![]() |
Reinstalacja systemu na Phoenix BIOS, wtf?
Mam problem, ponieważ nie wiem jak ustawić w Phoenix Biosie tak, aby CD roma czytało pierwszego.
IDE Primary Master Maxtor 6y20lo (Dysk Twardy) IDE Primary Slave <NONE> IDE Secondary Master Sony DVD RW DW (Mój cdrom) IDE Secondary Slave <NONE> Teraz jak to przestawić by Sony było jako Primary Master? :baby: Z gory dzieki |
...
a co to za roznica czy masz cd rom na sec master czy pri master?
kolejnosc boot'owania mozna ustawic osobno.... edit jak chcesz instalowac nowy win to F8 albo cos takiego (bedzie pisac na ekranie) zeby boot'nac z cdroma |
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Raymort, po pierwsze to ta tabelka którą zacytowałeś pokazuje fizyczne podpięcie napędów optycznych, IDE Prim to taśma nr 1, IDE Sec to taśma nr 2. Master/Slave to dwie wtyczki na taśmie. Aby mieć cd-rom pod super roxiosrską tasiemką Primary musisz go podpiąć do tej samej taśmy co hdd.
A żeby bios zaczął szukać rozruchu wpierw na cd-romie musisz poszukać czegoś takiego w biosie jak "boot priority/boot menu" i tam zazwyczaj będą do wyboru opcje takie jak "HDD, CD-ROM, Floppy, Flash". Musisz je ustawić w odpowiedniej dla Ciebie kolejności . |
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 00:04. |