Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Inne (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=19)
-   -   uhahaha! HAKER :P (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=12836)

joey 27-09-2004 17:47

uhahaha! próba HAKNIĘCIA :P

<już nic>..................

$corcerer 27-09-2004 18:39

Myślę, że nie wiesz kim jest hacker i używasz tego słowa nie znając jego znaczenia.

joey 27-09-2004 19:24

wiem co to chaker :( ale chodziło mi oto że on chciał mnie haknąć :P

Gremlin 28-09-2004 04:00

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez joey

Do tego jeszcze nie rozumiesz ciezkiej jak wojskowe buciory aluzji w wykonaniu $corcerera.

Namawianie frajera zeby podal ci haslo to nie hacking.

Matfiej 28-09-2004 09:23

re UP: I tutaj się niestety bardzo mylisz, podana tutaj sytuacja to również jest próba hacku, poczytałbyś trochę literatury to byś się zorientował, że zawsze najsłabszym ogniwem zabezpieczenia systemów komputerowych jest człowiek i właśnie na nim hackerzy koncentrują swoje wysiłki.

@$corcerer ty też chyba nie wiesz tego.

Helixaw 28-09-2004 13:33

Hehe, Matfiej, czyżbyś czytał "Sztukę podstępu"? Świetna książka przy okazji. Polecam maniakom komputerowym i wszelkiego rodzaju kłamcom i oszustom. :D

Gonzo von Krenzel 28-09-2004 13:37

Sądzę, iż Matfiej ma trochę racji - to jest coś w rodzaju socjotechniki.

Gniew Mroku 28-09-2004 13:46

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Matfiej
re UP: I tutaj się niestety bardzo mylisz, podana tutaj sytuacja to również jest próba hacku, poczytałbyś trochę literatury to byś się zorientował, że zawsze najsłabszym ogniwem zabezpieczenia systemów komputerowych jest człowiek i właśnie na nim hackerzy koncentrują swoje wysiłki.

Poczytałbyś dużo literatury to wiedziałbyś, że naprawde nawet 0.1% nie wie naprawde co to haker. Podany przykład można nazwać "n00b" lub "lamer".

Raul 28-09-2004 13:48

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez joey

Zdecyduj się...

Matfiej 28-09-2004 13:49

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gniew Mroku
Poczytałbyś dużo literatury to wiedziałbyś, że naprawde nawet 0.1% nie wie naprawde co to haker. Podany przykład można nazwać "n00b" lub "lamer".

Większość hackerów można obdażyć takimi epitetami, bo większość korzysta już z przygotowanego oprogramowania, czasami nawet nie potrafiąc dostosować ich do swoich potrzeb. Ale jedno drugiego nie wyklucza :baby:

Fatevux 28-09-2004 14:51

lol no niby to jest haker ale bardziel pasuje naciągacz a tak apropo to z tego co wiem to to jest też (nie wiem czemu) forma hakowania :P

$corcerer 28-09-2004 19:43

Jeżeli choidzi o sztukę podstępu, to dostałem tą książkę na urodzinki, więc nie gadać mi tu :P

Mitnick w zasadzie nie był hackerem. Był wyśmienitym socjotechnikiem, który w dodatku znał się na komputerach. Real hacker sam pisze exploity, zarywa nocki wymieniając sugestie na temat oprogramoewania i szuka dziur. Sztuką hackerstwa jest włamanie samo w sobie, a nie zniszczenie danych/sprzętu (lub ich kradzież/wyłudzenie). Prawdziwy hacker (chociaż tacy są prawdziwą żadkością) wchodzi na serwer, po czym zostawia wpis po sobie, mówi przez co wszedł, czyści logi i wychodzi.
Cracker, czyli internetowy wandal, wchodzi, robi burdel, kradnie co trzeba, wyzywa admina od lADMINA, czyści logi i wychodzi.
Scr1pt k1dd1e próbuje wam wysłać jakiś syf, jakiegos rojana lub keylogga, a potem bawi się.
Luser sie nabiera na tricki wszyskich 3
User myślący ma gdzieś scr1pt k1ddiesów, umie przede wszystkim MYŚLEĆ LOGICZNIE
Admin stara się walczyć z Hackerami i crackerami.
a tak zwanego Phackera interesuje tylko jakby tu sobie zadzwonić za darmola (albo na nie swój koszt).

to jest słownik Internetowy (made by ja)
a słownik tibijski:
hacker to ten co próbuje ci ukraść konto (nie ważne jak)
reszta pojęć nie istnieje.

Prawda jest taka, że najbliżej do hackera było gościowi, który napisał tego trojana w TibiaBOT (miał sprytny pomysł i napisał go SAM)

Ragnar 14-08-2005 23:20

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Helixaw
Hehe, Matfiej, czyżbyś czytał "Sztukę podstępu"? Świetna książka przy okazji. Polecam maniakom komputerowym i wszelkiego rodzaju kłamcom i oszustom. :D

Dobra książka polecam, i się z nią zgadzam... jesli chodzi o hacking

kucharek89 15-08-2005 14:23

$corcerer tak masz rację. Hacker to jest osoba, która coś tworzy, robi programy które ułatwiają włamania, celem hackera jest przełamanie zabezpieczeń, a nie zrobienie komuś na złość, główną umiejętnością hackera jest tworzenie programów, a nie umiejętność włamywania się, itp. Osoba, która prymitywnie próbuje włamać się na konto po to aby kogoś wkurzyć i zrobić krzywde to jest "CRACKER" a całem pojęcie nazywa się CRACKING, a nie HACKING. Cracker myśli, że jest hackerem i się tym podnieca. Zazwyczaj crackerzy szybko trafiają za kratki przez swoją głupotę i brak umiejętności, a przypadki włamań w tibii to czyste przykłady crackerstwa.

Retroniq 15-08-2005 14:39

Czytanie, ach jaka trudna sztuka...

re up: właśnie to napisał $corcerer, więc dlaczego mówisz, że nikt się tu na tym nie zna???
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez $corcerer
Real hacker sam pisze exploity, zarywa nocki wymieniając sugestie na temat oprogramoewania i szuka dziur. Sztuką hackerstwa jest włamanie samo w sobie, a nie zniszczenie danych/sprzętu (lub ich kradzież/wyłudzenie). Prawdziwy hacker (chociaż tacy są prawdziwą żadkością) wchodzi na serwer, po czym zostawia wpis po sobie, mówi przez co wszedł, czyści logi i wychodzi.
Cracker, czyli internetowy wandal, wchodzi, robi burdel, kradnie co trzeba, wyzywa admina od lADMINA, czyści logi i wychodzi.

Sorka za lekki offtopic:) ale ludzi trzeba z błędów wyprowadzać:)

PinGOnE 15-08-2005 14:46

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Matfiej

Za duzo ksiazek sie naczytales o Kevinie Mitnicku -.-''

kucharek89 16-08-2005 11:24

Sory, Retroniq. Niedoczytałem tego posta. No ale wszyscy chyba rozumią o co chodzi.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 13:43.