katolicy i antysemici zarazem... Nie widze perspektyw w tym kraju. Nie dziwie sie ludziom, ktorzy uciekli za granice "po lepszy byt".

A Wy co o tym sadzicie ?

Mkay. Pod Grunwaldem dostaliśmy w ciry. Odsiecz wiedeńska też. Ooo coś nowszego- w bitwie pod Monte Cassino też nie było Polaków.
Ja szanuję ludzi, którzy oddali życie za to byśmy teraz żyli i kształcili się w wolnym państwie.
I powiem Wam szczerze, patriotyzm wyszedł z mody. Nagle wszyscy zaczęli być wielkimi kosmopolitanami i w ogóle.

Co do drugiej sprawy.

Polacy to naród bitny, a dlatego jest źle, ponieważ dostaliśmy wolność tak znienacka. Polacy potrafią się zgrać w obliczu niebezpieczeństwa i tylko wtedy.

A i czy warto. A za bycie patriotą się coś dostaje?

Chesterkaa 08-04-2007 22:49

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Mad-Sin (Post 1359129)
Mkay. Pod Grunwaldem dostaliśmy w ciry. Odsiecz wiedeńska też. Ooo coś nowszego- w bitwie pod Monte Cassino też nie było Polaków.
Ja szanuję ludzi, którzy oddali życie za to byśmy teraz żyli i kształcili się w wolnym państwie.
I powiem Wam szczerze, patriotyzm wyszedł z mody. Nagle wszyscy zaczęli być wielkimi kosmopolitanami i w ogóle.

Co do drugiej sprawy.

Polacy to naród bitny, a dlatego jest źle, ponieważ dostaliśmy wolność tak znienacka. Polacy potrafią się zgrać w obliczu niebezpieczeństwa i tylko wtedy.

No tak ale zobacz ile bitew przegralismy.

Wlasnie gdy cos jest zle to sie jednoczymy (nawet kibole) np. przy smierci papieza. wszysko cacy itd. a teraz co sie dzieje ? to samo... powinnismy juz walczyc za swoj kraj a nie np. za ameryke... Nasze tradycje Polskie tez juz powoli zanikaja...

Czarna_Mamba 08-04-2007 22:50

Warto być patriotą, chociażby ku pamięci starań o niepodległość naszych przodków.

Mad-Sin 08-04-2007 22:52

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Chesterkaa (Post 1359143)

Wlasnie gdy cos jest zle to sie jednoczymy (nawet kibole) np. przy smierci papieza. wszysko cacy itd. a teraz co sie dzieje ? to samo... powinnismy juz walczyc za swoj kraj a nie np. za ameryke... Nasze tradycje Polskie tez juz powoli zanikaja...

Dziwisz się? Media pokazują nasz kraj jako zły, a amerykanizacja wyłazi z ekranów jak na zawołanie.

Wielkim błędem było tak szybkie wejście do UE. To w ogóle wielka gafa...

Dr.Unknown 08-04-2007 22:52

Cytuj:

Skoro przegrane wojny są miernikiem świetności narodu, to Francja powinna być slumsami Europy.

@down
Proponuję zrzec się obywatelstwa i, za przeproszeniem, pop*erdalać do cacy Ameryki.

Chesterkaa 08-04-2007 22:52

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Czarna_Mamba (Post 1359146)
Warto być patriotą, chociażby ku pamięci starań o niepodległość naszych przodków.

Niby mamy ta cala niepodleglosc, ale powiedz mi znasz kogos kto przezywa swieto niepodleglosci w wieku 12-19 lat ? bo ja niezabardzo...

Gallar 08-04-2007 22:52

Nie <too short>

@Down: Gdyby tychże patriotów nie było, urodziłbyś się niemcem/rosjaninem, czy jakie tam inne licho by część Polski w której mieszkasz przejęło, i nawet pewnie nie robiło by Ci to różnicy. Ot "polska, kiedyś była, ale nie ma, nieważne"

Kuryca 08-04-2007 22:54

No tak rozumiem - ten kraj sie zepsul - to zrobimy sobie nowy?
Co jeszce nie powiesz, nie warto byc patriota? Tylko dziwne, ze to przez patriotow jestesmy wolni i mamy niepodlegly kraj. Warto byc patriota!
A co do wladzy - ona sie zmieni, nawet calkiem niedlugo...

@up
Tak, ale wciaz czesc Polakow, szczegolnie tych starszych nawolywaloby o wolnosc Polski... Jak w ciagu 123 lat zaborow Polacy nie zapomnieli o swoich korzeniach, to pozniej tez nie zapomna.

litt 08-04-2007 22:59

Cytuj:

Jesli chodzi o historie i tak w sumie mamy szczescie (nie zostalismy republika radziecka, odbudowalismy sie po zaborach, we wczesnych fazach panstwa polskiego nie zjedli na sasiedzi), ze wyszlo tak jak wyszlo.
Istnialo/istnieje sporo narodow, ktore nie ma wlasnego niepodlego panstwa, zyje w jakims innym kraju, lub po prostu wymarlo.
Piszecie o nastolatkach nie przezywajacych Dnia Niepodleglosci.
Wg. Ciebie jak to powinno wygladac? Imho takie dni przezywa sie wewnatrz siebie, nie eksponujac tego zbytnio na zewnatrz.

Mad-Sin 08-04-2007 23:03

Jeśli ktoś nie był uczony szacunku to kraju i symboli państwowych to się kurde dziwcie, że 11 listopada wygląda tak jak wygląda.

Hupe 08-04-2007 23:05

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Chesterkaa (Post 1359060)
Jak w temacie.

A Wy co o tym sadzicie ?

Sadze ze jak ktos ma okazje wyjechac...to niech lepiej jej nie marnuje. Jezeli przez patriotyzm rozumie sie zostanie w kraju w ktorym zamiast cos sie poprawiac to wrecz odwrotnie, to sie nie oplaca.

Czarna_Mamba 08-04-2007 23:05

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Chesterkaa (Post 1359154)
Niby mamy ta cala niepodleglosc, ale powiedz mi znasz kogos kto przezywa swieto niepodleglosci w wieku 12-19 lat ? bo ja niezabardzo...

Znam. Siebie.

litt 08-04-2007 23:07

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Czarna_Mamba (Post 1359199)
Znam. Siebie.

Jak to przezywasz? Uzewnetrzniasz swoje przezycia?

Max121 08-04-2007 23:08

Polacy na II Wojnie Światowej się nie poddali - byli patriotami. Walczyli o naszą przyszłość. Zawsze, ale to zawsze trzeba szanować swój kraj.

Mad-Sin 08-04-2007 23:08

Co do migracji.

Popatrzcie ilu Polaków wyjechało z Polski w czasach komunizmu z obawy o życie własne i swoich rodzin. Wcześniej byli członkami podziemnych organizacji. I co mamy się do nich odwrócić zadem i powiedzieć im, że nie są patriotami? Ci, którzy długi czas mieszkają zdala od ojczyzny są większymi Polakami niż my w tym kraju!

Dez 08-04-2007 23:09

Cytuj:

Z jednej stony geje i zwolennicy aborcji, a z drugiej storny fanatyczni katolicy i antysemici zarazem.
liczac tylko te 2 liczace sie partie, to PO to "geje i zwolennicy aborcji" a PiS tp "fanatyczni katolicy i antysemici"?...

I takie gadanie ze w Polsce sie pogarsza...jak czlowiek obrotny to robote sobie znajdzie,kredyt na mieszkanie i sie przezyje. Ale by spedzic cale zycie w Anglii to sobie nie wyobrazam

Wiem ze offtop ale jakos nie moglem sie powstrzymac

Bambuko 08-04-2007 23:12

Czy warto być patriotą w jakichkolwiek czasach? Oczywiście że nie. Zupełnie się to nie opłaca. Lepiej myśleć jedynie o sobie. Po co również mieć przyjaciół. Jeszcze będą chcieli coś pożyczyć. Albo zniszczą futro mamy, bądź nową lampę na imprezie. Nie, nie ma co. Polska jest krajem, w którym się urodziłem. Cieszę się z tego i czuję się patriotą.

Dark Sven 08-04-2007 23:12

Nie wiem, być może się myle, ale chyba każdy kraj ma jakieś swoje problemy. Tyle, że nie są one tak nagłaśniane w Polsce, ponieważ, no co tu dużo mówić. Mało kogo to obchodzi. Moim zdaniem każdy kraj ma swojego Leppera, Giertycha czy Fotygę.

Cytuj:

Nasze tradycje Polskie tez juz powoli zanikaja...

Czy ja wiem. Media- dzisiaj ile razy pokazano, puszczono coś o polskich tradycjach. U mnie w domu- W moim domu raczej uznaje się tradycje np.cały czas pali się "resztki" święconego. I myśle, że jest wiele takich rodzin.
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Kuryca (Post 1359159)
A co do wladzy - ona sie zmieni, nawet calkiem niedlugo...

Na dwoje babka wróżyła.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez litt (Post 1359206)
Jak to przezywasz? Uzewnetrzniasz swoje przezycia?

A czy musi? Nie może poprostu iść na cmentarz, zapalić świeczkę, pomodlić się i podumać?

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dez (Post 1359211)
liczac tylko te 2 liczace sie partie, to PO to "geje i zwolennicy aborcji" a PiS tp "fanatyczni katolicy i antysemici"?...

Być może nie chodziło o partie?

Czy jestem patriotą? Nie. Czy warto? To osobiste przemyślenia, osobisty stosunek do ojczyzny. I jakoś nie pasuje mi określenie "warto"

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 12:12.