Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Inne (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=19)
-   -   Hack konta i zgłoszenie na Policję ?? (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=128093)

willmofik212 05-05-2007 23:07

Hack konta i zgłoszenie na Policję ??

Czy jesli wiem kto mnie hacknał czy istnieje możliwość zgłoszenia tego na policję ??

Tristo 05-05-2007 23:18

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez H3JK3R (Post 1412157)
A w zyciu... jak udowodnisz, ze ktos ci te itemy zabrał, a nie wrzuciłeśdo wody? Hm?

Ale zabronione przez prawo nie jest zabranie pikselowych rzeczy tylko uzywanie nielegalnych programow do celow hackerskich(nie umiem dokladnie sprecyzowac bo nie jestem adwokatem:P).

BobbyX 05-05-2007 23:19

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez willmofik212 (Post 1412146)
Czy jesli wiem kto mnie hacknał czy istnieje możliwość zgłoszenia tego na policję ??

Myślę, że tak. Straciłeś rzecz czyli konto, bo ktoś Ci je ukradł. Tylko musiałbyś mieć dowody, a nie powiedzieć "on mnie haknął" bo to nic by nie dało.

Gallar 06-05-2007 00:05

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez willmofik212 (Post 1412146)

Jeśli ktoś wysłał Ci mailem keyloggera, tudzież w inny sposób, że istnieje możliwość namierzenia hjakera, a Ty mogłeś to nieświadomie otworzyć, to tak istnieje taka możliwość

@down:
hrhr. bo ja w ogóle szybki jestem ; >

Seleons 06-05-2007 00:05

Jak podeslal keylogger, a ty go uruchomiles, masz dowody (jeszcze plik z keyloggerem) jego ip- adres oraz numer taka mozliwosc istnieje.

@up
Szybszy

Itawi 06-05-2007 00:09

Jesli ma sie zarejestrowane konto to moze podpasc pod kradziez danych osobowych...

grzelu8 06-05-2007 00:19

Lol koles najpierw by cie wyrzucili a potem sie z ciebie pompowali xD

Dr. Omader 06-05-2007 01:04

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez grzelu8 (Post 1412414)
Lol koles najpierw by cie wyrzucili a potem sie z ciebie pompowali xD

A zebys sie nie zdziwil.

@temat:
Zapewne hack zostal dokonany przez podrzucenie trojana/keylogger/etc. Rozprowadzanie i uzywanie takich programow do przechwytywania danych, niszczenia, czy czegokolwiek na komputerze innej osoby jest karalne.
Zglos sprawe na policje, tylko nie o kradziez itemow w tibii tylko o probe wykradzenia numeru karty kredytowej(w koncu czesto podaje sie jej numer na kompie) i za rozprowadzanie ww. programow. Za cos takiego grozi juz wyrok wiezienia. A przeciez nie wazne za co koles pojdzie siedziec, wazny jest efekt koncowy ;)

A wszystkim geniusza mowiacym:
"lol wysmialiby cie bauehauehau nub"
Radze zapoznac sie blizej z procedurami policji w takich sprawach. Wbrew pozorom wydzial do walki z przestepczoscia internetowa jest calkiem dobry, w koncu pracuja w nim miedzyinnymi byli profesjonalni hackerzy, absolwenci najlepszych politechnik, itp. Oni juz maja sposoby na takich cwaniaczkow. ;)
Problem w tym ze wiekszosc ludzi tego nie zglasza...

DxV 06-05-2007 01:08

ok idź na policje z kompem aby przeanalizowali czy masz keyloggera. wykryją że masz pirackiego winka i oprogramowanie i BB

wrogonastawiony 06-05-2007 10:11

Mozesz go udupic, nie za okradzenie z itemow ale za wlamanie do komputera :) Mysle nawet jakbys ze starymi pogadal to by oddał wszystko bo niezle by lanie było w domu ; )

Yugo 06-05-2007 10:59

Każda ingerencja w twój prywatny komputer jest traktowana jak włam do mieszkania.Akurat mam podpis na ten temat.

Uther92 06-05-2007 11:09

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Tristo (Post 1412180)
Ale zabronione przez prawo nie jest zabranie pikselowych rzeczy tylko uzywanie nielegalnych programow do celow hackerskich(nie umiem dokladnie sprecyzowac bo nie jestem adwokatem:P).

Jeżeli ma keyloggera to może to zgłosić gdyż...
Art. 267. § 1. Kto bez uprawnienia uzyskuje informację dla niego nie przeznaczoną, otwierając zamknięte pismo, podłączając się do przewodu służącego do przekazywania informacji lub przełamując elektroniczne, magnetyczne albo inne szczególne jej zabezpieczenie,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto w celu uzyskania informacji, do której nie jest uprawniony, zakłada lub posługuje się urządzeniem podsłuchowym, wizualnym albo innym urządzeniem specjalnym.
§ 3. Tej samej karze podlega, kto informację uzyskaną w sposób określony w § 1 lub 2 ujawnia innej osobie.
§ 4. Ściganie przestępstwa określonego w § 1-3 następuje na wniosek pokrzywdzonego.

Art. 268. § 1. Kto, nie będąc do tego uprawnionym, niszczy, uszkadza, usuwa lub zmienia zapis istotnej informacji albo w inny sposób udaremnia lub znacznie utrudnia osobie uprawnionej zapoznanie się z nią,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
§ 2. Jeżeli czyn określony w § 1 dotyczy zapisu na komputerowym nośniku informacji, sprawca
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
§ 3. Kto, dopuszczając się czynu określonego w § 1 lub 2, wyrządza znaczną szkodę majątkową,
podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
§ 4. Ściganie przestępstwa określonego w § 1-3 następuje na wniosek pokrzywdzonego.

Art. 268a. § 1. Kto, nie będąc do tego uprawnionym, niszczy, uszkadza, usuwa, zmienia lub utrudnia dostęp do danych informatycznych albo w istotnym stopniu zakłóca lub uniemożliwia automatyczne przetwarzanie, gromadzenie lub przekazywanie takich danych,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
§ 2. Kto, dopuszczając się czynu określonego w § 1, wyrządza znaczną szkodę majątkową,
§ 3. Ściganie przestępstwa określonego w § 1 lub 2 następuje na wniosek pokrzywdzonego.

Art. 269a. Kto, nie będąc do tego uprawnionym, przez transmisję, zniszczenie, usunięcie, uszkodzenie lub zmianę danych informatycznych, w istotnym stopniu zakłóca pracę systemu komputerowego lub sieci teleinformatycznej,
@edit
Jeżeli ktoś mówi, że za kradzież itemów nie można iść na policje to pamiętajcie, że keylogger nie kradnie tylko i wyłącznie haseł do tibii...zawsze możecie stracić ważne hasła, numery kart kredytowych etc ;)

Tompior 06-05-2007 11:16

proponuje od teraz zglaszac na policje kazdy nowy temat, w ktorym ktos umieszcza keyloggera. Moze to nauczy te dzieciaki zeby tego nie robic :D

CzesioMS 06-05-2007 12:38

Jeżeli wpisałeś passy na "blackliście" albo "Fri pacc" to nic nie zrobisz, jeśli wysłali ci owntibie to też raczej nic nie zdziałasz, ale jeśli hakneli cię jakimś master Evul programem i nic nie ściągałeś od ściągnięcia tibii to masz szanse, bo jeśli ściągnełeś jakiegoś keya to chyba nie.

Phoelerius 06-05-2007 12:49

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dr. Omader (Post 1412546)
A zebys sie nie zdziwil.

@temat:
Zapewne hack zostal dokonany przez podrzucenie trojana/keylogger/etc. Rozprowadzanie i uzywanie takich programow do przechwytywania danych, niszczenia, czy czegokolwiek na komputerze innej osoby jest karalne.
Zglos sprawe na policje, tylko nie o kradziez itemow w tibii tylko o probe wykradzenia numeru karty kredytowej(w koncu czesto podaje sie jej numer na kompie) i za rozprowadzanie ww. programow. Za cos takiego grozi juz wyrok wiezienia. A przeciez nie wazne za co koles pojdzie siedziec, wazny jest efekt koncowy ;)

A wszystkim geniusza mowiacym:
"lol wysmialiby cie bauehauehau nub"
Radze zapoznac sie blizej z procedurami policji w takich sprawach. Wbrew pozorom wydzial do walki z przestepczoscia internetowa jest calkiem dobry, w koncu pracuja w nim miedzyinnymi byli profesjonalni hackerzy, absolwenci najlepszych politechnik, itp. Oni juz maja sposoby na takich cwaniaczkow. ;)
Problem w tym ze wiekszosc ludzi tego nie zglasza...

Wiec jako administrator tego forum, zglaszaj na policje wszelkie proby uzyskania dostepu do cudzych kont... IP tworcy tematu macie, wiec jaki problem? :P

Phoelerius 06-05-2007 12:55

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Zorlan (Post 1413379)
Za dużo zachodu pozatym prawo prawem a policja policją

-------

A jeszcze tp nie musi uidzielać danych osobowych o ip

Udzieli bo bedzie musialo, zreszta to jest juz problem policji.

Uther92 06-05-2007 13:06

A nie lepiej nie na policje tylko od razu na prokuraturę ?
@Edit
Zapoznajcie się tez z tym:
http://hack.pl/prawne_aspekty/przest...polski_do_ue_8

Dr. Omader 06-05-2007 14:33

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Phoelerius (Post 1413368)
Wiec jako administrator tego forum, zglaszaj na policje wszelkie proby uzyskania dostepu do cudzych kont... IP tworcy tematu macie, wiec jaki problem? :P

Narazie nie moge wyjawic co robimy juz od jakiegos czasu w tej kwesti. Przyjdzie na to odpowiednia pora.

Belzi 06-05-2007 14:36

zobaczymy jak to bedzie

Zalgadis 06-05-2007 14:46

Kiedys zhackowali mojego brata 52 level duzo rzeczy ukradli itp.
brat zglosil to na policje policja mowila ze potrzebny adress ip. itp.
niemielismy adresu ip. ale niewiem poco hacker zagadal do mojego brata na gg i mowil czy brat sie teraz fajnie czuje po stracie itp.
dzieki temu brat zdobyl jego ip. i dal na policje
hacker gdy dowiedzial sie od brata ze ma jego ip. i adres zamieszkania
i ze zglosil to na policje typek wszystko oddal i na rok chyba poszedl do wiezienia

sam sobie winny ze zagadal na GG przez to zdobylismy jego ip. i rzeczy spowrotem :)
od tamtego czasu kocham gg za to ze pokazuje ip. kolegi :)

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 06:02.