Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   RPG (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=26)
-   -   Fable - The Lost Chapters (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=128861)

_WrD_ 11-05-2007 19:39

Fable - The Lost Chapters

Wczoraj kupiłem sobie nową grę - mianowicie Fable: Zapomniane Opowieści(The Lost Chapters). Odrazu mówię: nie jest to gra online.
Fable:TLC jest w Empiku za 60zł.

Tu nie ma profesji do wyboru. Po prostu jesteś człowiekiem, który wybiera sobie ulubioną broń i wymienia zdobyte punkty doświadczenie na umiejętności. Dostępne są tu trzy rodzaje walki:
-Walka wręcz(miecz, topór..)
-Walka z dystansu(łuk, kusza)
-Walka magią.
Możesz angażować swój EXP w jeden rodzaj walki, albo specjalizować sie w kilku(Ja osobiście gram łukiem, oraz wspieram się magią. Ale najwięcej walę w precyzję<celność - łuk>).
W grze możesz grać jako bohater(np. bronić wioski czy cuś), albo łotr(atakować wioskę, np. zabijając tam kogo się da).

No więc na początku wcielasz się w postać chłopca, który marzy zostać bohaterem. Nagle zbudza się ze snów i ojciec przypomina mu, że dziś są urodziny jego siostry. Musi zebrać 3 sztuki złota(np. wykonując questy poboczne), żeby kupić siostrze czekoladki i wręczyć jej je. Gdy już jej to daje, oboje wracają do domu. Lecz jednak na ich wioskę napadli bandyci i całą ją spustoszyli. Okazuje się, że jego ojciec zmarł. Znalazł go jakiś facet, który zaprowadził go do gildii bohaterów i tam odtąd zamieszka. Ma treningi itp. I wtedy zaczyna się prawdziwa gra...

Mnie gra bardzo wciągnęła, stałem się łotrem, który napada na wioski i zabija wszystko co się rusza xD Jeśli kogoś zabijesz, dostajesz dwa punkty 'diabełka' i pogłebiają ci się blizny na twarzy, a na końcu rosną rogi i wyglądasz jak diabeł xD

Do fanów Tibii: to nie jest gra polegająca na wbiciu jak największego levela i nie polega ona na 'expieniu'. Tu jest fabuła(takie coś, że coś się dzieje, że są jakieś wydarzenia), czego w Tibii nie ma...

Ss:
http://img390.imageshack.us/img390/7864/91330877ep9.png

Gra naprawdę wciąga, polecam ;]

..::QRAS::.. 11-05-2007 19:51

gralem , przeszedlem , czekam na 2.

kołbaś 11-05-2007 20:48

co do jeszcze diabolicznego wyglądu. Jak chodzisz i jestes zly to po postawieiu stopy a potem jej zabrania pojawia się taki zlowieszczy czarny dymek jagby palila ci się ziemia pdo stopami.

Avalanche 11-05-2007 22:51

Gra jest zajebista, super są te umiejętności, które można mieć wraz z coraz wyższym levelem. szkoda tylko że mapa świata jest taka mała. Polecam, i czekam na dwójke, która ma być jeszcze lepsza! :)

Heidar 11-05-2007 22:56

O wieeeele lepiej się gra świętoszkiem. Przeszedłem jako dobry i jako zły.

Ashlon 11-05-2007 23:12

Szkoda tylko, ze przy graniu "max dobrym" charem na calym ciele pojawiaja sie szramy, jakby gosciu sie scyzorykiem co noc charatal. Ale gra ogolnie bardzo fajna, czekam na 2 :)

Zylkolak 11-05-2007 23:25

Fajna gra szkoda tylko ze w polowie gry mozesz juz wycwiczyc skille na max.

slimaczek 11-05-2007 23:30

Grałem jako świętoszek, strzelec, i zabiłem tego bandytę co uwięził nasza matkę.. Dalej przy wyjechaniu na kontynent już nie grałem gdyż miałem całe skille z łukiem wytrenowane na maxa i dalsza gra to tylko hit'n'slash.

Ale ogółem gra mi się podobała, wciągła na dłuższy czas :] Czekam na dwójkę.

lisek93 12-05-2007 14:14

@ Ashlon

szramy na plecach są od cięc przeciwników ;)
np. dostałeś jakieś dosyc mocne cięcie w plecy---> pojawia się blizna...

@ topic

gra naprawdę bardzo wciąga, do tego miodna grafika(taka ,bajkowa, troszkę)
ale ogromnym minusem jak dla mnie jest dla mnie, że gra jest o wiele za krótka...ok. 18-19 h grania , więc...

mam nadzieję, że Fable 2 będzie o wiele dłuższa :) już w niektórych gazetach pisali na temat dwójki...po tych wstępnych informacjach jestem do gry nastawiona jak najbardziej pozytywnie :) np. pomysł z psem uważam za niezły( zapodali coś czego w innych grach RPG do tej pory nie było--> Brawo(!) )

gdyby byli tu jacyś niewtajemniczeni...mogę zapodac treśc informacji z Click'a! także pisac ;)

Pozdrawiam

Heidar 12-05-2007 16:56

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ashlon (Post 1425149)
Szkoda tylko, ze przy graniu "max dobrym" charem na calym ciele pojawiaja sie szramy, jakby gosciu sie scyzorykiem co noc charatal. Ale gra ogolnie bardzo fajna, czekam na 2 :)

Fajnie jest jak dużo magii używasz i na twoim ciele pojawiają się tak jakby "niebieskie tatuaże (triballe)".

Yuno Skumi 12-05-2007 18:10

Przechodziłem dobrym i złym głównie mag bojowy bardzo fajna gra czekam z niecierpliwością na drugą część.
@down
czytaj uważnie napisałem mag bojowy, bojowy !a jeśli o broń chodzi w większości rozgrywek to był obsiadanowy ciężki młot nim głów nie walczyłem rzucałem psychiczną tarcze i odpalałem furie piekieł/gniew bogów(nie pamiętam dokładnych nazw)po czym spowolnienie i lałem ile wlezie prosta taktyka prosta gra :)

_WrD_ 12-05-2007 23:37

@up
mag..? Czyli atakowałeś tylko magią? A jak np. skończyła ci sie mana, to co? Musisz mieć jakąś broń w 'zapasie'!

Yoh Asakura 13-05-2007 19:53

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez lisek93 (Post 1426016)
(...)np. pomysł z psem uważam za niezły( zapodali coś czego w innych grach RPG do tej pory nie było--> Brawo(!) )

A Bards Tale ? Tam też był pies.
@_WrD_:
W dalszym etapie gry, gdy już nie ma problemu z miksturami, można już atakować tylko magią. Ale ja osobiście preferuje physic shielda, to podwójne uderzenie i solus greatsword. Nikt nie ma szans i nie musze nosić mikstur przywracających życie.
A co do Fable 2 - jeśli będzie lepiej rozwinięty wątek dorastania bohatera i możliwość grania potomstwem (co ponoć ma być możliwe), to czemu nie, może się skuszę.

kołbaś 14-05-2007 07:26

Co do psów. Było juz wiele rpg gdzie miales jakiegos takiego zwiezaczka a nie ty tutaj podajesz haslo i juz mamy uwazac że dlatego bedzie najleprza i ze inne nie mają.

Exolius 14-05-2007 15:49

Fable spoko gierka... ale prosta. Grałem wojem/łucznikiem. Z Łzy Avo i wielu uderzeń (czy jakoś tak) każdego wroga rozwalałem w parę sekund (5x 420 hit rox). Kiepsko zrobione dorastanie, gdy miałem odszukać Jacka to byłem starszy od matki 8o
Fajny jest smoczek na końcu ^^

Farfi 14-05-2007 17:48

Fable? Przeszedłem 5 razy ( Chyba 5)! Prościutka gra. Ale trochę krótka.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 05:40.