Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Przesluchanie (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=129493)

Oskard 15-05-2007 23:04

Przesluchanie

qrcze mam pytanie moze znajda sie tu osoby ktroe mialy potkania z przesluchaniem jako swiadka??
otuz u nas wq miescie moj kumpel zlamal gosciowi nos i sprawa doszla na policje i ja zostalem wezwany jako swiadek,wime ze nie ma w tym nic strasznego gdyby nei fakt ze.. moja byla<bliska kumpela tego co ma zlamany nos przez kumpla> mysli ze to ja kumplowi kazalem zlamac temu gosciowi nos i czy jezeli zeznala to jako podejrzenie moga mi to udowodnic jezeli nikt tego nie poprzez naszej ekipy??

Aversin 15-05-2007 23:11

Działanie prawa w państwie polskim jest jedną wielką niewiadomą. Byłem kiedyś na przesłuchaniu i byłem pytany o wszystko oprócz najistotniejszych rzeczy związanych ze sprawą. Wynik tej rozprawy to w ogóle z kosmosu się wziął .. Chyba sędzina kostką rzucała, 1 lub 2 wygrana, 3 lub 4 odroczymy, 5 lub 6 wygrana.

Oskard 15-05-2007 23:13

no tak ale cyz sa wstanie mi to udowodnic po zeznaniach jakiejś smarkuli??

Xantro 15-05-2007 23:20

A ma jakieś nagranie ? Choćby głosowe lub inne dowody ?Nie? To co się martwisz...

Vanhelsen 15-05-2007 23:30

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Oskard (Post 1433610)
no tak ale cyz sa wstanie mi to udowodnic po zeznaniach jakiejś smarkuli??

Tylko z jej zeznań RACZEJ nie, chyba, że masz "dobrych kumpli" :P

owntibia.exe 15-05-2007 23:39

Nie widzę związku z Tibią...

Technick 16-05-2007 00:02

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez owntibia***** (Post 1433684)
Nie widzę związku z Tibią...

Więc widocznie autor się pomylił... paluchy z dala od klawiatury i nie pisz postów, jeśli nie masz nic ciekawego do powiedzenia.

Donas 16-05-2007 00:29

Bez dowodów oskarżenie jest bezpodstawne, więc nie przejmuj się tym (chyba że mają coś przeciw tobie, rotfl).

Btw. zły dział.

owntibia.exe 16-05-2007 00:51

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Technick (Post 1433759)
Więc widocznie autor się pomylił... paluchy z dala od klawiatury i nie pisz postów, jeśli nie masz nic ciekawego do powiedzenia.

Ja tylko mówię o przeznaczeniu tego działu =)
Cytuj:

To co nie pasuje do któregoś z działów a ma związek z Tibią trafia tutaj.

Bastash 16-05-2007 01:00

Polskie prawo ma to do siebie, że lubi skazywać bez rzetelnych dowodów. Przykładowo, kiedy miałem 9 lat, moja 7-letnia wówczas siostra zbiła lustro w pokoju, powiedziała na przesłuchaniu, że to ja i poszedłem siedzieć na 2 tygodnie za "nieumiejętność zachowania odpowiedniej odległości pomiędzy piłką, a szklanym obiektem". Par. 3 ust. 7 Nieoficjalnego Kodeksu Bezprawia Dziecięcego.

Nie, nie mogą.

Kwadratowe Koło 16-05-2007 08:36

Jak nie będą mieć dowodów, to będą się opierać na samych zeznaniach, lub aż ktoś nie wytrzyma i powie jak było : d

Adrian! 16-05-2007 11:43

Zostaniecie sprawdzeni wykrywaczem kłamstw :) buheuhe A tak serio to nic Ci nie zrobią, a najlepiej jeśli prawdą jest to co piszesz to niech ten kumpel się przyzna i po sprawie, no chyba że jest taki "dobry" że zrzuci całą winę na Ciebie, wtedy może się trochę sprawa skomplikować.
Cytuj:

Polskie prawo ma to do siebie, że lubi skazywać bez rzetelnych dowodów. Przykładowo, kiedy miałem 9 lat, moja 7-letnia wówczas siostra zbiła lustro w pokoju, powiedziała na przesłuchaniu, że to ja i poszedłem siedzieć na 2 tygodnie za "nieumiejętność zachowania odpowiedniej odległości pomiędzy piłką, a szklanym obiektem". Par. 3 ust. 7 Nieoficjalnego Kodeksu Bezprawia Dziecięcego.
hahaha dobre :) :) :)

eerion 16-05-2007 12:07

Jeśli kumpel będzie chciał cię wsypać, a to nieprawda - wysuwasz mu zarzut krzywoprzysięstwa i wtedy lecimy.
A co z babą?
Trudno cokolwiek powiedzieć - wytłumacz jej, że ty nic nie zlecałeś, powiedz, że jak będzie cię próbowała wsypać wytoczysz jej proces m.in. o próbę zniesławienia.

Tak na moją sytuację to wygląda, ale nie wiem czy wszystko jest możliwe, a przynajmniej takie proste. Nie mam kontaktów z sądownictwem.

PS - Kocham Polskie prawo. Bo super rozróba może się zrobić z byle codziennego g***a.
Daj pan spokój

Honasolo 16-05-2007 16:24

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Donas (Post 1433824)
Bez dowodów oskarżenie jest bezpodstawne, więc nie przejmuj się tym (chyba że mają coś przeciw tobie, rotfl).

Btw. zły dział.

hehehhehe Spadlem z krzesla gdy to przeczytalem...
Z wlasnego doswiadczenia wiem, ze moga cie oskarzyc nawet o zamach ter. z drugiego konca swiata..

Zostalem skazany za uzywanie ladunkow pirotechnicznych (petard) nawet gdy wogole ich nie mialem. Dlaczego? Bo swiadek tak "widzial"... To jest q.. polska demokracja. -.-

Radzilbym emigrowac daaaaaleeeeekoo z tego kraju bo dlugo tutaj nie pociagniesz...
Ewentualnie "mozesz" (nikt cie nie zmusza z zeznawania chyba...) powiedziec cala prawde i na tyle sie skonczy. (ze dostaniesz 3 lat odsiatki, ale to szczegol..)

P.S.
Nie zeznawaj jezeli prawo nie przewiduje przymusowego zeznawania.

Adner 16-05-2007 17:12

Aż mnie skręca z ciekawości, dlaczego mnie takie rzeczy nie dotyczą. Może dlatego, że nie zadaję się z podejrzanymi typami? Normalna osoba nie łamie nikomu nosa.

Tak samo wszystkie te "niewinne" osoby, może policja ot tak sobie wytypowała akurat twoje mieszkanie i sobie weszli i ciebie oskarżyli?

A świadkowie muszą zeznawać wszystko, co wiedzą, o ile nie są spokrewnieni lub w zażyłościach z oskarżoną osobą.

Quezacoatl 16-05-2007 17:25

Zadzwoń do prawnika, on ci powie jak tą sprawę tak załatwić, żeby to ona tobie musiała zapłacić za oszczerstwo... Takie realia naszego systemu sądownictwa.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Polin
Po co takie głupoty gadasz?

Ja po takim czasie odkąd Korek tu jest na forum już się nad tą kwestią nie rozwodzę...

BTW
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Korektor
Drom - z łac. "biec"

Bullshit!
http://pl.wikipedia.org/wiki/Drom

Korektor 16-05-2007 17:27

@up,
Za to się nie dostaje kasy. Pieniądze ZAWSZE idą na charytatywne cele.

@down,
Za pomówienie itp. itd. jeśli orzeka karę pieniężną, to karze ją przeznaczyć na cele charytatywne.

Polinik 16-05-2007 17:45

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Korektor (Post 1434492)
@up,
Za to się nie dostaje kasy. Pieniądze ZAWSZE idą na charytatywne cele.

Po co takie głupoty gadasz?

Flisik 18-05-2007 15:41

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Adner (Post 1434456)
Aż mnie skręca z ciekawości, dlaczego mnie takie rzeczy nie dotyczą. Może dlatego, że nie zadaję się z podejrzanymi typami? Normalna osoba nie łamie nikomu nosa.

Tak samo wszystkie te "niewinne" osoby, może policja ot tak sobie wytypowała akurat twoje mieszkanie i sobie weszli i ciebie oskarżyli?

A moze cie zaczepi na ulicy/w szkole jakis kozak i wiadomo co potem.

Topic:
Jesli nie masz z tym nic wspolnego, to nie masz co się bać.

Rafayen 18-05-2007 19:49

Miałem podobną sytuację byłem świadkiem i zostałem winny :D

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 17:49.