![]() |
Najlepsze książka fantasy??
Jaka jest wasza najlepsza książka fantasy?? Bo wg mnie seria "Alvin Stwórca" i "Swiat Dysku" Pratchetta. No i oczywiście nieśmiertelny Tolkien :]
Alvin oczywiście Carda a nie Pratchetta :tongue: |
"Opowieść z Malazańskiej Księgi Poległych" Steven Erikson, zwłaszcza tom drugi - "Bramy domu umarłych".
|
Saga o wiedźminie Andrzeja Sapkowskiego. Po prostu uwielbiam jego książki 8o Po za tym Tolkien, ale to juz nie to samo..:p
|
glen cook - seria o czarnej kompanii
nowatorskie pomysly, niespodziewane zakonczenia, wartka akcja no i czasem nawet ci dobrzy umieraja, co jest rzadkoscia w tego typu ksiazkach |
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Jeszcze jedna, ktora mnie inspiruje - Saga o zboju Twardokesku Anny Brzezinskiej. Godne polecenia ze wgzledu na tez dziwny skomplikowany swiat, dziwnych bohaterow, z ktorymi nie bardzo wiadomo co i jak... Niesamowity panteon bogow, ktorzy zra sie, kloca, zabijaja, jak to oni, za nic majac ludzi... Troche zajezdza Sapkiem, ale to dlatego, ze to jedno twoarzystow :) Mimo to, naparwde swietna rzecz... I na koniec - Pratchett :) Jest fazowy bardzo :) Ale nie wszystko ze swiata dysku. mam swoje perelki :) Koneic konców: 1. Eriskon i "Malazanska Ksiega Poleglych" 2. Sapkowski i "Wiesmin" 3. Cook i "Czarna Kompania" oraz Brzeznińska i Twardokesek. 4. Pratchett i jego perelki ze Swiata Dysku. Monza by umiescic wiele wiele innych. Ale to te, do ktorych uwielbiam wracac :), rozmawiac, dyskutowac, klocic sie :) |
Mnie to Trylogia Zimnego Ognia C.S. Friedman
właciwie to jeszcze coś dodam: Pierwsza księga Mieczy Silmarilion |
"Hobbit" napewno, czytalem ta ksiazke 5 razy, moglbym drugie tyle. Jest po prostu za***-ista."Wladca" tez jest fajny, chociaz sie nie umywa.W obydwoch sa baaardzo ciekawe momenty, nieraz az sie plakac chce....
Harry potter tez jest fantasy? Niby ksiazka "dla dzieci" ale ciekawa i w ogole. Sapkowski tez fajnie pisze. Czytalem tez ksiazke "Mlot na czarownice" Randalla ;) tzn. Jacka Piekary tez niczego sobie. |
Pratchett! Tolkien! Narrenturm Sapka! Trylogia Zimnego Ognia! I tyle...
Cytuj:
|
Orson Scott Card -- Autor dla mnie the best
Gra Endera -- Polecam Mowca Umarlych Alwin Czeladnik Mistrz Piesni |
Cykl Roberta Jordana - Koło Czasu. 14 tomów porządnego fantasy. W porównaniu do tego Władca Pierścieni może się schować.
Cykl Ursuli K. Leguin - Ziemiomorze. 5 tomów (bodajże) przygód Czarnoksiężnika. Świetne książki, trochę trudne w odbiorze ale super się czyta. To są chyba moje ulubione książki, które nie zostały tutaj wymienione :D Muszę dorwać Młot na Czarownice Piekary, bo czytałem jego zbiór opowiadań o Arivaldzie ("Arivald z Wybrzeża") i jest to genialna książka. |
Oczywiście że Gerald Tarrant :)
jeżeli bardzo się podobała Trylogia Zimnego Ognia to zapraszam na forum : http://coldfire.prv.pl/ mozna wymienic troche uwag itd.(są 4-5 osób zalogowanych razem ze mną ale za to sami fani :)) |
Druid Shannary
Świat Czarownic |
up
Druid Shanary - cały cykl czy tylko ta część?? Świat Czarownic - cały czy tylko wybrane części bo tego jest z 30 tomów. |
Cytuj:
|
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 08:51. |